Armenia

Som gjest i Armenia ønskes du varmt velkommen som en bror eller søster, du regnes som en gave! Bedre utgangspunkt finnes vel ikke – og det er en av mange gode grunner til å bli med på tur. Landskapet er både dramatisk, variert og storslagent – kirkene og klostrene imponerende vakre og interessante. Landet ved foten av fjellet Ararat blomstrer av frukt og vinranker – visste du at armenerne var verdens første vinprodusenter? Maten inspireres av tilknytningen til Silkeveien – både krydder og lange tradisjoner preger kjøkkenet som alltid byr på velsmakende retter. Folket selv er stolte og sterke og ser fremover etter en mørk fortid. Som nordmenn har vi en spesiell plass i armenernes hjerter. Fridtjof Nansen reddet titusenvis fra den sikre død etter folkemordet da han utstedte Nansenpassene.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Sven-Erik Rise

Avreiser

 • Avreisedato 30.09.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 9 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Jerevan

Vi flyr med Aeroflot med avreise fra Oslo Lufthavn sent lørdag kveld. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi i Armenias hovedstad Jerevan tidlig søndag morgen.

Dag 2

Jerevan

 Vi lander tidlig om morgenen, lokal tid, og får transport til vårt hotell i Jerevan, Ani Plaza, og der vi får sjekket inn umiddelbart etter ankomst. Etter litt søvn og en sen frokost skal vi ut og bli kjent Jerevan. Vi gjør en byrundtur for å få et overblikk over en av de eldste byene i verden. Den ble grunnlagt allerede i 782 f. Kr. som en utpost for urarturiket. Kongen bygde festningen der elven vannet slettene ved foten av Araratfjellet. Flere viktige handelsruter krysset hverandre her, før den på 1800-tallet ble annektert av russerne. Nå begynte tilnærmingen til en europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin.

I dag har Jerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom det urbane, historien og de gamle røttene. Til tross for den sovjetiske byplanleggingen, er det noe italiensk over den. Her er mange utekafeer under trærne, langs brede bulevarder.

Vi skal besøke Tsitsernakaberd – Armenias minnesmerke over folkemordet: Et beksvart kapittel i den armenske historien er dokumentert i museet som åpnet i 1995. Her minnes man massakrene i 1896 og 1909 samt deportasjonene og massemordene i 1915, med en evigbrennende flamme.

Byrundturen inkluderer også Victory Park som er kjent for statuen av «Mor Armenia». Alle byer med respekt for seg selv har et operahus, og i Jerevan står statuen av landets kjente komponist, Aram Khcachatourian utenfor. I tillegg blir det besøk på Republikk-plassen kantet av byens offentlige bygninger samt Kaskaden, som bugner av blomster og fontener, og som har en moderne skulpturhage. I nærheten av Kaskaden skal vi ha lunsj.

Som en god avslutning på en mildt sagt variert dag, besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Ararat-dalen sammen med rent kildevann. Historien sier at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.

Reiseleder er behjelpelig med å organisere felles middag for dem som ønsker det. (F,L)

Dag 3

Khor Virap – Amberd Fort

Frokost på hotellet om morgenen.

En knapp times kjøring fra Jerevan ligger Khor Virap på en høyde over Arakselven ved foten av Araratfjellet – et yndet fotomotiv. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag. I følge kirkehistorien skal kapellet innenfor murene være bygd over et tidligere byfengsel hvor Gregor Lysbringeren (Gregor the Illuminator) tilbrakte hele 13 år, beskyldt for å ha forkynt kristendom. Både fra klosteret selv og fra høyden rett ovenfor har vi praktfull utsikt over til Ararat-fjellet, både det store og det lille som begge ligger i dagens Tyrkia – dersom værgudene er på vår side.

Deretter kjører vi videre til Byurakan landsby hvor vi skal ha lunsj på Tonatsuyts kulturelle senter. Vi fortsetter så mot Amberd fort og slott som stammer fra det 10. – 13. århundret. Dette var familieendendommen til Pahlavouni-prinsene og er et av de få føydale slottene som har blitt mer eller mindre bevart frem til vår tid. Beliggenheten er enestående, for de som bygde fortet, valgte et klippeutspring hvor fortet fikk bratte fjellskråninger på tre av sidene.

Vi får se fragmenter av den tidligere vannforsyningen, i tillegg til badene og en hemmelig passasje til dalen utenfor. En typisk korsformet kirke ble også bygget på området og var bestilt av den kjente krigsherren Vahram Pahlavouni. Turen avsluttes helt oppe ved Lake Kari (Steinsjøen) på en høyde av 3250 m.o.h.

Deretter tilbake til hovedstaden Jerevan (F,L)

Dag 4

Sevansjøen – Dilijan – Haghartsin

I dag sjekker vi ut av hotellet i Jerevan for å begi oss nord-østover i landet. Men først skal vi besøke Modern Art Museum i Jerevan.

Etter en times kjøretur når vi den pittoreske innsjøen Sevan – en perle i Armenia. Det er mange historiske og arkitektoniske monumenter å besøke i Sevan. Klosteret Sevan er fra det 9. århundre og ligger på det som i dag er en halvøy. Menigheten som slo seg ned her i det 8. århundre-, satte i gang med byggingen av 3 kirker, hvorav bare to har overlevd – St. Arakelots- og St. Astvatsatsin-kirken, og den gangen var dette en øy i innsjøen.

Det blir lunsj underveis, og turen fortsetter mot byen Dilijan – Armenias svar på Sveits, og her skal vi bo i 3 netter. Vi vandrer gjennom den pittoreske landsbyen med sine trebygninger og spennende utvalg av håndverksarbeider. Gaten Sharambeyan er dedikert til bl.a. trearbeider og keramikk.

Deretter gjør vi en avstikker til Haghartsin, som ligger 18 kilometer nord for Dilijan. Vi skal se hovedkirken St. Astvatsatsin samt kirken St. Stepanos, som ble begge bygd på 1200-tallet. Hovedattraksjonen i klosteret er refektoriet som består av to haller, og klosteret selv regnes som et ledende kulturelt senter innenfor det middelalderske Armenia.

Vi returnerer til Dilijan og sjekker inn på Hotel Dilijan Paradise. Middag skal vi spise hos en lokal familie i landsbyen. (F,L,M)

Dag 5

Gyumri

Etter frokost tar vi turen nordvestover i landet – gjennom det flotte fjellandskapet Pambak. Vårt reisemål i dag er Armenias nest største by Gyumri. Byen har hatt mange navn, som Kumayri, Alexandrapol og ikke minst Leninakan, som vi kanskje husker fra det ødeleggende jordskjelvet i 1988. Byen er hjemstedet til mange talentfulle armenske malere, poeter og musikere, og byen er også berømt for sitt store utvalg av museer, gallerier, kunstsentre og kirker. Vi skal besøke museet Dzitoghyan som forteller oss om byens historie – og vi skal vandre litt rundt i byen.

I Gyumri skal vi også besøke Family Care Foundation og lære litt om denne organisasjonens ulike humanitære prosjekter. Det blir også tid til å besøke stedets egne keramikkverksted.

Lunsj inntar vi på en av byens kjente fiskerestauranter. Deretter returnerer vi til Dilijan.

Om kvelden blir det middag på en lokal restaurant. (F,L,M)

Dag 6

Dilijan - Ijevan

Frokost på hotellet. I dag blir det litt fysisk aktivitet, for vi skal vandre litt i det flotte fjellandskapet og oppdage Lastivergrottenes hemmeligheter. Men først må vi kjøre med buss i en drøy halvtime mot Ijevan, for deretter å bytte over til minibusser slik at vi kan komme oss enda lenger opp i fjellene. Det er herfra det blir vandring ned til noen grotter som ligger i dalen nedenfor, og stien til disse grottene går delvis gjennom tett skog. Man kommer seg kun dit til fots, så det er viktig å ha med godt skotøy. Vi vil også ha et besøk hos en lokal vinprodusent i Ijevan for å smake på vin. Lunsj underveis er inkludert.

På ettermiddagen tilbys det hesteridning og zip-lining i området, dersom tiden tillater dette – og dette ordnes og betales for på stedet. Tilbake til Dilijan med buss utpå ettermiddagen.

Om kvelden blir det buffetmiddag på hotellet. (F,M)

Dag 7

Garni – Geghard – Jerevan

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og begir oss ut på veiene igjen. Vi kjører mot Jerevan og så videre til landsbyen Garni.

Dagen er viet litt arkeologi der vi besøker Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel etter et jordskjelv i 1679. Templet er oppført til ære for solguden Helios og er det eneste som er igjen fra denne perioden. Etter at Armenia lot seg kristne, overtok kongefamilien stedet som sommerresidens. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene ble bestyrket med 14 tårn.

I Garni skal vi også på et interessant landsbybesøk for å fornemme litt mer av hvordan de lever og bor her i området. Vi deltar også på tradisjonell brødbaking av lavash, et armensk flatbrød/lefse som det selvsagt smakes på når det er ferdigbakt.

Geghardklosteret har fått navn etter den lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin, litt utenfor Jerevan. Geghard oversettes også med «spyd».

Deretter kjører vi tilbake til Jerevan. (F,L,M)

Dag 8

Jerevan

Frokost på hotellet. Deretter er hele dagen til fri disposisjon. Du kan bl.a. besøke Vernissage, som er et helgemarked med souvenirer og håndtverksarbeider. I tillegg anbefaler vi Matenadaran-museet med sine gamle manuskripter.

På kvelden blir det felles avskjedsmiddag (F,M)

Dag 9

Jerevan – Oslo

Frokost om morgenen og utsjekk fra hotellet innen kl. 12.00. Vi får transport til flyplassen, og det blir avreise fra hotellet i 13-tiden. Vi flyr med Aeroflot som har avgang litt utpå ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi på Oslo Lufthavn i 8-tiden om kvelden. (F)

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise Oslo-Jerevan t/r med Aeroflot på økonomiklasse
 • Flyskatt og avgifter pr. 15. des 16
 • 5 netter på Hotel Ani Plaza i Jerevan med frokost (B)
 • 3 netter på Best Western Paradise Hotel i Dilijan med frokost (B)
 • 5 lunsjer (L) og 5 middager (M)
 • Utflukter, transport og entreer i henhold til programmet
 • Lavashbaking i Garni samt et lokalt matlagingskurs (tid/sted bestemmes senere)
 • Lokale guider
 • Norsk reiseleder fra Escape

Prisen inkluderer ikke

 • Måltider som ikke er beskrevet i programmet
 • Drikke til måltidene
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til sjåfør og lokalguide

Sven-Erik Rise

Reiseleder

«Å møte et folk hvis lidelseshistorie parerer den jødene har gått igjennom og som fortsatt lider under særs brutale holdninger fra sine naboland, gjør inntrykk. Sterkt inntrykk.»

Sven-Erik Rise svarer på spørsmålet: «Hvorfor er du så opphengt i Armenia?» Les blogginnlegget her

Sven-Erik Rise har til nå besøkt halvparten av verdens 200 land, lært intet mindre enn 10 av verdens språk og har hatt flere lengre opphold i utlandet der han har både jobbet og studert. Han jobber til daglig som rektor, men så fort sjansen byr seg er det reiser til gamle eller nye destinasjoner som står på programmet. Innimellom ønsker han å dele sin kunnskap og sitt engasjement med andre reiseglade mennesker og tar derfor oppdrag som reiseleder.

Sven-Erik Rise har utforsket de mest spennende og mest avsidesliggende steder i verden, og de siste årene har han klart å forelske seg i Armenia. Han har vært der flere ganger, utforsket både folket, naturen, kulturen, maten, vinen og historien. Dette landet og dets folk slår knock-out på alt Sven-Erik tidligere har opplevd. For tiden skriver Sven-Erik Rise bok om sine opplevelser i dette flotte landet.

Sven-Erik har alltid fått meget gode tilbakemeldinger fra deltakere på sine reiser, og siste Armeniareise var intet unntak. De fleste deltakerne ønsker enda en tur til dette vakre landet med den samme reiselederen.