Capitol Hill bygningen

USA: I fotsporene til den amerikanske borgerkrigen – med Halvor Tjønn

/ Frihetskampen om selvstyre og slaveri – et viktig stykke amerikansk historie

 • Hovedstedene i nord og sør: Washington DC og Richmond
 • Besøk Gettysburg og Petersburg – lær om de store slagene i den amerikanske borgerkrigen
 • Det amerikanske borgerkrigsmuseeet
 • Arlington æreskirkegård
 • Vi besøker George Washington og Thomas Jeffersons private hjem, Mt. Vernon og Monticello
 • Halvor Tjønn gir deg historiske tilbakeblikk gjennom sitt virke som forfatter og journalist

Få konflikter har vært så avgjørende for den verden vi lever i idag som den amerikanske borgerkrigen. I borgerkrigen stod de moderne, industrialiserte Nordstatene mot Sørstatene, der det gamle aristokratiet fra kolonitiden fortsatt hersket og der ryggraden i økonomien var store plantasjer drevet ved hjelp av slavearbeidere hentet fra Afrika.

Dette er en enestående reise i amerikansk historie, en reise som vil gi deg mer innsikt i den nasjonen som av de aller fleste i dag regnes for å være verdens ledende, både politisk, militært, teknologisk og kulturelt.

Reiseleder og foredragsholder på turen er journalist og forfatter Halvor Tjønn, som har lange USA-opphold bak seg og som har arbeidet med amerikansk politikk og historie i en årrekke.

 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 33 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 23.06.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 23.06.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 33 900,-

Halvor Tjønn introduserer turen

Få konflikter har vært så avgjørende for den verden vi lever i idag som den amerikanske borgerkrigen. I borgerkrigen stod de moderne, industrialiserte Nordstatene mot Sørstatene, der det gamle aristokratiet fra kolonitiden fortsatt hersket og der ryggraden i økonomien var store plantasjer drevet ved hjelp av slavearbeidere hentet fra Afrika.

Det var med andre ord ikke bare Nord og Sør som stod mot hverandre, ikke bare The United States of America (USA) versus The Confederate States of America (CSA). Det var to ulike livsformer, to ulike økonomier og to ulike syn på hvordan framtidens Amerika skulle se ut.

I denne kampen tok partene i bruk alt de hadde av ressurser for å vinne over den andre. Den amerikanske borgerkrigen antok karakteren av en total krig, lenge før uttrykket ble funnet opp i Europa. Sør kjempet for sin livsform, for statenes rett til å forlate Unionen og ikke minst for det de anså var deres rett til å basere sin økonomi på slaveri og fravær av menneskerettigheter for en stor del av egen befolkning. Nord kjempet for en udelelig union, og etter hvert også for en avskaffelse av slaveriet i hele USA. Dette ble en konflikt av de aller største som bare ble overskygget av første og annen verdenskrig på 1900-tallet. Fortsatt lever mange av sårene fra den amerikanske borgerkrigen, og arven derfra er med på å prege dagens USA.

Men uansett alle tragedier, tap og bitre minner sørget generasjonene som vokste opp i borgerkrigens skygge, for å ta vare på minnene fra krigen. Denne turen tar oss med til mange av de avgjørende slagstedene, bygningene og minnesmerkene som fortsatt forteller oss hvorfor og hvordan denne konflikten ble så dyp og så dramatisk, og ikke minst får vi se hvordan borgerkrigen fortsatt lever i den kollektive hukommelsen til dagens amerikanere.

Vi besøker noen av de viktigeste slagmarkene i borgerkrigen, der krigen blir gjort levende for oss. Turen leder opp mot sørstatsgeneral Robert E. Lees endelige kapitulasjon ved Appomatox i Virginia. Før den tid har vi utforsket det som kalles konfliktens veikryss, ikke minst stedet for den blodigste enkelt-dagen, slaget ved Antietam, hvor krigslykken vendte seg for Sørstatene, til Gettysburg der general Lee slo retrett og Abraham Lincoln holdt en tale som er blant de mest vidgjetne i amerikansk historie. Vi kommer også til Petersburg, hvor skyttergravskrigen varte i ni måneder, den lengste stillingskrig i amerikansk historie.

Nord- og Sørstatene hadde hver sin hovedstad, henholdsvis Washington DC og Richmond, og vi besøker naturligvis begge byene, ved siden av at drar innom to av de mest ikoniske private hjem i amerikanske historie, Mont Vernon og Monticello, der USAs første og tredje president – Geroge Washington og Thomas Jefferson – bodde. Vi kommer også til æreskirkegården Arlington like utenfor Washington DC der USA hedrer sine falne fra alle kriger og konflikter, og der blant annet John F. Kennedy er gravlagt.

Dette er en enestående reise i amerikansk historie, en reise som vil gi deg mer innsikt i den nasjonen som av de aller fleste i dag regnes for å være verdens ledende, både politisk, militært, teknologisk og kulturelt. Reiseleder og foredragsholder på turen er journalist og forfatter Halvor Tjønn, som har lange USA-opphold bak seg og som har arbeidet med amerikansk politikk og historie i en årrekke.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1, 23. juni

Oslo - Washington DC

Avreise fra Oslo Lufthavn på sen morgen via Frankfurt og ankomst til Washington DC på ettermiddagen. Vi gjør en liten rekognosering i nærområdene før vi tar kvelden. Hotell i DC er Holiday Inn Central

Det Hvite Hus, Washington
Dag 2, 24. juni

Washington DC – Mt. Vernon – Washington DC

På formiddagen begynner vi å gjøre oss kjent i Washington DC, the Mall, et stort grøntområde med Det hvite hus i den ene enden, Washington-monumentet midtveis, og kongressbygningen på Capitol Hill i den andre. Her er monumenter over amerikanske presidenter og minnesteder for de falne i annen verdenskrig, Korea-krigen og Vietnam-krigen.

På ettermiddagen kjører vi tre-fire mil ut til Mt. Vernon, George Washingtons hus, eiendommen som USAs første president skapte sammen med sin Martha. Han var nasjonens far – han var også plantasjeeier, kunstsamler og landskapsarkitekt. Selv skapte han den praktfulle eiendommen på Mt. Vernon og viste sine evner som amatørarkitekt. Han døde her i desember 1799, et par år etter at han fratrådte som president, nesten 67 år gammel.

Amerikansk frimerke med George Washington og Nathanael Greene med Mount Vernon bygningen.
Dag 3, 25. juni

Washington DC – Gettysburg

Femten mil på gode veier, med en stopp underveis ved slagmarken Antietam battlefield: Den 17. september 1862 sto det første store slaget på den østlige fronten under den amerikanske borgerkrig. Generalmajor George B. McCellan hadde drevet general Robert E. Lee sørover, inn i Maryland, og ved Antietam-bekken gjennomførte de to hærene den blodigste dagen i amerikansk krigshistorie, med til sammen 22.717 døde. Slaget hadde ingen seierherre, men Sørstatenes tropper trakk seg tilbake. Det ble betraktet som en sier for Nordstatene, og Abraham Lincoln fikk styrke til å utstede dekretet om opphevelse av slaveriet 1. januar 1863.

Gettysburg: Hvem løsnet det første skuddet? – I tidlige morgentimer 1. juli 1863, mens disen lå over landskapet, la løytnant Marcellus Jones sin lånte karabin støtt på et gjerde, trakk pusten dypt, og fyrte et varselskudd mot Sørstats-hæren som lå 600 meter unna. Det hadde vært trefninger ved en jernbanebro ved Gettysburg tre dager tidligere, og nervene var i høyspenning. I flere tiår etter krigen pågikk diskusjonene om hvem som hadde avfyrt det første skuddet, og mange ville ha æren for skuddet som utløste et slag som ble utkjempet i tre dager. Ved ettiden samme dag åpnet sørstatstroppene tung artilleriild. Unionistene ventet med å svare ettersom de hadde begrenset med ammunisjon. Men så gikk også deres kanoner inn i slaget, og Gettysburg huskes for de mest intense artilleri-trefninger under krigen. Deretter gikk kavaleriet inn. Omlag 50.000 døde og sårede gjør salget ved Gettysburg til det blodigste på amerikansk jord. Det er også slaget der flest generaler falt.

I øsregn på morgenen 4. juli sto de to hærene ansikt til ansikt. Sørstatshæren ventet et nytt angrep, men det var stille. Utpå dagen begynte de under general Lee tilbaketoget sørover mot Viginia, og  nordstatene jublet over at det man trodde var Robert E. Lees magiske uovervinnelighet, var brutt. Men Lee var ikke knust. Lincoln beklaget seg over at ” – Vi holdt krigen i vår hule hånd, men vi lukket den ikke”.

Etter en tur på slagmarkene der frontene blir levende for oss, ser vi stedet der Abraham Lincoln holdt sin Gettysburg-tale 19. november 1863 – kort og kraftfull:

“ – For fire snes og 7 år siden skapte våre fedre på dette kontinent en ny nasjon, unnfanget i frihet og viet den tro at alle mennesker er skapt like. … Vi erklærer at de som er falt her, ikke skal være døde forgjeves – at denne nasjon, under Gud, skal ha en ny fødsel i frihet –  og at en regjering av folket, ved folket, for folket, ikke skal gå under på denne jord”.

Et bilde av livet i Gettysburg på den tid slaget sto, får vi i Jennie Wade House, hjemmet til den tjue år gamle kvinnen som ble den eneste sivile som døde i slaget – truffet av et streifskudd mens hun sto på kjøkkenet og knadde brøddeig. Vi avslutter dagen med en kveldstur på slagmarken.
Hotell i Gettysburg er Best Western

Artilleri på Antietam slagmarken
Dag 4, 26. juni

Gettysburg – Monticello – Richmond

God kjøretur på formiddagen, til Monticello, stedet der Thomas Jefferson, han som skulle bli USAs tredje president, bygde en herregård i italiensk nyklassisk stil i et bevisst forsøk på å skape en ny arkitektur for en ny nasjon. I tillegg til hovedbygningen ser vi også drivhus og blomsterhaver – og slavenes kvarterer.

På ettermiddagen når vi fram til Richmond, og tar sikte på å besøke Sørstatenes Hvite hus, der deres eneste president, Jefferson Davis, og førstedame Varina og deres barn bodde fra august 1861 til de måtte evakuere i april 1865. Hotell i Richmond er Hilton Downtown

Jefferson Memorial i Washington DC
Dag 5 27. juni

Richmond – Petersburg – Richmond

Sørpå, i Georgia, hadde general Sherman tatt Sawannah et par dager før jul 1864, mens Atlanta hadde falt allerede i september 1864. Sørstatenes territorium var redusert. Områdene ved Petersburg ligger bare fire-fem mil øst for Sørstatenes hovedstad Richmond. 13 steder markerer trefninger i det som var den lengste konfrontasjonen mellom Nord og Sør, mellom troppene til general Ulysses S. Grant og troppene til general Robert E. Lee. Omlag 160.000 mann lå i skyttergravene ved Petersburg og utkjempet en serie slag, fra 9. juni 1864 til 25. mars 1865. Hva dette dreide seg om, var et enormt utmattelsesslag der Nordstatene mobiliserte alle sine ressurser for å knekke en etter hvert svekket Sørstats-armé. Slik sett var dette en forsmak på den formen for krigføring som skulle føre til så katastrofale resultater for mange europeiske nasjoner under første verdenskrig. Nordstatsarmeen forsøkte spesielt å ødelegge jernbanen mellom Petersburg og Richmond og dermed bryte forsyningslinjene til Sørstatenes hovedstad. Dette langvarige slaget krevde mange liv, og ikke minst led de afroamerikanske soldatene som var engasjert på Nordstatenes side store tap. Petersburg falt etter slaget ved Five Forks 1. april 1865. Den 3. april falt hovedstaden Richmond. Seks dager senere kapitulerte general Lee.

Kartutsnitt Richmond Virginia
Dag 6, 28. juni

Richmond – Appomattox – Richmond

Sluttstøtet mot sørstatshæren og general Lee var kampene ved Appomattox. Mindre trefninger I dagene etter Richmonds fall kulminerte med at nordstatshæren brøt gjennom Sørstatenes forsvarslinjer. I morgentimene 9. april 1865 konkluderte general Lee med at “ – Det gjenstår ikke annet for meg enn å møte general Grant, selv om jeg heller ville dø tusen ganger”. Klokken åtte denne morgenen red general Lee ut for å møte Grant, som forteller at i dette øyeblikk slapp en heftig migrene taket. Han lot Lee finne et sted for overgivelsen. Valget falt på en skysstasjon ved rettsbygningen i Appomattox. Ved firetiden på ettermiddagen var forhandlingene fullført. Lee red bort, og han ble hverken arrestert eller henrettet, slik han hadde fryktet. Nordstatstroppene klappet, men Grant stoppet dem og sa at det er ingen grunn til å juble, “ – Vi er alle landsmenn nå”.

Nær stedet for overgivelsesseremonien ligger Det amerikanske borgerkrigsmuseeet, som dokumenterer og levendegjør krigen, samfunnet og tiden fra mange vinkler.

Dag 7, 29. juni

Richmond – Spotsylvania – Manassas – Washington DC

Slagmarkene strekker seg videre nordover… Ved Mansassas, et fredelig sletteland vest for Washington DC, ble det ukjempet to slag, krigens første den 21. Juli 1861 og så i august 1862, “stedet der uskylden forsvant”. Sydstatshæren var på vei nordover!  Ved Spotsylvania ble det utkjempet et slag i mai 1864. Store styrker sto mot hverandre, men kampene ga ingen klare utfall. Her, som på alle slagmarkene, er det et vel tilrettelagt besøkssenter som gjør historien levende og nærværende. Vi kommer tilbake til Washington DC på ettermiddagen og sjekker på ny inn på Holiday Inn Central

Statue of Abraham Lincoln i Lincoln Memorial i Washington DC
Dag 8, 30 juni

Washington DC

Vi runder av turens tema med en vandring i sporene etter borgerkrigen her i Washington DC. Vi skal minnes nasjonens døde på æreskirkegården i Arlington hvor 400.000 mennesker er stedt til hvile. Blant de mest berømte fra vår tid er John F. Kennedy og Jacqueline Onassis, samt Robert og Edward Kennedy.  Her ligger falne fra alle USAs kriger, blant dem omlag 5000 som “kjennes kun av Gud”, og vi skal overvære vaktskiftet ved Den ukjente soldats grav.  Kirkegården ligger på område som var general Lees eiendom, og huset hans er i dag et offentlig, og som mannen selv – et omdiskutert – minnesmerke. Vi skal også besøke Ford’s Theatre, der president Lincoln ble skutt under en forestilling på langfredag, den 14. april 1865, fem dager etter at general Lee kapitulerte.

Gravsten fra Arlington Nasjonale Gravsted Virginia.
Dag 9, 1. juli

Washington DC

Dagen er avsatt til fri- og hviledag. Severdighetene i Washington er mange. Man kan dra ut til kanalene i Georgtown og få en fornemmelse av det gamle Washington.  Reiseleder hjelper med råd.

 

Georgetown, typiske fasader fra den historiske delen
Dag 10, 2. juli

Hjemreise

Tid for en rolig morgen før vi reiser til flyplassen og sjekker inn for Lufthansas nattfly over Atlanterhavet.

Dag 11, 3. juli

Hjemkomst

Etter grytidlig ankomst og bytte av fly i Frankfurt er forventet ankomst på Oslo Lufthavn kl. 09.00.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo –  Washington DC  – Oslo med Lufthansa
 • Overnatting med frokost for to personer i delt dobbeltrom
 • All transport og utflukter, inngangspenger, etc. ifølge programmet
 • Lokal assistanse og norsk reiseleder som er med på hele turen

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Visumkostnader / ESTA
 • Enkeltromstillegg 9500,-
 • Driks/Tips

NB: Dette er en turistreise, og alle med norsk pass går da normalt inn under det såkalte visa waiver-programmet til USA. Visum er derfor normalt ikke påkrevet, så fremt ikke amerikanske myndigheter skulle endre reglene for innreise. Alle deltakere på turen må imidlertid god tid i forveien melde sin ankomst til USA gjennom det såkalte ESTA-programmet. Dette gjøres på nettsiden https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, og det medfølger et mindre gebyr (per dato 14 $) for å få klarsignal til visumfri innreise i USA. Det er turdeltakernes eget ansvar å bringe dette i orden, og Escape kan ikke ta ansvar for deltakere som ikke gjør dette i forkant av reisen. ESTA-godkjennelsen gjelder normalt for to år om gangen, men selv om du har besøkt USA nylig, må du i før avreise til USA sjekke at du fortsatt har godkjennelsen i orden.