Pripyat nasjonalpark

Elvecruise i Hviterussland

/ Historiske perler i Polesie (Brest – Mazyr)

• Seil langs Dnieper-Bug-kanalen, Muchavez- og Pripyat-elvene.
• Vårt skip er nytt (2016), og i skrivende stund det eneste elvecruiseskipet i Hviterussland
• Opplev Hviterusslands hovedstad Minsk
• Mange utflukter inkludert
• Norsk reiseleder fra Escape Travel

Bli med oss på en historisk naturopplevelse langs Dnieper-Bug-kanalen, Muchavez-elven og Pripyat-elven. Vi seiler med nye MS Belaya Rus, som i skrivende stund er det eneste elvecruiseskipet i Hviterussland. Elvecruiset går fra grensebyen Brest til Mazyr, sør i Hviterussland. Yrende dyreliv, dype skoger og sumper, strekker seg over hundrevis av kilometer i dette mystiske landskapet.

Regionen Polesie har pirret fantasien til besøkende helt tilbake til middelalderen. Dette er et av de største myrlendte områdene i Europa, og det historiske området strekker seg hovedsakelig gjennom Hviterussland og Ukraina. Utallige elver, bekker og strømmer danner et komplekst system av store og små vannveier, jomfruelige skoger og spredte, gamle bosetninger. Det virker utrolig at en region med så mye urørt natur og gammel bondekultur, har kunnet overleve i dagens tett befolkede Europa. På denne turen får du også oppleve hovedstaden Minsk – og får et innblikk i den jødiske befolkningens liv, og undergang under krigen.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Heidi Nyland

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.08.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 11 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge – Minsk

Fly fra Norge til Minsk med flybytte underveis. Busstransport til hotellet hvor vi sjekker inn, før vi tar en byrundtur og blir litt kjent med denne spennende byen. Minsk ble hardt rammet under andre verdenskrig, og mye av byen ble totalt ødelagt. Etter krigen ble byen gjort til helteby for rollen den hadde i motstandskampen mot tyskerne. Byen ble gjenreist i sosialistisk klassisisme, og har hatt stor innbyggervekst. Etter middag i sentrum, kjører bussen oss tilbake til hotellet.

Minsk
Dag 2

Minsk

Etter frokost på hotellet, blir det utflukt til Khatyn-komplekset. Khatyn har blitt et samlet symbol på de 628 landsbyene i Hviterussland som ble utslettet av nazistene under andre verdenskrig. 22.mars 1943 ble byen omringet – og innbyggerne ble jaget inn i en låve som ble satt i brann. 149 sjeler måtte bøte med livet, derav 75 barn. Noen få klarte å rømme, deriblant 56-årige Josef Kaminski, som var den eneste voksne som overlevde. Han fant sin forbrente sønn blant kroppene i låven, og dette ble senere selve symbolet på Khatyn-massakren da minnesmerket ble utformet. Etter lunsj drar vi tilbake til hotellet. Bruk ettermiddagen til å utforske Minsk videre på egen hand – eller bli med Escapes reiseleder på byvandring. Middagen blir servert på hotellet om kvelden.

Minsk
Dag 3

Minsk – Brest

Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost, og kan se frem imot neste spennende etappe på turen. Det blir busstransfer til Minsk togstasjon, hvor vi sjekker inn i våre (2-sengs) sovekupèer, og kan nyte utsikten mens vi ruller sørover. Underveis blir det blant annet servering av lokal te. Turen tar i overkant av 4 timer. Ved ankomst Brest blir det busstransport til skipet, hvor vi sjekker inn og finner oss til rette om bord. Etter lunsj har vi en guidet tur til festningen i Brest. Festningen fikk navnet Hero Fortress – til minne om forsvaret av grensen de første ukene av den tysk-sovjetiske krigen, og spesielt gjennom invasjonen som fant sted den 22. juni 1941 (Operasjon Barbarossa). Middag om bord på skipet. Vi letter anker sent på kvelden og setter kursen mot Kobrin.

Festningen i Brest
Dag 4

Kobrin – Lyakhovichi

Vi ankommer Kobrin tidlig om morgenen. Etter frokost spaserer vi en tur i byens sentrum før vi besøker Suvorov Museet. Museet er oppkalt etter den russiske kommandøren Suvorov, som eide byen. Vel om bord på skipet igjen, går ferden videre. I løpet av ettermiddagen passerer vi vannskillet mellom elvene Dniepr og Vistula. Vi ankommer Lyakhovichi, og på kvelden serveres det lokal grillmat ved elvebredden.

Dag 5

Duboy – Motal – Dostoyevo – Pinsk

Ankomst Duboy tidlig om morgenen. Her blir det mulighet for å nyte en tradisjonel russisk sauna (banya) ved elvebredden, etterfulgt av et bad i elven. Etter frokost besøker vi Duboy vannkraftverk og demningen, før vi drar på en guidet tur til Motal og Dostoyevo. Motal var tidligere en shtetl (liten by der flesteparten var jøder), men under andre verdenskrig gjennomførte SS en massehenrettelse av den lokale jødiske befolkningen i Motal. Chaim Weizmann (1874-1952), Israel’s første president, ble født her. Vi besøker Motal museum og får anledning til å smake det lokale brødet med tilhørende te. Vi fortsetter så til Dostoyevo. Fjodor Dostojevskij har navnet sitt fra Dostoyevo, og byen er blitt berømt på grunn av ham, selv om han selv aldri har vært der. Vi spiser lunsj om bord på skipet, samtidig som vi seiler videre mot Pinsk. Pinsk ble først nevnt i krønikene i år 1097 som Pinesk, en by som tilhørte fyrst Sviatopolk av Turov. Pinsk er kjent for sin barokke gamleby. Bli med på en guidet tur i Pinsk, som avsluttes med et besøk på Polesie museum. Skipet ligger til kai i Pinsk over natten.

Tradisjonell bakst
Dag 6

Pinsk

Etter frokost om bord tar vi en bussrundtur i byen, etterfulgt av et besøk ved en lokal kunst- og håndverksbedrift. Her produseres blant annet duker av lin, kurver i peddig og siv, laget etter tradisjonelle metoder. Vi får anledning til å se tradisjonelle hviterussiske trikotasjer. Deretter kan vi utforske Pinsk på egen hånd, og kanskje få en smak av den lokale spekematen? Skipet seiler videre om kvelden.

Dag 7

Kachanovichi – Stakhovo

Denne morgenen besøker vi den avsidesliggende landsbyen Kachanovochi, hvor vi besøker en flott bigård. Vi får smake den lokale honningen med dertil velsmakende urteteer. Vi drar videre til Stakhovo, hvor vi koser oss med god grillmat på elvebredden. De som ønsker får smake på den lokale vodkaen. Det er også mulighet for å prøve fiskelykken – eller kanskje vi kan friste med et bad i elven?

Dag 8

Turov

Vi starter dagen med en byrundtur som tar oss med gjennom Turovs historie de siste tusen år. Her får vi blant annet se spor etter gamle bosetniger, tempelruiner, samt St. Cyril og Lawrence av Turov katedralen. Etter et besøk på det lokale museet besøker vi det berømte Turov korset. Det blir lunsj om bord på skipet, før vi om ettermiddagen tar en tur for å se de kjente steinkorsene, som ifølge legenden kom flytende inn med tidevannet. Ingen vitenskapsmenn har hittil klart å forklare fenomenet, og tusener av pilgrimer kommer for å se korsene hver måned. Vi besøker deretter en ostefabrikk. Etter middag om bord kan du utforske byen på egen hånd. Skipet seiler videre mot Lyaskovichi om natten.

Dag 9

Lyaskovichi – Novoselki

I dag går turen til Pripyat Nasjonalpark, et naturreservat grunnlagt i 1996 for å ta vare på landskapet rundt Pripyat-elven. Store deler av parken består av torvsump – og vi finner 51 ulike arter av pattedyr her, som elg, villsvin, hjort, gaupe og grevling. Etter lunsj om bord besøker vi Talash museum. Talash var berømt for sin aktive geriljavirksomhet, og han blir av mange regnet som en helt for sin innsats under andre verdenskrig. Om bord igjen på skipet pynter vi oss til kapteinens middag. Skipet seiler videre mot Mazyr sent på kvelden.

Pripyat nasjonalpark
Dag 10

Mazyr

Vi ankommer Mazyr, en av de mange oldtidsbyene i regionen, tidlig om morgenen. Vi spiser frokost før vi sier farvel til manskapet om bord, og sjekker ut fra skipet. Vi spaserer til Mazyr-slottet, som først ble nevnt i 1519 av Sigismund I. Byen ligger på en ravine, en av mange i området. Dette gjør at bybildet er ganske likt en fjellandsby. Byen ble hardt rammet under Tsjernobyl ulykken i 1986.

Etter byrundturen, drar vi nordover mot Minsk. På veien tar vi en liten avstikker til Gatovsky-eiendommen, der vi tar en liten stop. Det blir også tid til en lett sandwich-lunsj, før vi ankommer hovedstaden sent på ettermiddagen. Vi sjekker inn på hotellet og spiser en god middag, før vi tar en rolig kveld.

Dag 11

Minsk – Norge

Tidlig utsjekk fra hotellet, og busstransport til flyplassen. Fly tilbake til Norge, med flybytte underveis.

Reisebetingelser

DETTE ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Minsk t/r (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass/hotell/skip
 • 3 netter på førsteklassehotell i Minsk
 • 7 netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon på hele turen (fra middag første dag til frokost siste dag)
 • Mineralvann og kaffe/te til alle måltidene om bord
 • Fri bar om bord om ettermiddag/kveld (lokale drikkevarer)
 • Alle utflukter iht. program
 • Underholdning ombord (inkl. 3 folklorekvelder)
 • Vodkasmaking på en av utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape

DETTE ER IKKE INKLUDERT

 • Drikkevarer (utover det som er nevnt over)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Visum
 • Avbestillings- og reiseforsikring

SKIPET

MS Belaya Rus 3*
Byggeår 2016
Lengde 50 m
Bredde 7 m
Antall passasjerer 27
Antall lugarer 16

Skipet ble bygd i Pinsk og er spesialkonstruert for å seile langs Dnieper-Bug-kanalen. Det er det første (og eneste pr. 2017) elvecruisskipet i Hviterussland. Skipet har 3 dekk, hvorav 2 lugardekk (nedre- og midtdekk). Øvre dekk består av et overtrukket soldekk, restaurant, lounge, suvernirbutikk og kapteinens bro. På midtdekket finner vi de fleste lugarene, samt en svømmeplatform. Alle lugarene har aircondition og ventilasjonsanlegg for varme/kjøling, lite kjøleskap, telefon (internt bruk), TV, radio og safe.

LUGARER

Suite
Større lugar på midtdekk med separat sovedel
Stort vindu som kan åpnes
Stor dobbeltseng i sovedelen (samt mulighet for 1 ekstra oppredning i sovestol)
Kaffebord og puff
Eget bad med dusj/WC
Badekåper og hårtørker

Komfort lugar
Lugar på midtdekk
Stort vindu som kan åpnes
Enkeltseng eller dobbeltseng (noen har også sovesofa)
Kaffebord og puff
Eget bad med dusj/WC
Badekåper og hårtørker

Økonomi plus lugar
Lugar på midtdekk
Stort vindu som kan åpnes
Dobbeltseng
Nattbord og puff
Delt bad med dusj/WC på midtdekk

Økonomi lugar
Lugar på nedre dekk
Lite (koøye) som kan åpnes
En eller to enkeltsenger
Kaffebord og puff
Delt bad med dusj/WC på midtdekk

VISUM
Det kreves visum for reise til Hviterussland. For mer informasjon se www.visumservice.no/escapetravel157985

HUSK send kopi av bildesiden av passet deres til post@escape.no eller det kan sendes pr. post til Escape Travel, v/Britt Johansen, PO Box 6288 Etterstad, 0603 Oslo. Vi ordner da med invitasjonsbrev som må sendes med visumsøknaden.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.