New Zealand fra nord til sør

/ De lange hvite skyers land

Så langt fra alt og alle! New Zealand er et av de mest isolerte land i verden. Ikke politisk, ikke kulturelt, men på grunn av sin beliggenhet. Mennesker kom ikke hit før rundt år 800. Da var det bare en type landbaserte pattedyr her, flaggermus. Det var 120 fuglearter, 70 av dem fantes bare på New Zealand. Med maoriene og senere europeerne kom et utall av plante- og dyrearter som beitet ned og fortrengte det som engang var. Fortsatt eksotisk: Fremdeles er 25 % av landets fugleliv bare å finne her, 80 % av landets flora finnes bare her. Å gå en tur i skogen i New Zealand er noe helt annet enn en tur i noen annen skog i verden, trærne ser ikke ut som våre trær og fuglene synger andre sanger.

Rundreise på New Zealand – De lange skyers land from Escape Travel on Vimeo.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 67 800,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 15.01.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 21 dager
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 15.01.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 21 dager
 • Priser fra 67 800,-

Bevegelser i jordskorpen har skapt høye fjell og dype fjorder, og 360 «levende» isbreer arbeider fremdeles med å forme landskapet. Jordskorpen er særdeles tynn, her er vulkaner og geysirer og boblende mudderhull. Her er krystallklare sjøer og breelver. Her er bølgende sletteland, perfekt for sauehold og vingårder. Vår egen tid har skapt moderne storbyer og tradisjonelle bygdesamfunn.

Abel Tasman var den første europeer til å få glimt av fjell og fjorder – og kollidere med en kano styrt av maorier. Drøyt hundre år senere, 8. oktober 1769, var James Scott den første europeer til å sette fotavtrykk på Nord-øyas strender. Dype fotavtrykk – han følte at han og skipet Endeavour var truet, og noen maorier ble skutt for å holde dem på avstand. En kolonisering kom i gang, og første i 1840 ble det skrevet en traktat mellom briter og maorier, men striden mellom maorier og innvandrere endte først i 1881. Et opplyst styre var i ferd med å skape en ny nasjon. Gratis skolegang for alle mellom 7 og 14 ble innført i 1877, stemmerett for menn i 1879, for kvinner få år senere. – I dag er New Zealand en stolt, sterk, flerkulturell nasjon med sterke impulser av beliggenheten i det sydlige Stillehav.

Vi skal vandre i kauri-skoger og lære om New Zealands svar på vårt rav, vi skal møte maori-kulturen som fremdeles lever, i møte med europeisk og asiatisk innvandring og kolonisering. Vi skal utforske grotter og ville kyster, vi skal krysse sund og innsjøer, og vandre langs kanten av en av landets største breer. Betryggende å vite at dette fruktbare og rike land produserer noe av verdens beste mat og vin. Vi skal nyte lange sommerdager. Og vi skal i løpet av et par uker nå å komme nær på en befolkning som er ivrig etter å gi besøkende del i et umåtelig vakkert land og spennende kulturer.

Til sammen: På denne turen blir våre reisedrømmer til virkelighet! Velkommen!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

15. januar: Oslo – Stockholm – Singapore

Avreise med SAS fra Oslo til Stockholm på morgenen, litt tid til å strekke på bena før flyavgang med Singapore Airlines, med ankomst neste morgen.

Maoristatue, New Zealand
Dag 2

16. januar: Singapore – Auckland

Kort tid i transitt i Singapore før vi flyr videre med Singapore Airlines mot Auckland, der vi ankommer ved midnatt.

Dag 3

17. januar: Auckland

Etter denne lange reisen fortjener vi en god natts søvn før vi benytter dagen til å akklimatisere oss og gjøre oss litt kjent i Auckland, en by med omlag halvannen million innbyggere. Befolkningen er en blanding av mennesker med europeiske aner, stillehavsfolk, asiater og en god del av New Zealands opprinnelige befolkning, maoriene. Byen ligger på en halvøy som på det smaleste bare er en drøy kilometer bred, tjue minutter å gå fra kyst til kyst. Byen er preget av nærhet til Stillehavet og New Zealands kyster, bukter og øyer. Byen kalles populær for «City of Sails»: Waitemata-havnen er hjem for brautende gin-palasser, arbeidssomme fiskebåter, og robåter og kayaker, etter sigende har ingen by flere kayaker i forhold til innbyggertallet. Vi skal se Auckland Museum, som ble bygget i 1929 til minne om de falne i første verdenskrig, men inneholder dokumentasjon av maori- og polynesisk kultur, med en krigskano skåret av ett eneste tre i 1836, med plass til 100 krigere. Vi skal også se en forestilling viet tradisjonell maori-kultur, der vi ønskes velkommen med en utfordring: – Du som kommer, kommer du med fred? I kveldingen vil vi se byen fra de høye, Sky Tower rager 328 meter over bysentrum. Middag i roterende Orbit Restaurant. Ned igjen: De modigste kan prøve seg på strikkhopp, vi andre tar heisen!

Auckland
Dag 4

18. januar: Auckland – Paihia

Vi benytter de neste par døgnene til å utforske områdene nord for Auckland. – Vi legger først kursen mot nordvest, til kysten av Tasmania-havet, der vi besøker småbyen Dargaville, og ser byens museum. Det er bygget av teglsten som kinesiske skip hadde med som ballast, og rommer spennende gjenstander som forteller om livet på disse kyster, både levninger fra skipsforlis og maori-skulpturer. Museet har også restene av Greenpeace-skipet Rainbow Warrier, som ble sprengt av franske agenter i havnen i Auckland i 1985. Litt lenger mot nord ligger levninger av kauri-skoger, trær som produserte en harpiks som piplet frem, klumpet seg i jorden rundt trærne og ble til fossiler, som i likhet med rav kunne brukes til mange formål. Jakten på kauri-harpiks og felling av kauri-trær var kilde til inntekter for både maorier og europeere, og skogene forsvant og vek plassen for gresskledde koller og sanddyner. Mot nord ligger den fint beskyttede havnen Hokianga, og vi følger fjorden og krysser subtropiske områder på Northland-halvøya, «Norden uten vintre» over til Paihia, en liten by på kysten ved Bay of Islands. Paihias fine havn ble oppdaget av kaptein James Cook i 1769, og han ga bukta navn etter åtte store og talløse mindre øyer.

Dag 5

19. januar: Paihia

Litt nord for byen ligger Waitangi, hvor et møte ledet av guvernør William Hobson 6. februar 1840 førte til en traktat mellom briter og maorier som førte New Zealand inn i det britiske imperiet.

Vi skal med båt til klippeformasjonen Hole in the Rock, forfriskende på Stillehavet!

En kort fergetur tar oss over til Russell, i tidlige tider kolonistenes hovedstad, senere en syndens pøl av lovløshet og kjødets lyster. Så galt ble det at man lot bygge en kirke, Christ Church, den eldste gjenværende kirke i landet. Det virket! I dag er Russell en pyntelig by, bygget rundt kirken og legendariske Duke of Marlborough Hotel, og en fin havnepromenade.

Hole in the Rock
Dag 6

20. januar: Paihia – Whangarei – Auckland

Vi setter kursen mot sør. Liten stopp i Kawakawa for å se verdens merkeligste offentlige toaletter, signert østerrikeren Hundertwasser. Vi passerer Whangarei, en viktig havn og industriby, og så tilbake til Auckland for en kveld og natt i storbyen.

Dag 7

21. januar: Auckland – Waitomo – Rotorua

Vi forlater byen og reiser mot sør til New Zealands enorme beiteområder, erobret fra maoriene av britene og nybyggere midt på attenhundretallet. Først på tidlige nittenhundretallet ble villmarka temmet og gjort om til enorme jordbruksområder. Flere nordmenn var også med på å hugge skog og rydde land for jordbruk. Vi krysser Waikato-elven som i sin tid brakte europeerne inn i landet, der de grunnla byen Hamilton. Viktige minner om maori-kulturen i dette området. Litt lenger sør ligger Waitomo-grottene. Trapper fører ned til en 14 m høy «katedral» med eventyrlige dryppstensformasjoner. Sett det før? – Bare vent, verd besøket! Vi ser grottene fra en båt som tar oss gjennom eventyrlandet, opplyst av millioner av «lysormer», arachnocampa luminosa, en slags mygg der både larvene og utklekkede insekter sender ut lys. Og det er mange av dem i grottene! Ettermiddags kjøretur til Rotorua, der vakre skoglandskaper viker for brennhete varme kilder, putrende mudderpøler og fyrrige geysirer. Som forfatteren George Bernhard Shaw observerte: – Det var spennende å komme så nær Hades, for så å få lov til å vende tilbake igjen. Maoriene har gitt navn til naturfenomenene, nykommerne har «temmet» dem og utviklet det til fascinerende landskap å besøke.

Dag 8

22. januar: Rotorua

I ytterkant av byen Rotorua ligger et område med varme kilder som kalles Whakarewarewa med Te Puia, som både har et maori kunsthåndverksenter, stevnemøte med kiwier, og meget aktiv geysir som spruter mer enn 30 meter opp mange ganger om dagen.

Waimangu-dalen, to-tre mil sør for Rotorua, ligger området Wai-O-Tapu, «Hellig vann» på maori. Her har Lady Knox-geysiren utbrudd hver dag kl. 10.15, en imponerende sprut av supervarmt vann og damp. I dette området ligger også det stille boblende Champagne-bassenget og Brudeslør-fossen. I dyreparken Rainbow Springs skal vi lære om flora og fauna på New Zealand, og få mulighet til å hilse på deres kjære kiwi. Hotellet vårt ligger i byen Rotorua, i gangavstad fra Rotoruas Polynesian Spa, med muligheter for bad i varme kilder og en omgang massasje.

På kvelden vil maorier danse for oss og servere et måltid tilberedt på tradisjonelt vis, kokt i et hull i bakken.

Dag 9

23. januar: Rotorua – Napier

Vi fortsetter gjennom pinjeskoger og et aktivt vulkansk område, der kilder og pøler former landskapet. Vi ser Taupo-sjøen, New Zealands største innsjø. Den skal være verdens beste innsjø for ørretfiske, og gir fangster på om lag 500 tonn regnbueørret i året. Veien vider mot sørøst går gjennom fine landskaper av ville åser, vakre daler, bølgende sletter og fine utkikkspunkter. Lett lunsj og rikelige muligheter til å smake lokale viner i vingårder utenfor Napier ved Hawke Bay. Hotellet vårt i Napier ligger ved Marine Parade, strandpromenaden mot Stillehavet.

Dag 10

24. januar: Napier – Wellington

Napier ble ødelagt i et jordskjelv i 1931, og ble gjenreist i tidens stil, art deco. Vi gjør en byvandring for å se de fine fasadene som byen med stolthet holder ved like.

Et par mil mot syd ligger «tvillingbyen» Hastings, også gjenreist i art deco-stil. Den har også hedersnavnet «New Zealands fruktfat». Godt grunnvann og et middelhavsklima gir gode avlinger av frukt og grønnsaker. Ved Waipukurau ligger en ås med et av de lengste stedsnavn i verden. Vi kommer gjennom et jordbruksområde der stedsnavn som Norsewood og Dannevirke røper at landet ble dyrket opp av folk fra vår egen del av verden. Brede bygder og vingårder før vi kommer ned gjennom Hutt Valley og inn til New Zealands litt forblåste hovedstad, Wellington, der vi innkvarteres nær havnen og parlamentsbygningen.

Wellington
Dag 11

25. januar: Wellington – Picton – Nelson

I Cook-stredet bryter vestavinden gjennom mellom Nord-Øya og Sør-Øya. En tretimers ferge-tur er en fornøyelse på godværsdager, mer «interessant» om værgudene spiller opp. Så glir fergen inn Tory Channel og Dronning Charlotte-sundet, der kaptein James Cook erklærte New Zealand som kong George’s eiendom, og oppkalte sundet etter hans dronning. Her smulere farvann som åpner for glimt av fine landskaper, heder i øst, regnskog mot vest. Fergen legger til i Picton, en havneby med både militære og sivile tradisjoner.

Veien sydover fører oss gjennom vingårder i Marlborough-distriktet til kunstnerbyen Nelson. Her er minner om gullfunn, her er parker, her er et museum for klassiske biler, og Jens Hansen – the Ringmaker, gullsmeden som laget ringen for Lord of the Rings.

Picton
Dag 12

26. januar: Nelson – Abel Tasman nasjonalpark

Et par korte timers kjøretur tar oss gjennom Motueka, sentrum for hele landets humleproduksjon og diverse håndverk, og opp til den fredede kysten i Abel Tasman nasjonalpark. Parken ble skapt for å beskytte skogene for nedhugging, men den er kanskje mest elsket for praktfulle elveløp, dramatiske klipper, gylne sandstrender og spennende vegetasjon. Vi skal på båttur, men vil også ut å gå litt for å se skogen og høre sjeldne fugler.

Dag 13

27. januar: Nelson – Punakaiki – Greymouth

Veien fører langs den vakre elven Buller over til vestkysten, til Kapp Foulwind – lover ikke godt – som er base for en koloni pels-sel, og så følger vi kysten sørover til Punakaiki med de forunderlige Pannekakeklippene som helst skal sees når tidevannet er på vei opp. Vi får se! Dagen ender i Greymouth, den største byen på vestkysten, med hele 14.000 innbyggere

Pannekakeklippene
Dag 14

28. januar: Greymouth – Franz Josef

Hovedveien mot syd tar oss gjennom Hokitika – en by med gater av gull. Største gullklump ble funnet i 1909 og veide 2,8 kg. Det er mulig å kjøpe vaskepanner i byen, men det tar vel mer tid å bli rik enn det vi har til disposisjon! Veien fortsetter langs gullkysten forbi iden idylliske Ianthe-sjøen, og utpå dagen kommer vi inn i et landskap med omlag 140 breer. To av dem kommer nesten ned i fjærestenene, Franz Josef-breen kommer ned i regnskogen, bare 300 meter over havet. Den skapes av snøvidder i stor høyde, og er omlag 12 km lang. Den vokser og avtar i sykluser, siden 2008 har den avtatt, naturlig eller på grunn av global oppvarming? Vi utforsker foten av breen med lokale kjentfolk, langs iskanten, ikke opp på på isen!

Franz Josef-breen
Dag 15

29. januar: Franz Josef – Wanaka

Veien fortsetter langs kysten, med Southern Alps i øst. Mange topper er mer enn 3000 m høye. Glimt av Fox-breen underveis.  Ingen byer her, bare mindre bosetninger. Vi skal krysse Alpene over Haast-passet 563 moh, og kjører hårnålssvinger gjennom åssider med tussock-gress ned til de sydlige sjøer. Her i Otago-regionen skal vi oppleve et tørrere innlandsklima, et helt spesielt lys skaper nyanser vi ikke ser andre steder, et rått, enkelt landskap med toner av brunt, gull, oker, rødt under hvite skyer.

Vi inntar småbyen Wanaka, i sydenden av Wanaka- sjøen, som base for å utforske Otago – og hygge oss litt.

Dag 16

30. januar: Wanaka – Queenstown

Veien fører mellom to fjell på nesten 2000 m høyde, en times tid til Queenstown. Queenstown ligger på bredden av innsjøen Wakatipu, skapt av breer, omkranset av fjellkjeden The Remarkables, de bemerkelsesverdige, som står loddrett opp fra sjøen. Høyeste topp er Double Cone, 2319 moh. Fine vandrestier på bredden av sjøen, fint for å leie en sykkel. Vi skal hygge oss i byen, spise lunsj på Walter Peak High Country Farm og smake vin i en vinkjeller. Og vi skal på båttur på Wakatipu-sjøen med TSS Earnslaw, som har gått i trafikk på sjøen, kullfyrt, siden 1912. Velkommen i maskinrommet, ekte dampskip! Praktfull utsikt over sjøen og landskapet fra Skyline gondolbane.

Dag 17

31. januar: Wanaka – Arrowtown

Med Wanaka som base gjør vi en halvdagstur til den gamle gullgraverbyen Arrowtown, etter sigende en av de mest sjarmerende småbyene i hele New Zealand. Et lite kineserkvarter forteller om harde kår for de som vasket gull, museet i byen forteller mer. På Buckingham Street ligger forunderlige Dorothy Brown’s Cinema, Bar and Bookshop. Seteputer i pels, lysekroner, ildsted og bar – og utsøkt film-repertoar. Dorothy Brown var en dame av en viss kaliber rundt forrige århundreskifte, og kinoen fører hennes minne videre

Litt tid til å slappe av i Wanaka skal vi også ha!

Dag 18

1. februar: Wanaka – Lake Tekapo – Fairlie

Ingen ende på storslagne landskaper! Vi forlater Otagos bygder og klatrer over tregrensen, inn i et område med lavt, kraftig tussock-gress, for å komme over Lindis-passet, 971 moh. Lupinene blomstrer. Litt lavere ligger Tekapo-sjøen, litt mer vegetasjon, fin utsikt mot Southern Alps i vest. Den gode hyrdes kirke ligger idyllisk på bredden av sjøen. Vi er i Mackensie-distriktet. En halvtime mot øst passerer vi Burke-passet, 700 moh, en liten fjellbygd som i dag er et frilandsmuseum, og litt lenger ned i liene kommer vi til bygdebyen Fairlie

For å komme New Zealand og befolkningen enda nærmere inn på livet, skal vi denne natten bo privat, fordelt på bondegårder som stiller gjesterom, med eget bad, og felles spisestue til vår disposisjon. Vi blir fordelt på flere familier, og de vil med glede fortelle om livet på landet, om dyrehold og familieliv. «Farmstays» er en etablert form for turisme på New Zealand, og det skal bli en opplevelse.

Lake Tekapo
Dag 19

2. februar: Fairlie – Christchurch

Vi kommer ut til Stillehavskysten ved Timaru, og så er det en kort formiddags kjøretur over Canterbury-slettene til Christchurch. Her har vi en bytur, og på kvelden avskjedsmiddag om bord i en ombygget historisk trikk.

Dag 20

3. februar: Hjemreise

Vi har tid til en sen og lang frokost og kanskje en spurt rundt kvartalet før vi begynner på den lange hjemreisen

Avreise fra Christchurch ved lunsjtid, og vi ankommer Singapore på kvelden. Noen timer for å strekke på bena før flyet fra Singapore til München har avgang straks før midnatt.

Dag 21

4. februar: München – Oslo

Tidlig morgenankomst til München og så morgenfly til Oslo.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Stockholm – Singapore – Auckland og Christchurch – Singapore – München – Oslo med SAS, Singapore Airlines og Air New Zealand
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Frokost alle dager, 4 lunsjer og 6 middager
 • All transport og utflukter, etc. ifølge programmet
 • Lokale guider og assistanse, og norsk reiseleder som er med på hele turen

Prisen inkluderer ikke:

 • Reiserelaterte forsikringer
 • Enkeltromstillegg
 • Driks til guider, sjåfører, osv. samt ekstra måltider og drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter
 • Eventuell stopp i Singapore ved ut- og/eller hjemreise, på forespørsel

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. juli 2017 og 14 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 60 dager før avreise. Turen er lagt på tampen av regntid og stormsesong. Vi tar forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.

Hoteller:
Pullman Hotel, Auckland

Scenic Hotel Bay of Islands, Paihia

Novotel Lakeside, Rotorua

Scenic Hotel Te Pania, Napier

Rydges Hotel, Wellington

Rutherford Hotel, Nelson

The Ashley Hotel, Greymouth

Scenic Hotel Franz Josef Glacier

Mercure Oakridge Resort, Wanaka

Rendezvous Hotel, Christchurch