Hvorfor forelsker man seg i Armenia?



Av Sven Erik Rise

Armenia – et land jeg aldri blir ferdig med

Det fins 200 land i verden.  Til nå har jeg vært i halvparten av dem.  Jeg har utforsket, lært språk, lest historien, lært om myter og tradisjoner og spist maten. Hvert eneste besøk har vært en berikelse. Noen av landene fortjener mer enn ett besøk. Noen fortjener stadige gjensyn, mens andre blir man raskt mett på.  Så er det ett land jeg aldri blir ferdig med – nemlig Armenia eller Hayastan som armenerne kaller det selv.

Bli med Sven Erik på rundreise i Armenia 30.09.2017

Blogg_Armenia_3

Hvem hadde trodd at det var der jeg skulle finne paradiset. Jeg trodde det i hvert fall ikke selv. Ikke før jeg hadde lest alt som var å finne om Armenia og om den grufulle skjebnen som rammet dette flotte, vakre og stolte folket fra 1915 -1922 – Et folkemord der samtlige 2 millioner armenere ble slaktet av de ottomanske styresmaktene og der kun et fåtall klarte å unngå tyrkernes etniske rensning. 90 % av Armenia ble okkupert av Tyrkia. I dag utgjør den armenske republikken kun 10 % av det opprinnelige Armenia. Heldigvis er dette de 10 vakreste prosentene. Heldigvis har armenerne klart å beholde sin styrke og sin stolthet, sine tradisjoner, sin fantastiske kultur, sine myter og ikke minst sin enestående gjestfrihet.

Armenia garni

Gjestfrihet er alltid forbundet med spesielt nydelig mat og drikke som er av ypperste kvalitet. Armenernes garrejour – altså øl hører med til verdens eldste brygg.  Men det som er enda eldre – og som faktisk er verdens eldste, er intet mindre enn den armenske vinproduksjonen. De armenske druene refereres på folkemunne som gledens druer. De kommer i mange varianter i landet der den første vinen i verden ble laget for mer enn 6000 år siden. Nær landsbyen Areni fant arkeologene først en urgammel skinnsko gjemt i en hule. Denne ble datert tilbake til 3500 år f.Kr.  Ved å fortsette studiene i den samme hulen kom arkeologene borti en vinpresse, gjæringsutstyr, drikkebegere, visnede vinranker, drueskinn og frø.

Blogg_Armenia_4

«Dette er den tidligste, mest pålitelige bevis for vinproduksjon. For første gang har vi et komplett arkeologisk bilde av vinproduksjon som dateres 6100 år tilbake i tid»,   sier arkeolog Gregory Areshian ved University of California, Los Angeles (UCLA).

Vindruene ble tydeligvis presset av føttene til vinmakerne, deretter oppbevart i krukker i et klima som vil slå knock-out på de fleste fancy vinkjellere. Denne hulen er perfekt for dette formålet.

Det er dermed på det rene at vinproduksjon først fant sted i Armenia, og at nabolandet Georgia må nøyte seg med andreplassen i dette henseende. Armenia er landet der Noah ankom med arken i følge fortellingen om syndefloden i Bibelen. Ja, arken landet sågar på armenernes hellige og myteomspunnete fjell, Ararat, etter førti dager og førti netter på vei over vannmassene som lavet ned da himmelens sluser ikke var til å stoppe. Da vannet trakk seg tilbake befant arken seg på Araratfjellet. Noah slapp dyrene løs, tok med seg vinplanter og aprikostrær og plantet dem i den frodige Araratdalen. Noahs oldebarn, Hayk, er ansett som armenernes stamfar. Derfor kaller de seg selv hay og landet sitt for Hayastan.

Blogg_Armenia_5

Det lille fjellandet Armenia, som ikke er stort større enn Hedmark fylke kan i tillegg til en unik og storslått natur tilby en enorm buffet av kultur, arkitektur, minnesmerker og tradisjoner. Her finnes urgamle kirker og klostre i samme forfatning som de var for mer enn 1500 år siden. Her kan man nyte utsøkte SPAbad i vakre fjellandsbyer, utforske armenernes utsøkte brandy som er i verdensklasse og som Winston Churchill nøt hver eneste dag i resten av sitt liv etter at Stalin hadde skjenket ham noen glass under forhandlingene i Jalta etter 2.Verdenskrig.

Armenias hovedstad, Jerevan, var et eget satsingsområde under Sovjettiden. Arkitektene ønsket å lage et nytt Paris eller et nytt Wien, og dermed ble Jerevan en kombinasjon av en av verdens eldste byer, Paris’ boulevarder og de flotteste kulturbygninger i Wien. Jerev an er byen der man nyter et enormt antall armenske cocktails. De siste årene har cocktailbarer poppet opp på hvert gatehjørne, og man nyter egenutviklede cocktails som gjerne baseres på Armenias mange frukter, fiken, aprikoser, boysenbær, granateple, fersken eller kirsebær. I tillegg kommer vinbarene som spesialiserer seg på både lokalprodusert armensk kvalitetsvin og på importerte sorter fra hele verden.

Blogg_Armenia_6Restauranter med khoravats, den helst spesielle grilltradisjonen i Armenia, med fisk fra Sevansjøen, med dolma og en rekke andre spesialiteter er aldri langt unna i hovedstaden.

Til syvende og sist er det flotteste i dette landet menneskene. Etter å ha besøkt flere folkeslag enn land, der jeg har elsket de fleste, kan jeg med hånden på hjertet si at armenernes gjestfrihet, åpenhet og interesse for besøkende og andre kulturer slår fullstendig knock-out på det meste jeg har opplevd.

Blogg_Armenia_7

Her er veien inn til folks dagligstuer to sekunder unna dersom du er kaffetørst og ikke finner noen cafe. Er du sulten blir det mat. Trenger du hjelp følger de deg dit du får den. Det er alltid vin, vodka og cognac på bordet og det skåles for Armenia, for maten og for gjesten. Stotrer du deg i tillegg fram på 10 gloser armensk er din lykke gjort. Armenia og armenere er en stor glede.

Bli med på en spennende rundreise i Armenia