Essensen av Peru, en rundreise

Lima, Urubamba, Machu Picchu, Cuzco og Andesfjellene

Reisen er lagt opp spesielt for deg som ønsker å oppleve høydepunktene i Peru, men ikke har anledning eller ønske om å utforske hele landet. Fra Lima stiger vi opp i Andesfjellene til Solens rike. Her hersket det mektige Inkariket frem til spanjolenes invasjon. Cuzco var hovedstad og mesterverket Machu Picchu en av deres viktige byer. Et besøk på Machu Picchu er som å vandre rett inn i eventyret. Hovedstaden Lima ble grunnlagt av conquistadoren Francisco Pizarro og regnes som selve kronjuvelen i det spanske Amerika.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 25 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 11.04.2017 (3 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • Norsk reiseleder

Avreiser

 • Avreisedato 11.04.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 25 890,-
 • Avreisedato 25.06.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 27 990,-
 • Avreisedato 01.08.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 30 960,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise Norge

Avreise med KLM om morgenen. Turen går via Amsterdam med ankomst til den peruanske hovedstaden Lima kl 18.10 lokal tid. Buss til Hotel José Antonio. Hos KLM er mat og drikke inkludert ombord.

Dag 2

Lima – Urubambadalen

Etter frokost går turen tilbake til flyplassen, hvor flyet løfter oss innover de majestetiske Andesfjellene for å lande i inkahovedstaden Cusco. Nå er vi på historisk grunn og kjenner suset fra Inkatiden! På flyplassen venter bussen for å kjøre oss inn til sentrum hvor vi skal spise lunsj på restaurant Tunupa. Vi skal imidlertid ikke utforske Cusco ennå, men reise videre til Urubambadalen og Hotel San Augustin Recoleta. Her skal vi tilbringe ettermiddagen med hvile og akklimatisering. Siden vi nå er i høylandet er det viktig å ta det med ro og drikke mye væske første døgnet. En forsiktig start på høydeoppholdet er både fornuftig og påkrevd! Om kvelden legger reiseleder til rette for en lett middag på hotellet (ikke inkludert). Det er viktig å spise lett mat og avstå fra alkohol de første par dagene i høylandet. (F,L).

Dag 3

Urubamba

I dag skal vi utforske Urubamba-dalen som var selve hjerteslaget i Inkariket. I den fruktbare dalen på 2900 moh. dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Og her renner elven Vilcanota på sin ferd mot Amazonas og Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Først går turen til Pisaq, en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. På grunn av godt klima og bakende sol, mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubamba-dalen av vital betydning for hele Inkariket. Ennå i dag eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste! På torget i Pisaq handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren i landsbyen. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier. Etter lunsj på «Tunupa Valle» går turen til Ollantaytambo, et enormt kompleks fra Inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk hos en lokal familie gir oss et utmerket inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år!

Sen ettermiddag er vi tilbake på Hotel San Augustin Recoleta. Felles middag på hotellet om kvelden for de som har lyst. (F,L).

Dag 4

Machu Picchu

I dag går turen med tog til legendariske Machu Picchu, – den glemte inkabyen langt inne i Andesfjellene. Turen går langs bredden av Vilcanota-elva nordøstover mot Amazonas-jungelen. Som et eventyrslott troner Machu Picchu på et høydedrag mellom dype daler og høye fjell, der regnskogen møter fjellkjeden! De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse. Toget ankommer stasjonsbyen Machu Picchu Pueblo som ligger sammenklemt mellom bratte, bromelia-kledte fjellvegger ved elven dypt nedenunder Machu Picchu. Her sjekker vi inn på Hotel El Mapi, før vi tar bussen opp til selve ruinene. Etter et guidet besøk med spennende informasjon i det imponerende komplekset, legger reiseleder til rette for lunsj (ikke inkludert) og retur til hotellet, eller mulighet til å fortsette besøket på Machu Picchu hvor den enkelte kan få tid til ettertenksomt å nyte de mektige inntrykkene på stedet, eller gå en tur på inkastiene som går ut fra Machu Picchu. For eksempel er det en flott opplevelse å gå til Solporten hvor den berømte Incatrail kommer inn over åskammen. Forøvrig er landsbyen vi bor i sjarmerende, med mulighet til å tilbringe ettermiddagen der. Om kvelden samles vi til felles middag på hotellet. (F,M).

Dag 5

Machu Picchu – Cuzco

Etter frokost går togturen tilbake til Urubambadalen, hvor vi fortsetter videre med buss over et fjellplatå til Inkarikets hovedstad Cuzco. Byen var politisk og religiøst senter for Inkariket som på sitt største strakk seg fra Colombia i nord til Argentina og Chile i sør. Byen har en rekke bygninger og minnesmerker fra denne tiden, og sentrum er selvsagt UNESCO beskyttet. Dagens program gir oss et godt innblikk i Inkafolkets imponerende byggekunst og håndverkstradisjoner. Steinarbeidene er helt utrolige! Enda er det ingen som kan gi fullgodt svar på hvordan enorme steinblokker ble tilpasset hverandre med millimetermål i innfløkte vinkler! Vel framme i Cuzco, blir det innkvartering på Hotel San Augustin Plaza. Om ettermiddagen tar reiseleder oss med på en byvandring for å bli kjent og få et første møte med byen som inkaene kalte «verdens navle». (F)

Dag 6

Cuzco

Da spanjolene ankom Cuzco i 1533 møtte det dem et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggpynt og statuer i rent gull! Mye ble dessverre plyndret og ødelagt av conquistadorene, men fortsatt byr Cuzco på mektige minnesmerker fra inkatiden. Først går turen til Sachsahuaman, et imponerende seremonisenter utført i kjempemessige steinblokker på høyden over Cuzco by. Herfra kjører vi ned i Cuzco sentrum, hvor Koricancha (soltemplet) er den viktigste severdigheten, sammen med byens vakre katedral. I denne finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. Etter lunsj på restaurant Don Antonio blir det fritid. Cuzco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (F,L).

Dag 7

Cuzco – Lima

Formiddagen er fri til å slappe av på egen hånd. En rolig spasertur gjennom den UNESCO vernede gamlebyen anbefales. Ta deg tid til å beundre bygningene i spansk kolonistil som er bygget på et fundament av inkaenes steinhuggerkunst. Om ettermiddagen returnerer vi til Lima. Her sjekker vi inn igjen på hotellet vårt i Miraflores. Om kvelden samles vi for en avskjedsmiddag på restauranten La Rosa Nautica, som ligger på en pir over Stillehavets rullende bølgebrus. (F,M)

Dag 8

Lima - hjemreise

Så er vi kommet til siste dagen i Lima. Etter frokost blir det sightseeing. Vi starter i bydelen Miraflores hvor vårt hotell ligger. Herfra går turen gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Det historiske sentrum er også her UNESCO beskyttet. Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1824 og som i dag er en verdensby med over 9 millioner innbyggere. Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som er byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie. Dagens lunsj blir på restaurant Mangos på Larcomar-senteret før bussen tar oss til flyplassen som ligger i havnebyen Callao. Fra denne havnen la Thor Heyerdahl i 1947 ut med Kon-Tiki flåten på sin 101 dager og 8000 km lange ferd til Polynesia. I god tid før avgang må vi være på flyplassen for innsjekking til Norge med KLM. Avgang om kvelden via Amsterdam. (F,L)

Dag 9

Ankomst Norge

Ankomst til Amsterdam på ettermiddagen. Videre tilslutning til Norge og ankomst Oslo om kvelden. (Måltider på flyene). NB: Flytidene kan endres fram til avreise.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo–Lima t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet.
 • Flyavgifter
 • 7 hotellovernattinger i delt dobbeltrom i turistklasse
 • Frokost hver dag
 • 6 lunsj eller middag ( F = frokost, L = Lunsj og M = Middag; se dagsprogram)
 • Inngangsbilletter og transport iflg. programmet.
 • Norsk reiseleder og lokale guider

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider og sjåfører (ca 50 USD pp.)

HOTELLER:
Vi benytter følgende turisthoteller på denne turen:

LIMA: Hotel Jose Antonio Tel +511 445 77 43 / 445 68 70 www.hotelesjoseantonio.com

URUBAMBA: San Agustin Recoleta Tel: +51 84 20 16 66 http://www.hotelessanagustin.com.pe

MACHU PICCHU: Hotel El Mapi Tel +51 1 4226574 www.elmapihotel.com

CUZCO: Hotel San Agustin Plaza Tel +51 84 23 7331 http://www.hotelessanagustin.com.pe

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis ev. før avreise).

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

VED BESTILLING
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre) og passnummer til oss. Vi må ha dette for togturen til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan dette legges til i ettertid.

VISUM
Til Peru er det ingen visumplikt for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

VAKSINER
Er ikke lovpålagt, men vi anbefaler å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

VALUTA
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Den peruanske myntenhet heter Nuevos Soles og kan veksles på hoteller og veksleboder (1 USD = ca. 3,2 / 1 euro = ca 3,7, per 2. mai ‘16). Vær forsiktig med å veksle på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler! Ved ankomst til Lima anbefaler vi å veksle eller kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta!

SHOPPING
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske suvenirer, alt til meget hyggelige priser!

HØYDEN
I Cuzco (3600 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyke kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker med hjemmefra. Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.

KLIMA OG KLÆR
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. April er høst i Peru. Noe som vanligvis innebærer sol og pent vær med god dagtemperatur. Korte ermer på skjorter er normalen. Det kan gå en og annen regnbyge og temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser, anorakk og lue. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko med godt grep). En lett regnjakke eller en liten paraply er fornuftig å ha på lur.

MAT
Ved inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade! Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning! På gode restauranter får man middag inkludert drikke for ca kr 90.

STRØM
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.

TIPS
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 50 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.

BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Til Machu Picchu trenger du en mindre sekk eller bag, da vi ikke får med oss store kofferter på toget. Koffertene oppbevares trygt i mellomtiden. Håndbagasje hos KLM er inntil 12 kg pr. person.

TELEFON
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer fint, men dekning er ikke like bra som i Norge. Det er ellers god tilgang på telekort og telefonautomater i Peru, og alle hotellene har selvsagt telefon på rommet.

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Peru før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle. Noen av titlene finnes bare på bibliotek.

• Steinar Anda/Jørgen Blitzner: Peru, skatter skjult i jungel, gjemt i sand. Eide Forlag, 2004.

• Ronald Wright: Cut stones and crossroads. A journey in the two worlds of Peru. Viking Press, 2001

• Victor von Hagen: Highway of the sun, Brown and Company, 1955

• David P. Werlich: Peru – a short history, Southern Illinois University Press, 1978

• John Hemming: The Conquest of the Incas, Harcourt, Brace, Jovanovich, Inc., New York, 1973/2003

• Nigel Davies: The Ancient Kingdoms of Peru, Penguin, 1998

• Thor Heyerdahl: Skjebnemøte vest for havet, Gyldendal 1992

• Tore og Stoika Zetterholm: Stenene roper, Den norske Bokklubben 1991

• Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd, Gelmuyden.Kiese 1999

• Hugh Thompson/Cochineal Red: Travels through ancient Peru, Waidenfield & Nicholson, London 2006

• Hugh Thompson: White Rock, Waidenfield and Nicholson, London 2005

• James Higgins: Lima, Signal Books, Oxford 2005

• Louis Baudin: Daily life of the Incas, Dover Publications Inc., New York 2007

SIKKERHET
Etter mye uro og interne stridigheter på 1980-tallet er Peru nå inne i sitt tredje tiår med fredelig utvikling. Geriljaorganisasjonen «Lysende Sti» fikk aldri med seg grasrota og måtte gi opp sin kamp da deres leder og grunnlegger ble arrestert i 1992. Han sitter fortsatt fengslet i hovedstaden Lima. Som i mange andre land i den tredje verden er det også i Peru en del lommetyver som ser seg om etter uforsiktige turister. Det er lurt å unngå store folkemengder, og vi anbefaler våre deltagere ikke å bære kontanter, pass og verdipapirer i ytterlommene, men i en egnet lomme/veske innenfor klærne. Flysikkerheten i Peru er på nivå med Europa. Vi bruker fortrinnsvis det veletablerte flyselskapet LAN Peru. Selskapet er selvsagt underlagt vanlige, internasjonale prosedyrer for flysikkerhet og teknisk vedlikehold og deres flypark har en gjennomsnittsalder på 5,2 år.

FLYPLASS I NORGE
I tillegg til Oslo flyr KLM også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.

ANDRE ØNSKER
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Hvis du ønsker å kombinere med badedager kan vi komme med forslag i forhold til årstid og budsjett. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen!