«Arabia Felix» Det lykkelige Arabia – Vår i Oman

– Gull, røkels’, myrra ofret de, det ofret de… Med julesangen i bakhodet kan vi levende forestille oss at de hellige tre konger fra Østerland hadde kjøpt gullet i basarene i Dubai og røkelsen, frankinsens, i Muskat. Røkelse er den tørkede sevjen av ørkenbusken boswellia sacra, som vokser i innlandet av Oman. Det sies at da den romerske keiser Neros elskede Poppea døde, kjøpte han opp og lot brenne mer enn et års produksjon av frankinsens fra Arabia.

Dette sier oss noe om at det nordøstlige hjørnet av Arabia ikke er verdens ende, men til alle tider har vært et sentrum for handel med varer og ideer. Herfra dro menn av qawasim-stammen med imamer som overbeviste persere og indere om at Allah er den ene gud, og at Muhammed er hans profet – og tente en ild i inderes hjerter, som førte troen videre til Sørøst-Asia. I dag er det inderne som kommer hit, i mange byer og emirater utgjør asiater den største del av arbeidsstokken. Og møter afrikanske impulser – for de gamle sjøfarere dro gjerne til Mogadishu og Lamu og Zanzibar, for å handle, og herje… Engang var det afrikanske slaver som var det sorte gull. Her ligger idag oljekilder som for en stor del holder verden gående med energi, og den som kontrollerer Hormuz-stredet, kontrollerer en stor del av verdenshandelen.

De forente arabiske emirater har en dramatisk og spennende historie, om tøffe stammeledere og sheiker i kamp mot hverandre, om sultaner i kamp mot islams ”faderhus” i Saudi Arabia og mot sultaner fra det fjerne Istanbul. Og de moderne emirater ble skapt i kampen mot britisk ønske om å sikre og stabilisere kyster og skipsleder – før oljefunnene gjorde det viktigere enn noensinne å ha innflytelse.

Men la oss skyve historien litt tilbake og oppleve deler av Arabia som er i stor endring, men fremdeles har bevart mye av det gamle. Vi flyr via Doha, en by av høyhus, heisekraner og shoppingpalasser. Stort nærmere gater av gull kommer vi ikke i denne verden. Oman, derimot, skynder seg langsomt. Her sitter regionale stammers stolthet fremdeles dypt, beduinene viser fortsatt tradisjonell gjestfrihet – kaffekjelen er aldri langt unna. Her er en utrolig variert natur. ”The empty Quarter”, Det store intet, på grensen mot Emiratene, har sin egen tomme fasinasjon. Så Hajar-fjellene i innlandet med strålende festningsbyer og enorme sanddyner, og kysten med klipper som skjæres av wadier, elveløp med ferskvann som gir en overveldende frodighet i kontrast til de karrige fjellene – og er utmerket badevann, for dem som ikke synes havet og strendene er tilstrekkelig. Pittoreske små havner med båtbyggerier for tradisjonelle dhower og fiskeleier, mørke, dype souq’er, basargater med all Østens gods og gull, glitrende rent vann for den som vil svømme eller fiske, sanddyner å bakse i, nærkontakt med de store havskilpaddene om og når de kommer opp fra havet for å legge egg.

– Og vi har bare en uke til å oppleve alt dette! Arabia Felix – Det lykkelige Arabia. Det blir en innholdsrik og spennende senvintertur. Velkommen!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 25 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.03.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.03.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 25 900,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

torsdag 1. mars: Oslo – Muscat

Vi reiser med Qatar Airways kl. 09.15 til Doha og videre til Muscat, der vi ankommer kl. 22.00. Etter innreiseformaliteter blir vi møtt og kjørt til vårt hotell.

Dag 2

fredag 2. mars: Muscat - Nizwa

På vei ut i ørkenen utforsker vi den forlatte oasebyen Birkat al Maws, en gammel by med krokete gater, vannet av et reservoar som gir liv til store banan- og daddelplantasjer. Ingen bor her lenger, men når ble den forlatt? Hvem levde her? – De var mestere i å utnytte dyrebare vannressurser, deres falaj vanningssystemer står på UNESCO’s verdensarvliste. Her begynner en flott kjøretur gjennom fjellene med jeeper opp på Saiq-platået, svalt og fruktbart midt i ørkenen, og Jebal Akhdar – det grønne fjellet, omlag 2000 meter over havet. Ved Bani Habib får vi en fin utsikt over enda en forlatt landsby omgitt av oasevegetasjon – et godt utgangspunkt for å vandre gjennom haver med valnøttrær og frukttrær, innen vi kjører til byen Nizwa.

Den store marokkanske reisende Ibn Battuta bemerket allerede i 1350 at Nizwa hadde en kraftig festning, og forteller om en basar full av røkelse og full av stammefolk med store turbaner på vei til og fra moskeer og koranskoler. Festningen som vi finner den idag ble bygget på 1600-tallet og imponerer med sin størrelse – og utsikten fra bastionene. Vegg i vegg ligger en moske med en vakker kuppel i skarp kontrast til ørkenfjellene bak. Fremdeles er basaren meget levende, og kanskje det beste sted i landet for å kjøpe sølv.

Jebal Akhdar
Dag 3

lørdag 3. mars: Nizwa – Wahiba Sands

To festninger reiser seg over slettelandet: Bahla-festningen, som også står på verdensarvlisten, og fortjener en fotostopp, og Jabrin, der vi må se oss grundig om. Dette er et slott, bygget av den lokale imam på slutten av 1600-tallet, en periode med fred da man hadde tid til å beskjeftige seg med astrologi, medisin og islamsk lov. Her er trebalkonger, takmalerier og skjulte rom, ett av dem reservert for sultanens favoritthest. Ved Ibra besøker vi en lokal familie og spiser lunsj hos dem.

På ettermiddagen kjører vi inn i Wahiba Sands, der sanddynene er 60 – 80 meter høye, og har ligget der i tusenvis av år. Wahiba-beduinene er mestere i å tilpasse seg dette karrige miljøet, og de er berømt vevere, som produserer fine sadel-vesker av kamelhår. Ikke mindre tilpasningsdyktige er et stort antall arter av dyr; pattedyr, fugler, krypdyr og insekter, blant dem en meget sjelden bille som drikker dugg. Det meste av vegetasjonen lever også av dugg, mens prosopis cinera-treet skyter røtter ned til grunnvannet og på den måten bidrar til å holde på sanden og stabilisere dynene. Her er intet hotell, men en utmerket ørkenleir for turister, der vi holder til for natten. Vi klatrer høyt opp i sanddynene for å se solnedgangen, så tennes leirbålet for en beduinmiddag under stjernene.

Wahiba Sands
Dag 4

søndag 4. mars: Wahiba Sands – Sur

Tidlig opp – soloppgangen sees best fra toppen av sanddynene. Morgenfugler bør også gå ut i sanden og lete etter spor. Ørkenens dyr kan være vanskelig å få øye på, men de etterlater seg spor etter nattens aktiviteter: Se etter veien en ørkensnok tok, med en hale som stadig visket fra side til side, se etter hoppene til en hare, og poteavtrykkene etter en Rüppels sandrev. Vi har en lang morgen i sanddynene her i utkanten av Wahibas Sands. Noen vil ri på kameler, andre vil bakse i sand, eller bare slappe av i tørr, ren ørkenluft på et skyggefullt sted.

Herfra kjører vi til Wadi Bani Khalid, et av de største wadiene i Oman, en stor oase med vann og vegetasjon, omgitt av høye fjell. Kontraster mellom fjell og vann og vegetasjon! Her blir det mulighet for å bade i lagunene og utforske fine grotter. Ørkenkaffe og dadler hos en beduinfamilie. Vi når fram til Sur og utforsker denne viktige fiskerbyen i skumringen. På kvelden drar vi ut til den lille landsbyen Ras al Hadd, stedet der havskilpadder går i land, legger egg, og forsvinner ut i brenningen. Det er ikke sesong, men med litt hell kan vi kanskje se noen av dem komme på land og legge egg – og så etterlate disse kimer til nytt liv mens de drar til havs igjen. Som de har gjort, akkurat her, generasjon etter generasjon, fra uminnelige tider. Et forunderlig syn, i kveld kan vi håpe på å oppleve det.

Sur
Dag 5

mandag 5. mars: Sur – Muscat

Sur tjente seg rik på handel med Øst-Afrika, men sjømenn og båtbyggere var ofte indere, så her i byen møtes indisk, persisk og østafrikansk innflytelse med det innfødt arabiske.

Ferden fortsetter nordover, med stopp for å se enorme jettegryter og wadi-oaser, der elver fra innlandet møter kysten og skaper vegetasjon i sterk kontrast til ørken og fjell. Vi gir oss tid i Wadi Tiwi, en oase full av palmer, mangotrær og bananplanter. Mellom alt grønnsværet ser vi turkisblå vannbassenger, små fosser og terrasser. Isfugler skaper liv og farver. En drøy halvtimes vandring fører til et tjern hvor vi kan padle og svømme til hemmelige grotter og vannfall.

Vi er igjen på asfaltert vei, og det går radig langs den vakre kysten fram til Muscat. – Så sent som i 1970 stengte Muscat sine byporter hver kveld. Idag er den en moderne by, bygget for oljepenger, men sultan Qaboos bin Said og hans undersåtter ønsker at Muscat skal møte fremtiden med varsomhet. Ingen skyskrapere i Muscat – byen er desto mer spennende å utforske.

Wadi Tiwi
Dag 6

tirsdag 6. mars: Muscat 

Vi bruker formiddagen til en båttur med mulighet for å se delfiner og til å bade og snorkle.

På ettermiddagen skal gjøre oss kjent i Muscat – en halvdags tur er inkludert, og så litt tid på egenhånd: Vi ser Hans Majestet Sultanens palass – trolig kun fra utsiden, og får nok også bare kikke inn i Sultan Qaboos-moskeen, som er forbeholdt muslimer. Men den er flott å se på! En ”corniche”, havnepromenade, leder til havnen i Muttrah, en fin, beskyttet bukt. Her ligger et farverikt marked der kystens fiskere legger til og losser nattens fangst. Litt opp i bakken ligger Muttrah souq, basarene som er blant de best bevarte i hele den arabiske verden, og som dufter av røkelse og sandeltre, av krydder og søtsaker, av varer fra Midtøsten, Iran og India, som alltid et møtested for kulturer på alle sider av Det indiske hav.

Vi skal også se Muscats nye, praktfulle operahus – i alle fall fra utsiden. Oman har to flotte festninger som ble bygget på sent 1500-tall, herjet av tyrkerne, gjenreist kort tid senere. De er fremdeles militært område, men de dominerer fortsatt havnen i Muscats gamleby og viser hvor viktig det var å beskytte den. Omans nasjonalmuseum er flott og moderne og forteller om alle sider ved dette fascinerende landet.

Sultan Qaboos-moskeen
Dag 7

onsdag 7. mars: Muscat – Hjemreise

Dagen fri – til å nye sol og strand, eller lager vi en liten ekstratur?

Vi har rommene til disposisjon til middag. På kvelden flyavgang med Qatar Airways kl. 23.10, og en kort transitt i Doha før fly til Oslo, der vi ankommer 8. mars kl. 06.10.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Doha – Oslo med Qatar Airways på økonomiklasse (tillegg for avreise fra andre steder i Norge og for ev. businessklasse), samt flyskatter.
 • Overnatting i delt dobbeltrom for to personer.
 • Måltider; Dag 2,3 og 4 frokost, lunsj og middag, dag 5,6 frokost og lunsj, dag 7 frokost og middag. 
 • All transport med buss og jeeper, sightseeing, inngangsbilletter, etc, iflg. program.
 • Engelsktalende guider og norsk reiseleder som er med hjemmefra.

Ikke inkludert:

 • Enkeltromstillegg kr.  7.200,-
 • Ev. reiseforsikring og avbestillingssikring for akutt sykdom før avreise.
 • Visum etter gjeldene satser, fås på grensen ved innreise, ca. NOK 430
 • Måltider utover det som står inkludert i programmet, samt drikke utover det som er inkludert.
 • Driks til guider, sjåfører, etc, samt ev. personlige innkjøp.

Hoteller:
Intercontinental Hotel, Muscat
Golden Tulip Hotel, Nizwa
1000 Nights Camp, Wahiba Sands, Oman
Sur Plaza Hotel, Sur

Prisen er basert på flypriser og priser på landarrangement, samt priser, skatter og valutakurser, pr. 30. juni 2017. Vi tar forbehold om endringer som måtte komme til både før og under reisen, og som beror på faktorer utenfor vår kontroll.

Prisen er basert på 15 deltakere i gruppen.