Aserbajdjan, Georgia og Armenia

/ Vårløsning i Syd-Kaukasus

En ukjent, fascinerende del av verden – av Europa! Med en smak av Asia. For ligger ikke Georgias hovedstad, Tbilisi, akkurat der hvor kontinenter og kulturer møtes?

Den nasjonale bevisstheten er brennsterk, og Kirken er en viktig del av den. Derfor skal vi se mange kirker og klostre, elegante, mektige, bærere av til tider både religiøs og politisk makt. Noen av dem har viktige relikvier, gjenstander fra Kristi liv, mange er mål for pilegrimsvandringer og seremonier. Mange kirker besøker vi nesten like mye for beliggenheten som for arkitekturen. Kirkekunst krever interesse og forståelse, beliggenheten i de fantastiske fjellandskapene går rett i hjerterota på fjellglade nordmenn. Armenia vil fortsatt være preget av hundreårsmarkeringen for katastrofen som rammet armenerne i Øst-Tyrkia under første verdenskrig.

Felles for alle tre land er de enormt storslagne landskapene. Våren er kommet, det skal være blomster og gress og lauvsprett og fuglesang.

Andre felles faktorer er folkenes karakter: Intense, ofte lidenskaplige, litt nysgjerrige på de få turister som kommer, gjestfrie til tusen når kontakt er etablert. Og de er glade i mat og godt drikke, det georgiske kjøkken er legendarisk, alle gode restauranter i Moskva i sovjettiden var georgiske. Kanskje ikke gourmetkjøkken, men husmannskost og mange gode smaker. Og azeriene og armenerne ligger ikke langt unna.

Det fortelles at da Noa hadde fortøyd arken på Ararat, gikk han ut av skipet og plantet en vin-
gård. Det er nå vingårder i alle de tre landene, de produserer vin – og utmerket brandy.
Til orientering.

Dette kan ikke bli annet en opplevelse av en tur. Vi har vært der, vi vet det! Velkommen!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 29 800,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.04.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 17 dager
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 24.04.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 17 dager
 • Priser fra 29 800,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Baku

Morgenfly med Lufthansa til Frankfurt og derfra straks videre til Baku.

Dag 2

Baku – Gobustan – Baku

En drøy times kjøring tar oss til Gobustan, der fortidens frodige vegetasjon sørget for jakt-terreng for stenaldermenneskene som bodde i grotter her. Klimaet har endret seg, Kaspihavets kyst er blitt forvandlet til ørken, og stenaldermenneskene huler er falt sammen – og avslører tusentalls ”helleristninger” i form av innskrifter og piktogrammer, fra stenalderen, jernalderen og romersk tid. Var dette Odins hjemtrakter?

Tilbake i Baku kikker vi nærmere på byen, en oase av parker og avenyer kranset av alleer, alt skapt av rikdommen etter at oljeeventyret begynte sist på 1800-tallet, og  skapt på ny i vår tid. Hamsun ville knapt ha kjent seg igjen! I hjertet av gamlebyen ligger shirvanshahenes palass, mye av det grunnlagt på fjortenhundetallet, i stor grad restaurert i vår tid. Vi utforsker bymurer og porter rundt gamlebyen, som står på UNESCOs verdensarvliste, og vi ser det formidable Jomfrutårnet. Det er en festning fra ellevehundretallet, men fundamentet skal skrive seg fra 2500 år tilbake. Mange historier forklarer Jomfrutårnets navn. På ettermiddagen besøker vi som snarest to oppsiktsvekkende fenomener, det gamle ild-templet Ateshgah, æret fra Zaratustras tid, eller i alle fra attenhundretallet da indiske pilegrimer oppdaget stedet, og så de brennende skråningene av Yanardagh, der jordgass lekker og holder flammer levende. Et spennende første inntrykk av et nytt land! Middag med folkedans.

Dag 3

Baku – Sheki

Vi forlater Baku og Kaspiske hav, og ørkenen blir akutt, helt livløs, ”som om Vårherre led av en total bakrus”. Nær veien ligger sølevulkaner, levende påminnelser om at jordskorpen som vi lever på, i høyeste grad er ganske tynn. Langsomt viker ørkenen for fjellområder og dype skoger, elven Kur ligger dypt under oss, alleer av trær deler engene og følger veien, er været godt kommer snødekte tinder til syne. I Maraza ser vi Diri Babas mausoleum, graven til en sufihelgen fra tretthundretallet, og når så fram til Shamakha, karavane- og handelsby gjennom uminnelige tider. Vi ser Yeddi Gumbas, de sju graver, og i Sheki besøker vi den lokals shahs sommerpalass med fresker og glassmosaikker. – En verden vi aldri har hørt om!

Dag 4

Sheki – Lagodekhi – Signagi – Tbilisi

Områdene ved grensen mot Georgia er et naturreservat, Lagodekhi, med dype daler, mørke skoger, høye fosser og glitrende breer. Vi ser vel ikke all verden før vi er ved grensen og forretter de nødvendige formaliteter. Med ett er vi inne i en annen verden, vi er i et av Georgias viktigste vindistrikter. Vi besøker en gammel vinkjeller og får sikkert anledning til å smake på mosten sammen med lunsj fra mors – og fars eget kjøkken, hjemmelaget og hjemmetappet! Vi ser festningsbyen Signagi, bygget av armenske håndverkere og handelsmenn for drøyt to hundre år siden. Byen er under restaurering, støvet er ved å legge seg. Vi besøker også St. Ninos grav, viet minnet om den unge kvinnen fra Kappadokia som i AD 337 kom til disse fjerne egner og kristnet georgierne.

Dag 5

Tbilisi

Tbilisis historie strekker seg hundrevis av år før Kristus, men grunnlegges formelt av en mytisk konge på trehundretallet e. Kr. Okkupert av persere og arabere blir byen hovedstad for et samlet Georgia i 1122, ødelegges av mongoler, svartedauen og Timor og igjen av perserne, flere ganger. Russerne annekterte Georgia i 1800 og gikk i gang med å bygge en by etter tzarens lest. Få bygninger er eldre enn to hundre år – og allikevel har Tbilisi en gamleby som er vel verd å utforske og hygge seg med, til fots. Vi begynner med Metekhi-kirken, gjenreist igjen og igjen etter planene fra den opprinnelige, bygget sist på 1200-tallet. Synagogen er ”bare” hundre år gammel, Sioni-katedralen i hovedsak fra tolvhundretallet, på murer fra seks hundre år tidligere. Vi kjører opp til Moder Georgia-statuen og vandrer ned til Narikala-festningen, et gammel symbol på Tbilisis strålende forsvar. Byens navn har noe med varm å gjøre, vi besøker svovelbadene, ser det nyåpnede nasjonalmuseet og ender dagen med en spasertur på Rustaveli-avenyen.

Dag 6

Tbilisi – Mtskheta – Ananuri – Kazbegi – Gudauri

Vi forlater Tblisi og kjører to-tre mil til Mtskheta, det mystikk-fylte sentrum for georgisk kultur og kirkeliv. Byen har vært Georgias åndelige hjerte siden AD327. Her er to viktige kirker som begge står på UNESCOs verdensarvliste: Jvari, Det hellige kors, bygget på en høyde utenfor byen, på stedet der St. Nino reiste et trekors da hun kristnet landet, og Svetitskhoveli-katedralen, som etter sigende vokter Jesu kappe. Vi kjører videre opp langs Aragvi-elven, begynnelsen av den legendariske russiske  «military highway», og besøker Ananuri-festningen, et hertugsete med røtter tilbake på 1200-tallet og i bruk i seks hundre år. Det er et flott kompleks av borg og kirke i et fint landskap, og er under vurdering for UNESCOs verdensarvliste. Vi følger nå Tergi-elven, og veien fører oss opp til Kazbegi, den viktigste byen i regionen. Herfra går veien helt opp til Trefoldighetskirken Gergeti, spektakulært beliggende 2170 moh. Om været står oss bi, kan vi se en av de høyest beliggende breene i Kaukasus, Kazbegi-fjellet, som strekker seg opp mot 5047 moh. Overnatting på skihotell i Gudauri, over tregrensen, tidlig vår.

Dag 7

Gudauri – Gori – Uplitsikhe – Borjomi – Bakuriai

Vi står vel tidlig opp for enda en gang å prøve å få glimt av Kazbegi med den strålende, glitrende breen. Så ned alle bakkene på Military Higway. Vel nede på hovedveien reiser vi mot vest, og besøker grottebyen Uplitsikhe, en viktig handelsstasjon på Silkeveien. Og så Gori, der Josif Jughasvili ble født, med et interessant museum viet hans liv som Josef Stalin. Veien tar av mot sør og bukter seg gjennom furuskogen til de varme kilders by, Borjomi. Her produseres manges favoritt-mineralvann. Og så en flott tur gjennom hårnålssvinger til skisportssenteret Bakuriani. Forsommer blir til vår, – var ikke vinteren over allikevel?

Dag 8

Bakuriani – Vardzia – Bakuriani

En flott kjøreetappe fører oss virkelig ut i ødemarka. Veien følger det øvre løpet av Mtkvari / Kur-elven, gjennom trange kløfter og inn i vakre daler, grønne landskaper mellom tørre og ville klipper. Gamle kirker og festninger vitner om tidligere tiders trafikk og behov for å markere eierskap. Byen Vardzia stammer fra ellevehundretallet, ikke bygget, men hugget inn i klippene, som grotter i tretten etasjer, med Maria Himmelfartskirke som sentrum. Det skal ha vært om lag 3000 grotter her, med boliger, små kirker, restauranter – og 25 vinkjellere. Vardzia er et høydepunkt på turen og turen ut dit er en opplevelse av vår.

Dag 9

Bakuriani – Kutaisi

Ned alle hårnålssvingene enda en gang, og tilbake til hovedveien mot vest. Vi krysser fjellene som markerer Grensen til Vest-Georgia og Imerti-regionen. Her hører vi den gamle greske historien om Jason og argonautene og den gylne skinnfell – det var her det skjedde. Her er to katedraler, som begge står på verdensarvlisten. Den nyrestaurerte Bagrati-katedralen, et av de viktigste kirkebygg fra Georgias middelalder, er ekstra flott i flombelysning. Kutaisi er Georgias nest største by, og byen har et farverikt marked. Vi bor i et privat «pensjonat», enkelt, men rent og ordentlig. Og hyggelig.

Dag 10

Kutaisi – Mukhrani – Chardakhi – Tbilisi

Tilbake gjennom fjellene til østlige deler av Georgia. Her vil vi lære mer om georgisk vinproduksjon. I 1512 ble Mukhrani reist som et slott for en prins av en av Georgias fornemme familier, og det ble plantet vingårder. Vingårdene ble utviklet av en stor personlighet i familien, hertug og fremtredende militær, Ivane Mukhrabatoni. Han reiste til Frankrike i 1875 og studerte vinproduksjon i Bordeaux og Champagne, og kom tilbake full av inspirasjon, og plantet vingårder på familiens jord. Prosjektet gikk under mens Georgia var under russerne, men etter frigjøringen, rundt 2003, ble både slott, vingårder og kjellere gjenreist, og Chateau Mukhrani er et meget anerkjent merke. Vi skal få smake… Enklere forhold når vi besøker Iago i hans vinkjeller i landsbyen Chardakhi. Han har spesialisert seg på økologisk vinproduksjon, og hans metoder står på UNESCOs verdensarvliste. Lunsj med mat fra hans meget hjemlige kjøkken. Tilbake til Tbilisi.

Dag 11

Tbilisi – Bagratashen – Yerevan

Vi kjører til Armenias grense, skifter buss og besetning ved Sadakhlo / Bagrataschen, og så er vi i Armenia! Litt sør for grenseposten ligger Haghpat-klosteret som det har ligget siden 976, høyt oppe på pynten over Debet-dalen. Her er kirker og kapeller, gravkamre, klokketårn og dristige broer. – Praktfull beliggenhet og et flott sted. Herfra kjører vi til Yerevan, hvor det skal bli godt å bo i noen dager, med dagsturer fra byen – og litt kortere dager.

Dag 12

Echmiadzin, Matenadaran og brandy

Vi kjører først noen kilometer utenfor Yerevan og besøker Echmiadzin, base for armenernes Catholicos, patriarken for alle armenske kristne. Echmiadzin var hovedstad i Armenia i perioden 180 til 340. På denne tid så St. Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal til å bygge en kirke, Armenias første moderkirke, nettopp her, på tuftene av et gammelt hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side da han var korsfestet. – Et monument utenfor kirken markerer at pave Johannes Paul II feiret den hellige messe her under et besøk i 2001.

Tilbake i Yerevan gjør vi en runde for å få et overblikk over byen. En av de eldste byer i verden: Grunnlagt i 782 f. Kr. som en utpost for urartu-riket som hadde sitt kjerneområde ved Van-sjøen i nåværende Tyrkia. Urartu-kongen bygde festningen der Heazdab-elven strømmer ut av en kløft i fjellene og vanner slettene ved foten av Ararat-fjellet. Byen lå hvor flere viktige handelsruter krysset hverandre, og var hovedstad for muslimske khaner og persiske guvernører til den ble annektert av russerne i 1828, og ble omdannet til en tilnærmet europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin. Idag har Yerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle røtter. Til tross for sovjetisk byplanlegging har den en viss italiensk sjarme, sies det, med mange friluftskafeer under trærne som kranser brede bulevarder. Nye shopping- og kafestrøk utvikles, og på kvelden danser fontenene.

Armenerne må kunne kalles et ”bokens folk”, og en unik samling antikke manuskripter oppbevares i Matenadaran-museet. Det står som en moderne katedral ved enden av en av byens avenyer og bevarer mer enn 17.000 armenske manuskripter og 100.000 dokumenter fra middelalder til moderne tid. Noen av dem utstilles. – Matenadaran fikk et nytt hjem i 2012, da Yerevan er utnevnt til Internasjonal bokhovedstad av UNESCO.

Endelig besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Ararat-dalen sammen med rent kildevann. Det fortelles at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.

Dag 13

Garni og Geghard

Vi skal bedrive litt klassisk arkeologi og ser Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel, viet solguden Helios. Etter at Armenia lot seg kristne, ble stedet sommerresidens for kongefamilien. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene ble bestyrket med 14 tårn. Geghard-klostet har fått navn etter den lanse som en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin. Endelig besøker vi Tsitsernakaberd, det armenske folkmord-museum og – minnesmerke, som dokumenterer og minnes massakrene i 1896 og 1909 og deportasjonene og massemordene i 1915. De døde minnes med en evig flamme.

Dag 14

Sevan

Vi skal utforske det nordlige Armenia. En times kjøring fra Yerevan fører oss opp til det ville høylandet i Gegarkunik, der vi ser det enorme blå ”øye” som kalles Sevan-sjøen. Sjøen ligger om lag 1900 meter over havet, og vi får se om det er vinter eller vår når vi kommer dit. Sovjeterne senket overflaten 20 m da de utnyttet vannet til et kraftverk, dette avdekket gamle festninger, hus og andre funn fra tidligere tider. Senere er vannstanden hevet litt, det gir renere vann og mer fisk. Her er mange monumenter, med Sevan-klosteret på toppen av en høyde som det fremste. Hvilken utsikt, før skyene kommer! En time lenger inn i fjellene ligger idylliske Dilijan, ”Armenias Sveits” – en lett overdrevet betegnelse på en av de fineste regioner i landet. Store ekeskoger, ”setervoller” og bindingsverkshus. Ganske nær, dypt inne i skogen, ligger Goshavank-klosteret, grunnlagt i 1188, ødelagt av Timur og hans hær.

Dag 15

Khor Virap og Noravank

Khor Virap, bare en snau times kjøring fra Yerevan, ligger på en høyde over Araks-elven, med utsikt over beitemarker, storkereder og vingårder, ved foten av Ararat-fjellet. Armenias mest populære fotomotiv? Historien skriver seg helt tilbake til kristningen av Armenia, tidlig trehundretall, under St. Gregor Opplyseren. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag.

Vi fortsetter mot øst, til Vayots Dzor-regionen, et vilt fjellandskap klemt inn mellom en løsrevet del av Aserbajdsjan og Nagorno Karabakh, en verden av blomster, elveløp, fosser, huler og snø. Få druetyper trives i dette ekstreme klimaet, men areni-druen gir utmerket produksjon. Vi besøker landsbyen Areni med en vinfabrikk som gjerne byr på en smak. Like i nærheten ligger Nye Kloster, Noravank, berømt både for sin arkitektur og for beliggenheten i en glenne ved åpningen av en trang dal.

Dag 16

Ashtarak og Amberd

På sydskråningene av Aragats-fjellet, 2300 meter over havet, der Amberd og Arkashen-elvene løper sammen, ligger Amberd-festningen, som den har ligget siden tusentallet. Ikke en gang mongolene kunne innta den, sies det. En strålende utsikt over Ararat-sletten, festningen behersket gjennom alle tider viktige handelsveier og rike bygder. Et dynasti kalt pahlavouni residerte her, beliggenheten er eventyrlig.

Herfra fortsetter vi til Ashtarak i den dramatiske dalslukten Kasagh, hvor vi ser klosteret Hovhannavank. Her har det ligget, på kanten av kløften, siden sekshundretallet, slått ned i gressbakken som en spiker som hindrer setervollen fra å rase ut i avgrunnen. Klosteret i seg selv er ved et besøk, med fine dekorasjoner og et relieff av Kristus på tronen. Tid for et siste kafebesøk i Yerevan?

Dag 17

Hjemreise

En meget kort natt før hjemreise med Austrian Airways som har avgang mot Wien kl. 04.25. Etter noen timer i transitt går flyet videre til Gardermoen, der vi lander kl. 12.45.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise t/r Oslo – Frankfurt – Baku og Yerevan – Wien – Oslo med Lufthansa/Austrian Airlines (tillegg for avreise fra andre steder i Norge)
 • Flyskatter pr. 10.09.2016
 • Del i dobbeltrom på rundreisen iflg. program, og full pensjon (minus fire måltider), samt alle utflukter iflg. program
 • Engelsktalende guider og norsk reiseleder

Tilleggskostnader

 • Avbestillingsforsikring ved sykdom før avreise og reiseforsikring
 • Enkeltromstillegg kr.  6 900,-
 • Visum til Aserbajdjan, ca kr. 700,- Personlige utgifter, drikke, ekstra måltider og drikkepenger til guide og sjåfører

Hoteller
Hotel Central Park, Baku, Aserbajdjan
Sheki Saray eller tilsv., Sheki, Aserbajdjan
Radisson Blu, Tbilisi, Georgia
Familiepensjoner av god standard i Bakuriani og Kutaisi, Georgia
Carpe Diem Hotell, Gudauri
Royal Tulip / Congress Best Western, Yerevan, Armenia