Rundreise – Det antikke Hellas

 • Opplev Athens storhetstid på Akropolis
 • Besøk oldtidsbyen Korint og bronsealderborgen Mykene
 • Utforsk gamlebyen i sjarmerende Nafplion
 • Tegea og Sparta
 • Olympia – arnestedet for de olympiske leker

Fra arkeolog og kjentmann Knut Ødegård får du informasjon om hvordan en av antikkens viktigste byer, Tegea, i løpet av få år kan oppleve sin renessanse etter norske utgravninger. En virkelig godbit for den historie-interesserte! Opplev Sparta, sentrum for antikkens tøffeste krigere, og Mistras, et av hovedmonumentene i Hellas fra bysantinsk tid.  Turen avsluttes med et besøk i Olympia – arnestedet for de olympiske leker og den viktigste helligdommen viet gudenes leder Zeus i det antikke Hellas.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 15 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 12.10.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
Reiseleder
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 12.10.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 15 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Athen, middag i Plaka

Tidlig ettermiddagsavgang med Norwegian fra Oslo Lufthavn til Athen, ankomst kl. 18.25. Busstransport til vårt hotell, som ligger i sentrum av Athen, i gangavstand til Monastiraki og Plaka. Etter innsjekking går turen til fots ut i Athens gater, nærmere bestemt Plaka, Athens gamle bydel. Til tross for at turistene har satt sitt preg på bydelen, har den fortsatt sine pittoreske og interessante monumenter.  I Plaka spiser vi middag på en av de gode tavernaene. (M)

Dag 2

Athen – Akropolis

Etter frokost tar vi turen til antikkens store monument; templene på Akropolis. I løpet av bare to generasjoner, fra 447 og fram til 404 f.Kr., reiste bygningene seg over Athen.
Vi følger tilblivelsen og historien til disse underverkene gjennom noen formiddagstimer. Deretter vier vi tiden til det som gjorde monumentene mulig, det demokratiske styresettet i Athen, gjennom et besøk på folkeforsamlingsplassen Pnyx. Det var her verdens første demokrati utfoldet seg med debatter, loddtrekning om politiske verv og skapelsen av den politiske retorikk. Vi avslutter en begivenhetsrik formiddag med å oppleve agora, torget i Athen, der rettsaker og rådsmøter formet hverdagen for antikkens athenere og hvor Sokrates utfordret sine medborgere til å reflektere over sine liv. Ettermiddagen og kvelden fri til egne aktiviteter. (F)

Dag 3

Korint – Naplion

Vi forlater Athen med kurs for Peloponnes og det antikke Korint – oldtidsbyen som voktet den smale landtungen som forbinder Peloponnes til fastlandet. Vi tar en kort stopp for å beundre den vel fem kilometer lange Korint-kanalen, anlagt i 1893 for å lette sjøfarten mellom øst og vest. Vi fortsetter til det antikke Korint, et knutepunkt i antikkens Hellas med imponerende vitnesbyrd fra flere historiske epoker. Spesielt gjelder det den romerske epoken, da Korint var provinshovedstad for den romerske provinsen Achaia.

Vi får raskt et inntrykk av den strategiske beliggenheten, som både var en lykke og ulykke for byen. Romerne ødela den blomstrende byen i 146 f.Kr., men grunnla raskt en ny by, der blant annet apostelen Paulus virket i nesten to år. Etter en matbit i Korint (ikke inkl.) fortsetter vi sørøstover til en annen tid og et annet sted, nemlig bronsealderpalasset i Mykene. Palasset er sagnomsust fra både Homers Iliaden og Heinrich Schliemanns utgravninger for mer enn 100 år siden. Vi tilbringer natten i Hellas’ første hovedstad i moderne tid, Nafplion. Denne sjarmerende byen i havkanten gir oss et innblikk i venetianernes dominans i Hellas på 1600-tallet. Middag på en av byens mange gode fisketavernaer hører med! (F, M)

Dag 4

Naplion

Dagen fri til egne opplevelser. (F)

Dag 5

Tegea – Sparta

Vår reise fortsetter opp i fjellene, til regionen Arkadia, som allerede i antikken ble forbundet
med det enkle og idylliske livet på landet. Første stopp er i Tegea, regionens viktigste by i antikken. Her har norske arkeologer drevet arkeologisk forskning i vel 20 år, og vår kjentmann driver arkeologiske utgravninger her hver sommer. Vi ser på templet for Athena Alea, og følger historien fra en sped start med enkle templer på 700-tallet f.Kr. fram til byggingen av et av de største templer på Peloponnes på 300-tallet f.Kr.

Vi skal se det som er igjen av byens sentrum og høre om hvordan norske utgravninger de kommende år kan komme til å forandre vårt syn på denne – i antikken – så viktige byen, som til nå har vært lite studert. En godbit for de arkeologi-interesserte! Etter lunsj (ikke inkl.) i den nærliggende byen Tripolis med lokale kulinariske spesialiteter, kjører vi sydover til Sparta – det sagnomsuste sentrum for antikkens tøffeste krigere. Byen ligger malerisk til i den grønne Eurotas-dalen, med fjellkjeden Taygetos kneisende i vest. Etter innsjekk på hotellet, tar vi en kort spasertur til det antikke akropolis i Sparta. Blant olivenlundene rekapitulerer vi Spartas vekst og fall som stormakt i antikkens Hellas. (F)

Dag 6

Mistras – Olympia

Fordums storhet fra antikken er det ikke så mye av i Sparta, men rett vest for Sparta ligger byen Mistras – et av hovedmonumentene i Hellas fra bysantinsk tid. Vi vandrer opp de snirklete gatene, ser kirker, klosteranlegg, befestninger og hus og får et inntrykk av den siste storhetstiden i det bysantinske riket før tyrkerne overtok styret av Hellas. Etter å ha styrket oss med mat og drikke, besørger bussen den videre klatringen opp mot toppen av fjellkjeden Taygetos, 1600 moh. Deretter bærer det nedover gjennom det fruktbare landskapet Messenia, kjent for sin olivendyrking. Sent på dagen ankommer vi Olympia – arnestedet for de olympiske leker og den viktigste helligdommen viet gudenes leder Zeus i det antikke Hellas. Vi tilbringer kvelden og natten i Olympia. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 7

Olympia – Athen

Dagen står i guden Zeus’ tegn. Etter frokost starter vi dagen i det flotte museet i Olympia.
Vi får innblikk i hvilket religiøst sentrum i Middelhavet denne helligdommen og lekene var i antikken. Mange av funnene i Olympia finner ikke sin like andre steder i Middelhavet, og flere av dem illustrerer også viktige hendelser i antikkens historie. Besøket i museet gir oss et godt innblikk i den lange historien til helligdommen og lekene. Utenfor museet tar vi for oss utgravningene. Vi skal se både det som var knyttet til den religiøse feiringen, som templer og altre, men også det som var knyttet til de olympiske lekene, som stadionanlegget,  innkvartering og bad. En innholdsrik dag som avslutning på en begivenhetsrik uke og forhåpentligvis mye å reflektere over i bussen tilbake til Athen. Om kvelden samles vi til en hyggelig avskjedsmiddag. (F, M)

Dag 8

Athen – Hjemreise

Etter frokost og utsjekking, kan du sette bagasjen til oppbevaring på hotellet, mens du fyller dagen med egne aktiviteter. Knut kan bidra med gode forslag. På ettermiddagen er det busstransport til flyplassen. Norwegians direktefly har beregnet ankomst til Oslo Lufthavn kl. 22.00. (F)

Reiseleder på denne turen

Knut Ødegård

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»

Reisebetingelser

 PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo–Athen t/r med Norwegian
 • Flyskatter  (per januar 2017)
 • Syv netter på gode hotell inkl. frokost
 • En lunsj
 • Fire middager
 • Rundreise som beskrevet med transport
 • Alle inngangsbilletter
 • Lokal guide
 • Reiseleder Knut Ødegård

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Avbestillings- og reiseforsikring

HOTELLER
Fresh Hotel 4* Athen 12.-14.oktober og 18.-19.oktober, tre netter
Hotel Grande Bretagne 4* Naplion 14.-16.oktober, to netter
Hotel Maniatis 3* Sparta 16.-17.oktober, én natt
Hotel Olympion Asty 4* Olympia 17.-18.oktober, én natt