York + 14 kor + 1 korps = SANT!

terje tjelle

Av Terje Tjelle / terje@escape.no

Hvem har sagt at kor og korps ikke kan blandes?

En meget hektisk, men spennende musikalsk langhelg i York er tilbakelagt. Jeg sitter her og puster ut noen timer før neste kortur til Warszawa kaller!

Hvordan beskriver man York? Denne sjarmerende og gamle byen er proppfull av gammel historie og en reise tilbake til røttene forteller historien om vikingene, romerne og angelsakserne. Dette kan man se i byens utsøkte arkitektur og brosteinsgater. Byen er blitt et kirkesentrum i England og er i dag den nest høyeste i det engelske kirkehierarkiet.

Gågata i York

Nå, tilbake til helga…

6. oktober fløy vi godt over 230 sangere fordelt over 14 kirkekor og 40 korpsmusikanter over til York for å delta i vår aller første Kirkekorfestival. Ved hjemkomst er forhåpentlig den tyngste kofferten fylt opp med  masse opplevelser! Alt fra historie, mat og drikke, puber, de sosiale- og til sist men ikke minst de musikalske opplevelsene. Vakre minner!

Og FOR en musikalsk helg dette har vært. En har følelsen av å ha invadert York med vakker sang og korpsmusikk fra Norge.

Her synges det på torget

Det har blitt sunget på torg og i x antall kirker. Avslutningskonserten i  St. Lawrence Church ble en helt vakker og spesiell avslutning av korfestivalen, hvor 230 sangere stemte i Halleluja koret av Handel.

Korsang på torget

Ikke nok med sangene har runget på ethvert hjørne, men våre musikanter fra Jernbanens Musikkorps Oslo har også holdt flotte konserter, blant annet sammen med det lokale jernbanekorpset fra York, York Railway Institute Band.

Det beste var da ALLE, både kor og korps, stemte i «Thank you for the Music» av Abba på Parliament Street, ja da var det magisk stemning i York.

Sjekk gliset til selveste sjefen – så fornøyd!
Her spiller Jernbanens Musikkorps

Så hvis du hører noen av de lokale i York sier forsiktig; «Oh my God, they are back again», så er det ikke vikingene som har kommet tilbake på et nytt tokt, men Escape Musikkreiser som arrangerer kor- og korpsfestival i vakre og spennende York i England.

Vår spreke og freshe reiseleder Tove Kjellerød

Kirkekorfestivalen går sannsynligvis annethvert år, så det er bare å kontakte oss om du vil vite mer, musikk@escape.no.

Hvert år arrangerer vi sammen med turistmyndighetene i York, Scandinavian Choral Festival. Denne korfestivalen går i mai hvert år, og i 2018 blir det den 12. gangen vi kjører den. Sjekk ut festivalen på www.korfestivalyork.no.

Velkommen til York!

Vi sees!

Musikkhilsener Terje

VILT OG VAKKERT I DONEGAL!

Slieve League, Donegal

På nordvestkysten av Irland ligger Donegal og Wild Atlantic Way. Her har jeg kastet meg venstrekjøringen i vold for å gå opp løypen for vår nye fottur på Irland neste vår. Nøyaktig 3,5 timer tok det å kjøre opp fra Dublin. Men tro ikke det føltes som en transportetappe – Donegal er nemlig en region med mangfold, i det ene øyeblikket tenker du «furet, værbitt», lyng og små fjellvann, i det andre øyeblikket «öppna landskap» der du skuer utover en vakker sandstrand og et krystallklart Atlanterhav og i det tredje er du gjennom noen pittoreske små landsbyer med murhus og fargeglade hortensiaer så store som busker. Og den rød fuschia’n, da. Som vokser vilt her som busker, eller skulle jeg si «trær». Og alt innrammet av dette utrolig grønne og frodige. Irland er virkelig balsam for sjelen!

Jeg kunne føyd «vått» til vilt og vakkert, men de siste dagene har mange hengt klesvasken ut til tørk I solen! Her – som det så ofte skifter fra sol til små drypp og skurer… Er irene verdens største optimister, tenkte jeg. Eller er de så sikre på at været blir bra i dag? Jeg valgte det siste og fant fram solbrillene  Og Donegal har virkelig vist seg fra sin beste side også værmessig, så her er det bare å nyte behagelig temperatur og ditto turvær og fylle lungene med luft som føles god og ren! Nevnte jeg menneskene her? Donegal er oppriktig og positivt nysgjerrig på deg som gjest og ønsker at du skal sitte igjen med et godt inntrykk av dem og av området. Her hersker det ekte og genuine, noe som også gjelder språkmessig – litt vrient kan du si, å lese veiskilter med kun irske navn. Men veldig sjarmerende også!

I Donegals program lover vi deg en variert uke i irsk natur med alt fra pilegrimsvandring til spektakulære klippevandringer og selvsagt Donegals høyeste topp Errigal som ligger i den vakre Nasjonalparken. På fridagen tar vi en svipptur inn i Nord-Irland. Med nærheten til Atlanterhavet er Donegal stedet for fisk og sjømat, og jeg har spist den beste fish & chips ever godt akkompagnert av ølet de produserer i regionen. Les mer.

Men nå gir vi deg valgets kval! Vår populære fottur i Kerry og på Dingle er med i vårt program som alltid. Den har avgang 10-17. juni og byr på høydepunkter som Irlands høyeste fjell, klippeøya Skelligs, Dingle, feiende irsk sang og musikk! Svært variert program, med andre ord – og våre reisende mener nettopp at turenes variasjon og det vidunderlige irske landskapet gir turen topp score! Les mer

Escape Aktiv ønsker deg FAILTE IRELAND – VELKOMMEN TIL IRLAND!

Another beautiful morning!

Ja, denne hilsenen husker jeg ennå, sier Escape Aktivs Vera. Jeg ble møtt med disse ordene en morgen av en gammel seiler i båthavnen i Cartagena i Colombia, og tok meg i at dette tenker jeg altfor sjelden på der jeg våkner så selvfølgelig hver morgen og lar dagen gå sin vante gang … Jeg var på seiltur fra Norge til Australia i Hildring, en 42-fots seilbåt. Vi krysset først Atlanterhavet over til St Lucia, deretter seilte vi seks måneder opp og ned i Karibia før vi satte kurs mot Venezuela og ABC-øyene fra hvor vi seilte ned til Cartagena i Colombia for så videre å gå gjennom Panamakanalen og ut i Stillehavet… En slik tur skaper selvfølgelig masse minner, og disse har dukket opp nå som vi har jobbet med seiltoktet vi skal tilby våre reisende i Karibia, smiler hun. Nå har nemlig DU mulighet til å være medseiler om bord på selveste Christian Radich fra St. Maarten langs de karibiske øyer til Grenada og videre til Cartagena! Etappene er valgt med omhu, forteller Vera – Grenadinene er nemlig spesielt vakker og Colombia likeså.

På Grenada fikk vi besøk av familien, husker jeg, og sammen dro vi til de herligste små strender hvor det gjerne lå en bitteliten og enkel strandbar, hvor den blide eieren med rastafletter også hadde tid til en prat og en øl sammen med deg. Havet er turkisblått, så selvfølgelig snorklet vi masse. Å se livet av fargerike fisk og koraller under vann, er en opplevelse! Her kjøpte vi også sprell-levende hummer som fiskeren forklarte vi skulle koke i 3 – tre – minutter (!) På mitt spørrende blikk, pekte han på seg selv og sa at dette kunne han. Og lokalkunnskap skal man som kjent ikke kimse av, det er jo det vi selger i Escape… Så da ble det tre minutter. Og selvfølgelig hadde han rett 🙂 Grenada er blant annet kjent for muskatnøtten, og vi besøkte en muskatfarm for å lære alt om denne nøtten som selvfølgelig ikke ser ut som når den er kommet i butikk her! Innen du kommer fram til selve nøtten, skal du gjennom mange lag av skall og alt brukes til forskjellige formål. Det var litt fascinerende.

På toktet med Christian Radich skal vi ligge tre dager på Grenada så du får mulighet til virkelig å oppleve alt dette, og det på en av de aller vakreste øyene i Karibia hvor mottoet er «Smile – and give your face a rest …» Vel, jeg lover at smiler sitter løst her, og det er heller ingen kunst å slappe av i disse omgivelser. Når du seiler mister du nemlig litt følelsen av tid og sted, du er «her og nå». På vakt og når du har fri om bord. Nevnte jeg de vakreste soloppganger og solnedganger? Hvis det er noe jeg savner fra seilturen min, så er det nettopp dette, forteller Vera – og den vakre stjernehimmelen over meg på nattevakt. Kanskje ser du hval og ganske sikkert kommer delfiner på besøk rundt båten for å leke …

Vi mønstrer av Christian Radich i Cartagena. Da jeg var der i 2001, kom folk bort til oss på gaten og sa «Takk for at dere tror på Colombia!» Landet hadde den gang vært preget av intern uro, men nå er freden kommet, og vi kan i fredelige omgivelser møte en spennende by og et varmt og vennlig folk. I Cartagena blir vi i to netter og opplever denne fargeklatten av en by! Så ønsker du å gi deg selv og noen du kjenner en annerledes og uforglemmelig ferie og julegave, så kan du lese mer om toktet og turen her:

Christian Radich på seiltokt i Karibien!

Korpsfest Lago di Garda

terje tjelle

Av Terje Tjelle / terje@escape.no

Velkommen til Korpsfest Lago di Garda!

Dette er vår egen korpsfestival i vakre Nord-Italia! For alle oss som har spilt i korps vet vi hvor viktig det er med korpsturer. Slik var det for 40 år siden når jeg spilte i korps, og slik er det den dag i dag. Korps reiser mer enn noen gang på korpsturer, og utlandet står ofte høyt opp på ønskelisten.

MANGE KORPS velger vakre ITALIA og til vår korpsfestival KORPSFEST LAGO DI GARDA.
I vakre naturomgivelser ved Gardasjøen nord i Italia gjennomføres denne i tidsrommet 18. – 30. juni hvert år.

gardasjoen

Noen korps er store, noen små, noen har drill tropp, noen er paradekorps, noen sliter med rekrutering, noen er nye korps på tur for aller første gang, andre er over 100 år med lange tradisjoner på det aller meste, noen har akkurat byttet dirigent, noen har ikke dirigent, noen sliter med økonomien og atter andre har en ordnet og god økonomi…

Felles for alle er at de ønsker å gi barna og ungdommene i korpset en fantastisk korpsopplevelse når man reiser på tur sammen.

Korpsfest Lago di Garda 3 Terje Tjelle

Jeg er utrolig stolt når jeg får ta med meg korps til vår korpsfestival ved Gardasjøen i slutten av juni hvert eneste år. KORPSFEST LAGO DI GARDA er virkelig en KORPSFEST når det gjelder festivaler som er beregnet på skolekorps for barn og unge i alderen 7 – 20 år.

Korpsfest Lago di Garda 2 Terje Tjelle

Og bare de to siste årene har vi hatt gleden av å være vertskap for 17 korps fra så å si hele Norges land.

Vi i Escape er opptatt av å formidle OPPLEVELSENE når korps reiser på tur. Vi benytter alltid hyggelige turisthoteller eller leilighetshoteller med meget gode fasiliteter.

Det er stort sett Norwegian eller SAS som flyr alle våre festivaldeltagere til Italia, og vi bruker gode og sikre busser hvor sikkerheten har høy fokus.

Korpsfest Lago di Garda 5 Terje TjelleOg snakker vi om korps og korpsturer har jo KONSERTENE en sentral plass i våre programmer.

Det er VIKTIG at korpsene får komme til de aller beste piazzaene hvor de kan holde sine konserter, som her hvor vi har festivalarrangementet vårt på selveste Piazza Bra, rett foran Arena di Verona.

Kristiansund skolekorps har reist med oss flere ganger når gjennom de siste årene, og er et fantastisk korps å ha på tur. De stiller med høye forventninger og et åpent sinn hver eneste gang de er på tur…

Korpsfest Lago di Garda 4 Terje Tjelle

I år gikk turen til KORPSFEST LAGO DI GARDA i Italia. Det er virkelig en stor glede å ha med seg en så positiv gjeng på tur.
Før man reiser ligger det mange måneders arbeid med skreddersømmen av programmet. Her er det viktig med en god reisekomité og en god kommunikasjon underveis. Vi benytter alltid anledningen til å besøke gruppene våre i planleggingsperioden, slik at vi sammen kan finne frem til gode løsninger innenfor de rammene man har å rutte med.

Korpsfest Lago di Garda 5 Terje Tjelle

I Kristiansund skolekorps har jeg de siste årene jobbet tett med Nora som er tur-sjef for denne herlige gjengen. Med seg på laget har hun en dyktig turkomité sammen med drill-sjef Gro og dirigent Merethe.

Skal man lykkes med en god korpstur er forarbeidet og skreddersømmen avgjørende. Her legger man grunnmuren for det som skal bli en VELLYKKET TUR!

Takk til dere i Kristiansund skolekorps med Nora i spissen.

Opplevelser og gode minner er viktige når man er på korpstur…

Her foran den vakre Arena di Verona i Verona by.

Korpsfest Lago di Garda 6 Terje Tjelle

Er man i Italia på besøk er det også mange som reiser på dagstur til Venezia. Fantastiske Venezia, denne eventyrbyen.

Venezia Italia

Velkommen til Korspfest Lago di Garda!

Vi sees!

Korpshilsener Terje

Vårens vakreste eventyr i Englands vakreste by!

Tove Kjellerød Reiseleder    Av Tove Kjellerød / Reiseleder for Escape Travel

Hvis jeg fikk velge ett reisemål i året og ett arrangement å delta på, ja, så var jeg ikke i tvil. Det måtte ha blitt sangfestivalen i York i England, The Scandinavian Chorus Festival som er det offisielle navnet. I år med hele 7 norske kor fra alle deler av landet, fra nord til sør.

Dagene er pakket med begivenheter, konserter ute og inne, byvandringer og matopplevelser, shopping og sosialt samvær på puber og hotell. Kor som synger i vilden sky; øver, opptrer og hygger seg, hver på sin måte og med sin stil.

Allerede første dag om kvelden var alle samlet til uhøytidelig konkurranse i Guildhall, storstua fra middelalderen, bombet under krigen og gjenreist. Brukt som rettssal, kommunestyresal, teater og nå, for oss, som konsertsal. Taket løftet seg, kor etter kor sang med toner fra hjertet. Fantastisk! Selveste Lord Mayor of York ledet juryen som for øvrig besto av proffe musikk-kjennere. Å vinne her er en ære, denne gang tildelt Tønsberg Sangforening. Barnekoret Lahko, i sine bunader, med sine originale opptredener og vakre sang gav tilhørerne gåsehud og fikk ekstra dommer-hyllest. Høyst fortjent!

Utekonserten neste dag på King`s Square var i år truet av regn og mørke skyer. Hvem som stod bak at vi fikk opphold hele tiden under de 2,5 timene, skal være usagt, men ikke før døde siste tone hen, så åpnet himmelen seg. Takk værgud.

Kor

Med lunsj, en øl og litt shopping unnagjort var det tid for øving før den store konserten i Central Methodist Church om kvelden. Vi var også i år heldige å få med oss York Philarmonic Male Voice Choir, et enestående mannskor som synger bakoversveis på tilhørerne. Når starten går med at alle i kirken synger God Save The Queen og Ja, vi elsker, ja da er tonen satt. For en kveld det ble. DSC00001

Søndag neste dag og de fleste korene var med til gudstjeneste. Jeg var heldig og fikk med meg flotte Nabokoret, et damekor fra Eiksmarka i Bærum til Holy Trinity Church. Vi ble som ventet tatt imot med åpne armer av sognepresten og resten av menigheten. Damene sang med kirkens vakre akustiske forhold under gudstjenesten og prosten som var på besøk hadde forberedt talen sin rundt oss som var gjester. En opplevelse var det.

De andre reiselederne fortalte at Skjervøykoret hadde sluppet seg løs og sunget fantastisk der de var. Og i løpet av ettermiddagen fant Odins Ravner, et flott mannskor, tonen med damene fra Bærum. De forberedte et felles innslag til fellesmiddagen på Royal York Hotel samme kveld. Det ble suksess!

DSC00033

Og det ble en minnerik aften. Mannskoret Over Enga tok tidlig regi med glimt i øyet og gode historier. Det store blandakoret Heimklang fra Trondheim fylte ballsalen med lystig og velklingende sang. Alle deltok og gav til beste i det store fellesskapet. Mat på bordet og øl og vin i glasset, vi kunne holdt på til den tidlige morgen.

Og neste år? Blir nok en ny Yorkfestival for den som vil være med.

The York Minster Cathedral with City signs in front

 

 

 

 

Edinburgh på tre dager

 Av Jaye Smith / jaye@escape.no

Flyet er i ferd med å lande på rullebanen i Edinburgh, og når jeg titter ned, kjenner jeg den velkjente kriblingen, åh som jeg gleder meg til å komme tilbake  nok en gang

Dette er fjerde gangen i løpet av 9 måneder jeg har besøkt denne herlige byen. Og for hver gang jeg er her oppdager jeg stadig nye restauranter, nye steder å shoppe (bort fra Princes Street), nye turområder og ikke minst nye steder for kor og korps å spille eller synge.

800x600_Edinburgh

Det første jeg gjør, etter å ha sjekket inn på hotellet, er å løpe ned til favorittpuben min for litt fish & chips og litt kaldt å drikke. Cafe Royal heter den, og ligger utenfor allfarvei. Puben ligger på 19 W Register St.  Jeg sier utenfor allfarvei, men det er bare omtrent 100 skritt fra hovedgaten Princes Street, nær ikoniske Balmoral Hotel. Man må bare vite hvor den ligger. Puben er ofte full, men ikke av turister. Pass bare på å komme utenfor lunsjtider eller rett før arbeidstiden er over. Kom hit hvis du vil ha en sen lunsj eller tidlig middag.

God og mett, og med godt mot kan du gjerne ta turen langs Princes Street, retning Edinburgh Castle til Charlotte Street. Ta til høyre så har du to valg – enten ta til høyre og høyre igjen på Rose Street. for å besøke flere puber, eller gå et kvartal til og sving til høyre inn på George Street. for å shoppe. Uansett hvilken av disse to gatene du velger, så havner du til slutt på St. Andrews Square hvis du fortsetter å gå østover.  Nå er du i området i Edinburgh som heter New Town – bygd i 1772!  

800x600_Edinburgh_6

Neste dag tar jeg på meg gode sko, følger Royal Mile (i motsatt retning av Edinburgh Castle) og går til toppen av Arthur’s Seat i Holyrood Park, det høyeste punktet i Edinburgh. Med sine 250 meter over byen er den relativ lett å gå. Her får du en fantastisk panoramautsikt over Edinburgh. På veien dit går jeg forbi to viktig bygg – Det skotske parlamentet og The Palace of Holyroodhouse. Parliamentbygget er et atypisk, omdiskutert skotsk byggverk og slottet er det offisielle bostedet til kongefamilien i Edinburgh. Kong Harald V bodde her i 1994.

I tillegg går jeg forbi White Horse Close. Her må man stikke innom en tur. Det ligger på 27 Canongate ved enden av Royal Mile. White Horse Close har muligens de mest pittoreske samlinger av bygninger i Gamlebyen.  Mange går helt uvitende forbi denne perlen.

Når vi først er inne på tema «Close», bestill gjerne en sightseeing tur på «The Real Mary Kings Close» for å bli bedre kjent med begrepet Close.  Du kan bestille online eller gå forbi salgskontoret deres som ligger på The Royal Mile.  

800x600_Edinburgh_7

Jeg kjenner at jeg begynner å bli sulten, og ser på klokka. Det begynner å nærme seg middagstid. Skottland er kanskje ikke mest kjent for sitt kjøkken, men her finner man alt fra pub mat til Jamie Oliver’s Italian restaurant eller The Dome for mer klassisk mat. Jeg trasker til Rose Street, et godt utgangspunkt for å finne ut hvor jeg skal spise. Jeg har lyst på italiensk i dag, og setter meg ned på Jamie Oliver’s. Anbefaler restauranten hans, her er det god mat til alle. Hvis du er ute etter mer skotsk mat, prøv Rose Street Brewery, de har en restaurant i annen etasje. Haggis er i sesong hele året!

800x600_Edinburgh_5

Kvelden kommer, og natten begynner å våkne til liv. Her finner man en god del puber som spiller levende musikk, typisk skotsk (men uten sekkepiper da). For min del går jeg til stamstedet mitt, The Jazz Bar. Her får man levende jazz av meget høy standard, og ofte ser du eieren av baren bak trommer på husbandet. Stedet åpner ganske tidlig, men fylles opp først etter midnatt.

Dag tre og siste dag i denne flotte byen. De fleste fly hjem går på kvelden, og det gjøre mitt også! Derfor er det en perfekt dag for en utflukt utenfor Edinburgh. Jeg sjekker ut av hotellet og bagasjen kan jeg oppbevare her frem til jeg reiser hjem. Nå kommer det vanskelig valget, hva skal jeg gjøre? Det er så mye å finne på. Reiser jeg vestover havner jeg i Glasgow, Skottlands største by med mange museer, barer og restauranter. Reiser man hit må man sjekke ut House For an Art Lover. Fremtidens arkitektur og design for 110 år siden. I nord, ca en times kjøretid ligger Stirling Castle og Wallace Monument. På vei dit kjører vi via Falkirk. Her må man stoppe opp for å se på The Kelpies, 30 meter høye hestehode-skulpturer! Praktfullt! Jeg velger å ta turen østover, til Holy Island i Berwick, England. Jeg kjører til Holy Island i lavvann, og må sørge for å komme tilbake til fastlandet før tidevannet kommer. På Holy Island rager The Parish Church of St. Mary the Virgin stolt. Vikinger invaderte øya i år 793 e.kr. De ødela og plyndret. I dag finner vi en skriftlig beklagelse for invasjonen fra Nidarosdomen ved alteret til St. Mary. Kirken er blitt bygget på to ganger, i det 12. og det 13. århundret. I 1860 var det siste gangen den ble restaurert og lite har skjedd siden. Her kommer flere av våre kor for å synge.

Nå har jeg vært her i et par – tre timer, så jeg kjører tilbake igjen til hotellet, henter bagasjen og drar til flyplassen. I luften igjen, lener jeg meg tilbake og reflekterer jeg over alt det jeg har fått opplevd på bare tre dager. Og med dette begynner tankene å svirre etter ny Edinburgh tur.

Les mer om kortur til Edinburgh

 

 

 

 

MiddelhavSCRUISE med Norwegian Epic


Av Ingun Melleberg / ingun@escape.no 

På cruise i Middelhavet

Cruiseeksperten Heidi, og førstegangscruiseren Ingun, har nettopp cruiset langs Middelhavet med NCLs Norwegian Epic fra Barcelona til Roma. Heidi og Ingun fra Escape har akkurat kommet hjem fra en herlig vårtur. Fra 4 grader ved avreise lørdag morgen til noe mye mer fristende. Gaudis praktfulle Barcelona hilste frosne nordboere med sol fra skyfri himmel og over 20 grader. Etter en bedre tapasmiddag i El Raval, en vandring i det herlige mylderet av smug i Barrio Gotic og en sving på strandpromenaden La Barceloneta, sa vi «hasta luego» til Catalonias stolthet. Cruiselivet ventet!

Bloggbilde_NCL_4

Epic ønsket oss velkomne

Skipet Norwegian Epic taklet både cruisespesialister og nybegynnere, skulle det vise seg. En av NCLs største skip rommer over 4000 forventningsfulle cruiseturister fra hele verden. For førstegangscruiseren var det imponerende velsmurt og tilrettelagt ombordstigning til tross for horder av mennesker. Dette kan de! Vel om bord gledet det å se at Epic nylig er oppgradert: innredningen og fargene i fellesområdene er fresh og dempet, lugarene likeså. Og for to klesglade shopping-entusiaster på tur, masser av smart lagringsplass. Bra jobbet!

Bloggbilde_NCL_3

Hvem reiser på cruise er ikke rett spørsmål

Hvem reiser ikke på cruise er mer dekkende. NCL har et godt tilbud til alle. Og ingen blåhårede damer med permanent og gåstol i sikte. Vi ser unge par med og uten barn, familier med tenåringer, middelaldrende og eldre fra mange nasjonaliteter i skjønn forening. Barna elsker bassengområdet med rutsjebaner og klatreveggen. De elsker barneklubbene der aktivitetene er tilpasset alderen. Det er aldri kjedelig ombord for noen, forresten! Rederiet sørger for dagsprogram som fenger, om du vil delta. Om du vil sitte ute å lese en bok i fred og ro mens de nautiske milene passerer sakte men sikkert forbi, gjør du det. For deg som vil ha mer privatliv og ekstra god standard og størrelse på lugaren din, finnes Haven, en egen del av skipet der ingen andre passasjerer har tilgang. Det beviser at kun egne ønsker og økonomi setter grenser. Vil du ha det, så kan du få det.

Cruiseopplevelser og kulinariske godbiter

De gode opplevelsene er like rundt hjørnet. Mange elsker cruise for den deilige maten, og det er et stort pluss på Epic. Med nye menyer av året, går ingen sultne noengang. Over 20 spisesteder tilfredsstiller forhåpentligvis de flestes behov, også de som vil variere og ikke spise på samme sted hver dag. Vil du ha ekstra oppgradering på måltidene, finnes flere spesialrestauranter om bord med ekstra fokus på kvalitetsmat. På Epic er det blant annet den franske Le Bistro, Teppanyaki-restaurant og den nye, brasilianske Moderno der delikate kjøttstykker serveres på spyd. Så mye du vil ha, på brasiliansk vis. På disse restaurantene betaler man tillegg for å spise. For deg som vil ha det lille ekstra. Det får du!

Bloggbilde_NCL_6

Gallakjole/smoking og spise til fastsatte tider?

Niks – ikke med NCL og Norwegian Epic. Med Freestyle Cruising er alt egentlig opp til deg. Dette konseptet er genialt for deg som foretrekker å ta dagen som den kommer, spise hva du vil, hvor mye eller hvor lite du vil og slippe å pynte deg til den store gullmedaljen. Er du C eller D-menneske og fysen på noe midt på natten? Ingen problem. Kanskje du liker å kle deg elegant og i lekker kjole, gjør det – alt er jo opp til deg. Du bestemmer! Det er genialt, det er lettvint og ukomplisert.

Bloggbilde_NCL_1

Alene på cruise uten å betale dobbelt?

Nå kan du! NCL har fire skip, inkludert Epic, med egne enkeltlugarer i egne seksjoner med egne felles lounger på skipet. Du betaler såklart kun for deg selv og synes du det er stusselig å spise alene, er alt tenkt på for deg. I loungene settes det opp oppslag om å spise sammen for den som vil, felles aktiviteter for den som vil. Igjen, alt er opp til deg – frihet er herlig!

FullSizeRender (29)

Feel free er NCLs slagord

For riktig å forene det gamle gode og det mer nye, hippe, har NCL og den verdenskjente, amerikanske artisten Pitbull gått sammen og laget en fengende og rytmisk låt med samme navn. Pitbull er gudfaren til NCLs nyeste skip, Norwegian Escape. Det gamle, gode står evigunge Rolling Stones for. Feel free er nemlig basert på deres hit, om noen synes noen av taktene høres velkjent ut.

God tid i land

Det er ikke bare på skipet livet er til for å nytes. Mange havner, mange opplevelser på egen hånd eller kanskje med nye cruisevenner? Eller utflukter til interessante steder i regi av skipets dyktige ansatte? Valget er ditt.

Vi legger til kai i Napoli, så nær byen at det bare er å rusle inn til himmelsk pizza og vakker, historisk arkitektur og stemning. Herfra går også ferge til billedskjønne Sorrento og/eller Capri.

FullSizeRender (38)

Vi to velger oss øyliv og Capri når Epic legger til kai. Bare 45 minutter så får hydrofoilen deg over til øya som klinger så perfekt i alles ører. Vi blir ikke skuffet, Capri leverer varene. En liten, men bratt tur opp med funicolar, kabelbanen, så er havnen plutselig under deg. Her oppe er utsikten upåklagelig. Grønn, frodig vegetasjon i kontrast til lysegrå kalksteinsklipper og grotter. Det bugner av solmodne, knallgule sitroner og hager der appelsiner og vakre blomster vokser og trives i perfekt samspill. Middelhavet rundt kan ikke helt bestemme seg – blått, turkist eller grønt i ulike sjatteringer. Bebyggelsen klatrer oppover de steile, bratte, grønne åssidene. De supersmale gatene går på kryss og tvers og kantes med designerbutikker for velfylte bankkontoer, koselige kafeer og gelateriaer med en smak av himmelen, som passer alles lommebøker. Mmm, frisk limoncello-sorbet eller silkemyk sjokoladeis? Utsikten er rent betagende og vi forstår fullt ut hvorfor Capri er en favoritt som har vært med i manges drømmer i uminnelige tider.

FullSizeRender (49)

Fra Napoli fortsetter Epic mot Roma og havnebyen Civitavecchia, den siste havnen for oss på denne turen. Tre netters cruise er over for denne gangen.

Disse betraktningene er ført i pennen av førstegangscruiseren som herved kan avlive mytene om at cruise er kun for noen. Det tar ikke lang tid før cruiselivets mange fordeler synker inn. Så mange cruisepassasjerer tar ikke feil.

Vi hjelper deg med ditt drømmecruise

Ølsafari i fatterns fotspor, Tsjekkia

420x420_Petter_nome
Av Petter Nome

Ølkultur, bryggekunst og historie

I august 1915 ble faren min født i den vesle byen Saaz, i det som dengang var Böhmen og Mähren i keiserriket Østerrike Ungarn. Fatter fortalte om ungdomsårene da han hver sensommer jobbet med innhøsting på humlemarkene, – og som barn var jeg null interessert. Både tid og sted var lysår unna.
Ikke ante jeg da at Saatz (nå Zatec) er verdens mest berømte humleby, ligger i hjertet av området som skapte pilsenerølet og at jeg mer enn 100 år etter fatterns fødsel skulle lede en gruppe ølentusiaster gjennom hans barndoms gater.

Bloggbilde_Bryggeriporten-Pilsner-Urquell

Ja, jeg gleder meg vilt til å reise til Tsjekkia!

Både til å se hvor far vokste opp og til å oppleve et av de områdene i verden som har hatt størst betydning for øl og bryggekunst.
Det begynte med brygging i klostrene allerede på 500-tallet og det første offisielle klosterbryggeriet ble åpnet i år 993. På 12- og 1300- tallet poppet det opp bryggerier i by etter by og nesten fra første stund begynte man å eksportere til andre land. Hjertet i det hele var byen i Plzeñ, i dag kjent som Pilsen.

Og nettopp pilsen er symbolet på tsjekkisk ølkultur

Det gyldne, klare ølet med høyt og luftig skum. Øltypen som kom til å erobre verden og i dag står for 70-80 prosent av alt øl som drikkes. Så utbredt har pilsen blitt, at mange nå stempler den som kjedelig. Men pils er ikke bare standard industriøl. Tsjekkisk ølkultur er rik og variert og byr også på mørkere øltyper som glinser av rav, kobber eller det sortest kull.
Øl består av maltet korn, gjær, vann og humle. Humle er aromaen som utvinnes fra hunnkonglen på denne hurtigvoksende slyngplanten. Humle gir aroma og bitterhet til ølet.

Bloggbilde_Oel_Praha

Og nettopp Saaz-humlen har status som edelhumle

og handles inn av bryggerier over hele verden. Den har et mildt preg av urter, jord og krydder, men er mindre bitter en europeiske humletyper flest. Selvsagt er den verdt en festival!
Intet folkeslag i verden drikker mer øl enn tsjekkerne. Men øl er ikke bare drikke; det er kultur, folklore, bugnende matfat, livlig samvær og gode minner. Dette vet tsjekkerne alt om. Vi er heldige som skal få oppleve det.

Petter Nome er direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen og har frontet oppsvinget for mikrobryggerier i Norge. Han var tilknyttet NRK i 25 år som programleder og TV produsent og har bl.a. jobbet som industriarbeider, sjømann og kommunikasjonssjef. Petters far ble født i den tsjekkiske humlebyen Saatz (Zatec) og hadde sin første jobb som humleplukker for tsjekkiske bryggerier.

LES MER OM PRAHA OG PILSEN MED ØLFESTIVAL

Reisebrev fra Filippinene

Gunnar-SkjoldenAv Gunnar Skjolden / gunnar@escape.no

Det fjerneste Østen, Filippinene, ut mot Stillehavet

En gruppe fra Escape Travel var der i påsken og er kommet hjem med sterke inntrykk. Filippinene er Asia, men også noe annet. Mer enn tre hundre år som spansk koloni og femti år under USA har satt dype spor. «Tre hundre år i kloster og femti år i Hollywood». Filippinerne skaper fiesta ut av det meste, og turister blir involvert i det som skjer. «More fun in the Philippines» er deres turistslagord, og så blir til og med landfredag en opplevelse av lokale tradisjoner. Vi så Filippinene fra risterrassene i nord via hovedstaden Manila til et deilig strandhotell på Panglao ved Cebu i sør.

Turdeltaker Liv Valstrand har stilt noen bilder til disposisjon. Hun var så heldig å komme opp på pressetribunen under korsfestelsestablået i San Pedro Cutud i byen San Fernando i Papagena. Vi andre så nok vel så mye til hverandres paraplyer mot solen, men en storskjerm var til god hjelp.

Bloggbilde_Filippinene1_2

Risterrassene i Ifugao-regionen på nord-Luzon er mer enn 2000 år gamle og står på UNESCOs verdensarv-liste.

Bloggbilde_Filippinene2_2

Filippinene opplever en sterk flukt fra landsbygda mot de store byene. Eldre folk kler seg i tradisjonelle antrekk for å bli fotografert når turister kommer forbi.

Bloggbilde_Filippinene3_2

De som angrer på noe, gjør bot ved å dekke ansiktet og piske seg til blods – så blodet skvetter! På underlig vis glir de inn i gatebildet, i 35C.

Bloggbilde_Filippinene4_2

Korsfestelsesscenen ble spilt første gang i 1962, da en lokal «klok mann» lot seg korsfeste etter en drøm om at det ville gi ham kraft til å bli en fullbefaren healer. Senere er dette gjentatt i et par generasjoner i grenda San Pedro Cutud, og samler tusener som ser på dette med forundring.

Bloggbilde_Filippinene5_2

Ved midnatt påskeaften samles alle i kirken i Lucban (og de fleste andre kirker, vil vi tro) til våkenatt for den døde Kristus, innen alle lys tennes, brassbandet spiller opp på kirkebakken, og statuer av den oppstandene og hans mor bæres i prosesjon i byen – denne gangen i stille regn.

Kirken påskeaften.

Bloggbilde_Filippinene7_2

… og påskemorgen feires med fyrverkeri! It is more fun in the Philippines!

Vi skreddersyr din reise i Asia.
Du kan også velge å delta på en gruppetur med reiseleder

LEKTERCRUISE i frankrike

Frankrike i sakte fart på et unikt lektercruise…

Blogg_Lektercruise_Frankrike_4

Langt er ikke alltid best eller nødvendig. Med litt nye øyne og om bord i en moderne lekter, kan du få unike opplevelser bare et par timers flyreise fra Norge.
Frankrike er manges favorittreisemål – og det er mange grunner til det. Sjarm og småbystemning i landsbyene, utsøkt matkultur med vekt på de beste råvarene og vin i verdenstoppen frister.

Blogg_Lektercruise_Frankrike_5

NÆRT OG PERSONLIG

Et lektercruise er en perfekt ferieform, der opplevelsene er mange og varierte. I sakte fart seiler vi med en liten og spesialbygget lekter, på elver og kanaler der større båter ikke kommer til. Du kommer ekstra nært både natur, kultur og historie underveis. Med kun tolv lugarer, blir du godt kjent med andre livsnytere. Her slapper du av og stresser ned – mens mannskapet om bord sørger for det du fortjener og ønsker.

Blogg_Lektercruise_Frankrike_2

OPPLEVELSER

Hver eneste dag venter nye spennende utflukter og opplevelser. Ønsker du mer, er det sykler om bord slik at du kan komme deg frem på to hjul på egen hånd. Eller egne eskapader til fots – det er mange muligheter til å ta noen avstikkere.
Lektercruise er perfekt for familier og vennegjenger i alle aldre. Er dere mange nok kan dere ha båten alene.

Blogg_Lektercruise_Frankrike

NYT KVALITETSMAT OG DRIKKE

Det er høy kvalitet på måltidene om bord og all drikke er inkludert. Mat i Frankrike er lidenskap, pasjon og omtanke. Råvarene er alltid de beste. Underveis er det ingen mangel på store matopplevelser. De franske ostene betyr himmelsk smak med ymse aromaer. På cruiset i Champagne, får vi en perlende champagnesmaking og smaker på Brie de Meaux, som bare smelter i munnen. Lektercruiset i Bourgogne går i Dijon-sennepens hjemland. Vinene i både Alsace og Bourgogne verdsettes i høyeste grad.

Blogg_Lektercruise_Frankrike_6

MALERISKE LANDSKAP

Vakre landskap og omgivelser er en selvfølge på alle cruisene. Kanskje spesielt i Provence, som med sitt spesielle lys, enger av solsikker og røde valmueenger har inspirert mange av våre største kunstnere.

Blogg_Lektercruise_Frankrike_3

ALT ER INKLUDERT

Du bor seks netter i en utvendig lugar. I tillegg til mat og drikke, er både fly fra Norge, transport t/r båten, utflukter og norsk reiseleder med i prisen. Dette er ferie på første klasse i liten skala – helt uten stress.

Blogg_Lektercruise_Frankrike_7


SE HVILKE LEKTERCRUISE VI TILBYR I FRANKRIKE

Hvorfor forelsker man seg i Armenia?Av Sven Erik Rise

Armenia – et land jeg aldri blir ferdig med

Det fins 200 land i verden.  Til nå har jeg vært i halvparten av dem.  Jeg har utforsket, lært språk, lest historien, lært om myter og tradisjoner og spist maten. Hvert eneste besøk har vært en berikelse. Noen av landene fortjener mer enn ett besøk. Noen fortjener stadige gjensyn, mens andre blir man raskt mett på.  Så er det ett land jeg aldri blir ferdig med – nemlig Armenia eller Hayastan som armenerne kaller det selv.

Bli med Sven Erik på rundreise i Armenia 30.09.2017

Blogg_Armenia_3

Hvem hadde trodd at det var der jeg skulle finne paradiset. Jeg trodde det i hvert fall ikke selv. Ikke før jeg hadde lest alt som var å finne om Armenia og om den grufulle skjebnen som rammet dette flotte, vakre og stolte folket fra 1915 -1922 – Et folkemord der samtlige 2 millioner armenere ble slaktet av de ottomanske styresmaktene og der kun et fåtall klarte å unngå tyrkernes etniske rensning. 90 % av Armenia ble okkupert av Tyrkia. I dag utgjør den armenske republikken kun 10 % av det opprinnelige Armenia. Heldigvis er dette de 10 vakreste prosentene. Heldigvis har armenerne klart å beholde sin styrke og sin stolthet, sine tradisjoner, sin fantastiske kultur, sine myter og ikke minst sin enestående gjestfrihet.

Armenia garni

Gjestfrihet er alltid forbundet med spesielt nydelig mat og drikke som er av ypperste kvalitet. Armenernes garrejour – altså øl hører med til verdens eldste brygg.  Men det som er enda eldre – og som faktisk er verdens eldste, er intet mindre enn den armenske vinproduksjonen. De armenske druene refereres på folkemunne som gledens druer. De kommer i mange varianter i landet der den første vinen i verden ble laget for mer enn 6000 år siden. Nær landsbyen Areni fant arkeologene først en urgammel skinnsko gjemt i en hule. Denne ble datert tilbake til 3500 år f.Kr.  Ved å fortsette studiene i den samme hulen kom arkeologene borti en vinpresse, gjæringsutstyr, drikkebegere, visnede vinranker, drueskinn og frø.

Blogg_Armenia_4

«Dette er den tidligste, mest pålitelige bevis for vinproduksjon. For første gang har vi et komplett arkeologisk bilde av vinproduksjon som dateres 6100 år tilbake i tid»,   sier arkeolog Gregory Areshian ved University of California, Los Angeles (UCLA).

Vindruene ble tydeligvis presset av føttene til vinmakerne, deretter oppbevart i krukker i et klima som vil slå knock-out på de fleste fancy vinkjellere. Denne hulen er perfekt for dette formålet.

Det er dermed på det rene at vinproduksjon først fant sted i Armenia, og at nabolandet Georgia må nøyte seg med andreplassen i dette henseende. Armenia er landet der Noah ankom med arken i følge fortellingen om syndefloden i Bibelen. Ja, arken landet sågar på armenernes hellige og myteomspunnete fjell, Ararat, etter førti dager og førti netter på vei over vannmassene som lavet ned da himmelens sluser ikke var til å stoppe. Da vannet trakk seg tilbake befant arken seg på Araratfjellet. Noah slapp dyrene løs, tok med seg vinplanter og aprikostrær og plantet dem i den frodige Araratdalen. Noahs oldebarn, Hayk, er ansett som armenernes stamfar. Derfor kaller de seg selv hay og landet sitt for Hayastan.

Blogg_Armenia_5

Det lille fjellandet Armenia, som ikke er stort større enn Hedmark fylke kan i tillegg til en unik og storslått natur tilby en enorm buffet av kultur, arkitektur, minnesmerker og tradisjoner. Her finnes urgamle kirker og klostre i samme forfatning som de var for mer enn 1500 år siden. Her kan man nyte utsøkte SPAbad i vakre fjellandsbyer, utforske armenernes utsøkte brandy som er i verdensklasse og som Winston Churchill nøt hver eneste dag i resten av sitt liv etter at Stalin hadde skjenket ham noen glass under forhandlingene i Jalta etter 2.Verdenskrig.

Armenias hovedstad, Jerevan, var et eget satsingsområde under Sovjettiden. Arkitektene ønsket å lage et nytt Paris eller et nytt Wien, og dermed ble Jerevan en kombinasjon av en av verdens eldste byer, Paris’ boulevarder og de flotteste kulturbygninger i Wien. Jerev an er byen der man nyter et enormt antall armenske cocktails. De siste årene har cocktailbarer poppet opp på hvert gatehjørne, og man nyter egenutviklede cocktails som gjerne baseres på Armenias mange frukter, fiken, aprikoser, boysenbær, granateple, fersken eller kirsebær. I tillegg kommer vinbarene som spesialiserer seg på både lokalprodusert armensk kvalitetsvin og på importerte sorter fra hele verden.

Blogg_Armenia_6Restauranter med khoravats, den helst spesielle grilltradisjonen i Armenia, med fisk fra Sevansjøen, med dolma og en rekke andre spesialiteter er aldri langt unna i hovedstaden.

Til syvende og sist er det flotteste i dette landet menneskene. Etter å ha besøkt flere folkeslag enn land, der jeg har elsket de fleste, kan jeg med hånden på hjertet si at armenernes gjestfrihet, åpenhet og interesse for besøkende og andre kulturer slår fullstendig knock-out på det meste jeg har opplevd.

Blogg_Armenia_7

Her er veien inn til folks dagligstuer to sekunder unna dersom du er kaffetørst og ikke finner noen cafe. Er du sulten blir det mat. Trenger du hjelp følger de deg dit du får den. Det er alltid vin, vodka og cognac på bordet og det skåles for Armenia, for maten og for gjesten. Stotrer du deg i tillegg fram på 10 gloser armensk er din lykke gjort. Armenia og armenere er en stor glede.

Bli med på en spennende rundreise i Armenia

Eva-Marias Rigatips – for både kor, korps og degAv Eva-Maria Sundqvist / eva-maria@escape.no

Fantastiske Riga – alltid noe nytt

Hvis du ikke har vært i Riga anbefaler jeg at du tar en tur! Har du vært der tidligere, finnes det alltid noe nytt å oppdage. Fantastisk arkitektur, grønne parker, en sjarmerende gamleby, god mat, kultur, historie, spa, og shopping. Som prikken over i’en, gjør de rimelige prisene at du kan nyte turen med god samvittighet.

Blogg_Riga_Panorama-gamla-stan

Riga er kjent for sine godt bevarte middelalderbygninger og den vakre gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste. En av de mest fotograferte er House of Blackheads, som ble bygget på 1300-tallet for å bli brukt til fest for byens kjøpmenn.

Det er perfekt å bare rusle rundt i smug og på små torg. Når du trenger en pause, finnes det mange hyggelige uteserveringer og restauranter.

Bloggbilde_Riga_Gamla-stan-uteservering

Byen har noen av de største og mest imponerende samlinger av Art Nouveau (Jugend) arkitektur i Europa. Den ene husfasaden er mer utsmykket enn den andre. I kvartalet rundt Albertagaten ligger spesielt mange flotte bygninger.

Blogg_Riga_Art_Nouveau_building_in_Riga_copyright_IR_Ainars_Meiers

Prisene i Riga er lavere enn i Norge, så om du liker å shoppe kan du gjøre mange kupp her. Byen tilbyr et bredt spekter av moderne kjøpesentre, små kunsthåndverksbutikker og boder med håndarbeidselgende damer.
Gå heller ikke glipp av et besøk på markedet Centraltirgus som består av fem store zeppeliner-hangarer Det er først og fremst et matmarked, men det finnes også en hel del annet.

Blogg_Riga_Central-Market

Når du er i Riga så burde du også sette av litt tid til en spabehandling eller to. Her kan du skjemme bort deg selv og nyte opplevelsen.

Blogg_GreenhouseSpa_WE06_D0021
Badebyen Jurmala ligger bare 25 kilometer fra Riga, dit drar du enkelt med tog (cirka 1/2 time).
Trebygninger med mye snekkerglede dominerer bybildet. Noen hus har fortsatt et stort behov for en ansiktsløftning, men de fleste er allerede vakkert renovert og malt i duse farger. Jurmala har vært et kursted siden tidlig 1800-tallet. Da oppdaget man at gjørmen var helsebringende og vannet rik på gunstige mineraler. Velstående russere valfartet hit for å få sin dose av alt det sunne.

Blogg_Riga_Jurmala-2

Riga er kun 1,5 time unna, og det er flere selskaper som flyr direkte hver dag.
Riga gir deg fine opplevelser til en rimelig penge, og ikke minst gode konsertmuligheter for kor og korps.

LES MER OM ESCAPE MUSIKKREISER