Vennetur og Teambuilding i Kautokeino

Av Line Støber Taraldsen / line@escape.no

line-180x180

KAUTOKEINO MED SNØSCOOTERKJØRING, JACUZZI OG UTENDØRS DRIVE-IN-KINO MÅ VEL VÆRE DEN ULTIMATE TEAMBUILDING, VENNETUR ELLER FIRMATUR!

Etter en kort flyreise til Alta over hvitkledde, snødekkede fjell og vidder, var forventningene til helgens opplevelser skyhøye. Leiebilene stod utenfor lille Alta flyplass og ventet på oss, selvsagt med motorvarmer og god bagasjeplass til alt vintertøy. Vi hadde jo lest at det hadde vært under 40 minus rett før vi dro, så ulltøyet, boblebuksen og lue med øreklaffer var pakket ned, sammen med en liten knert til å holde varmen innvendig.

Bloggbilde_Kautokeino_vidda

Bilene ble lastet og ferden over Finnmarksvidda tok til. Vi syntes det var litt merkelig at det var så mye trær, men det var kun før oppstigning til selve vidda. Skiltene med eksotiske stedsnavn fòr forbi på høyre side, og tungt lastede trailere fòr forbi i en voldsom fart på venstre side. Det virket unektelig som de hadde voldsomt hastverk til å komme seg tilbake fra Kautokeino og vidda…  Var det et dårlig tegn?

Bloggbilde_Kautokeino_14

Etter en god stund ønsket noen i reisefølget et lite avtrede, og vi bestemte oss for å stoppe på nærmeste bensinstasjon/rasteplass! Men det fant vi fort ut at det eksisterte ikke. Her var det ikke engang et lite tre å stille seg bak, så avtredet måtte pent vente til ankomst hotellet.
Og etter et par timers kjøring var vi fremme ved Thon Hotel Kautokeino. Nå skulle eventyret begynne.

Foto: Thon Hotels

Foto: Thon Hotels

Vi ble møtt av resepsjonist Dine Fenger, kledd i tradisjonelle klær fra området. Hun var en meget blid og hyggelig velkomstkomitè, sjekket oss lett inn og ordnet med alle papirer til morgendagens snøscooteropplevelser. Etter en liten tur opp for å inspisere rommene, samlet vi oss i den hyggelige pianobaren med en fantastisk utsikt over Kautokeino i nordlys. Her traff vi lokale helter som var veldig glade for at vi sørfra gadd å bruke tid på å reise til Kautokeino på opplevelser. De fortalte gladelig om han Mikkel de kjente, som helt sikkert kunne guide oss på morgendagens scootertur – han Mikkel fra Farmen, du vet. Vi takket pent nei, da vi helt klart mente at det klarte vi fint på egen hånd. Noe som kanskje i etterkant var et dumt valg!?

Bloggbilde_Kautokeino_5

Før middag ville vi besøke isbaren – og det var en opplevelse. Alt var laget i is, til og med glassene. Fantastisk! Baileys med is fikk en helt annen betydning. Dog måtte votter og lue beholdes på, men det var bare kledelig sjarmerende å slippe og tenke på frisyren og ulakkerte scooternegler.

Bloggbilde_Kautokeino_isbar

Middagen ble inntatt i restauranten på hotellet. Fantastiske lokale råvarer og et lekkert utvalg – fra femretters til reinsdyrpizza. Og etter en god middag kjente de fleste at egentlig burde sengen prøves ut.

Tidlig frokost. Og hvilken frokost! Det var altså så mye snadder at vi mest hadde lyst til å bli sittende og småspise frem til lunsj. Reinsdyrtunge, lun hjemmelaget leverpostei, egen eggekokk, nydelig smoothie og masse annet.

Bloggbilde_Kautokeino_frokost

Vi smurte med oss matpakke og pakket sekken for scootereventyret. Gradestokken viste «kun» minus 22, og det var et lokk av kuldedis over området, så påkledningen minnet mest om Michelinmannen.

Bloggbilde_Kautokeino_1

Scooterne stod klare, løypekart og instruksjoner ble delt ut og vi dro avgårde som en litt villfaren reinflokk. Endelig – hvite vidder, reinsdyr, sametelt og opplevelser. Første strekningen skulle gå til Juhls Sølvsmie – et stykke oppover elven. Vi kunne ikke misse huset, sa resepsjonisten, det er et veldig spesielt bygg. Men det gjorde vi selvsagt. Etter å ha kjørt i 30 minutter – uten sikt – da visiret på hjelmen iset igjen, så fant vi ut at vi måtte ha kjørt for langt. Vi snudde og fulgte løypen tilbake, noe bekymret da en pil med påskriften Finland, pekte mot høyre.

Bloggbilde_Kautokeino_19

Fart, spenning, lek, flott natur og moro! Etter fire timers kjøring (uten matpause – da det ikke fristet til picnic i 22 kalde), var vi ganske frosne, og hotellets peis fristet mer til matpakkespising. Da kom utfordringen vi ikke tenkte på da vi sa nei takk til han Mikkel…Hvor er hotellet? Hvor kjører vi opp fra elven? Hvor er egentlig byen?
I følge GPSen på telefonen, som kun virket av og til på grunn av kulden, skulle vi bare være et par minutter unna. Men vi så ikke noe hotell. Vi så egentlig veldig lite. Igjenfrosset visir og kuldedis gjorde at søringene følte seg svært små nede på elven. Etter mange avkjøringsforsøk, kapitulerte vi og kjørte et lite stykke på veien (som ikke er lov – må vite). Og der, foran oss, stod hotellet i all sin prakt. Scooterne ble parkert og Michelinmennene (og damene) vraltet inn foran peisen. Nydelig! Iskald matpakke og iskald øl smakte fortreffelig. Og kinnene fikk en stadig mer sunn rødfarge.

Bloggbilde_Kautokeino

Etter at kroppen var tint opp og matpakken fortært, var det på tide å se litt mer av byen (eller stedet er kanskje rettere ord). På med boblebuksen igjen og avgårde mot den eneste puben som finnes. Øynene på innehaveren ble store når gruppen gjorde sin ankomst på Maras Pub. Det virket ikke som det var helt vanlig at en gjeng søringer datt innom en lørdags ettermiddag. Han var fra Bulgaria av alle steder, og hadde funnet ut at en pub i Kautokeino – det vil jeg drive med.
Fransk rødvin, Isbjørnøl og hjemmelagde vårruller var slett ikke feil. Vi traff flere av de lokale gutta der også, ikke alltid like lette å forstå, men det gjorde ikke noe.

Bloggbilde_Kautokeino_0

Etter noen timer var det stemning for å prøve utendørsstampen på hotellet. Iskaldt å gå ut, men du verden så godt å sette seg i det varme vannet. Og når hotellet i tillegg kjørte filmen Veiviseren på en stor isvegg ute, med både joiking og naturscener, var lykken komplett. For et fantastisk opplegg! Servitøren passet på at vi ikke behøvde å gå så mange ganger ut av stampen, og vi ble vel egentlig sittende til vi så ut som skrukkeskinn hele gjengen.

Foto: Thon Hotels

Middagstid! Igjen en nydelig meny å velge fra. For denne dagen var samenes nasjonaldag. Flott pyntet lokalbefolkning samlet seg på hotellet for et festmåltid, og det var god stemning. Men kvelden kom fort etter alle dagens bravaser, så det ble fort stille på søring-gjengen.

Søndagen kom med et fantastisk vær, minus 10 og strålende sol. Det var egentlig det været vi skulle hatt dagen før. Og plutselig kunne vi se hvor vi hadde virret frem og tilbake for å finne hotellet. Det var kun 500 meter lenger ned mot elven! Og Juhls sølvsmie – ja den lå jo der vi hadde snudd når vi trodde vi hadde kjørt for langt!
Vi skyldte på visiret på hjelmene, for stedsansen vår er det ikke noe galt med, nei.

Bloggbilde_Kautokeino_20

Bloggbilde_Kautokeino_sentrum

Etter en kort tur i sentrum, som bestod av to bensinstasjoner, en klesbutikk, politi, Coop og Vinmonopol i samme bygg og for ikke å glemme Pub Maras, så var det på tide å reise hjemover igjen. Og turen gikk via Juhls Sølvsmie, som vi denne gangen fant – med bil. Fantastisk byggverk!

Bloggbilde_Kautokeino_3

Bloggbilde_Kautokeino_2

Vi var alle enige om at dette hadde vært en formidabel tur! Fantastiske naturopplevelser, hyggelig samvær, flott hotell og nydelig mat! Den skal gjentas! Og for ordens skyld, på sommerstid kan man leie ATV og kjøre innover vidda.

Ollu giitu, Kautokeino!

VIL DU DRA MED VENNER ELLER PÅ FIRMATUR TIL KAUTOKEINO MED SNØSCOOTERKJØRING OG MYE MER?
KONTAKT FIRMAREISER, VI SKREDDERSYR TUREN FOR DEG!

Krakow – en verden av i går?

Lasse180x180
Av Lasse Borch / lasse@escape.no

Som ung historiestuderende, en tid med masser av…. ja tid, fikk jeg en bok stukket i hånden av en medstudent, med beskjed om å lese den. Det var den østerrikske jøden og forfatteren Stefan Zweigs bok «Verden av i går» En europeisk kulturhistorie og skildring i en og samme bok. Manuskriptet lå på nattbordet da Zweig begikk selvmord i 1942. Her satt man på Wienercafèerne i forrige århundreskifte. Man møtte kultureliten som Gustav Mahler, Auguste Rodin, pedagogen Rudolf Steiner, zionisten Teodor Herzl og mange andre.

Blogg_Krakow_3

Jeg fikk lyst til å reise tilbake i tiden til den nostalgiverden boken portretterer. Jeg kom til å tenke på Krakow, da jeg gjenleste «Verden av i går». Når du lytter til klezmermusikken på restaurant i det jødiske kvarteret, når du ser Auschwitz ufattelige industrialiserte umenneskelighet, når du passerer betongen på vei til den velbevarte middelalderby.

Blogg_Krakow_Auschwitz4

Kinoene viser Schindlers liste og andre europeiske filmer. Du syns du har sett det før. De minus 15 om vinteren, hvor folk i alt fra dyrepels til billige polske vinterjakker, skynder seg gjennom mørket, det fantastiske vårværet, hvor kafèene fylles og kelnerne serverer kaffen – ved bordene naturligvis.

Blogg_Krakow_2

Kulissene er perfekte til historiske filmer – stedene, kirkene, bevertningen på restauranter og kafèer, bakgårder, kirkene, det jødiske kvarter som i sannhet er en imponerende kulisse. Men det er ikke Hollywoodstemning, souvenirboder eller turister som preger det historiske Krakow. Det er innbyggerne. De passer liksom inn i kulissene: Korrekte, høflige studenter, pensjonistene med barnebarna, det arbeidende folk. De føler seg spesielt verdige ved å bo i denne perlen, kongebyen og det polske rikes hovedstad, før Polen forsvant fra Europakartet i 1796, for å gjenoppstå i 1918 med det litt vulgære Warszawa som hovedstad. Her finnes slottet, her finnes byen, her finnes historien og tragediene. En kulisse og en levende by på et og samme sted. Det er Krakow i all sin enkelhet.

Blogg_krakow_1

Polen er ikke vakkert. I det store landet er det ikke mange perler. Krigen tok mye fra Polen, og kommunismens arkitektoniske ublide hånd kanskje enda mer. Men Krakow består, og er på et vis større enn selve Polen.

Opplev hele spekteret – Nostalgien, skjønnheten, betongen, musikken, nostalgien og den ufattelige tragedien.

Blogg_Krakow_Fotolia_34771912

SE ALLE SPENNENDE STORBYTURER

Hvorfor ble jeg forelsket i Serbia?

Lasse180x180
Av Lasse Borch / lasse@escape.no

Ungdommens nostalgi – I SERBIA?

Da jeg var 18 år (i det salige herrens år 1993), var jeg som så mange unge på interrail. Det var krig i Bosnia og Serbia var paria og underlagt handelsboikott. Vi, tre gutter, hadde fått et transittvisum gjennom Serbia. Fra Bulgaria skulle vi gjennom Serbia for å komme videre til Makedonia og Albania. Som ung og eventyrlysten handlet det om å oppsøke nye horisonter. Albania var dengang Europas mystiske land – Europas Nord-Korea, selv om Stalinstatuene ble veltet et par år i forveien.

Vi kom aldri til Albania. I Nis i det sørlige Serbia hadde vi togskifte videre mot Makedonia. Klokken var tre på natten. Informasjon fantes ikke. Vi vekslet en bulgarsk vodka til tre fantastiske hamburgere i en bod på stasjonen. Vodkaen var kjøpt for 5 kroner i Bulgaria, så vi var godt tilfredse. Endelig kom det et tog. Vi presset oss om bord og sovnet mellom to togvogner oppå ryggsekken, der hvor delene er i konstant bevegelse for å møte dumper og svinger.

Blogg Tog beograd

Neste morgen våknet vi i Beograd. Etter tre uker på farten var lommeboken slunken. Men hvilket slaraffenland som møtte oss!
Serberne tørstet etter D-mark. For 20 D-mark fikk vi på det svarte markedet 160 millioner dinarer. Vi forstod raskt hvorfor. Inflasjonen var 20% om dagen, så etterspørsel etter hard valuta var særdeles høy. Vi campet i utkanten av byen ved en restaurant, (noe som kostet enda en flaske bulgarsk vodka), ignorerte at vi kun hadde 24 timer i landet og gikk på oppdagelsestur. Beograd, med 2 millioner mennesker, var tom for trafikk! Som på de tidligere bilfrie søndager, kunne vi gå på seksfelts veier i sentrum. Turister var det heller ingen av! Som i ingen! Men det var jo ikke monstre som bodde i dette isolerte landet. Vi møtte studenter som snakket perfekt engelsk og diskuterte alt fra Dostojevskij til europeisk politikk. De litt eldre snakket nesten alle tysk, og mintes reiser med deres lille yugobil. Et land som var gått fra en europeisk kulturnasjon til en nasjonalistisk isolert pariastat på få år. Våre D-mark nådde langt – veldig langt. Som i weimarrepublikken kunne vi spise og drikke fyrstelig tre mann for 20 kroner. Kanskje det var prisen, men også brødet, kjøttet, salaten og osten smakte himmelsk. Det var også ufrivillig økologisk mat! Fabrikkene til kunstgjødselen var som alt annet gått i stå. Etter fire dager fant politiet vårt telt. Vi lovet å reise neste dag og ga bort vår siste flaske bulgarsk vodka.

Blogg_Beograd

20 år senere:

Via lange omveier kom jeg inn i reisebransjen. Først som reiseleder på de russiske vannveier, deretter etter ekteskap og barn – på kontor i København. En av våre reiseledere, Jelena Stankovic, kom forbi. Jeg fortalte henne at Norwegian hadde åpnet en rute til Beograd. «Vi kan lage en reise til Serbia. Jeg har kontakter på fantastiske hoteller, kan du klare resten? Turen skal være rimelig, for folk tror ikke Serbia er annet enn krig og betong, så vi må lokke med en pris som gjør at de ikke kan si nei. Det skal være musikk, det skal være de beste restaurantene, vin, slivovic, natur, bygdebesøk og mere musikk, og klostre og båttur på Sava og Donau. Jeg har de firestjerners hotellene, du skal være guide og reiseleder, og vi skal vise verden Serbia.»

Blogg_Serbia_2

Da jeg stod med gruppen på Københavns lufthavn, kom to serbere bort. – Vi så at dere har laget en reise til Serbia. Tenk etter 20 år, er det endelig noen som vil vise frem vårt land. Det er fantastisk – tusen takk og hjertelig velkommen.

Jeg forklarte at det hadde vært mange på elvecruise i Serbia og så videre.
– Men dette er en reise til bare Serbia, hele Serbia, ikke bare Beograd, tenk at det er noen som endelig vil vise hele Serbia frem! Velkommen, dere vil bli så godt tatt imot.

Blogg_Serbia

Nå, bør en leser bli skeptisk, hvordan kan alt være så perfekt, alt kan da ikke være fryd og gammen! Ligger Shangri-la virkelig i Serbia? Som mange andre steder var det både positive og litt mindre positive opplevelser. Vinen var for kald eller varm, det manglet te til frokosten en morgen og det er mange trapper til festningen i Novi Sad, det regnet en dag og toalettene på båtturen var ikke verdensklasse. I 2015 flyttet jeg til Norge og begynte i Escape. Vi hadde vår første modige gruppe i september.

BLI MED PÅ TUR TIL SERBIA

Og blir dere ikke fornøyd, så heter jeg Lasse Borch og jeg står inne for Serbiareisen av hele mitt hjerte.
Blogg_Serbia_3

SE OGSÅ ANDRE EUROPAREISER

Fantastiske Sør-Amerika!



Av Magnus McKeown  magnus@escape.no

Chile og Argentina – konstrastfulle naboer

Den ene er langstrakt og ytterst smal med Stillehavet som nærmeste nabo. Den andre brer seg ut mellom to verdenshav og er kontinentets nest største land. Begge er de dominert av de mektige, snødekte Andesfjellene og inviterer til bords med mat og vin i verdensklasse. Fra de tørreste ørkenområder til frodige vinmarker og dype fjorder med klarblått vann, til blomstrende, moderne metropoler med alt du ønsker deg av underholdningstilbud. Chile og Argentina sjarmerer og bergtar deg på hver sin måte, begge er vertskap som omfavner deg med en hjertelig tilstedeværelse. Ja takk begge deler!

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-042

Santiago

Chiles hovedstad ligger godt plassert. Nesten uansett hvor du er i byen, ser og føler du Andesfjellenes majestetiske nærvær. Byen selv består av flere ulike nabolag som alle har sitt særpreg og variasjoner. Selve sentrum er en studie i vakre bygninger fra kolonitiden. Det er stort, det er flott og Plaza de Armas er kjernen i det hele. Ta turen opp til Cerro Santa Lucia for å få et flott overblikk over by og fjell.

Det som er ekstra spennende med å være i en storby, er å oppdage de ulike bydelene. Det er her folk bor, lever, spiser og det er her hverdagslivet leves. Barrio Brasil er ungdommelig, kunstnerisk og bohemsk. Lastarria er smalere gater, koselige kafeer og boutiquehoteller mens Bellavista er der man fester mest og lengst inn i de lyse timer. I tillegg består Bellavista av pastellfargede, slitte men vakre murhus, noe som bidrar til en koselig atmosfære. Lengst unna sentrum i stigende rekkefølge, kommer pene Providencia og stilige Las Condes og Vitacura. Her er det større avstander, et mer moderne uttrykk. Brede avenyer kantet av førsteklasses hoteller og tilsvarende restauranter.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-Santiago_by_night_01

Vina del Mar og Valparaiso

Havnebyen Valparaiso er en av Chiles aller vakreste der bebyggelsen klatrer oppover fjellsiden. Smale gater, smug og trapper, blandes med usedvanlig fargerike husfasader med mange gamle, vakre dører. Alt her er yndede fotomotiver. For å komme oppover i byen, brukes kabelbane/heiser som drar en sakte men sikkert oppover – og for en stemning det er her! Byen er vernet av UNESCO og er med sin gamle trehusbebyggelse et postkortvakkert syn. Chiles største forfatter og vinner av Nobelprisen, Pablo Neruda, hadde flere hus i landet. Ett av disse ligger i Valparaiso og er i dag museum. Som byen og ikke minst Neruda selv, er huset skikkelig fargerikt. Dette er malt i en sterk blåfarge som nesten, men bare nesten, matcher himmelen.

Som en skikkelig kontrast til det spennende kaoset og forvirringen, i det å finne frem i Valparaisos labyrinter, finner vi ordning og reda i Vina del Mar. Dette er Santiagoboernes foretrukne feriested for å unnslippe stresset i byen. Frisk sjøluft, lekre strender, avenyer kantet med palmer og pene parker, er hva som trekker besøkende hit i hopetall.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-Valparaiso4

Patagonia og Torres del Paine

Helt nede i sør deler Chile og Argentina et fantastisk naturområde som en av de siste utpostene før Antarktis. Her dominerer fjord, fjell og isbreer og det er et urørt landområde som gir tid for ettertanke. Nasjonalparken Torres del Paine er værbitt til tider men for en fargeprakt naturen har etterlatt seg her! Turkisblå, glitrende innsjøer i perfekt fargekontrast til de snøkledde, taggete fjellene. Røft men utrolig vakkert! På de grønne områdene som bryter inn i fjellandskapet, gresser de lokale guanacoene fornøyd i vei. De bryr seg ikke om været. Likheten til lamaen er slående og den er faktisk en slektning av kamelen!

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia

Blogg_Sor_Amerika-Torres-del-paine_guanaco

Buenos Aires

Kjært barn har alltid mange navn. Ett av navnene til Argentinas hovedstad er «Sør-Amerikas Paris». De brede avenyene og den europeiske stilen mange steder, har bidratt til dette tilnavnet. Og hvilken by! Med rosa presidentpalass settes tonen for et ekstra fargerikt bybilde der pasjon og hjertet leder an. Tangoens lidenskapelige, sensuelle og dramatiske uttrykk treffer deg rett i hjerterota. Musikken har sjel og du føler deg hensatt til en annen verden. Det danses på gata, på fortauene og i barer og tangoklubber over hele byen. Aller helst i stemningsfulle San Telmo der de smale gatene snirkler seg rundt klesvask ute til tørk mellom murhusene og over gatebildet.

Ikke så langt fra San Telmos gamle bydel, ligger fargeklatten Boca. Bydelen som fostret Maradona, noe av det nærmeste man kommer guddommelighet på disse kanter. Fattigstrøket, der arbeiderne alltid har slitt og svettet, og der fotball er religion og fullt alvor. Ekstremt levende og kulørt – sterk tilhørighet til nabolaget med sterke følelser.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-caminito-(1)

De mer moderne og elegante bydelene Recoleta og Palermo trekker fashionistas, feinschmeckere og fint folk. I Recoleta, på byens mest besøkte og berømte kirkegård, hviler landets tidligere førstedame, Evita. Gravstedet hennes besøkes av horder av mennesker hver dag – høyt elsket og dyrket som en heltinne og reddende engel av noen, av andre dypt mislikt.

Palermo er ungt, hipt og har boutiques der lokale og internasjonale designere viser seg frem. Både restaurant- og utelivet er sprell levende og samtidig har det en liten touch av bohemsk stil. Pastellfargede fasader pynter opp blant palmer og magnoliatrær. Det hviler en rolig stemning over denne bydelen, men om natten våkner alt til liv og det festes langt inn i morgentimene.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-DSC01971

Førsteklasses mat og drikke

Middagen spises ofte ikke før etter kl. 22 og du er alltid garantert å få helt nydelig mat til en meget rimelig penge i Buenos Aires. Det er ingen tvil om at arven fra de italienske immigrantene har etterlatt seg velsmakende spor. Her er både pasta, pizza og gelato helt på høyden med det du får på Italias egne serveringssteder.

Grilling er en vitenskap, det er få som er så gode på dette som argentinerne. En asado der familie og venner, smått og stort, er invitert, er grilling på høyt nivå. Okse og lam er mest utbredt, men her kan du få nesten alle deler av dyret på grillen…Du kommer til å spise den beste, møreste og mest velsmakende biffen du noen gang har smakt når du er i Argentina. Kanskje akkompagnert av en lokal rød Malbec? Noen ting er bare en perfekt kombinasjon.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-FOTO---149

Mendoza

Apropos vin – Mendoza produserer mesteparten av landets viner. Kjølig vinter og varm sommer med lite nedbør – vinmarkene ligger beskyttet av Andesfjellene og kommer ut som edle dråper hyllet av vinkjennere og vinelskere. Fra kolonitiden er det ikke så mye som gjenstår i byen, etter at et jordskjelv la mesteparten av Mendozas bygninger i ruiner. Atmosfæren er moderne, tilbakelent, plazaene er mange og ytterst trivelige og det er ingen mangel på kafeer og steder å bedrive menneske-titting. Den store parken San Martin har et utrolig mangfold av trær og dyrearter.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-RR-Chile-Argentina_Okt06_Tove-022
Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-Viñedos----Mendoza-(Sectur-Mendoza)

Iguazu

En foss er ikke bare en foss. Punktum. Det er lite som kan illustrere dette som de mektige fossefallene mellom Argentina, Brasil og Paraguay. I frodige, tropiske omgivelser fosser vannet ned som få andre steder i verden. Nesten tre kilometer med vann buldrer og brøyter seg vei nedover så vannspruten står. Regn med en dusj eller flere. Fugler opptrer som akrobater som stuper inn gjennom fossenes vannmasser mens knallfargede sommerfugler danser i varm dis. Dette er stort på mange måter. Det aller råeste oppleves ved «garganta del diablo», djevelens hals. Vann og naturkrefter får en annen dimensjon etter et besøk ved Iguazu.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-692

SE REISER TIL SØR-AMERIKA

 

Terjes Polen – så mye mer enn Krakow og Warzawa



Av Terje Tjelle terje@escape.no

Reiseopplevelser i Gdansk, Polen

I vårt naboland i sør er det utrolig mange flotte og vakre byer som de aller fleste av oss ikke har hørt om, og heller kanskje ikke klarer helt å uttale om du har hørt om de. Jeg har lyst til å dele noen reiseopplevelser jeg har hatt i Gdansk, som ligger helt nord i Polen oppe ved Østersjøen. Mange mener at Gdansk i dag er en del av triangelbyene Gdansk, Sopot og Gdynia, og dette stemmer i og for seg, men Gdansk er fortsatt en egen by, selv om bebyggelsen nå har vokst sammen mellom disse 3 nabobyene.

Og for å starte min reise i denne delen av Polen som Gdansk ligger i, MÅ jeg bare begynne med det splitter nye Solidaritetsmuseet. FOR EN OPPLEVELSE! Vi husker alle tv-bildene som rullet inn over sort-hvitt skjermene våre på 70-tallet, om opptøyene i Polen, som alle startet i Gdansk, og spredte seg utover, først i Polen, så til hele Europa.
Vi snakker selvfølgelig om Lech Walesa og hans kamp for å synliggjøre arbeiderbevegelsen gjennom fagforeninger. Retten til å streike, retten til å delta i avgjørelser, retten til å få mene noe på sin arbeidsplass… Mange rettigheter som vi i dag tar som en selvfølge, men som på den tiden absolutt ikke var på plass.
Allerede ved ankomsten til det flott og moderne museumsbygget blir man møtt med av en stor mur, som tydelig viser at det var et skille. Et skille mellom lederne og arbeiderne…

Blogg_Musikk_Polen

Et meget moderne museum, som både er interaktivt og opplevende, samt at man gjennom gjenstander fra 70- og 80-tallet gir et godt bilde av det som foregikk.
Og det er med en slags skrekkblandet fryd jeg går igjennom dette museet og lar det ene inntrykket etter det andre berøre meg… Og jeg skjønner at dette er en kamp som har vært utført av modige menn og kvinner, slik at vi i dag i vårt moderne samfunn tar som en selvfølge de rettighetene vi har i livene våre, både som medborgere og som arbeidstakere.

Blogg_Musikk_Polen_2

Siden jeg nevnte nabobyen Sopot tidligere i denne skildringen, tar vi en snartur dit først.
Sopot er en trivelig og flott badeby om sommeren, men en enorm kilometervis strandpromenade og med Nord-Europas lengste trepier.

Blogg_Musikk_Polen_3

Sopot byr også på litt crazy arkitektur. Midt i gågata finner vi det skeive huset. Og her vil jeg bare si en ting: En trenger ikke drikke alkohol for å føle seg litt surrete i hodet når man ser på dette huset. Og det er absolutt verdt et besøk innenfor dørene også.

Blogg_Musikk_Polen_4

I Gdansk finnes det mange microbryggerier for øl. Jeg skal ikke påstå at alle restauranter har dette, men det er forholdsvis mange som brygger sitt eget øl så å si i baren. Og ryktene sier at det smaker ganske godt mye av dette også!

Blogg_Musikk_Polen_5
Blogg_Musikk_Polen_6

Gdansk er også kjent som ravens by, hvor du kan kjøpe smykker og skulpturer i alle regnbuens farger og fasonger. Man kan til tide undre seg over om det er levedyktig med så utrolig mange ravbutikker i en og samme by, og tilfellet er at de har en egen ravgate også, hvor alle butikkene selger rav. Fascinerende må jeg si, særlig hvis du liker rav…

Blogg_Musikk_Polen_7

Og når man er i Polen, så er det selvfølgelig mange ortodokse kirker å besøke. Jeg blir alltid litt fasinert av denne røkelseslukta som møter meg når jeg går inn i en slik kirke. Og å være med på en messe er jo en opplevelse i seg selv. Kostymer, bekjennelser, sang og musikk, og masse ritualer som en kan bli helt stum av.

Blogg_Musikk_Polen_8

Det er helt klart at havnebyen Gdansk har mange restauranter med havets delikatesser på menyen. Og går du ut i nettopp havneområdet har du utallige restauranter å velge i, alt fra de som baserer seg på fine dining til de litt mer rorbuaktige. Her er det helt klart noe for enhver smak.

Blogg_Musikk_Polen_9
Blogg_Musikk_Polen_10

Og er ikke det ikke nok å sitte i en restaurant med maritimt preg, ja så kan du «dra tell sjøs». Ta deg en tur på en av de mange båtrestauranten hvor du får en sightseeing mens du nyter en bedre middag. I sommerhalvåret er det flere av disse båtene som også har med seg musikere, som gjør dette til en hyggelig kveld.

Blogg_Musikk_Polen_11

En kan ikke ha vært i Polen uten å ha lagt merke til maten. Og det kan kort forklares på denne måten; TUNG og MYE MAT. Dette er landet med de tusen suppene. Europas eksperter på supper kommer fra Polen. Men suppene i dette landet er ikke slik vi er vant til, gjerne tynne og gjennomsiktige. Sist jeg var i Gdansk spiste jeg rødbetersuppe, og den var så tykk at jeg kunne snu bollen på hodet uten at noe rant ut… Kraftig kost! Og nasjonalsuppa i Polen er tre skogssopp suppe. Bare nyyyyydelige.

Blogg_Musikk_Polen_12

Og porsjonene er jo ikke akkurat små heller da i dette landet. Svært ofte hadde det vært mer enn nok med kun en hovedrett…

Blogg_Musikk_Polen_13

Visste du at både Norwegian og SAS flyr deg direkte til Gdansk fra Norge, og det er altså ikke lenger enn knapt en time unna… Virkelig verdt et besøk.
Her er vi også heldige å får sende både korps og kor på tur. STORE opplevelser til en rimelig penge, og meget gode konsertmuligheter

VELKOMMEN TIL GDANSK!

SE KOR OG KORPSREISER

Budapest! Kor- og korpsskredderens musikalske drøm



Av Terje Tjelle terje@escape.no

Eksotiske og spennende Budapest er en destinasjon som har betydd mye for meg som reiseleder og kor- og korpsskredder gjennom mange år.
Siden jeg er av den typen som er «litt over gjennomsnittet» interessert i å oppdage den fantastiske verden vi har der ute, er det mange flotte og spennende destinasjoner jeg har besøkt gjennom årenes løp, men så er det kun noen få steder jeg MÅ tilbake til.
Hva er så grunnen til at Budapest er en av disse stedene?

Blogg_Musikk_Budapes 1

Budapest byr på så mye vakker og flott arkitektur, historie – både gammel og ny, teater, opera, musikk, Donau, gastronomiske opplevelser, stemninger og farger, spa- og terminalbad, uteliv og jeg vet ikke hva…
Alt dette til sammen gjør at en del av mitt reisehjerte ligger igjen i denne fantastiske flotte byen.
Man kan jo ikke besøke byen uten å ta en tur opp på Slottshøyden og se Fiskerbastionen. En gang i tiden var dette et livlig fiskemarked, i dag et fantastisk utkikkspunkt over hele hele Pest-siden. Rett ved Fiskebastionen ligger den vakre Matthiaskirken, nyoppusset og restaurert for millioner. Her får man virkelig følelsen av at Ungarn en gang i sin tid var mellom-Europas kanskje viktigste by der den lå på begge sidene av Donau. Buda på sørsiden og Pest på nordsiden.

Blogg_Musikk_Budapes 2

Står man oppe på Fiskerbastionen og skuer utover Budapest, da mest mot Pestsiden, er det et ganske så flott syn som møter deg. Her med Donau som snirkler seg som en slange gjennom byen, og verdens nest største parlamentsbygning vakker plassert ved elvebredden. Det er faktisk kun parlamentsbygningen i London som er større.

Blogg_Musikk_Budapes 3

I sentrum av Budapest finner man gågata, som begynner ved de store markedshallene, hvor man kan få kjøpt ungarsk paprikapølse samt krydder i alle farger og smaker som finnes. Og selvfølgelig PAPRIKA… Her er det hvit, grønn og rød paprika… Enkelt hevder også at ungarns flagg har fått fargene etter paprikaen de dyrker…
Gågata slutter på plassen Vørøsmarty med dikterstatuen.

Blogg_Musikk_Budapes 4

Og her er det absolutt på sin plass med et besøk på gamle og fasjonable Gerbeaud. Bare synet av alle de lekre kakene i glassdisken kan få en stakkars kakemoms til å gå bananas… eh… jeg mener sjokolados…

Blogg_Musikk_Budapes 5

Jeg MÅ alltid besøke kunstnerbyen Szentendre hver gang jeg er i Budapest. Her er bylivet litt roligere, mange flere småbutikker og marsipanmuseet verdt et besøk. Utrolig hva de klarer å lage i marsipan.

Blogg_Musikk_Budapes 6

Og av alle ting; sist jeg var i Szentendre sto det en norsk kor og sang på den lille markedsplassen midt i byen. Ingenting er som å høre norsk folkemusikk en søndag formiddag midt i Europas hjerte…

Blogg_Musikk_Budapest 7

Jeg skjønner at de aller fleste arkitekthøyskolene har som en del av pensum å besøke denne byen og studere de forskjellige epokers arkitektur. For oss er vanlige folk som kanskje ikke har en slik bakgrunn, men som allikevel synes det er fint å se vakre og spennende bygninger så er dette et lite Mekka…
Kirker er det mange av. Mange er staselige sett utenfra, men en skal være klar over at en forholdsvis grå og kjedelig kirke på utsiden kan inneholde en skatt av interiør og gull og glitter når man trår inn over dørterskelen.

Blogg_Musikk_Budapest 8

Og for ikke å glemme den fantastiske gamle operaen de har i Budapest. Her MÅ du bare unne deg et besøk… Bare trappa inne i bygningen opp til salen er som en eventyrtrapp hentet fra hvilken som helst Disneyfilm.

blogg_budapest_musikk_8

OG for ikke å glemme alle de deilige, velsmakende, stemningsfulle og spennende restaurantene denne byen kan by på. Finner du ikke noe godt i denne byen vil jeg understreke at det er DIN SMAK det er noe galt med… Her er det noe for enhver, og prisene er også til å leve med for oss her oppe i nord.
Hyggelige, gamle og gode Grand Cafe er verdt et besøk for lunsj, eller kanskje for en bedre middag.

Blogg_Musikk_Budapest 9

Eller kanskje den mer opplevelsesrike middelalderrestauranten Sir Lancelot kan friste. Her får man kun mat fra den tiden, servert på store trefat. Du spør etter kniv og gaffel? Å nei du, det fantes nok ikke i middelalderen, så her får man bruke hendene. Restauranten byr på musikk og underholdning fra middelalderen, og oppfører du deg skikkelig, skal du ikke se bort fra at du blir slått til ridder av det runde bord. Undertegnede kan skrive under på at det var opplevelsesrikt…

Blogg_Musikk_Budapest 10

Er du i byen for å feire et jubileum, eller bare rett og slett har lyst til å flotte deg litt på en mer eksklusiv restaurant, ja da skal du ta turen til den meget fasjonable Gundel restaurant. Fascinerende å se hvordan disse klarer å få alle sine gjester til føle seg som konge eller dronning for en kveld.
Maten? Helt fantastisk… Deres spesialitet er and, gås og villsvin… ikke akkurat hverdagskost hjemme hos oss nordboere.

Blogg_Musikk_Budapest 11

Jeg kan jo ikke fortelle om Budapest uten at jeg tar med meg jaktslottet Bagolvyar. Da tenker du at her må man reise langt ut på landet utenfor byen for å oppleve den slags restauranter? Å nei du, midt i sentrum finner du denne meget spesielle restauranten som er med å sette farge på Budapest på sin måte.

Blogg_Musikk_Budapest 12

Er det rart man blir fortapt i en så vakker og spennende by som Budapest .

Gjennom 30 år nå har vi i Escape Travel (tidligere Sabra Musikkreiser) tatt med utallige kor og korps til denne destinasjonen. Jeg deler gjerne mine erfaringer med flere grupper som ønsker å besøke Budapest .

Vi synges!

SE KOR OG KORPSREISER

Kajakkferie i Middelhavet



Av Ingunn Fjæran ingunn@escape.no

Kajakkferie som matcher livsnyteres krav

Det er lite som slår følelsen av å føle seg i ett med elementene. Den eneste lyden som bryter stillheten, er når padleårene taktfast og rytmisk driver deg fremover langs vannet. Når det i tillegg er sommer, sol og vannet nærmest gjennomsiktig klart, er det perfeksjon og nytelse på høyt nivå. Mestringsfølelsen når du klarer din første eskimorulle, gir et adrenalinkick som varer lenge. Det er et faktum at kajakken stammer fra arktis og det kalde nord, men det er jammen mer behagelig å lære seg å beherske den på mer sydlige breddegrader:
I tillegg til å være i aktivitet, bli kjent med andre padlere og dele fremgangen dag for dag, supplerer du det med herlige matopplevelser, godt drikke og et passelig antall dukkerter. Har du padlet litt før eller er du helt fersk? Alt begynner uansett med opplæring i teknikk og sikkerhet. Nybegynnere som mer erfarne begynner i det små. Med lokalkjente og erfarne kajakkguider med, kan gruppen også deles opp etter nivå når det skal padles.

Bloggbilder_Kajakk_2

Kroatia:

I Kroatia enten begynner eller slutter turen i historiske og høyst sjarmerende omgivelser i Dubrovnik, der fergen tøffer over til naturskjønne Sipan. Med det glassklare Adriaterhavet som fristerinne, vet du at det kommer til å bli både snorkling og bading, og det ofte. Underveis er det lagt opp til padling de fleste dagene, men også tid på egen hånd for avslapning eller egne gjøremål.
I kajakken kommer du nært til omgivelsene – det er spennende grotter, vakre strender og øyer som lokker her ute. Når dagen er omme og solen sier takk for seg – nyter du kanskje solnedgangen fra hotellets uteområde, nippende til noe kaldt og leskende. Det blir mange ubeskrivelig vakre solnedganger under oppholdet.

Bloggbilde_Kajakk_Vakre solnedganger
Når turen fortsetter over til den frodige øya Lopud, der livet leves i sakte takt, venter flere gode opplevelser og flere turer i kajakken. På begge øyene er det lagt vekt på at alt skal være ekte og lokalt. Livsnytere bader i sol, sommer og gleder seg over Kroatias autentiske mat. Olivenolje er landets gull og smaker nydelig. Vinen lages lokalt og er en perfekt følgesvenn til måltidene som forberedes med kjærlighet og omtanke. Mat er viktig og råvarene enda viktigere. Gled deg til middagen på Lopud som er hjemme hos en helt vanlig familie. Lite og intimt, interiøret er definitivt mer shabby enn chic og du tror det ikke før du smaker hvor deilig maten smaker. Det er nesten surrealistisk om du er vant til fancy restauranter. Men store smaksopplevelser har ikke noe med interiør, duker og kandelabre å gjøre. Opplest og vedtatt. Her er det så enkelt og lokalt som det går an. Og store porsjoner – her er mer enn nok til alle!

Bloggbilder_Kajakk_1

Kefalonia:

På vestsiden av Hellas ligger Kefalonia som nok har den greske øyverdenens klareste vann. Med base på et familiedrevet hotell for kun voksent klientell, ligger alt til rette for at livsnytere skal kose seg en uke. Her er fine forhold for å padle, og det er nå engang slik at ikke alle perlene øya skjuler oppdages til fots. Men i kajakken kommer du til. Fra strender til grotter, fra klipper til steinformasjoner og mange obligatoriske innlagte badestopp, er det godt å være norsk på Kefalonia.

Bloggbilder_Kajakk

Postkortene lyver ikke, en av de mest fotograferte strendene av alle i Hellas er Myrtos Beach som ligger på en av padlerutene. En skal ikke kimse av postkortstrender og Kefalonia har flere gode kandidater. Ellers går dagene med til å padle sakte men sikkert ulike ruter der alle er like hyggelige å hvile øynene på. En av dagene besøkes en vingård etter en vandringstur blant olivenlunder og aromatiske urter. Etter vandring kommer vinsmaking.

Middag hos en lokal familie. Alt var hjemmelaget, kjøtt fra eget dyrehold og grønnsaker fra hagen.

En av dagene blir det også kokkekurs. På fru Vassos` kjøkken er alle råvarer ferske og kortreiste. Grekerne er pasjonert opptatt av både matlaging og det sosiale rundt forberedelsene. Heldige du som får være med å lære av fruen, kokkekurs i hennes hjem blir en lokal og sosial opplevelse. God appetitt – eller som det heter på disse kanter: kali orexi!

Se utvalget av opplevelsesrike kajakkturer

Hvordan bli betatt av Sør-Afrika?


180x180Leif-Eriksen_1
Av Leif Eriksen leif@escape.no

Sør-Afrika er et land som tar pusten fra deg. Naturen… Dyrelivet…. Menneskene….Landet har mektig natur med flotte fjell og hav, store byer og mindre landsbyer, mat og vin i særklasse.

Det er et enormt land med store kontraster. Sør-Afrika har så mye å tilby at du får det lett under huden, ja inn i blodet, og du blir lett frelst. Første gang jeg reiste dit med en gruppe, hadde jeg aldri trodd jeg skulle bli så bergtatt, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme tilbake så mange ganger. Jeg har kommet ut av tellingen, men det er ikke en gang for mye. Jeg føler meg alltid hjemme og velkommen.

Blogg_boeffel_SoerAfrika

Dyrelivet
Rundt 1880 var landet fattig og fullt av ville dyr. Men så oppdaget man gull i nærheten av Johannesburg og da endret alt seg. Nå ble alle ville dyr jaktet på til mat. Da var det at president Paul Kruger fant ut at dersom de neste generasjonene skulle få oppleve dette rike dyrelivet, måtte noe gjøres. Han etablerte Krugerparken som i dag er på størrelse med Israel eller Wales. Parken er en av de store turistattraksjonene i landet for safari og har et fantastisk rikt dyreliv. For mange er safari det aller største ved landet. «The big five»: løve, leopard, elefant, neshorn og afrikansk bøffel er hva du vil se. Men det er mye annet spennende som rører seg i parken. På safari gjelder det å ikke sove i timen, men alltid følge med – du vet aldri hva som dukker opp rundt neste sving!

Blogg_soer_afrika_7

Hvor skal du reise?
Sør-Afrika er stort og det er utallige muligheter. Jeg nevner noen:
Ved å fly til Johannesburg er veien kort til Soweto. Denne bydelen med hele 4 millioner innbyggere er godt kjent fra apartheidtiden. Her finnes en gate hvor hele to Nobelprisvinnere har bodd, både Desmond Tutu og Nelson Mandela. Herrene Lutulu og De`Klerk har for øvrig fått Nobels fredspris.

Blogg_Soer_Afrika_3

I Cape Town finnes et lite torg med statue av alle de fire prisvinnerne som treffende nok heter Nobel Square.
Garden Route er populært og med rette. Her kjører du langs havet fra Durban og ned mot Cape Town.

Cape Town er for mange verdens vakreste beliggende by. Det er Sør Afrikas eldste, grunnlagt i 1652, og er utgangspunkt for mange supre opplevelser. Reis til Robben Island, fangeøya som er eneste øy utenfor kysten, og hvor Nelson Mandela satt i 19 av sine 27 år i fengsel. Vel fremme blir du guidet rundt av tidligere fanger. Det å sitte ned å se på folkelivet, er noe du alltid må gjøre i alle byer. I Cape Town kan Waterfront være stedet. Her yrer det av all slags liv: butikker, restauranter, gatemusikanter, utendørsteater, konserter, museer, markeder og et flott akvarium. Dette er ikke stedet for å møte de lokale, her råder de besøkende i størst grad. Table Mountain, bare navnet maner frem vakker utsikt og postkortmotiv. Fjellet er som er som en naturlig kulisse bak byen. Med gondolen suser du 1000 meter rett opp og får en praktfull utsikt. Du kan også ta turen til fots. Vær obs på at det kan være stengt på grunn av mye vind eller dårlig vær.
Det er forresten også et meget populært sted for romantikk og frierier! Bare pass på – vær og vind kan gjøre at det er stengt…

Blogg_Soer_Afrika_4

Med utgangspunkt Johannesburg, er det heller ikke så langt til Pretoria. Byen er en av Sør-Afrikas tre hovedsteder. Pretoria er den parlamentariske, Cape Town er den administrative og Bloomfontain er den juridiske.  Johannesburg ligger på 1780 moh. noe som gjør det er tørr fin luft, og aldri kvelende varmt. Du kjører lett gjennom naturskjønne områder opp i Drakensbergfjellene, også kalt «The Panoromic Route», opp mot 2000 moh. før du ender i Krugerparken. I Drakensbergfjellene er naturen helt utrolig, og det er mange steder hvor du virkelig kan senke skuldrene og nyte utsikten. Norge er også et vakkert fjelland, men fjellene er ikke grønne over 3000 moh. Det skjer noe med deg i slike omgivelser.

Etter Krugerparken kan turen gå gjennom Swaziland, et fattig kongedømme, men med uberørt og vakker natur. Kongen har i dag 13 koner, tradisjonen tilsier han skal ha en for hvert år han regjerer. Hans far regjerte i 62 år og hadde 62 koner…

Blogg_soer_afrika_8

En dagstur rundt på Cape Peninsula, langs Atlanterhavet på vei utover og langs bukten hjemover, er en naturskjønn reise av de store. Kapp det gode håp er et spennende stopp langs ruten. Flotte strender innbyr til dukkerter, men synet kan bedra. Vannet her er iskaldt og ingen skjærgård skjermer.

Blogg_soer_afrika_6

Når skal du reise?
For oss nordmenn er det sommer i Sør Afrika hele året, regntiden som skal være vinter, er bedre enn en norsk sommer. Det er for øvrig alltid regntid i landet, enten i nord eller sør. Vinteren i nord er tørr med lite regn, mens det regner i sør (Cape Town). Når det er regntid i nord, er det sol og full sommer i sør.
Årstidene er omvendt fra i Norge, jeg selv synes november er en perfekt og herlig tid. Da er det vår og man ser det blir grønnere for hver dag med en fargerik blomsterprakt som pynter opp. Dette kommer spesielt til syne i Pretoria når jacarandatrærne blomster og hele byen er dekket i et lilla blomsterteppe sett fra oven. Sør-Afrika har også en ideell beliggenhet for oss nordmenn, rett syd og dermed ingen tidsforskjell!

Blogg_Soer_Afrika_1

Mat og vin
En tur i vindistriktet er et must. De ærverdige og vakre vingårdene ligger som perler på en snor. Hvite Cape Dutch hus, vakre hager eller nærmest parker rundt, med vinrankene klatrende oppover i de vakre fjellene. Stellenbosch og Franschoek er begge idylliske steder med ypperlig vin og matopplevelser av de store.
Prisene på restauranter i Sør-Afrika er svært gunstige. For en lokalkjent i Cape Town, er det ingen problem å finne restauranter med Michelinkvalitet, med prisnivå nesten er som Mc`Donalds her hjemme. En flaske nydelig vin koster det samme som ett glass her hjemme.

Sør-Afrikas utfordringer
Det er ANC som er det store partiet i landet, og som de fleste svarte tilhører. Formannen i dette partiet blir automatisk president om partiet vinner valget. De siste årene har Jacob Zuma vært president, han er lite populær og kritiseres av flere grunner. En er privat forbruk. Han beskyldes for å være korrupt, han er altfor glad i damer, har flere koner og elskerinner og 21 barn. De fleste lever godt i Sør Afrika, men det finnes også en skyggeside med stor fattigdom her som i mange andre av verdens land. Du finner mange skurlandsbyer, spesielt i nærheten av store industrianlegg. Der samler det seg mennesker fra hele Afrika i håp om jobb. Uten bolig og sikkerhetsnett, kommer flere og flere til i håp om et bedre liv. Ved nye ankomster, utvides bølgeblikkskuret litt til og litt til. Ikke langt fra flyplassen i Cape Town, ligger en skurlandsby som er helt enorm der flere hundre tusen har sitt hjem og hvor det er både skoler, kirker og spisesteder.

Velkommen til Sør-Afrika – og til opplevelser du aldri vil glemme!

Se alle reiser i Afrika

Blogg_Soer_Afrika

Jeg er en operaelsker!


180x180Leif-Eriksen_1
Av Leif Eriksen leif@escape.no

Å være operaelsker kan være en kombinasjon av flere ting. Du elsker musikkformen, men opera er også teater, flotte regier og kostymer – for meg tror jeg det alltid har ligget der. Jeg gikk på kino som ungdom og så «Porgy and Bess» av G. Gershwin og dermed var det gjort. Den Norske Opera ble flittig benyttet og første gang jeg inviterte min kone ut, var nettopp til DNO og vi så «Barbereren i Sevilla» av Rossini. Dermed ble til at vi ofte reiste til Oslo hver uke for å se forestilling. For meg har det aldri betydd så mye hvor jeg ser en forestilling, jeg er like forventningsfull hver gang jeg går inn i et operahus.

Bloggbilde_-Arena_di_Verona

Det er alltid hyggelig å oppleve Arena di Verona og operafestspillene der. Jeg pleier å si at liker du ikke opera når du går inn, kan du lett være operaelsker når du går ut. Opplevelsene både innenfor murene og utenfor gjør at det blir en spesiell opplevelse. Der er operaoppsetningene storslagne, musikken er topp, det er gode sangere og du hører godt uansett hvor du sitter.

Bloggbilde_-Latvijas-Nacionala-opera

Mer intimt blir det i mindre operahus, og operaen i Oslo er et godt eksempel på god akustikk. De store operahusene rundt i Europa, som Covent Garden i London, Bastilleoperaen i Paris, La Scala i Milano og Staatsoper i Wien, er jo bare bygningen og interiøret nok til en stor opplevelse. I tillegg er det alltid gode produksjoner og rollene er besatt av gode sangere. Det er mange gode operahus i Europa: Zurich, Berlin, Dresden, Berlin, Napoli (Europas eldste), for å nevne noen. Du kan allikevel ikke komme utenom New York og The Metropolitan Opera. Der har de alltid topp sangere og storslagne produksjoner.

Bloggbilde_-rigoleto-janaitis-2331

Mitt første besøk der var i 1984, og jeg fikk høre Luciano Pavarotti for første gang. Han sang sammen med Joan Sutherland i forestillingen «Il Trovatore» (Trubaduren) av G. Verdi og det var hennes avskjedsforestilling på The Met. Jeg satt som fjetret, husker jeg tok til tårene flere ganger.
Siden har The Met vært det største, nok til å kunne reise over bare for en forestilling. Jeg elsker derfor å lage turer til New York, med flere forestillinger på The Met inkludert. Min siste forestilling på The Met var «Il Trovatore» av G. Verdi, med Anna Netrebko, Dimitri Hvorostovsky, Yonghoon Lee og flere andre toppsangere i hovedrollene. Den sitter i kroppen enda.

Bloggbilde_-opera

Det var stort å høre «De tre tenorer», Pavarotti, Domingo og Carreras da de hadde sin første konsert sammen i Roma.

Min favoritt-operakomponist er G. Verdi. Han skrev 27 operaer og de fleste har vært mine yndlingsverk fra tid til annen. Men det er mange andre fantastiske komponister også: Bellini, Donizetti, Rossini, Massenet, Puccini og naturligvis Mozart. For mange er Wagner den største, men for meg er han litt for tung i musikken.

Når du starter å lytte til opera skal du være nøye med hva du ser og hører første gang. «Carmen» av Bizet og «La Boheme» av Puccini, er to jeg varmt kan anbefale. Av Verdi er «La Traviata» god å starte med, men om du vil begynne med noe du garantert har hørt noe fra, så er det «Aida» av G. Verdi.

Bloggbilde_-verona_heading

Jeg liker opera best når den settes opp i kostymer og kulisser som det var opprinnelig ment. Jeg liker ikke at det moderniseres verken i handling eller utseende. Derfor blir nyskrevne operaer for intetsigende for meg, og de moderniserte uaktuelle.

Når jeg i tillegg har vært så heldig å bli kjent med mange verdensstjerner innen operakunsten, og blitt personlig venner med flere, ja da kribler det ekstra godt før en forestilling hvor de er med.
Etter en biltur i Norge med verdensstjernen Cecilia Bartoli, var hun så glad for den opplevelsen at hun inviterte min kone og meg til New York for å overvære forestillingen «Figaros bryllup» av W. Mozart. Vi ble tatt med backstage etter forestillingen, hvor vi traff hele stjernegalleriet med henne, Renee Fleming og Bryn Terfel i spissen og dirigenten James Levine.

Bloggbilde_-shutterstock_38143156

Mye kan nevnes, men jeg ønsker å dra frem operahus som «La Fenice» i Venezia, «Le Ciel» i Barcelona og de flotte operahusene i Valencia og i Madrid.
I Italia er det operahus i hver by, jeg snuser alltid før jeg kommer til et nytt sted, og operahuset i Parma er kjent for å ha det mest kritiske operapublikum. Har du slått igjennom der, kommer du inn overalt.

Det er naturligvis mange forestillinger som kan nevnes. «Norma» av Bellini, «Lucia di Lammermoor» av Donizetti, «Don Carlo», «Nabucco», «Rigoletto» og «Maskeballet» av G. Verdi, «Tosca» og Turandot» av G. Puccini, «Tryllefløyten» , «Figaros bryllup» av W. Mozart, «Wilhelm Tell» og Barbereren i Sevilla» av G. Rossini…

Bloggbilde_-rigoleto-janaitis-1605

Slik kan jeg fortsette, og har du lyst til å høre noe lettere kan du begynne i operettenes verden. Skal jeg komme inn på det blir det brått flere sider….

 

Bli med Leif Eriksen på fantastiske operaturer

Italienske mattips og funderinger

Lasse180x180
Av Lasse Borch

Når mat er kunst

På listen over hvilke land som spiser mest frossenmat ligger de nordiske landene på de fire første plassene. I Norge produseres det over 100 000 Grandiosa om dagen. Og på de fleste supermarkeder fyller denne «velintegrerte italieneren» ofte mer enn ferskvarediskene med fisk, kjøtt og grønt.


750_Italia_Mat_13

Rundt 200 000 nordmenn napper med seg en Grandiosa selveste julaften. Skal vi revurdere vår nasjonalrett?
Klimaet, beliggenheten høyt mot nord, regionalpolitikk, tollbarrierer, manglende kafé- og restaurantkultur. Alt sammen konspirerer til at vi ved alt for mange måltider spør oss selv, hva skal jeg nå finne på?
Bli med til stamfaderen for Grandiosaens land – Italia. Her mat er selve eksistensgrunnlaget. Den moderne italienske økonomi er et produkt av matglede. Den italienske gastronomi som har erobret verden, er utviklet på den fattige bondes bord, ikke på Michelinrestauranter.

Det er foredlingen av de gode basisråvarer som industrialiserte Nord-Italia.
Det var jakten på den perfekte kopp kaffe som ga oss espressomaskinen. Den perfekte parmaskinke er hard som sten etter mange måneders oppheng, og må skjæres ultratynt av en avansert påleggsmaskin for å få sin fløyelsbløte, raffinerte smak.

Maskiner som løper opp i 50 000-100 000 kroner for de beste. Noe så enkelt som spagetti krever en avansert og nøye utført maskinell prosess og ikke minst «semolina durum».
Til dette trengs ingeniører og fabrikker, som gir kapital til større fabrikker, som i dag produserer alt fra togsett til Ferrari.

Lurer du på hvorfor pastaen din klistrer seg sammen om du ikke heller olje i vannet, eller går fra hard til slimete bortsett fra i «al dente» stadiet? Sjekk varedeklarasjonen. Med stor sannsynlighet er din pasta ulovlig i Italia. 

Som med øl i Tyskland er det en renhetslov for pasta i Italia. Årtiers arbeid og forskning med å perfeksjonere matvarene blir slettet, når de har vært en tur igjennom den nordeuropeiske matindustriens hender. Her skjærer man alle fordyrende ledd bort.
Durum blir til lavproteinkorn på deigen til pizzaen, tomaten ser ikke mye sol, mozzarellaen er blitt til osteløype og 9 måneders-salamien er blitt til maskinutbenet kjøtt. Fra å være kunst er den italienske maten blitt lavkostmat.
Mutanten Grandiosa kan ikke lengre gjenkjenne sin napolitanske fetter.

Italienere snakker mer om mat enn om været.

En av de største åpenbaringer du kan få er å gå inn i en vanlig Mega Coop i Italia. Her bugner det av mange ulike bemannede ferskvareavdelinger. Hos slakteren og ved fiskedisken blir det utvekslet oppskrifter, tips og ideer. Når du kommer til osten får du som nordmann gledestårer i øynene. Der hvor Grandiosaene ligger på rekke og rad i Norge, er kjøledisken fylt med masse ulike mozzarellaoster. Rekker av parmesan, fåreoster, bløte og harde oster, ferske og lagrede oster. Meter etter meter. Helt uten høye importavgifter. Uten å være forvist til et lite hjørne, og skåret i bitte små stykker for at du skal få råd til å få en liten bit luksus med deg hjem. Her er «luksus» hverdag.

Når du endelig er klar til å gå til bords i Italia, så visk din gastronomiske hukommelse ren. Helt ned til konseptene for hva som er hovedrett og forrett.

Tenk på at pastaen som legges på tallerkenen er et produkt av de beste råvarer og den beste foredling, perfekt kokt av kokken. Olivenoljen like så, og tomaten og basilikumen har fått ekte Middelhavssol.

En typisk italiensk lunsj eller middag består av fire retter, og hvert område har sine spesielle retter. Det er lov å hoppe over en eller to av dem.
Hvor spiser vi? På ristorante, trattoria, osteria, enoteca? Alle stedene kan servere høy- kvalitetsmat.

På øya Murano, rett ved Venezia, snakket jeg med en restauranteier som i all beskjedenhet lovpriste restauranten sin. Jeg spurte om det ikke var verdt å besøke noen av de andre restaurantene, hvor han svarte: «Jeg er den eneste restauranten på øya.»
Jeg nevnte et par andre, hvor han lakonisk svarte: «Det er ikke restauranter, det er trattoriaer.»

En Ristorante er mer formell. Her får du ofte tildelt plasser av en kelner, får fine menyer og det kan være en kuvertpris for å få lov å spise der. Menyen vil typisk ha 10-20 varianter innenfor hvert segment (antipasto, primo, secondo, dolce). Flott vinkart med designede hvitvin- og rødvinsglass.

Trattoria: Mindre formell og mer tradisjonell. Som regel lokale retter med vekt på gode råvarer og ofte store porsjoner. Her er typisk en litt rustikk, gammeldags, koselig stemning. Trattoriaer er ofte familiedrevne. Menyene er enklere og kan bestå av en tavle med dagens retter.

Osteria/Enoteca: Opprinnelig et vertshus hvor du kunne få vin og litt å spise. Mange osteriaer har begynt å fokusere mer på mat. Menyen kan være alt fra et stykke papir med faste retter og varierte dagens retter, til muntlig leverte eller eller skrevet på tavle. De som har bevart fokuset på vin, men også serverer litt mat, kaller seg Enoteca. Denne betegnelsen kan dog også dekke over en vinhandel uten servering.
Du kan få fantastisk mat på alle typer serveringssteder, og vi nordmenn vil sannsynligvis føle oss godt tilpasset i trattoriaerne.

Pizzeria: Her finnes det alltid steinovn. Fokuset er på pizza, men det er ofte også salater, litt antipasti og desserter og kanskje litt pasta. I Italia drikker du som regel øl til pizza.

Antipasto: Det betyr bokstavelig talt før pastaen. Det er også den mest uforutsigbare av rettene og varierer fra fingermat til den helt store smaksorgien av forskjellige delikatesser. Det være seg fisk, kjøtt, ost og grønnsaker, men oftest lekkert servert i små biter, så du får forskjellige smaksopplevelser som skal vekke appetitten. Du kan sammenligne antipasti med tapas, dog avgrenset
til enten kjøtt eller fisk. På restauranter opplever du av og til at antipastoen er en buffet med forskjellige retter.

Primo: Det er her du skal spise deg mett! Pasta og risretter. Noen steder finner du også mais og potetbaserte primi. Italienere har ikke problemer med å spise pasta hver dag. Der finnes hundrevis av pastaformer, og like mange oppskrifter som det er italienske familier. Det viktigste er at den er stilren.
Det skal ikke parmesan eller annen ost på når sopp og fisk er noen av ingrediensene. Kjøttsausen skal heller ikke blandes med alt for mange ting som du finner i kjøleskapet, som gulrøtter, champignon og løk. Det heter ikke spagetti bolognese, men ragout – også i Bologna. Derimot er velsmakende tomater, olivenolje og frisk basilikum meget populære ingredienser.
For en italiener er pasta med en veltillaget tomatsaus et kunstverk, ikke studentmat.

Risottoen er populær omkring Posletten, hvor noe av verdens fineste ris dyrkes. I de seneste år har den gått sin seiersgang i Europa. Mye parmesan og smør er hemmeligheten. Det smaker og metter.

Secondo: Her blir vi nordboere ofte skuffet når det kun ligger et stykke kjøtt og fisk med et salatblad på tallerkenen. Secondoen må ikke forveksles med en hovedrett og kan etter en solid antipasto og primo bli et antiklimaks.

Dolce: Det betyr «søtt» på italiensk. Den mest velkjente desserten er tiramisu, som er et kapittel for seg. Den skal være silkemyk, kremete og søt på den helt riktige måte, og med den riktige blanding av amaretto, kakao og sukker.
Den italienske isen har sammen med tiramisuen vunnet våre hjerter. Men vi har det vanskeligere med pannacottaen – delikatesse eller løs pudding? Italienerne elsker den. Den kokte fløten skal ha den riktige konsistensen og gjerne overhelles med smeltet sjokolade.

 

Først etter desserten får du kaffen (kun espresso etter 12.00) for å runde av måltidet, helst med en grappa for fordøyelsen. Prøver du å bestille kaffen til desserten, vil du på de mindre turiststedene bli møtt av lett undring og spørsmålet «adesso o dopo» nå? Eller etterpå?

Vinen har jeg ikke vært inne på, men det er et kapittel for seg.

Når alt dette er sagt, så finnes det selvfølgelig også dårlige restauranter i Italia.

Her er en måte å unngå turistfellene:
Sitter det lokalbefolkning der? Det er alltid et godt tegn.
Unngå også de mest synlige og pompøse stedene, sidegatene har ofte best value for money
Er det bilder av maten utenfor restauranten, så unngå den
Er det folk som aktivt prøver å få deg inn på restauranten,så gå videre
Bruk sosiale medier – Tripadvisor.no, lister, anmeldelser av restauranter.

Og så er det bare å nyte «la dolce Vita»

Bli med på reiser i Italia med kunnskapsrike reiseledere:

/ JUL I VIDUNDERLIGE ROMA
/ ROMA, VÅREN I DEN EVIGE STAD
/ TOSCANA, MELLOM HIMMEL OG HAV
/ DET GODE LIV I TOSCANA
/ AMALFIKYSTEN – DEN GUDDOMMELIGE KYSTEN
/ OPERAFESTSPILLENE I VERONA
/ RUNDREISE SICILIA
/ GARDASJØEN OG GARGNANO
/ RUNDREISE SORRENTO OG CAPRI – ANTIKKENS PERLER
/ VENEZIA – ADRIATERHAVETS DRONNING

Hvor skal jeg reise på safari?

eli-180x180

Av Eli-Ann Nerhagen eli-ann@escape.no

Valgmulighetene på safari er mange, og det er ikke lett å finne ut hvor du skal reise for å få den ultimate safariopplevelsen.
Jeg vil derfor tipse om hvor du skal reise på safari, enten for første gang, eller deg som ønsker mer utfordringer. Å reise på safari er ikke som å besøke en dyrepark. Hva du får se er det umulig å si på forhånd og det er det som gjør det så spennende.
Kanskje får du oppleve å se verdens raskeste landpattedyr, geparden, som kan nå en topphastighet på 120 km i timen. Kanskje får du se en løveflokk som dormer i solen etter nattens jakt, eller en elefantflokk ved bredden av en elv.

Kontakt meg, så skreddersyr jeg din safaridrøm. 

Safari for nybegynnere:

Sør-Afrika

Sør-Afrika er et fantastisk ferieland som byr på det meste man kan ønske seg av en ferie; vakker natur, dyreliv, strender, historiske byer, god mat, deilige viner og spennende shopping. Sør-Afrika er trygt, med god infrastruktur og lodgene er av meget god standard.

Et av landets største trekkplastre er dyrelivet, som kan oppleves i både statlige nasjonalparker og private reservater.

Den mest kjente nasjonalparken er Krüger nasjonalpark som strekker seg cirka 400 km fra nord til sør og 70 km fra øst til vest. Her finner du «The Big Five»; elefant, løve, neshorn, leopard og bøffel, samt en rekke andre dyrearter. Over 147 pattedyr og over 500 fuglearter finnes i denne nasjonalparken. Inne i parken er det både luksuriøse og enkle safaricamper.

Mange velger å leie bil i Sør-Afrika, og følger du rådene med hensyn til når og hvor det trygt er å kjøre, er dette en fin måte å oppleve landet på. Detaljert kart og veibeskrivelse får du samtidig med bilen.

Tips

  • Cape Town: en av verdens vakreste byer.
  • En times kjøretur nord for Cape Town ligger Sør-Afrikas viktigste vindistrikt, kalt The Winelands, med vakre, gamle vingårder fra tidlig europeisk bosetting.
  • Garden Route er navnet på den kjente og vakre strekningen langs den sørlige kysten av Sør-Afrika gjennom provinsene Western og Eastern Cape. Mellom Knysna og George kan man reise med Afrikas siste gjenværende damplokomotivdrevne passasjertog.
  • Makutsi Safari Springs: Her bor du midt i den afrikanske bushen og kan nyte bassenger med oppvarmet, mineralholding vann, dyrelivet med «The Big Five» og flotte utflukter.

Safari for viderekommende:

Kenya

Er målet for Afrikareisen først og fremst å se ville dyr, anbefaler vi Kenya eller Tanzania. Her får du garantert se mange dyr og som regel behøver du ikke kjøre langt for å treffe på dem i sitt rette element. Kenya er det minste landet og du kommer raskt ut i bushen.

Kenya har mange områder og nasjonalparker verdt å besøke; Samburu, Nakurusjøen, Mount Kenya, Amboseli og Tsawo, i tillegg til Masai Mara, som er den mest kjente parken med millioner av sebraer og gnu som kommer fra slettene i Serengeti.

Tanzania

Det sies at ikke noe land i Afrika kan måle seg med Tanzania når det gjelder natur og dyreliv. Kilimanjaro, Ngorongoro, Serengeti, Zanzibar er navn som assosieres med noe storslagent og spennende. Ordet Serengeti betyr «uendelig stort» og det er nettopp det Serengeti er. Serengeti er Tanzanias eldste og mest kjente nasjonalpark.

Ngorongorokrateret er helt unikt. Dette sies å være verdens største åpne vulkankrater og nede i bunnen av krateret er det et fantastisk dyreliv.
Ta gjerne turen innom Tarangire og Manyara også.

Tips

  • Kenya: Basecamp Masai Mara skiller seg ut fra andre camper i Kenya ved sitt sterke samarbeid med masaiene, sitt engasjement i lokalmiljøet og sitt sterke fokus på økoturisme.
  • Klassisk Kenyasafari med kombinasjon av lodge og telt. Turen går til Samburu, foten av Mount Kenya, Ndkurusjøen og Masai Mara.
  • Tanzania: Kilimanjaro – Afrikas høyeste fjell er en av de absolutt største severdighetene i Tanzania.
  • Den årlige vandringene av dyr,The Migration, kan oppleves både i Kenya og Tanzania til forskjellige tider på året. Omkring 1,5 millioner gnuer, 200 000 sebraer og 500 000 thomsongaseller er med på dette årlige dramaet som utspiller seg i Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania. Dyrene følger regnet, det vil si tilgangen på friskt gress.

Safari for viderekommende:

Botswana

Okavango, verdens største innlandsdelta, i Botswana er de ville dyrenes paradis der krokodiller og flodhester, bøfler og elefanter, antiloper og mange andre dyr lever i og ved vannet. I deres fotspor følger de store rovdyrene.


Særlig imponerende er de store elefantflokkene i Chobe National Park. Botswana har med cirka 120 000 elefanter den største elefantbestanden i verden. Det er fantastisk å se elefantene langs elvebredden
mens du selv sitter på båtdekket og flyter behagelig nedover elven. Flokker med bøfler, flodhester og enorme krokodiller er også en del av scenen.
Okavango opplever du best i en mokoro, dvs. at du selv sitter behagelig tilbakelent i en kano av den lokale sorten mens du stakes gjennom kanalene av lokale folk.

 

Tips

  • Kombiner gjerne med Victoriafallene: De fantastiske vannfallene er hele 1700 meter bred og faller 100 meter ned i en dyp kløft. I regntiden faller det cirka 545 millioner liter vann hvert minutt og danner en enorm vannsky. «Røyken som tordner » kaller de innfødte dette fantastiske naturfenomenet.

Namibia – Afrikas juvel

Her finner du verdens største sanddyner, langbente ørkenelefanter og merkelige ørkenplanter som kan bli 2000 år gamle. Namibia passer for deg som allerede har vært i Afrika, men som vil oppleve variasjoner i natur og fauna utover det de tradisjonelle safarilandene kan by på.

Landets store trekkplaster er Etosha nasjonalpark. Den store sølvskimrende flaten der kalles The Pan og er hjem for tusenvis av dyr som trekkes til vannhullene. Andre store attraksjoner i Namibia er de enorme sanddynene ved Sossusvlei og Fish River Canyon, verdens største juv etter Grand Canyon i USA.

Hva med gorilla og sjimpansetrekking i Uganda?

Reis med G Adventure på en av verdens mest unike dyreopplevelser! Møtet med de utrydningstruede fjellgorillaene vil være et minne for livet. Denne regionen har selvsagt også andre primater, deriblant menneskets nærmeste slektning; sjimpansen. Møt den fargerike lokalbefolkningen og opplev Øst-Afrika på sitt mest innbydende.

Tips

  • Hvorfor ikke avslutte safarien med badeferie ved Det indiske hav? Både Seychellene og Zanzibar lar seg lett kombinere både med Kenya og Tanzania.
  • Eksklusive privattog i Afrika – en unik måte å se dyrene på

SE BILDER FRA MASAI MARA

Fantastiske Brasil

Brasil er Sør-Amerikas største og mest betydningsfulle land.

 

I Brasil finner du alt! Varierende natur fra de fuktige regnskogene i Amazonas, de enorme våtmarkene, Pantanal, i Matto Grosso, sanddyner og oaser og til et av jordens største fossefall, Iguacu.

Fra sambamusikk, moderne arkitektur, gamle portugisiske minner, eventyrlige karneval, den livsviktige fotballen…mulighetene er endeløse…

Langs kysten kan du nyte praktfulle strender og flotte storbyer. Omringet av jungelkledde fjell ligger fantastiske Rio de Janeiro med den berømte Sukkertoppen som landemerke.

Her står Kristusfiguren og holder et våkent øye over alle i byen. Strendene er samlingspunktet til det fargerike folket og alle kjenner igjen navn som Copacabana og Ipanema.

Vi skreddersyr din drømmereise til Brasil og Sør-Amerika!