Rundreise Myanmar og elvecruise på Irrawaddy

På denne reisen opplever du blant annet Yangon, Bagan, Mandalay og den magiske Inlesjøen

Rundreisen i Myanmar starter i den tidligere hovedstaden Yangon, hvor den praktfulle Shwedagon-pagoden ligger. Derfra flyr vi til pagodebyen Bagan – et arkeologisk under og utgangspunktet for det opplevelsesrike elvecruiset på Irrawaddy til sagnomsuste Mandalay. Vi avslutter reisen ved den magiske Inlesjøen og de flytende hagene.

Asias sovende skjønnhet våkner sakte, men sikkert opp etter nesten 60 år uten ytre påvirkning. Forandring er fremtiden – men fortiden må bevares. Aung San Suu Kyis kamp for Myanmar var ikke forgjeves. Landet er kjent for sin unike kulturarv og fantastiske gulldekkede pagoder.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 34 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 17.10.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 15 dager
 • Helpensjon og drikke på skipet inkludert
 • Utflukter og tips inkludert

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 17.10.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 15 dager
 • Priser fra 34 980,-

Myanmar er et av de største landene i Sørøst-Asia og strekker seg nesten 2000 kilometer fra nord til sør. Innbyggerantall er 45 millioner og disse består av rundt 130 etniske grupper. Majoriteten av befolkningen er burmanere. Folk lever enkelt og både menn og kvinner kler seg i longyi, som er et omslagsskjørt. Livet går i langsom takt – og buddhismen omgir og er alt for innbyggerne.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Bangkok

Vi flyr fra Oslo Lufthavn tidlig om ettermiddagen, direkte til Bangkok med Thai Airways.

Dag 2

Bangkok – Yangon

Vi ankommer Bangkok tidlig om morgen og bytter fly. En snau time senere lander vi i Myanmars tidligere hovedstad Yangon. Militærjuntaen besluttet i 2005 å flytte hovedstaden til Naypyidaw, som beliggende midt i landet ble ansett som mer sentralt. Yangon er allikevel den historiske og kulturelle hovedstaden. Lokalguiden møter oss på flyplassen og vi kjører til hotellet vårt ved Kandawgyi Lake, hvor vi skal bo i to netter. Etter å ha pustet ut litt etter reisen og spist lunsj på en lokal restaurant, skal vi ut å se nærmere på Yangon. Kandawgyi Lake, også kjent som Royal Lake, er en kunstig innsjø som britene konstruerte. Foran Karaweik-palasset er to enorme, gylne fugler og det ser ut som et glitrende skip der det ligger. Et lite underverk er det når Shwedagon-pagoden speiler seg i det stille vannet ved solnedgang. Shwedagon-pagoden er rundt 2500 år gammel og nesten hundre meter høy. Gyllen og storslått – det er gull nesten alt som glitrer. Stupaen er belagt med tusenvis av diamanter, rubiner, safirer og topaser og det er ikke vanskelig å forstå at dette er en av buddhismens aller helligste bygninger. Det skal også være åtte hårstrå fra selveste Buddha her, så dette er hellig grunn og et viktig valfartssted. Her får burmeserne styrke og innsikt til å nå nirvana. Omgitt av rikdommen kneles det i bønn, meditasjon eller stille samtaler. Vår vestlige verden virker så uendelig langt borte. Om kvelden er det middag på en lokal restaurant.

Dag 3

Yangon

Etter frokost skal vi ut å se mer av byen. I overfloden av vakre pagoder, besøker vi Botataung-pagoden, som ligger nede ved havnen. Her finnes relikvier fra Buddha, fraktet fra India for over to tusen år siden. Turen fortsetter til sentrum av Yangon, der mange praktfulle bygninger fra kolonitiden dominerer bybildet. Independence Museum i Mahabandoola Gardens er et monument etter frigjøringen fra britene i 1948. Gatene er fulle av selgere som tilbyr det meste – om kanskje ikke av det beste. Interessant er det i alle fall! Bogyoke-markedet i Chinatown er kjent for sitt store utvalg av lokale håndverksprodukter og her blir det tid til shopping. Lunsj på en lokal restaurant – og ettermiddagen til fri disposisjon. Utforsk byen – eller bare slapp av ved hotellets flotte bassengområde. Vi samles om kvelden til middag på en lokal restaurant.

Dag 4

Yangon – Bagan

Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost og setter kurs for flyplassen. Vi flyr til pagodebyen Bagan ved elven Irrawaddy, hvor vi sjekker inn på elvecruiseskipet RV Kindat Pandaw – som blir vårt hjem og restaurant de neste syv nettene. Skipet er bygget i 2014, men er en kopi av de gamle skipene som tilhørte Irrawaddy Flotilla Company, som ble stiftet i 1865. På 1920-tallet var dette det største privateide rederi i verden. I 1942 ble mer enn 650 av skipene senket i protest mot den japanske okkupasjonen. Noen av disse gamle damperne er pusset opp og flere nye skip er bygget. Ideen var å sette dem i stand som førkrigs dampskip – med den samme atmosfæren som da prinsen av Wales og visekongene av India seilte på elven. Stemningen, duften av oljet teak og nypusset messing bidrar til dette.
Etter lunsj om bord, vier vi resten av dagen til noen av Bagans utallige, vakre pagoder. Stupaer og pagoder er en viktig og ikke minst, vakker del av Myanmar. Som et arkeologisk under brer Bagan seg utover langs Irrawaddy-elven. Her er det spir, stupaer, gull og helligdommer så langt øyet kan se. Et fantastisk klyp-meg-i-armen-landskap. Byen ble grunnlagt i det ellevte århundre, men gullalderen kom neste århundre med kong Kyanzittha. Som en meget religiøs mann, begynte han byggingen av de utallige pagodene som nå gjør Bagan til stedet alle må se. Allerede den gangen ble Bagan kalt «Byen med de fire millioner pagoder». Hvor mange er det? Det sies at det er omtrent tre tusen. Vi skal ikke se alle, men noen av de flotteste må vi ta nøyere i øyesyn. Vi starter med kanskje det fineste av dem alle, Ananda-tempelet som ble oppført i år 1105 av kong Kyansit Thar, den tredje kongen i Bagan-dynastiet. Vi ser også Myingbar Gubyaukgyi-tempelet, som hans sønn fikk bygget i år 1113.
Vi avslutter dagen med en spasertur gjennom Phwar Saw, en liten landsby med rundt 500 innbyggere, som i hovedsak livnærer seg på bønnedyrking, oppdrett av kuer og lakkarbeider. Navnet har landsbyen fått fra den populære og innflytelsesrike dronningen på 1200-tallet, men livet her i dag er enkelt. Vi møter lokalbefolkningen og får et innblikk i deres hverdag, hvor de henter vann og kuene hjem fra beite i solnedgangen.
Skipet ligger i Bagan over natten.

Bagan
Dag 5

Bagan

Kanskje har du lenge gått med en drøm om å sveve oppe i en varmluftballong over de gylne pagodene på Bagansletten i soloppgang? Denne drømmen kan nå bli virkelighet, men bør bestilles før avreise da kapasiteten er svært begrenset.
Etter frokost fortsetter vi å utforske Bagan. Vi besøker en av de få stupaene hvor det er lov å gå helt på toppen, og utsikten herfra er fantastisk i alle retninger. Shwe Zi Gone-pagoden, hvor angivelig ett av Buddhas hårstrå finnes, står også på programmet. I Khay Min Ga-pagoden får vi lære litt mer om de ulike byggestilene fra India, Sri Lanka og Myanmar. Retur til skipet for lunsj.
Om ettermiddagen skal vi besøke en lokal håndverksbedrift. Her produserer de lakkfernissarbeider av bambusprodukter, og vi får se hvordan de lages. Med nærmere tre tusen å ta av, må vi selvsagt se et par templer til. Payathonezu – tre templer forbundet med en trang passasje, Dhamayangyi fra år 1170 – det videste og største tempelet i Bagan. Før vi avslutter dagen og nyter solnedgangen fra toppen av Taung Guni-tempelet.
Også denne natten ligger skipet i Bagan.

Bagan
Dag 6

SALAY – AYARDAW – TANT-CHI-TAUNG

I morgentimene kaster skipet loss og vårt eventyr på elven Irrawaddy begynner for alvor. Første stopp er Salay, tidligere en hektisk handelshavn og hovedsete for Burma Oil Company. I dag er dette en søvnig liten by med en rekke arkitektoniske skatter, teakhus fra kolonitiden og en aveny av stjernefrukttrær. Buddhastatuen Mann Paya her, dekket i bladgull, sies å være landets største. Vi spaserer til Yoke-Sone Kyaung, det mest kjente teak-klosteret i Myanmar. På vei tilbake mot skipet stopper vi ved Salay House, et av byens store høydepunkter. Det vakkert restaurerte huset ble bygget ved Irrawaddys bredder i 1906 og fungerte den gang som lager for varehandelen her. I dag et dette et museum, som gir en innføring i den britiske kolonitiden. Det finnes også flere antikviteter og kunstgjenstander her.
Vi seiler videre nordover på Irrawaddy, og går i land ved Tant-Chi. Her besøker vi en gratisklinikk, som driftes av økonomisk hjelp fra blant annet vårt rederi. Vi kjører også opp til toppen av fjellet Tant-Chi-Taung, og ser stupaen her oppe. Om ettermiddagen lar vi oss fascinere og underholde av en danseforestilling med elefanter laget i papir, fremført av landsbyboere fra Tant-Chi.
Skipet ligger for anker utenfor Nyaung U om natten.

Dag 7

PAKOKKU

Vi befinner oss nå 30 km nord for Bagan og går i land i Pakokku, en stor by med rundt 100 000 innbyggere. Hovednæringene her er tobakk, bomull, peanøtter og tanatkha – den lokale sminken og solbeskyttelsen. Vi besøker byens sentrum og marked med lokale tuk-tuk’er. Vi gjør også et stopp ved en liten sigarfabrikk, hvor vi får se hvordan de lokale sigarene håndlages.
Skipet ankrer opp for natten ved Aung Pan Chaung, hvor elven Chindwin møter Irrawaddy.

Dag 8

YANDABO

Om morgenen kommer vi til Yandabo, en liten landsby kjent for sin keramikkproduksjon. Fredsavtalen etter den første Anglo-burmesiske-krigen ble også signert her i 1826. Vi besøker den lokale skolen (hvis den er åpen) og et keramikkverksted hvor de produserer potter i terrakotta. Her får vi et innblikk i deres unike produksjonsteknikk – og de som ønsker kan prøve seg på den lokale håndverkskunsten. Vi returnerer til skipet for lunsj.
Mens vi spiser fortsetter cruiset og vi nyter en rolig ettermiddag om bord. Livet langs bredden er alltid interessant – med barn som leker, kvinner som vasker klær i elven og oksekjerrer med folk i arbeid bak. Skipet ankrer opp for natten ved landsbyen Pauk-Taw Pauk-Myaing, i nærheten av Ava.

Dag 9

AVA – SAGAING – AMARAPURA

Etter frokost skal vi på utflukt til historiske Ava, Burmas hovedstad i nærmere 400 år. Vi kjører buss til havnen i Ava og krysser Myit Nge-elven, også kalt Dokehtawady, med en liten ferge. Turen går videre med hest og kjerre til de to flotte klostrene i teak, Menu Oak Kyaung, bygget i 1822 og Bagaya Kyaung, bygget i 1834.
Om ettermiddagen står Sagaing, beliggende 20 km sørvest for Mandalay, på programmet. Dette var i perioden 1315-1364 hovedstaden i kongedømmet Sagaing, et mindre kongedømme som oppstod etter Bagan-dynastiets fall. Senere, fra 1364 til 15555, var byen tilholdssted for Ava-rikets kronprinser og eldste prinsesser. I en kort periode (1760-1763) var Sagaing også landets hovedstad, under kong Naungdawgyi. Det er en rekke buddistiske klostre her og byen er i dag et viktig religiøst sentrum. Vi besøker den sentrale pagoden Soon U Ponya Shin og får høre litt om livet i et buddhistisk kvinnekloster. De som tar turen opp til toppen av Sagaing Hill (240 meter høy), blir belønnet med en fantastisk utsikt over Irrawaddy-elven.
Vi kjører videre til Amarapura, landets nest siste kongelige hovedstad. Byen var også i flere perioder på 1700- og 1800-tallet Burmas hovedstad. Her besøker vi et silke- og bomullsveveri, som også er områdets viktigste inntektskilde. Her er det mulig å gjøre noen gode kjøp på det det tradisjonelle klesplagget, longhi. Vi avslutter besøket i Amarapura med den velkjente 1,2 kilometer lange U-Bein broen, verdens lengste gangbro i tre, bygget i teak på midten av 1800-tallet. Broen er et spesielt vakkert skue i solnedgang. De som ønsker kan bli med en lokal sampan (båt) ut på innsjøen Taungthaman, som broen krysser, og få en spesielt fin utsikt til broen derfra. Et virkelig fotoøyeblikk! Vi returnerer til skipet etter solnedgangen, og ankrer opp utenfor Sagaing denne natten.

U-Bein broen i Amarapura
Dag 10

Mingun – Mandalay

En kort morgenseilas bringer oss til Mingun. Den enorme, men uferdige Mingun-pagoden, kunne ha vært landets, om ikke verdens største – om ikke kong Bodawpaya i 1808 døde midt i byggingen. Et jordskjelv i 1838 la flere deler av den uferdige helligdommen i ruiner. Sett fra elven er det uansett gedigent det som skulle blitt. Vi går i land etter frokost og utforsker pagoden til fots. Vi ser også verdens største klingende tempelklokke, som veier hele nitti tonn!
Etter lunsj bringer en liten kjøretur oss til den sagnomsuste gamle kongebyen Mandalay. Dette er landets nest største by og kulturelle senter. Vi lar oss først imponere av Mahamuni-pagoden, hvis sittende Buddha er dekket av et tykt lag med bladgull. Videre til Shwe Kyaung-klosteret, opprinnelig en del av det kongelige palasset da det ble bygget i 1879. Neste stopp er Kuthodaw-pagoden på UNESCOs liste. Pagoden består av komplette buddhistiske skrifter på 729 stående marmortavler og regnes som «verdens største bok». Før vi returnerer til skipet besøker vi et bladgullverksted og gjør et fotostopp ved det kongelige palasset, med en flott utsikt mot Mandalay Hill.
Også i natt ligger skipet ankret opp utenfor Sagaing.

Southeast Asian Myanmar little monk reading book outside monastery, Buddhist teaching.
Dag 11

Mandalay - Heho - Inle-sjøen

I morgentimene går vi i land i Mandalay, forlater skipet og tar farvel med mannskapet etter mange opplevelsesrike dager. Kanskje rekker vi en tur opp på Mandaly Hill? Etter lunsj på en lokal restaurant i Mandalay, setter vi kurs for flyplassen og flyr til Heho.
Fra Heho kjører vi til den magiske Inlesjøen. Sjøen ligger idyllisk til mellom fjellene og er selve livsnerven og pulsen her i området. De som bor her har tilpasset seg livet etter den. Flytende grønnsaks- og blomsterhager og markeder er sjarmerende fargeklatter, men også helt nødvendig for at livet skal gå sin gang. Vi sjekker inn på vårt hotell like ved mystiske Inlesjøen, hvor vi skal bo i to netter. Middag på hotellet.

Dag 12

Inle-sjøen

Med private båter på Inlesjøen står opplevelsene i kø. Vi ser den berømte pagoden Paung Daw Oo med fem Buddhaer kledd i uhorvelige mengder bladgull – det mest hellige stedet på disse kanter. I landsbyen Inpawkhone går vi inn i husene på stylter og får se delikat silke bli vevd for hånd – slik det har blitt gjort i uminnelige tider. Lotusblomsten er ikke bare en nydelig blomst, den er også et av symbolene på buddhisme. Det er ikke til å undres over at blomsten brukes mye som dekorativt mønster på stoffene. Lunsj på en lokal, flytende restaurant. Vi fortsetter med båt til landsbyen Kaylar, hvor vi får et innblikk i dagliglivets rutiner og arbeid. Vi ser de flytende hagene som innsjøen er så kjent for på nært hold og besøker det gamle Ngaphae Chaung klosteret. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 13

Indein

For å komme til landsbyen Indein og de hundrevis av forbløffende stupaene fra 1600-tallet, tar vi båt. Det er ikke umulig at vi deler den pittoreske og smale vannveien med badende vannbøfler, der livet går sin gang for både mennesker og dyr. Flere dammer er bygget for at vannet skal renne saktere. Stupaene i Indein er værbitte og slitte – men absolutt et imponerende syn. Det føles nesten som å komme midt i en innspilling av en Indiana Jones film! Vi fortsetter med båt til landsbyen Ywama, hvor vi får se hvordan de lokale mesterne tryller frem tradisjonelt håndverk. Noen er sølvsmeder, andre lager kunstferdige parasoller av papir. Underveis spiser vi lunsj på en lokal, flytende restaurant. Siste stopp før vi returnerer til hotellet er landsbyen Laeshae, hvor de lager Buddah-bilder av tørkede blomster. Vi avslutter dagen med en felles middag på hotellet.

Dag 14

Heho – Yangon – Bangkok

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører til flyplassen i Heho. Vi flyr først til Yangon, hvor vi bytter fly og fortsetter til Bangkok med Thai Airways. (F)

Dag 15

Bangkok – Oslo

Avreise fra Bangkok rett over midnatt med Thai Airways, direkte til Oslo. Ankomst Oslo Lufthavn tidlig om morgenen.

Reisebetingelser

PRIS
Hoveddekk kr 38 480
Øvre dekk kr 39 980
Pris pr. person i delt dobbeltlugar.
Tillegg for dobbeltlugar til bruk alene kr 14 280

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo–Yangon t/r med Thai Airways
 • Innlandsfly Yangon–Bagan/Mandalay–Heho–Yangon
 • 2 netter på førsteklassehotell i Yangon
 • 7 netters cruise i utvendig lugar på RV Kindat Paukan
 • 3 netter på førsteklassehotell ved Inlesjøen
 • Helpensjon under hele oppholdet i Asia (felles frokost, lunsj og middag)
 • All lokal drikke om bord på skipet (øl/mineralvann/drinker/kaffe/te)
 • Alle utflukter og lokal transport iht. program
 • Lokale engelsktalende guider
 • Tips til mannskapet om bord, lokale guider og sjåfører
 • Skatter og avgifter
 • Norsk reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Valgfri tur med varmluftsballong i Yangon (kr 2590 pr. person, må forhåndsbestilles)
 • Elektronisk visum til Burma (cirka USD 50 pr. person)
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er inkludert i denne reisen, men det er selvfølgelig rom for å gi noe ekstra dersom du er fornøyd med servicen du opplever.

RV KINDAT PANDAW (4*)
Rederi Pandaw
Byggeår 2014
Antall dekk 3
Passasjerer 36
Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong/bar og soldekk med liggestoler. RV Kindat Pandaw er et flytende boutiquehotell bygget i historisk stil – og atmosfæren om bord er uformell og avslappet. Skipet har totalt 18 lugarer, fordelt på to dekk. Alle lugarene (cirka 14 m²) er utvendige, vakkert innredet i teak og har privat bad med dusj.

 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar
 • Kindat Pandaw Irrawaddy Myanmar