Elvecruise i Russland, St. Petersburg – Moskva 2019

/ Elvecruise på tsarens vannveier

 • Russlands svar på Venezia; St. Petersburg med Eremitasjen, Nevskij propekt, Peterhof m.m.
 • Moskvas hjerte; Den røde plass, Kreml, metrostasjonene – for å neve noe
 • Atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva, samt innsjøene Onega og Ladoga.
 • Museumsøya Kizji med Kristi Forklarelses Kirke, UNESCOs verdensarvliste
 • De historiske byene Uglitsj, Jaroslavl og Goritsy
 • Bo i vårt nyrenoverte skip, MS Nikolay Chernyshevsky, med helpensjon.
 • Erfaren norsk reiseleder med Escape Travel

Winston Churchill sa en gang: «Russland er som en gåte, pakket inn i et mysterium inne i en enigma». Seilasen mellom metropolene St. Petersburg og Moskva er en reise i tid og sted, fra millionbyer til bondelandet og russisk hverdagsliv. Fra storslåtte palasser og kunstverk til unike trehus, vindmøller og kirker. Førsteklasseskipet MS Nikolay Chernyshevsky tar oss over innsjøene Onega og Ladoga, gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva. Vi besøker Den røde plass i Moskva i kontrast til de historiske byene Jaroslavl og Uglitsj. Vi beundrer Eremitasjen i storslåtte St. Petersburg og trekirken med 22 løkformede kupler på Kizji-øya. Svaret på gåten skjuler seg i Russlands utrolige mangfold og rike kultur.

> Avganger Moskva – St. Petersburg 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 11.05.2019 (6 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager

Avreiser

 • Avreisedato 11.05.2019
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 980,-
 • Avreisedato 01.06.2019
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 995,-
 • Avreisedato 22.06.2019
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 985,-
 • Avreisedato 03.08.2019
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 985,-
Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.08.2019
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 980,-
 • Avreisedato 14.09.2019
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst St. Petersburg

Ved gaten på Gardermoen treffer dere Escapes hyggelige og erfaren reiseleder og vi setter kursen mot St. Petersburg med flybytte underveis.
Ved ankomst St. Petersburg går vi gjennom passkontrollen og kjører deretter med buss til skipet.
Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og blir kjent med skipet som skal være vårt hjem de neste dagene.
Skipet blir liggende ved kai i St. Petersburg i 2 netter, så her blir tid både til utflukter og litt egentid.

Dag 2

St. Petersburg

Vi våkner opp til en spennende dag i praktfulle St. Petersburg, grunnlagt av Peter den store i 1703, som var hovedstad i det russiske keiserdømmet i over to hundre år (1712-1918). Nå er St. Petersburg den tredje største byen i Europa (etter Moskva og London) med over 5,3 mill. innbyggere og er en av Russlands viktigste havnebyer. Den ligger ved utløpet til Neva-elven i Finskebukta. St. Petersburg har mange øyer og flere hundre broer over elver, kanaler, naturlige og kunstige innsjøer og vanndammer. Byen sjarmerer sine besøkende med et nettverk av brede kanaler og avenyer, vakre parker og imponerende bygninger. Det historiske sentrum i St. Petersburg står på UNESCOs verdensarvliste. St. Petersburg kalles også for Russlands Venezia og Amsterdam grunnet de mange kanalene. Peter den store var selv i Holland for å studere båtbygging og satte senere byplanleggingen ut i livet med inspirasjon fra Amsterdam.

St. Petersburg er regnet av mange som en av verdens flotteste byer, med fantastiske bygninger, over 200 museer, over 70 teatre, flere parker i byen og forstedene. Mange kjente russiske diktere og forfattere bodde her og skrev om byen, inkludert Aleksandr Pusjkin og Fjodor Dostojevskij. Historien er magisk, men også brutal: nazistenes beleiring under 2. verdenskrig varte 872 dager og kostet opptil 1,5 mill. menneskeliv hvor over 95% døde av sult.

St. Petersburg er regnet av mange som en av verdens flotteste byer, med fantastiske bygninger, over 200 museer, over 70 teatre, flere parker i byen og forstedene. Mange kjente russiske diktere og forfattere bodde her og skrev om byen, inkludert Aleksandr Pusjkin og Fjodor Dostojevskij. Historien er magisk, men også brutal: nazistenes beleiring under 2. verdenskrig varte 872 dager og kostet opptil 1,5 mill. menneskeliv hvor over 95% døde av sult.

Dagens inkluderte byrundtur med buss gir oss mange smakebiter. Vi ser blant annet Isak-katedralen med den store gullkuppelen, Nevskij Prospekt – byens handlegate, og Blodskirken med de fargerike løkkuplene, bygget på stedet der keiser Aleksander II ble myrdet i 1881. Det blir omvisning i Peter-Paulus-festningen, hvor russiske keisere fra Peter den store, utenom Peter II, er begravd. Den ligger på Hare-øya tvers over Vinterpalasset og var tidligere et beryktet statsfengsel. Det var etter byggingen av denne festningen at planleggingen av St. Petersburg begynte.

Vi spiser lunsj på en restaurant i byen før vi kan begeistre oss av et av verdens desidert flotteste museer. Vi skal til Vinterpalasset, hjemmet til de seks siste tsarene. Eremitasjen omfatter seks praktfulle bygninger som ligger langs elven Neva, der den mest kjente er Vinterpalasset. Samlingen i Eremitasjen ble påbegynt av Katarina den store da hun kjøpte en kolleksjon av malerier fra Berlin i 1764. Nyt verker av da Vinci, Michelangelo, Rafael og Tizian sammen med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse og van Gogh. De russiske kronjuvelene har også sin plass på Diamantrommet sammen med Fabergés juvelkunst. Det sies at dersom man ser på hver gjenstand i ett minutt, trenger man 11 år for å ha sett alt i Eremitasjen.

Om kvelden kan du bli med på kanalcruise, «St. Petersburg by night», folkloreshow eller ballett (valgfrie utflukter).

Dag 3

St. Petersburg

I dag kan du bli med på en valgfri utflukt til Tsarskoje Selo (26 km sør for St. Petersburg) som nå er en del av byen Pusjkin og oppleve Katarinapalasset. Palasset var sommerresidensen til monarkene Katarina I, Elisabeth og Katarina II, og er en av barokkens juveler. Selve fasaden er over 300 meter lang og er på UNESCOs verdensarvliste. Det berømte ravrommet er ekstra severdig. Dette kunstverket ble stjålet av nazistene under 2. verdenskrig, men er rekonstruert og åpent for publikum siden 2003 og fremstår slik det må ha vært – praktfullt!

Utflukten inkluderer også en spasertur i parken til Peter den stores lystslott – Peterhof, som ligger ved sørbredden av Finskebukta, rundt 25 km vest for St. Petersburg. Peterhof ble utviklet som den offisielle sommerresidensen til russiske keisere. Storpalasset og parkene ble utvidet og ombygget av Peter den stores etterkommere i XVIII-XIX århundre og er et av Russlands verdensarvsteder. Den praktfulle parken med alle springvannene er inspirert av Ludvig XIVs slott Versailles. De største endringene ble gjort under tsarina Elisabeth da den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli ga Det store palasset sitt nåværende utseende i 1752.

Blir du ikke med på Pusjkin-utflukten er dagen til fri disposisjon, og du kan utforske St. Petersburg på egen hånd. Kanskje frister en shoppingtur på Nevskij Prospekt?

Før middag er det velkomstdrink og presentasjon av mannskapet. Skipet starter seilingen før middag.

Dag 4

Mandrogi

Etter frokost ankommer vi Mandrogi – en liten landsby med tradisjonelle russiske trehus bygget på venstre bredde av Svir-elven i 18. århundre. Her går vi i land og får servert tradisjonell sjasjlik (grillmat) utendørs.
Etter lunsj kan du ta en spasertur på egen hånd og la deg friste av lokale kunsthåndverksprodukter eller besøk stedets lille vodkamuseum (ikke inkludert).

Cruiset fortsetter mot Onega-innsjøen og Kizji-øya som ligger i Republikken Karelia og er et av de mest populære turistmålene i Russland.

Dag 5

Kizji

Vi spiser en bedre frokost før vi ankommer den lille øya Kizji som ligger nord i Onega innsjøen og er mest berømt for sitt friluftsmuseum for russisk trearkitektur. Øya er også kjent for sin samling av unike trehus, kirker og vindmøller. Vi skal på omvisning og se, blant annet, den mest imponerende bygningen – Kristi Forklarelses-kirken med 22 løkkupler fra 1714, bygget av tre uten en eneste spiker eller skrue. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Det sies at byggmesteren Nestor kastet alle verktøyene sine da kirken var ferdig mens han utbrøt: «Denne kirken ble bygget av Nestor. Det finnes ingen kirke lik denne i hele verden og det vil det heller aldri finnes!»

Rundt lunsjtiden seiler skipet videre, og vi tilbringer en avslappende ettermiddag om bord.
Har du lyst til å lære litt om hvordan man dekorerer de russiske Matryoshka-dukken, kan du melde deg på et kurs som holdes om bord denne ettermiddagen (ikke inkludert).

Dag 6

Goritsy

Cruiset fortsetter på Volga-Østersjøkanalen, et system av elver, kanaler og sluser som forbinder Volga med Østersjøen og gjør det mulig å seile videre fra Svir til Volga. Om morgenen legger vi til kai i Goritsy, en landsby i Vologda fylke. Her skal vi besøke Kirillo-Belozerskij-klosteret, som tidligere var det største klosteret i det nordlige Russland. Det ble grunnlagt i 1397, spilte en viktig rolle i Russlands historie og var under spesiell beskyttelse av tsar Ivan den grusomme.

Selve klosteret dekker 12 hektar og er omkranset av en ca. 2 km lang klostermur. Bak de tykke klostermurene står det hele elleve kirkebygninger. Det bor fortsatt seks munker i en del av klosteret som er avsperret fra offentligheten, og de er selvforsynte med grønnsaker fra egen kjøkkenhage og fisk fra sjøen. Tidligere var det mer liv her. Gjennom donasjoner fra bl.a. tsaren, ble klosteret svært velstående og eide store jordarealer omkring det. Den gang jobbet hele 20.000 bønder i og omkring klosteret. I dag arbeider ca. 200 personer her med vedlikehold av klosterhagen og bygningene, som utover kirker og munkeboliger også omfatter et museum med et skattekammer av uvurderlige ikoner.

Om bord igjen blir det en prøvesmaking av noe som absolutt hører hjemme i Russland. Kaviar – det sorte gullet – selvsagt akkompagnert av blinis, vodka og champagne.

Dag 7

Jaroslavl

Vi seiler videre på Volga, og etter lunsj legger skipet til kai i Jaroslavl, en viktig havneby med over seks hundre tusen innbyggere. Byen strekker seg rundt 30 km langs elva Volga, ved samløpet med elva Kotorosl, rundt 280 kilometer nord for Moskva.
Jaroslavl by ble grunnlagt av fyrste Jaroslav den vise i 1010 som senere ble storfyrste av Kievriket, under hans styre blomstret kirken, kulturen og den militære makten. Jaroslavs datter Elisabeth ble gift med norsk konge Harald III (Hardråde) som var halvbror til Olav den hellige. Det gamle sentrumsområdet i Jaroslavl ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste.

Byrundturen med buss inkluderer Frelserklosteret grunnlagt i 12. århundre, den vakre Profeten Elias-kirken som har noen av de mest imponerende freskene og det lokale markedet.

Tilbake om bord vil vi bli underholdt av et knippe fra skipets mannskap som synger og spiller folkemusikk. Stemningsfullt!

Dag 8

Uglitsj

Om morgenen kommer vi til Uglitsj, en av de eldste tradisjonsrike byene ved Volga, som tilhører Den gylne ring. Bak denne betegnelsen skjuler det seg en krets av byer rundt Moskva som er spesielt interessante på grunn av deres historie og arkitektur. Uglitsj fikk sin plass i historien med det uoppklarte drapet i 1591 på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den grusommes yngste sønn. Drapet var foranledningen for Boris Godunovs maktovertakelse av landet. Etter frokost blir vi med på en guidet byvandring og får se byens Kreml (byborg) og den vakre Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, som er bygget på stedet der 8 år gammel Dimitrij ble drept.

Vi seiler videre mot Moskva rundt lunsjtider. Det er fortsatt muligheter til å lære mer russisk, synge på russisk eller rett og slett nyte ettermiddagen på dekk eller i salongen.

I kveld kan du gjerne pynte deg litt ekstra, da det er kapteinens avskjedsmiddag. 

Dag 9

Moskva

Moskva har vært Russlands hovedstad siden 1918 (og før 1712). I dag har byen mer enn tolv millioner innbyggere, og er landets største by. Moskva var hovedstad i Storfyrstedømmet Moskva og Tsar-Russland, før hovedstaden ble flyttet til St. Petersburg. Ved etableringen av Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i 1918 ble hovedstaden flyttet tilbake til Moskva, og byen var også hovedstad i Sovjetunionen. Gjennom sentrum av byen renner Moskvaelven.

Etter frokost skal vi på en halvdags byrundtur med buss og ser blant annet Moskvas hovedgate Tverskaja, Lomonosov universitetet, Den røde plass med Vasilij-katedralen, det kjente varehuset GUM og KGB-bygningen. Om ettermiddagen og kvelden kan du bli med på de valgfrie utfluktene til Tretjakovgalleriet som har en av de største samlingene av russisk kunst, sirkuset eller «Moskva by night & metro».

 

Dag 10

Moskva

Etter frokost skal vi besøke Kreml – maktens sentrum i verdens største land. Byens historiske festningsverk inkluderer flere katedraler og palasser omringet av Kremlmuren. En vandring i dette området er obligatorisk for alle Moskva-besøkende. Etter Kreml tilbys det et valgfritt besøk i Rustningskammeret – tsarens fantastiske skattekammer med gamle våpen, kjøretøy og ikke minst de berømte Fabergéeggene (må forhåndsbestilles) eller Frelseren Kristus-katedralen. Katedralen er med sine 103 meter den høyeste russisk-ortodokse katedralen i verden.

Etter lunsj om bord kan du bli med på utflukten til Novodevitsjij-kloster, det mest kjente klosteret i Moskva, grunnlagt av storfyrste Vasilij III i 1524 og som er på UNESCOs verdensarvliste fra 2004. Det vil bli satt opp buss til sentrum og tilbake for de som bare ønsker å rusle litt rundt på egen hånd (ikke inkludert).

Dag 11

Moskva – Norge

Da er vår innholdsrike reise slutt, og etter frokost sjekker vi ut fra skipet og tar en liten runde i byen før vi kjører til flyplassen.
Fly fra Moskva til Oslo med mellomlanding.

Reisebetingelser

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

Rederi: Vodohod
Byggeår: 1981, totalrenovert 2017/2018
Lengde: 125 meter
Antall dekk: 5
Passasjerer: 254

Lugarene er fordelt på tre dekk og er alle utvendige med vindu. Lugarene har aircondition, TV med internasjonale kanaler og safe. Badene er flislagt og har dusj med hårføner. Gratis wi-fi er tilgjengelig i fellesområdene. Fellesområdene består av restaurant, en observasjonslounge/bibliotek, soldekk og bar. Lugarene på midtdekk (10 m2) og deluxe lugarene på hoveddekk (13 m2) har to enkeltsenger. Deluxe lugarene på øvre dekk (15 m2) har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Suitene på midtdekk (30 m2) har dobbeltseng.
PS; badene på enelugarene er ikke oppgradert.

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo-St. Petersburg/Moskva-Oslo med flybytte underveis (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Ti netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Vann, kaffe og te til alle måltidene, samt et glass vin, øl eller juice til middag.
 • Syv utflukter iht. program
 • Diverse om bord arrangement
 • Trådløs audioguide på alle utfluktene
 • Informasjonsmøte og foredrag ombord
 • Orkester og underholdning i baren
 • Norsk reiseleder med fra Norge

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til besetningen
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Russland
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfrie utflukter (se under)

INKLUDERTE UTFLUKTER

Dag 2 St. Petersburg Byrundtur, Eremitasjen
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kishi Besøk friluftsmuseet
Dag 6 Goritsy Kirillo-Belozersky klosteret
Dag 7 Jaroslavl Byrundtur
Dag 8 Uglitsj Byvandring
Dag 9 Moskva Byrundtur med Den Røde Plass
Dag 10 Moskva Byrundtur med besøk i Kreml

VALGFRIE UTFLUKTER

Dag 2 St. Petersburg Kanalcruise, folkloreshow, St. Petersburg by night
Dag 3 St. Petersburg Pushkin & Katarinapalasset*, Peterhof (nedre hage)
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kishi  Mysteries of Restoration, Malekurs russiske dukker Matryoshka
Dag 6 Goritsy
Dag 7 Jaroslavl
Dag 8 Uglitsj
Dag 9 Moskva Tretyakov galleriet, Moskva by night & metro
Dag 10 Moskva Rustningskammeret*, Frelseren Kristus katedralen, Novodevichy klosteret, folkloreshow «Kostroma», city transfer

* Rustningskammeret (kr 650,-) og Pushkin/Katarinapalasset (kr 1050,-) må bestilles minst 55 dager før avreise. De andre valgfrie utfluktene nevnt i programmet kjøpes om bord. Vi tar forbehold om at utflukten til Pushkin/Katarinapalasset kan bli byttet til annet palass på kort varsel.

PASS OG VISUM
Det kreves visum for reise til Russland. Vi samarbeider med Visumservice som tar seg av søknadsprosessen. For mer informasjon, gå inn på nettside: www. visumservice.no/escape. Vær oppmerk som på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Escape Travel er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene må man ofte gå over lengre avstander. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.