E5 gjennom Alpene

Bli med på en unik fottur gjennom de majestetiske Alpene fra Oberstdorf i syd-Tyskland, gjennom Tyrol i Østerrike til Italia. Turen starter i Oy-Mittelberg og går gjennom den mest spektakulære delen av Europas mest kjente vandrerute «E5». Den krysser Alpene fra vakre Bavaria gjennom mektige og delvis bredekte fjell i Tyrol til Meran i Nord-Italia. De høytliggende fjellene, vandringer over tregrensen på stier med storslagen utsikt, de forskjellige dalførene, breer, blomsterfloraen – spesielt om våren, sjarmerende alpelandsbyer er noen av høydepunktene og akkompagnerer oss gjennom de tyske, østeriske og italienske alpene! Vi overnatter vekselvis på hytter beliggende på mellom 1800-2700 moh og koselige, rustikke hotell og gjestehus i dalførene – alle med god komfort.

 • 9 dager, 6 daler, 3 land
 • Tyskland, Østerrike og Italia
 • Vandringer over tregrensen
 • Sjarmerende alpelandsbyer

Vanskelighetsgrad 4-5

Last ned reiseprogram
NORSK TURLEDER
Hilde Løken Magnussen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 18.06.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 9 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Reisen begynner på Gardermoen hvor vi møter den norske reiselederen og flyr til München. Derfra blir vi fraktet med buss til den vakre landsbyen Oy-Mittelberg (ca 2 timer). I Oy-Mittelberg skal vi bo på et sjarmerende gjestehus i to netter. Fram til middag er det ikke noe fastlagt program. Litt avhengig av ankomstid, gir dette mulighet til å besøke den lille landsbyen eller bare slappe av. Vi anbefaler en liten tur langs panoramastien oppe i åsen. Vi møter vår lokale guide for uken. I kveld nyter vi en lokal spesialitet til middag.

Dag 2

Etter frokost kjører vi til Hohenschwangau (30 min) ved foten av Alpene. Her bygget Kong Ludwig II sitt drømmeslott, Neuschwanstein. Kort vandring opp til slottet (40 min) som vi besøker. Vi fortsetter på bratt sti opp til Tegelberg, hvor vi spiser lunsj og nyter en fantastisk utsikt. En gondolbane tar oss ned i dalen. Hvis tiden tillater, er det vel verdt å gjøre et stopp i middelalderbyen Füssen før transport tilbake til Oy-Mittelberg. Etter middag vil guiden sjekke utstyr og informere om turen, værforhold etc.

Dagsetappe ca 4 timer. Høydeforskjeller: + 900 m, – 900 m.

Dag 3

Så starter eventyret! Etter en deilig frokost blir vi kjørt (ca 50 min) til utkanten av Oberstdorf, Tysklands kjente vintersport destinasjon. Vandringen begynner med god stigning opp dalen til hytta Kemptner, beliggende på 1.844 moh. Hytta blir mye brukt av klatrere. Etter lunsj fortsetter vi opp langs en rygg, krysser grensen til Østerrike og deretter ned til dalen Lech i Tyrol.  Kort transport til Bschlabs i Lechtal. Overnatting på hyggelig gjestehus i den lille landsbyen Bschlabs.

Dagsetappe ca 6 timer. Høydeforskjeller: + 950 m, – 850 m.

Alle foto: Hilde L. Magnussen
Dag 4

Til fots fra gjestehuset eller 5 minutter med lokalbuss, så opp til hytten Anhalter, en av mange hytter tilhørende den tysk-/østerriske alpeklubben. Lunsj på hytta. Vi fortsetter opp til Steinjöchle før nedstigning til veien hvor bussen venter på oss. Cirka en halvtimes transport til Zams, hvor vi overnatter i gjestehus.

Dagsetappe ca 5 timer. Høydeforskjeller: + 890 m, – 500 m.

Dag 5

En gondolheis tar oss opp 1400 høydemetre. Vi følger en rygg som går over flere topper fram til Mt Venet. Vandringen går over tregrensen mye av dagen med fantastisk utsikt. Lunsj på Larcher Alm. Etter en lengre nedstigning ankommer vi på ettermiddagen dalen Pitztal og landsbyen Wenns, hvor vi har tid å se i butikker, ta en kaffe eller rett og slett slappe litt av før middag.

Dagsetappe: ca 4,5 timer. Høydeforskjeller: + 280 m – 1.550 m.

Dag 6

Bussen tar oss til enden av dalen Pitztal, hvor vi følger en sti langs en vakker foss. Snart ser vi breene som velter seg utover de stupbratte fjellveggene. Etter en lang og til dels bratt, men svært vakker oppstigning, ankommer vi hytta Braunschweiger (2.759 m), hvor vi inntar en god lunsj. Deretter bestiger vi Pitztaler Jöchl (2.996 m), kanskje er vi heldige og får se steinbukker? Forholdsvis bratt oppstigning og noe utsatt sti på vei opp til passet. Vi krysser noen snøpartier og går ned i den kjente dalen Ötztal. På breen her ved den italiensk-østerriske grensen, ble det for få år siden funnet 5000 år gamle levninger etter et menneske.  I mer enn 3200 m høyde var mumien usedvanlig godt bevart, og den regnes som Europas eldste.  En buss tar oss ned til hotellet i Zwieselstein. 

Dagsetappe ca 5,5 timer. Høydeforskjeller: + 1.100 m, – 350 m.

Dag 7

Turen starter rett fra hotellet, opp dalen langs elven og etter en 2,5 times vandring får vi en kort transportetappe med buss til Alpine Pass Timmelsjoch (2.600 m). Her krysser vi grensen mellom Østerrike og Italia, og en lang nedstigning fører oss ned til den lille landsbyen Rabenstein. Lunsj her på koselig gjestehus. En buss frakter oss til Moos, og vi går det siste lille stykket opp til landsbyen Plat, som troner høyt oppe på en bakkekam. Her i Passeierdalen overnatter vi i gjestehus.

Dagsetappe ca 5 timer. Høydeforskjeller: + 700 m, – 1.200 m. 

Dag 8

På vår siste vandredag, etter kort transport, starter vi med en to timers oppstigning til Pfandler Alm. Vi stiger videre 1 time jevnt oppover i skogen og deretter langs frodige blomsterenger med mye «Almen» (frodig gress som gir den beste melken og osten) til vi når toppen Hinteregg Alm (1.990 m). Fantastisk utsikt mot Ortler (3.890 m), høyeste topp i de østlige Alpene. Vi holder oss i høyden og etter lunsj på en av mange hytter vi passerer langs vår vei, avslutter vi med gondolheis ned til middelalderbyen Meran. Nå har vi krysset Alpene og kan nyte en spasertur i den hyggelige middelalderbyen Meran! Deilig avslutningsmiddag på hotellet.

Dagsetappe ca 5 timer. Høydeforskjeller: + 1.200 m, – 0 m.

Dag 9

Etter frokost starter vi på hjemreisen. Bussen tar oss over Brenner-passet, forbi Innsbruck og Garmisch Partenkirchen og fram til München (ca 5 timer). Fly fra München til Oslo.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4-5. E5 gjennom Alpene er blant våre mest utfordrende fjellturer. Dette er en forholdsvis krevende fottur med bratte opp- og nedstigninger. De daglige etappene har en høydeforskjell fra 280 til 1550 meter, med en bratt nedstigning på maks 1550 meter, se nærmere informasjon under hver dagsetappe. Terrenget kan være utfordrende, dagsmarsjer 5-7 timer. Det kreves at deltaker er i god fysisk form og har gode knær. Det kreves at deltakerne er fjellvante, vant til å gå i ulendt terreng samt har erfaring med turer i alpint terreng. Noen partier kan virke litt utsatt for deltakere med høydeskrekk, men ingen har måttet snu så langt! På enkelte bratte partier vil det være nødvendig å bruke hendene for å støtte seg litt, dog ingen tekniske utfordringer som krever spesielt utstyr. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforholdene.

Prisen inkluderer:

 • Flyreise t/r Oslo-München m/dagens skatter og avgifter
 • Overnatting i delt dobbeltrom i henhold til program
 • All intern transport – bagasjetransport på vandredagene
 • Lokal fjellguide
 • Norsk turleder
 • Utgifter til gondolheiser ihht program
 • Inngangsbillett til Neuschwanstein
 • Halvpensjon (frokost, middag

Ikke inkludert:

 • Reise- og sykeforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Drikkevarer
 • Tips til fjellguide og annet
 • Lunsj kjøpes som regel på fjellhytter underveis på vandringen
 • Drikke
 • Alt som ikke står nevnt som inkludert over
 • Enkeltromstillegg kr 1950,- (begrenset antall, må bestilles ved påmelding).

BESTILLING OG BETALING Ved bestilling må navnet oppgis slik det fremkommer i passet. Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2000 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca. 2 uker før avreise.

AVBESTILLINGSREGLER Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

 • Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
 • Fra og med 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra og med 65 dager til 36 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra og med 36 dager før avreisedato eller ved manglende fremmøte på avreisedagen: Ingen refusjon.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Du vil bli bedt om å oppgi forsikringsselskapet ditt ved påmelding. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Overnatting. Dette er en tur på «komfortsiden», da vi overnatter på trivelige 2-og 3-stjerners hotell/gjestehus (dobbeltrom m/dusj, wc på rommet). Enkelte hotell har også sauna, spa og wellness avdeling. Vi tar forbehold om at overnattingssteder kan bli endret. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen.

Måltider. Halvpensjon er inkludert, frokost og middag, fra og med middag ankomstdagen til og med frokost hjemreisedagen. Vi stopper for lunsj på hyggelige fjellhytter eller restauranter hvor du kan kjøpe hva du ønsker. Pris ca 10 euros. Du må ha med deg euros i kontanter da ingen av hyttene tar kort. Ved påmelding vennligst oppgi om du er vegetarianer eller har matintoleranser det skal tas hensyn til.

Flybilletter

Dato Strekning Tider Flynr. Selskap
18/6 Oslo Gardermoen – München 11:45 – 13:55 LH2453 Lufthansa
26/6 München – Oslo Gardermoen 18:50 – 21:00 LH2454 Lufthansa

Alle tider er lokale tider. Vær oppmerksom på at avgangsdatoene kan endres. Escape har ingen påvirkningsmulighet på reisetidene.

Guide/gruppestørrelse. Lokal, engelskspråklig guide følger med på turene. Han/hun vil vise deg lokale spesialiteter og fortelle om områdets kultur, historie og geografi.  Norsk turleder vil være med på turen. Hans/hennes oppgave er å følge deltakerne på reisen og bidra med hjelp hvis det måtte trenges underveis på turen og vandringene. Gruppestørrelse: Min. 10 deltakere, maks 15 deltakere. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Klima/værforhold. Sommeren i Alpene er vanligvis en blanding av varme og tørre perioder – og regn med utslag av tordenvær. Som regel holder det med t-skjorte og shorts på turene, men i høyden kan det være kaldere. Snøvær kan forekomme over 2.000 meter. Temperaturen på 3.000 meter varierer fra 12 til -5 grader i juli-august. Juni og september kan være kaldere.

Bagasje/klær/utstyr. Bagasjen transporteres fra sted til sted underveis på vandringen. Ta med dagstursekk. Resten av tøyet/utstyret kan pakkes i koffert. Middagsantrekket behøver ikke være pyntet. Det er ikke nødvendig å ta med lakenpose/sovepose. Vanntett bekledning, lue og votter er obligatorisk. Vennligst bemerk: Fjellstøvler som går over ankelen er en forutsetning for å kunne delta og er et krav på denne turen, uansett hva du selv måtte synes er best for deg. Om plassen tillater, ta heller med deg en lettere hiking-sko ekstra, om det skulle være dager hvor dette kan benyttes. Staver anbefales (må kunne pakkes i kofferten). Forslag til pakkeliste blir utsendt før avreise.

Valuta. I Tyskland, Østerrike og Italia brukes Euro. Penger kan veksles bl.a. på Gardermoen. Kredittkort blir sjelden akseptert som betaling på de lokale hotellene/restaurantene. Det er derfor nødvendig å ha med nok kontanter for å betale lunsj og evt. drikke til maten, suvenirer og annet.

Kart. Følgende kart kan brukes for turen: «Kompass»-kart: E5 Nr. 120 for den nordlige delen og Nr. 121 for den sydlige delen. Det finnes ingen bokhandel i Oy-Mittelberg. Nomaden Bokhandel i Oslo har et stort utvalg av utenlandske kart som også kan bestilles på nettet.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.