Ølsafari i fatterns fotspor, Tsjekkia

420x420_Petter_nome
Av Petter Nome

Ølkultur, bryggekunst og historie

I august 1915 ble faren min født i den vesle byen Saaz, i det som dengang var Böhmen og Mähren i keiserriket Østerrike Ungarn. Fatter fortalte om ungdomsårene da han hver sensommer jobbet med innhøsting på humlemarkene, – og som barn var jeg null interessert. Både tid og sted var lysår unna.
Ikke ante jeg da at Saatz (nå Zatec) er verdens mest berømte humleby, ligger i hjertet av området som skapte pilsenerølet og at jeg mer enn 100 år etter fatterns fødsel skulle lede en gruppe ølentusiaster gjennom hans barndoms gater.

Bloggbilde_Bryggeriporten-Pilsner-Urquell

Ja, jeg gleder meg vilt til å reise til Tsjekkia!

Både til å se hvor far vokste opp og til å oppleve et av de områdene i verden som har hatt størst betydning for øl og bryggekunst.
Det begynte med brygging i klostrene allerede på 500-tallet og det første offisielle klosterbryggeriet ble åpnet i år 993. På 12- og 1300- tallet poppet det opp bryggerier i by etter by og nesten fra første stund begynte man å eksportere til andre land. Hjertet i det hele var byen i Plzeñ, i dag kjent som Pilsen.

Og nettopp pilsen er symbolet på tsjekkisk ølkultur

Det gyldne, klare ølet med høyt og luftig skum. Øltypen som kom til å erobre verden og i dag står for 70-80 prosent av alt øl som drikkes. Så utbredt har pilsen blitt, at mange nå stempler den som kjedelig. Men pils er ikke bare standard industriøl. Tsjekkisk ølkultur er rik og variert og byr også på mørkere øltyper som glinser av rav, kobber eller det sortest kull.
Øl består av maltet korn, gjær, vann og humle. Humle er aromaen som utvinnes fra hunnkonglen på denne hurtigvoksende slyngplanten. Humle gir aroma og bitterhet til ølet.

Bloggbilde_Oel_Praha

Og nettopp Saaz-humlen har status som edelhumle

og handles inn av bryggerier over hele verden. Den har et mildt preg av urter, jord og krydder, men er mindre bitter en europeiske humletyper flest. Selvsagt er den verdt en festival!
Intet folkeslag i verden drikker mer øl enn tsjekkerne. Men øl er ikke bare drikke; det er kultur, folklore, bugnende matfat, livlig samvær og gode minner. Dette vet tsjekkerne alt om. Vi er heldige som skal få oppleve det.

Petter Nome er direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen og har frontet oppsvinget for mikrobryggerier i Norge. Han var tilknyttet NRK i 25 år som programleder og TV produsent og har bl.a. jobbet som industriarbeider, sjømann og kommunikasjonssjef. Petters far ble født i den tsjekkiske humlebyen Saatz (Zatec) og hadde sin første jobb som humleplukker for tsjekkiske bryggerier.

LES MER OM PRAHA OG PILSEN MED ØLFESTIVAL