Historiske byer langs Elben

/ Elvecruise fra Berlin til Praha

Elben fascinerer sine tilreisende med flott natur og historiske byer. Opplev Tysklands hovedstad Berlin og de tidligere østtyske byene Dresden – gjenoppbygd etter massive ødeleggelser under annen verdenskrig, porselensbyen Meissen og Luthers by Wittenberg, før cruiset ender i Tsjekkias vakre hovedstad Praha.

Last ned reiseprogram
  • Drikke om bord inkludert

Avreiser

Ditt utvalg
  • Avreisedato 11.10.2017
  • Avreisested Oslo, Trondheim
  • Tilgjengelighet Utsolgt
  • Dager 9 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Berlin

Fly fra Oslo til Berlin. Transport fra flyplassen til skipet, hvor vi sjekker inn og finner oss til rette om bord. Tiden frem til middag er til fri disposisjon. Bli med reiselederen på en rusletur eller utforsk Berlin på egen hånd, før middag om bord. Skipet ligger til kai i Berlin om natten.

Dag 2

Berlin - Brandenburg

Berlin er utvilsomt en av Europas mest spennende og levende byer! Den er trendy og moderne men veksler samtidig mellom fortid og nåtid. I tillegg til å være en metropol, har byen bevart den genuine småbysjarmen. Hver bydel har sine særegenheter – moderne, men bohemsk med en slitt «tvist». Mange tiltrekkes nettopp derfor av Berlin. Kunstnere, trendsettere, musikere og livsnytere benytter seg av både byen og miljøet for påfyll. Her syder skaperglede og kreativitet. Checkpoint Charlie, rester av muren, moderne kafèliv og staselige prøyssiske palass – Berlin har alt! Om morgenen er det valgfri byrundtur i Berlin, hvor du blir kjent med severdigheter og historien om denne unike byen som var delt i så mange år. Etter lunsj om bord, er det valgfri utflukt til Sanssouci-slottet og hagene i Potsdam som ligger litt utenfor Berlin. Den prøyssiske kong Fredrik den store fikk oppført dette slottet i rokokko-stil. Det kalles ofte det prøyssiske Versailles, så det skorter ikke på overdådighet og pynt. Uteområdene er spesielt imponerende der skråningene ned fra slottet er delt inn i seks brede terrasser. Her vokste fiken og frukttrær sammen med vinranker når slottet var i sin fordums prakt. Sent om ettermiddagen kaster skipet loss og cruiset begynner. Vi seiler først på elven Havel, som har formet en rekke idylliske innsjøer. Vi passerer en rekke sjarmerende øyer, som Påfugløya – med frittgående påfugler og historie nok til at den har havnet på UNESCOs verdensarvliste. Skipet legger til kai i Brandenburg i løpet av kvelden.

Dag 3

Brandenburg - Burg - Magdeburg

Nyt landskapet som glir forbi eller bli med på aktiviteter om bord, mens vi seiler denne formiddagen. Etter lunsj gjør skipet et stopp i Burg, som er utgangspunkt for en valgfri utflukt til Magdeburg. Dette var en av de viktigste middelalderbyene i Europa og er en av de eldste byene i gamle Øst-Tyskland. Som keiserresidens, hansaby og prøyssisk festning har Magdeburg stadig blitt utsatt for kriger og ødeleggelser. Men byen har alltid reist seg igjen og bevart sin kulturarv. På byrundturen, både med buss og til fots, gjør vi oss kjent med Magdeburg. Vi besøker den mektige katedralen, og ser Det grønne citadell, et av de siste mesterverkene til den eksentriske arkitekten Friedensreich Hundertwasser. Huset ligger i bysentrum, rett ved domkirken og delstatsparlamentet, noe som gjorde bygningen meget omstridt. Vi ser også Alter Markt, hvor den kjente «Magdeburger Reiter» står. Dette er en bronsekopi av den første frittstående rytterstatuen nord for Alpene. Den ble laget rundt 1240 og fremstiller den folkekjære keiser Otto I. Skipet har i mellomtiden seilt til Magdeburg, så vi går om bord igjen her. I kveld blir det underholdning om bord, mens skipet seiler gjennom natten.

Dag 4

Wittenberg

Vi ankommer Wittenberg der Martin Luther, protestantismens far, levde mesteparten av sitt liv. Byen kalles ofte for reformasjonens fødested, for det var her Luther i 1517 slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken. Originaldøren til slottskirken brente opp for mange hundre år siden, men er erstattet av en metalldør hvor tesene er preget. Sentrum av Wittenberg er i dag et levende museum som reflekterer kirkens historie. Den største attraksjonen er Lutherhalle, hvor reformatoren bodde og arbeidet i hele 38 år. Nå er huset museum, med blant annet noen av verdens mest sjeldne bibler, og står på UNESCOs verdensarvliste. Valgfri byvandring i Wittenberg, hvor vi følger Luthers fotspor til mange av Wittenbergs historiske landemerker og besøker Luthers hus. Skipet seiler gjennom ettermiddagen og natten mot Meissen – og i kveld blir det quiz om bord.

Dag 5

Meissen - Dresden

Vi ankommer Meissen. Byen er viden kjent for det vakre porselenet som bærer byens navn og den gamle bydelen kan vise frem mange vakre renessansehus. Opplev Meissen på egen hånd eller bli med på en valgfri utflukt til byens berømte porselensfabrikk for å se hvordan Meissen-porselenet blir laget for hånd. Her ble det første porselenet i Europa framstilt i 1704, og produksjonen har foregått uavbrutt fram til våre dager. Utflukten avsluttes i sentrum av Meissen, hvor vi ser katedralen og utsiden av slottet Albrechtsburg som ligger på en bakketopp og ruver over byen. Retur til skipet, som i mellomtiden har seilt til Dresden. Til tross for store ødeleggelser under annen verdenskrig, har Dresden gjenoppstått i sin fordums glans. Mange kaller Dresden for Elbens Firenze og det er jo en æresbevisning som sier det meste. Om formiddagen er det valgfri byrundtur i Dresden. Se Zwinger-palasset, Semperoper og Frauenkirche med den karakteristiske klokkeformete kuppelen som kollapset på grunn av bombingen under annen verdenskrig. Kirken ble gjenoppbygd og er vakkert restaurert. Etter kveldens middag, er det dans om bord. Skipet ligger til kai i Dresden over natten.

Dag 6

Dresden - Bad Schandau

Skipet seiler videre om morgenen og gjør et stopp i Bad Schandau, som er utgangspunkt for en valgfri utflukt til sandsteinsfjellene i området. Vi besøker også Königstein fort, som med over 40 bygninger er massivt og imponerende der det ligger 240 meter over Elben. Historien strekker seg tilbake til 1200-tallet og fortet ble i lang tid benyttet som fengsel. Det blir også er stopp ved Bastei, som er en over 300 meter høy taggete og gåtefull klippeformasjon, formet av vannerosjon for mer enn en million år siden. Cruiset fortsetter gjennom det vakre og fredete fjellområdet som kalles Saksiske Sveits, på tross av at vi er i Tyskland. Området er kjent for sine røde sandsteinsklipper. Vi befinner oss i et merkelig landskap, med høye klipper, dype juv og mange grotter. Dette er også et populært område for fotturer og fjellklatring. Underholdning om bord etter middag.

Dag 7

Litomerice

Vi ankommer den gamle, bøhmiske byen Litomerice i løpet av formiddagen. Utforsk byen på egen hånd eller bli med på en valgfri byrundtur. Byen er kjent som en av de flotteste i Tsjekkia og ble grunnlagt på 900-tallet på grunnen til et tidligere slavisk fort. Det historiske sentrum har massevis av koselige, snirklete gater og sjarmerende torg. De fargerike bygningene i sentrum er både i gotisk, barokk og renessansestil. Ny lunsjen og ettermiddagen om bord, mens skipet seiler på Vltava, en sideelv til Elben. Len deg tilbake og betrakt landskapet – eller delta i noen av aktivitetene som arrangeres om bord. I kveld er det mannskapet som byr på underholdning om bord.

Dag 8

Kralupy - Praha

I morgentimene gjør skipet et stopp i Kralupy, som er utgangspunkt for en valgfri byrundtur i Praha. Praha kalles «Den gylne byen», «Byen med de tusen spir» og «Europas hjerte». Kjært barn har mange navn – og alle er velfortjente. Byen ble ikke skadet under andre verdenskrig og er i dag kjent for sine vakre og imponerende bygninger som representerer alle stilarter. Byen er oppdelt i forskjellige områder; Den gamle bydel, Den nye bydel og Den jødiske bydel. Hradcany med sine katedraler og slottsområder har vært sete for konger, keisere og presidenter siden et 9. århundre. Tårn og spir som rager opp alle steder, på begynnelsen av 1800-tallet talte man antall tårn og spir til 103. I dag anslås antallet å være mer enn 500. Byens gamle sentrum er fredet som historisk område. Med buss og til fots i den vakre byen ser vi blant annet den gamle bydelen, rådhuset med det astronomiske uret, Det jødiske kvarteret og Karlsbroen. Retur til skipet, som i mellomtiden også har kommet til Praha, for lunsj. Om ettermiddagen tilbys en valgfri utflukt til det imponerende og staselige slottet i byen, et av de største slott i verden. Slottsområdet er omringet av flere flotte palasser, kirker og klostere. Områdets velfriserte hager gir et velkomment avbrekk til det historiske og byr på utsikt mot byen. Den gotiske St. Vituskatedralen er den største kirken i Praha og er sete for erkebiskopen og huser blant annet de glitrende kronjuvelene. I kveld er det festaften om bord. Skipet ligger til kai i Praha denne siste natten.

Dag 9

Praha - Oslo

Etter frokost sier vi farvel til skipet og går i land. Tid på egen hånd i Praha frem til hjemreise.  Transport til flyplassen i Praha og fly til Oslo om ettermiddagen/kvelden.

Reisebetingelser

PRIS
Prisen gjelder pr. person i delt dobbeltlugar
Tillegg for dobbeltlugar brukt som enkeltlugar (begr. antall) kr 4 980

PRISEN INKLUDERER
• Fly Oslo–Berlin/Praha–Oslo (pris på fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
• Flyskatter og havneavgifter
• Transport mellom flyplass og skip
• Åtte netters cruise i utvendig lugar
• Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
• Drikkevarer om bord: vann, vin, øl, juice og kaffe til måltidene og drinker servert i baren (ikke champagne og vin fra vinlisten)
• Norsk reiseleder med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE
• Utfluktspakke (ti utflukter) kr 3690
• Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
• Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro pr. utflukt til lokale guider og sjåfører.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

SKIPET
MS Elbe Princesse (4*+)
Rederi CroisiEurope
Byggeår 2016
Lengde 95 m
Antall dekk 2
Passasjerer 80
Om bord er det restaurant, salong med dansegulv, bar med liten terrasse, heis og soldekk. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, radio, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Fransk balkong på øvre dekk.