Armenia

Som gjest i Armenia ønskes du varmt velkommen som en bror eller søster, du regnes som en gave! Bedre utgangspunkt finnes vel ikke – og det er en av mange gode grunner til å bli med på tur. Landskapet er både dramatisk, variert og storslagent – kirkene og klostrene imponerende vakre og interessante. Landet ved foten av fjellet Ararat blomstrer av frukt og vinranker – visste du at armenerne var verdens første vinprodusenter? Maten inspireres av tilknytningen til Silkeveien – både krydder og lange tradisjoner preger kjøkkenet som alltid byr på velsmakende retter. Folket selv er stolte og sterke og ser fremover etter en mørk fortid. Som nordmenn har vi en spesiell plass i armenernes hjerter. Fridtjof Nansen reddet titusenvis fra den sikre død etter folkemordet da han utstedte Nansenpassene.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 13 730,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 22.09.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Elvira Michaeli reiseleder
Reiseleder
Elvira Michaeli

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 22.09.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 13 730,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Lørdag 22. september 18: Oslo – Jerevan

Vi flyr med Aeroflot med avreise fra Oslo Lufthavn ut på ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi i Armenias hovedstad Jerevan rett over midnatt.

Dag 2

Søndag 23. september 18: Jerevan

Frokost om morgenen på hotellet, og på formiddagen går vi sammen til den såkalte Vernissagen – et weekend-marked for souvenirer og håndtverksarbeider.

Resten av dagen til fri disposisjon.

På kvelden møtes vi for felles middag på en tradisjonell armensk restaurant.

Dag 3

Mandag 24. september 18: Garni – Geghard

Etter frokost begir oss ut av hovedstaden og setter kursen mot landsbyen Garni.

Dagen er viet litt arkeologi der vi besøker Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel etter et jordskjelv i 1679. Templet er oppført til ære for solguden Helios og er det eneste som er igjen fra denne perioden. Etter at Armenia lot seg kristne, overtok kongefamilien stedet som sommerresidens. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene var bestyrket med 14 tårn.

I Garni skal vi også på et interessant landsbybesøk for å fornemme litt mer av hvordan de lever og bor her i området. Vi deltar også på tradisjonell brødbaking av lavash, et armensk flatbrød/lefse som det selvsagt smakes på når det er ferdigbakt – som en del av vår lunsj.

Deretter kjører vi videre til Geghardklosteret, som har fått navn etter den lansen en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin, litt utenfor Jerevan. Geghard oversettes også med «spyd».

Som en god avslutning på en variert dag, besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Ararat-dalen sammen med rent kildevann. Historien sier at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.

Felles middag om kvelden.

Dag 4

Tirsdag 25. september 18: Jerevan

Vi inntar vår frokost på hotellet før vi gjør en byrundtur i Jerevan. Her skal vi få et overblikk over en av de eldste byene i verden. Den ble grunnlagt allerede i 782 f. Kr. som en utpost for urarturiket. Kongen bygde festningen der elven vannet slettene ved foten av Araratfjellet. Flere viktige handelsruter krysset hverandre her, før den på 1800-tallet ble annektert av russerne. Nå begynte tilnærmingen til en europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin.

I dag har Jerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom det urbane, historien og de gamle røttene. Til tross for den sovjetiske byplanleggingen, er det noe italiensk over den. Her er mange utekafeer under trærne, langs brede bulevarder.

Armenerne må kunne kalles et ”bokens folk”, og vi starter med et besøk i Matenadaran-museet med sin unike samling antikke manuskripter. Det står som en moderne katedral ved enden av en av byens avenyer og bevarer mer enn 17.000 armenske manuskripter og 100.000 dokumenter fra middelalder til moderne tid. Noen av dem utstilles. – Matenadaran fikk et nytt hjem i 2012, da Yerevan er utnevnt til Internasjonal bokhovedstad av UNESCO.

Vi skal deretter besøke Tsitsernakaberd – Armenias minnesmerke over folkemordet: Et beksvart kapittel i den armenske historien er dokumentert i museet som åpnet i 1995. Her minnes man massakrene i 1896 og 1909 samt deportasjonene og massemordene i 1915, med en evigbrennende flamme.

Byrundturen inkluderer også Victory Park som er kjent for statuen av «Mor Armenia». Alle byer med respekt for seg selv har et operahus, og i Jerevan står statuen av landets kjente komponist, Aram Khachaturian utenfor. I tillegg blir det besøk på Republikk-plassen kantet av byens offentlige bygninger samt Kaskaden, som bugner av blomster og fontener, og som har en moderne skulpturhage. I nærheten av Kaskaden skal vi ha lunsj.

Reiseleder er behjelpelig med å organisere felles middag for dem som ønsker det.

Dag 5

Onsdag 26. september 18: Sevansjøen - Dilijan

Frokost på hotellet før vi i dag sjekker ut av hotellet i Jerevan for å begi oss nord-østover i landet. Men først skal vi besøke Modern Art Museum i Jerevan.

Etter en times kjøretur når vi den pittoreske innsjøen Sevan – en perle i Armenia. Det er mange historiske og arkitektoniske monumenter å besøke i Sevan. Klosteret Sevan er fra det 9. århundre og ligger på det som i dag er en halvøy. Menigheten som slo seg ned her i det 8. århundre, satte i gang med byggingen av 3 kirker, hvorav bare to har overlevd – St. Arakelots- og St. Astvatsatsin-kirken, og den gangen var dette en øy i innsjøen.

Det blir lunsj underveis, og turen fortsetter mot byen Dilijan – Armenias svar på Sveits, og her skal vi bo i én natt. Vi vandrer gjennom den pittoreske landsbyen med sine trebygninger og spennende utvalg av håndverksarbeider. Gaten Sharambeyan er dedikert til bl.a. trearbeider og keramikk.

Deretter gjør vi en avstikker til Haghartsin, som ligger 18 kilometer nord for Dilijan. Vi skal se hovedkirken St. Astvatsatsin samt kirken St. Stepanos, som ble begge bygd på 1200-tallet. Hovedattraksjonen i klosteret er refektoriet som består av to haller, og klosteret selv regnes som et ledende kulturelt senter innenfor det middelalderske Armenia.

Vi returnerer til Dilijan og sjekker inn på Hotel Dilijan Paradise. Middag skal vi spise hos en lokal familie i landsbyen.

Dag 6

Torsdag 27. september 18: Dilijan – Gyumri – Jerevan

Etter frokost tar vi turen nordvestover i landet – gjennom det flotte fjellandskapet Pambak. Vårt reisemål i dag er Armenias nest største by Gyumri. Byen har hatt mange navn, som Kumayri, Alexandrapol og ikke minst Leninakan, som vi kanskje husker fra det ødeleggende jordskjelvet i 1988. Byen er hjemstedet til mange talentfulle armenske malere, poeter og musikere, og byen er også berømt for sitt store utvalg av museer, gallerier, kunstsentre og kirker. Vi skal besøke museet Dzitoghyan som forteller oss om byens historie – og vi skal vandre litt rundt i byen.

I Gyumri skal vi også besøke Family Care Foundation og lære litt om denne organisasjonens ulike humanitære prosjekter. Det blir også tid til å besøke stedets egne keramikkverksted.

Lunsj inntar vi på en av byens kjente fiskerestauranter. Deretter returnerer vi til Jerevan.

Om kvelden blir det middag på en lokal restaurant.

Dag 7

Fredag 28. september 18: Khor Virap – Echmiadzin

Frokost på hotellet om morgenen.

En knapp times kjøring fra Jerevan ligger Khor Virap på en høyde over Arakselven ved foten av Araratfjellet – et yndet fotomotiv. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag. I følge kirkehistorien skal kapellet innenfor murene være bygd over et tidligere byfengsel hvor Gregor Opplyseren (Gregor the Illuminator) tilbrakte hele 13 år, beskyldt for å ha forkynt kristendom. Både fra klosteret selv og fra høyden rett ovenfor har vi praktfull utsikt over til Ararat-fjellet, både det store og det lille som begge ligger i dagens Tyrkia – dersom værgudene er på vår side. Lunsj underveis.

Vi drar deretter til Echmiadzin, base for armenernes Catholicos, patriarken for alle armenske kristne. Echmiadzin var hovedstad i Armenia i perioden 180 til 340. På denne tid så St. Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal til å bygge en kirke, og Armenias første moderkirke ble oppført nettopp her, på tuftene av et gammelt hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side da han var korsfestet.

– Et monument utenfor kirken markerer at pave Johannes Paul II feiret den hellige messe her under et besøk i 2001.

Siden dette blir siste kvelden sammen på tur, blir det avskjedsmiddag i Jerevan.

Dag 8

Lørdag 29. september 18: Jerevan – Oslo

Frokost om morgenen og utsjekk fra hotellet.

Rundt kl. 12.00 kjører vi fra hotellet og sjekker inn på flyplassen Zvartnots i tide til avgangen som er kl. 14.45. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi på Oslo Lufthavn i 8-tiden om kvelden.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise Oslo-Jerevan t/r med Aeroflot på økonomiklasse
 • Flyskatt og avgifter pr. 14. desember 17
 • 6 (4+2) netter på Hotel Ani Plaza i Jerevan med frokost (B)
 • 1 natt på Best Western Paradise Hotel i Dilijan med frokost (B)
 • 5 lunsjer (L) og 5 middager (M)
 • Utflukter, transport og entreer i henhold til programmet
 • Lavashbaking i Garni
 • Lokale guider
 • Norsk reiseleder fra Escape

Prisen inkluderer ikke

 • Måltider som ikke er beskrevet i programmet
 • Drikke til måltidene
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til sjåfør og lokalguide

Reise- og avbestillingsforsikring
På utenlandsreiser er reiseforsikring en nødvendighet. Escape Travel anbefaler kombinert reiseforsikring fra Gouda som dekker reisegods, reiseulykke, reisesyke og reiseansvar. Helårs reiseforsikring fra Gouda kan også inkludere avbestillingsforsikring. For bestilling – ta kontakt med Escape Travel.

Pass og visum
Armenia er visumfritt for norske statsborgere – og passet må være gyldig i minimum 6 måneder etter utreise fra Armenia igjen. (Sjekket med landsider 8. mars 2016)

Reisebetingelser
Reisebetingelser er grunnlaget for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Kontakt oss for en kopi av Alminnelige vilkår for pakkereiser eller se vår nettside www.escape.no.

Reisegarantifondet
Escape Travel er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti. Vi er også medlem av Den norske reisebransjeforening.