Bhutan og Sikkim

/ Det siste Shangri-La

Bhutan, Tordendragens rike, ligger godt gjemt i hjertet av Himalaya. Det grenser mot Tibet i nord, Sikkim i vest og India i sør. Her er snødekte fjelltopper i nord – der isbreene smelter og lager store elver som strømmer nedover fjellsidene og vanner de grønne, frodige dalførene og passerer gjennom tropisk jungel ved den indiske grensen.

Bhutan er verdens eneste buddhistiske kongedømme – et land fullt av kontraster. Landet er på størrelse med Sveits, men langt mer sparsommelig befolket. Det har en helt egen sjarme – magi, vil mange si. Fjellene er vakre, fjerne, opphøyede – i den grad man ser dem, skogen er tettvokst, og folket vennlig. Luften er krystallklar, arkitekturen egenartet, religionen særegen, kunsten fremragende. Her er ingen tiggere, svært lite tyveri, så og si ingen vold og kriminalitet. Landet har aldri vært kolonisert, og folket er svært stolte av kulturen sin.

Tidspunktet for turen faller sammen med den store årlige religiøse festivalen, Paro Tsechu. Høytiden foregår over flere dager, med det avsluttende klimaks når verdens største thanka (religiøst billedteppe) rulles ned langs veggen av Paros gamle kloster i det solen står opp. Festivalen samler folk fra alle deler av landet. Det er en unik opplevelse vi får dele med bhutaneserne, med mulighet for å møte folk fra alle kanter av landet, se de farverike folkedraktene og oppleve festen på nært hold. Religiøse festivaler i Bhutan er høytid, men også fest og moro, med sang, musikk og dans. Er vi heldige, får vi oppleve nasjonalsporten, bueskyting, på nært hold. Bhutan har deltatt i denne grenen i de olympiske leker.

Mens kongen av Bhutan er mer opptatt av ”brutto nasjonal lykke” enn av den evige kamp for materiell velstand og bruttonasjonalprodukt, og vokter landets politiske, økonomiske og kulturelle selvstendighet med ørneblikk og nidkjærhet, er Sikkim, et annet gammelt konge-rike litt lenger vest i Himalayas sørskråninger, nesten totalt integrert i India. Her møtes buddhistiske fjellfolk og hinduer fra lavere strøk på en myldrende kulturell og økonomisk arena. Og mens Himalaya, snøens bolig, virker ganske fjern i de skogkledte skråningene i Bhutan, er Kanchenjunga, verdens tredje høyeste fjell, ofte innenfor synsfeltet i sentrale deler av Sikkim og Darjeeling. Beymul Denjong kaller fjellfolkene landet sitt, Den skjulte dal med rismarker. På kulturelitens språk betyr Sikkim Det lykkelige hus. ”Urbefolkningen” lepchaene kaller regionen Nye-mae-el. Det betyr Paradis…

Vi er blant de få som får oppleve dette. Bhutan har klare grenser for hvor mange turister som slipper inn – og det koster. Innkvarteringen er grei: Både i Bhutan og i Sikkim på gode lodger og små hoteller. Maten er nærmest hjemmelaget. Hyggefaktoren er høy. Og fjellfolkene gjør et dypt inntrykk.

Adkomst er ikke så enkelt. Vi har valgt å gjøre landet på langs fra øst til vest, så vi ikke trenger å tenke på flyvær i fjellene. Vi vil fly ut og hjem via Delhi. Det gir litt tid til akklimatisering på vei ut, og en kjapp pust i bakken på vei hjem. Litt komplisert, men det beste vi kunne finne.

For mange er dette reisen til Shangri-La, et nærmest mytisk land gjemt dypt inn blant fjellene. Det er vår, og rhododendrontrær og magnolia står i blomst. I liene ligger tepper av vårprimula. Tempelklokker klinger. Eventyret kan begynne…

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 29.03.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 21 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Fly Oslo – Frankfurt – Delhi

Avreise fra Oslo kl. 09.20 med Lufthansa via Frankfurt og videre til Delhi, der vi ankommer kl 00.50.

Dag 2

Delhi

Etter en kort natt er vi klare for å se byen. Indias hovedstad kunne fortjene mer enn en dag – den overvelder. Spennvidden er stor, fra det myldrende livet på gaten til de imponerende historiske monumentene og det moderne, med den nyåpnede tunnelbanen som siste skudd. Fire epoker i denne eldgamle byens historie får spesiell oppmerksomhet: Afghaneren Qutabs mektige minaret fra 1200-tallet, bygget på ruiner av et hindutempel. Moghulkeisernes by fra femten- og sekstenhundretallet, der den store moskeen, med et myldrende basarliv rundt, og Det røde fort er de viktigste monumentene. Og den engelske vise-kongens by fra tidlig nittenhundretall, med paradegater og palasser som var hovedstaden i «juvelen i kronen» verdig. Videreføres i det moderne Indias ekspanderende hovedstad. Det blir en dag full av inntrykk! På kvelden er vi hjemme på vårt hotell til en rolig middag og tidlig sengetid.

Dag 3

Fly Delhi – Guwahati

Formiddagsfly fra Delhi til Guwahati, den største byen i delstaten Assam. Byens mest kjente severdighet er et hindutempel viet Kama Khya, «hun som oppfyller ønsker», en moderguddom som har sin egen historie. Her møtes mange tradisjoner av forskjellige folkegrupper. Vi skal besøke Assams statlige museum, samlinger viet den mangfoldige stammebefolkingen i Assam, og vi skal selvfølgelig ut i båt på mektige Brahmaputra, en av Indias og Asias store elver, som løper fra kilder langt oppe i Tibet og ut i havet ved Kolkata og Dacca.

Dag 4

Guwahati – Samdrup Jonkar – Trashigang

Vi krysser Brahmaputra, stempler ut av India og kjører inn i Bhutan ved den fine portalen som markerer landegrensen midt i byen. Forskjellen er stor, fra den myldrende indiske delen av byen til den langt roligere bhutanesiske livsstilen. Samdrup Jonkar ligger om lag 200 meter over havet, men snart begynner veien å stige, i svinger, mange svinger. – I Bhutan hersker en stillhet som er til å ta og føle på. Luften er ren og klar. Skogkledde dalsider her i bakkene, og vegetasjonen endrer seg etter hvert som vi kommer høyere. Vi kommer til landsbyen Wamrong hvor vi kikker innom sykehuset Riserboo som på 1960-tallet var et pionerprosjekt innen helsevesen i Bhutan, grunnlagt av norske misjonærer.

Vi kommer til Khaling, «Fulenes dal», etter sigende den frodigste dalen i landet, med et mylder av fugler. Her ligger et nasjonalt vevsenter, der kvinner produserer de lekreste tekstiler i tradisjonell stil. Sist på ettermiddagen, etter en lang dag, er vi fremme i Trashigang.

Dag 5

Trashigang – Mongar

Trashigang er hovedkvarter for det østligste distriktet i Bhutan, her skal vi for første gang se en bhutanesisk dzong, en festning, i praktfull, tradisjonell arkitektur, bygget i 1659 på en åskam høyt over Gamri-elven. Navnet betyr «festningen på det lykkebringende fjell». Nærmest uinntagelig, invaderende hærer har sagt at Trashigang Dzong «ikke ligger på bakken, den ligger i himmelen». Litt øst for byen ligger Ranjung-klosteret som også skal besøkes. Om lag 4,5 timer å kjøre til Mongar. Veien fører langs Gamri-elven og så Sheri-elven. Herfra begynner en stigning gjennom bananhaver og maisåkrer, etter hvert opp til Korila-passet, 2450 moh. Så er det ikke så langt ned til Mongar.

Dag 6

Mongar – Bhumtang

Det blir en lang dag, men en vakker kjøreetappe. Vi skal over passet Thrumshing La (3.800 moh), og kjører en av de mest imponerende veistrekninger i landet. Her er smale fjellveier, men om været er godt, åpner det seg fine utsiktspunkter, spennende å se hvordan vegetasjon og landskap endrer seg hele tiden. Om skydekket er vennlig og fraværende, er det verd å holde utkikk etter Gangkar Puensum (7570 moh), Bhutans høyeste fjell – og høyeste fjell i verden som ennå ikke er besteget. Bhutaneserne respekterer sine fjell og de som residerer der. Vi passerer Ura La og er etter hvert inne i Bhumtangdalen, som ligger 2600 moh. Her skal vi bo i to netter.

Dag 7

Bhumthang

Etter dager med trange daler, høye pass og et utall svinger er det godt å hvile legem og sjel i den brede og vide dalen, bortenfor alle blåner. Bunthang-regionen består av flere daler, over det hele tårner Jakar Dzong, ”Den hvite fugls festning”, bygget i 1549. Arkitekturen i festningsverkene er unik, med et tårn som hever seg 50 meter over resten av festningen, og med beskyttede kilder som gir vann under alle forhold, til denne dag. – For øvrig er all ondskap under kontroll: Vi besøker Jambay-klosteret, et av 108 klostre som den tibetanske kong Songtsen Gampo lot bygge på 600-tallet for å undertvinge en hundjevel som plaget hele Himalaya med hedenskap og skrekk før buddhismen fikk fotfeste. Senere kom Guru Padmasambhava, også kalt Guru Rimpoche, som brakte buddhismen til Himalayas fjelldaler og til Tibet. Her i Bumthang mediterte han, og etterlot seg et helt bibliotek – på et hemmelig sted som vi skal besøke. Og Bumthang-dalen er som skapt for vandreturer…

Dag 8

Bhumtang – Gangtey

Vi kjører gjennom Chumey, der veverne lager farverike tekstiler i lokal ull. Lunsjstopp i festningsbyen Trongsa, der kronprinsene tidligere var regenter før de ble kronet til konge. Dagens etappe er lang, men den er umåtelig vakker. Vi kjører over to pass, Phephe La (3353 moh) og Chele La (3988 moh. Dette er høyt! Vi skal strekke på bena, se på utsikten, og så komme oss til lavere områder igjen, så ikke høydesyke slår oss ut. Vi kjører gjennom mange typer vegetasjon, mange faser av lauvsprett og vårblomstring, møter nok yak-okser og kjører gjennom skoger av blomstrende rhododendron-trær med magnolia inn i mellom, avhengig av hvor langt våren er kommet. I klarvær er utsikten mot Himalaya storslagen, er det skyer er det lettere å se de nære landskaper. Ut på dagen tar vi av mot syd, og kjører gjennom store skoger av mini-bambus ned i Gangtey-dalen (2830 moh). Så vakker! En vid åpen dal med slake skråninger som åpner seg mot uendeligheten. Skoger, klostre, beitemarker, gårder. Her overvintrer store flokker av svarthalsede traner som kommer inn fra Tibet – vi får se om de fremdeles er her eller om vårtrekket allerede har funnet sted. Her bor vi meget enkelt i ”Villa Gjennomtrekk”, men hva det mangler på komfort, tar de igjen på hygge og stemning. Kos til tusen når de fyrer opp i ”svarten”, så den står og hopper på sine jernføtter.

Dag 9

Gangtey – Punakha

Gangtey har et flott buddhist-kloster, hvis gylne spir sies å være orienteringspunkt for tranene når de kommer inn om høsten og når de forlater dalen og drar mot Tibet og Sibir på våren. Her er et informasjonssenter om tranene, og godt terreng for en liten vandretur.

Halvdags kjøreetappe i dag. På vår vei besøker vi den mektige festningen Wangdi Phodrang, som gjenreises etter en brann for noen år siden, med en fantastisk beliggenhet høyt over stedet der elver møtes. På sen ettermiddag når vi fram til den gamle hovedstad, Punakha (1250 moh).

Dag 10

Punakha – Timpu

Vi utforsker Punakha. Bhutans tradisjonelle vinterhovedstad, med en flott, sterk dzong, der Bhutans åndelige overhode, Jie Khempo residerer med sitt hoff av munker vinterstid. Litt utenfor byen, på fine åpne jorder, ligger en liten helligdom viet minnet om den ”gale munken”, Drukpa Kinley. Fin vandretur ut til helligdommen, mange historier å fortelle.

Turen fortsetter mot vest, Utpå ettermiddagen når vi, ad svingende veier, Dochu La-passet på 3.050 meter over havet. ”Lovet være Gud”, roper bhutaneserne, skoger av bønneflagg blafrer i vinden og i godt vær har vi en fantastisk utsikt mot Himalaya. Vi når fram til Thimpu (2320 moh) til sen lunsj. Utpå ettermiddagen begynner vi med å gjøre oss kjent med byen, kanskje kongehusets minnehall er et passende sted å starte.

Dag 11

Thimpu

Thimpu er en liten storby, en hovedstad som ikke har trafikklys, kun tre rundkjøringer, og politi-boksene er dekorert med drager. Byen består for det meste av handelsmenn og statsansatte, og noen bønder. Vi skal se deler av byens dzong, Bhutans politiske og religiøse sentrum, vi skal prøve å se landets nasjonaldyr, takin, før vi forsetter runden til kunst – og håndverksinstituttet, en fabrikk for tradisjonelt papir, og andre håndverksteder i byen. Thimpu er en fascinerende og levende by.

Dag 12

Thimpu – Paro

Vi fortsetter mot vest, ser helligdommene der elvene fra Thimpu-dalen og Paro møtes, og den gamle hengebroen litt oppstrøms mot Paro, etter sigende en av 108 broer bygget av en hellig mann fra Tibet på slutten av 1200-tallet. Vi når Paro ved lunsjtid.

Og så: Stillheten brytes av toner fra tibetanske lurer og cymbaler, en tsechu er på gang, klosterhøytid i byens festning, Paro Dzong. Et lokalt mylder av folk i sin fineste stas, vannkjemmet og nyfriserte. Det kan bli vanskelig å bryte opp fra festlighetene og komme seg i hus på hotellet.

Dag 13

Paro

Vi skal se museet i Paro, i et gammelt festningstårn. Vi skal klatre i åsene, til fots eller med hest, til Taktsang-klosteret, ”Tiger-hiet”. Klosteret er tilegnet helgenen Guru Padmasambhava som ifølge historien kom flyvende på en gravid tiger fra det nordlige Pakistan og landet på dette stedet. Han innførte buddhismen i Bhutan – og Tibet, og klosteret er et viktig valfartssted. Taktsang brant ned for noen år siden, men er i ferd med å gjenreises. Et utrolig sted!

Men vi skal heller ikke glemme høytiden: Dagsprogrammet bestemmes med et blikk på høydepunkter under tempelfesten. Det vil være store danseopptrinn og et spennende folkeliv.

Dag 14

Paro – landeveien til Phuntscholing

Opp før soloppgang – dette er dagen da den store thanka, en kjempemessig brodert buddhistisk ”ikon”, et mirakel av et bildeteppe, rulles ut på klosterveggen, presis i solrenningen. Dette er høytidens klimaks – og årets høydepunkt i Paro-dalen, lagt til vårens vakreste tid. Et høydepunkt i enhver reiseglads minne, gled dere!!

Og så nedover og atter nedover bakke, utallige svinger, inn i åslandskapet Dooars, som markerer det naturlige grenseland mellom Bhutan og Himalayas fjellverden og det indiske slettelandet. Underveis skimter vi festninger som ble bygget for å beskytte handelsmenn og deres varer på det som dengang var en viktig handelsvei mot Tibet. På sen ettermiddag når vi Phuntsholing (300 moh) og grenseporten mot India – en helt annen verden, nesten glemt, fjernt fra Himalayas ro og rene luft.

Dag 15

Phuntscholing – grensepassering til India – Darjeeling

Innreiseformalitetene til India går rimelig greit, og vi oppdager at denne delen av Vest-Bengal er utrolig vakker. Byene er små, det er flere mennesker på veiene enn i Bhutan, men ikke altfor mange – og landskapet er endeløse bølgende teplantasjer. Vi passerer Siliguri og kommer inn i darjeeling-teens hjemland. Darjeeling ligger på 2134 m over havet og var britenes sommerresidens i kolonitiden. Fremdeles merkes kolonistemningen, og befolkningen er en salig blanding av bengalere, nepalesere, tibetanere og andre fjellfolk. Byenes pulserende liv føles ikke minst på bytorvet, Chaurastha, der en gammel musikkpaviljong er sentrum for et broget liv, og i den travle butikkgaten The Mall.

Dag 16

Darjeeling

Vi har hele dagen til å utforske Darjeeling, den magiske tordenkiles land. Vi vil lære mer om te, og besøker Happy Valley Tea Estate. Himalayan Mountaineering Institute ble tidligere ledet av avdøde Tenzing Norgay, Darjeelings mest berømte sønn, han som var den første til å bestige Mt. Everest sammen med Sir Edmund Hillary. Instituttets museum dokumenterer fjellklatringens historie i Hamalaya fra den spede begynnelse i 1857 og viser utstyret som Tenzing og Hillary brukte i 1953. Her er himalaya-sortbjørn, sibir-tiger, rød panda og relativt vellykkede forsøk på oppdrett av snøleopard. Vi besøker også de tibetanske flyktningenes selvhjelpsenter. På ettermiddagen blir det tur med ”dukketoget” til Ghoom. Med en sporvidde på bare 60 cm går sporet i elegante sløyfer og hårnål-svinger fra lavlandet opp til Darjeeling og videre til Ghoom på 2438 moh. De små vognene trekkes og skyves av fresende og dampende lokomotiver – som de har gjort i mer enn hundre og tredve år, siden 1881. Det er fasinerende å se, et imponerende stykke ingeniørkunst som nå står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Dag 17

Darjeeling – Martam

Vi tørner ut før daggry og bestiger Tiger Hill (2590 moh) for å se Himalaya i soloppgang, i godvær kan vi se Mt. Everest og det storslåtte Kanchenjunga-massivet. Etter en styrkende frokost tar vi landeveien fatt, ned til lavere strøk, og inn i et praktfullt landskap av teplantasjer og blomstrende jacaranda-trær. En lokal gurungfamilie, med aner tilbake til gurka-krigerne i Nepal, driver med grønn turisme, og vi spiser lunsj med dem i en egnens have med lokal flora og fauna. Utpå dagen når vi den lille landsbyen Martam (1100 moh), der vi bor enkle bungalows midt en edens have med blomster og trær. Nylig oppusset, enkle forhold, hjemlig hygge. Vi avslutterer dagen med en landsbyvandring, kommer nær innpå folk og kultur, får lukte på vanilje og kardemomme og andre eksotiske planter.

Dag 18

Martam – Gangtok

Veien videre følger i stor grad konturlinjene i landskapet, vakkert, fredelig land. Midtveis til Gangtok ligger Rumtek-klosteret. Det er ganske nytt, bygget etterat lederen for de tibetanske sorthatt-munkene flyktet fra Tibet i 1959 – men et meget levende senter for tibetansk religion. Så begynner klatreturen opp til det gamle fyrstedømmes hovedstad Gangtok (1547 moh). Gangtok må være verdens meste bakkede hovedstad. Intet er flatt. Men i bakkene gjør vi stadig nye oppdagelser. Aller høyest ligger Ganesh Tok, et utkikkspunkt med et strålende utsyn mot Himalaya i tidlig morgensol, om morgenen er klar. I den tidligere fyrstens palass ligger et spennende buddhistisk kloster, her er et interessant senter for tibetanske studier, og litt lenger ned ligger et håndverkssenter og en botanisk have. Og på kvelden er det marked!

Dag 19

Gangtok – Kalimpong

Nedover bakke igjen, til Tista-elven som en hovedåre i disse gamle Sikkim-områdene. Kalimpong (1250 moh) var, som Darjeeling, en ”hillstation” i kolonitiden for briter som flyktet fra varmen i Calcutta, og er fremdeles en viktig skoleby: Barn av velstående familier over hele Sør-Asia går på pensjonatskoler her. Befolkningen i Kalimpong er i stor grad nepalesere av forskjellige etniske grupper, men her er også bengalere og lepchaer, folket som har sine røtter i Sikkim. Vi skal møte dem alle, vi skal se et meget instruktivt hindu-tempel og en kirke i svært lokal stil, vi skal se den private kaktushaven.

Dag 20

Kalimpong –  Bagdogra – Delhi

Formiddagens bussetappe tar oss langs Tista, gjennom dype skoger av sal-trær, og ganske brutalt ned i lavlandets mylder og varme, og det er to og en halv times flytur fra Bagdogra (120 moh) til Delhi, der vi har rom til vask og skift og bagasje, middag og en liten hvil før vi reiser over til flyplassen.

Dag 21

Hjemreise

Lufthansa har avgang kl. 00.45, flybytte i München, ankomst Oslo kl. 10.55

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise Oslo – Frankfurt – Delhi – München – Oslo med Lufthansa (tillegg for avreise fra andre steder i Norge), samt Jet Airways eller tilsvarende på strekningen Delhi – Guwahati og Bagdogra – Delhi.
 • Flyskatt pr. 13.07.16 (kan økes av flyselskapene)
 • Del i dobbeltrom på rundreisen iflg. program, og helpensjon
 • Visum og innreiseavgifter i Bhutan
 • Rundreise og alle utflukter iflg. program, med buss i Bhutan, biler med plass til 4 personer i hver i India
 • Lokale guider og norsk reiseleder

Prisen inkluderer ikke

 • Avbestillingsforsikring ved sykdom før avreise samt reiseforsikring
 • Drikkepenger til guider og sjåfører og andre personlige utgifter
 • Visum til India, for tiden ca kr. 600, – ordnes av Escape Travel, faktureres etter gjeldende  satser

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. 22. august 2016 og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc, både før avreise og etter at turen har startet. Dette er noe av en ekspedisjon, men med meget god standard.

Forvent ingen luksus. Hotellene er mer som pensjonater, men med bad og toalett til hvert rom (ikke i Farmhouse i Gangtey 5. april, det er som ”på hytta” i gamle dager). Maten er enkel og hjemmelaget, velsmakende og ren. Antrekk: Sporty. Dette er en tur med genser og joggesko.

Veiene i Himalayas sydskråninger er en historie for seg. Prøv ikke å telle svinger – de er utallige! Gjennomsnittsfart 30 km/t eller så, vanligvis i minibusser. Programmet er lagt opp med vekselvis lange og kortere kjøreetapper. En svir å krysse Vest-Bengal 12. april, der kan sjåføren gi på litt. Tro oss, han gjør det!

Hoteller:
Radisson Blu, Guwahati
Lingkor Logdge e.l., Trashigang
Hotel Wangchuk eller lignende, Mongar
Kaila Guesthouse e.l., Bumthang
Dewachen Cottage e.l., Gangtey
Meri Punsum Resort eller Damchen Resort, Punakha
Dorji Elements Hotel, Thimpu
Hotel Tenzing, Janka Resort, e.l., Paro
Lhaki Hotel, Phunsoling
Hotel Elgin eller lignende, Darjeeling
Denzong Residency, Gangtok
Martam Village Resort, Martam
Himalayan Hotel, Kalimpong
The Park, Delhi