Fottur i Pyrenéene

/ Gjennom Baskerland til Atlanterhavet

 • Fra St Jean Pied de Port til St Jean de Luz
 • Langs smuglerruter på grensen mellom Frankrike og Spania
 • «Postkortlandskap» med mange fasetter
 • Sjarmerende og pittoreske landsbyer

På denne fotturen utforsker vi deler av Pyrenéene, fjellkjeden på grensen mellom Frankrike og Spania – og går på våre føtter gjennom Baskerland til Atlanterhavet! Dette kan betegnes som «postkort-landskap» da turen byr på et mangfold av pittoreske landsbyer, stier, topper og daler som både overrasker og gleder! Baskerland er et urfolksområde med en spennende og dramatisk historie. Vi følger fjellrygger langs grensen mellom Frankrike og Spania, krysser gamle smuglerruter og besøker «sjeldent vakre» landsbyer. Landskapet blir gradvis lettere og grønnere jo nærmere vi kommer vårt mål. Glemte vi å nevne det franske og spanske tradisjonelle kjøkken? Vi tror vi kan love deg en tur du vil minnes lenge!

Vanskelighetsgrad 4 støvler

Merk snarest.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 02.10.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager
NORSK TURLEDER
Gunnar Sevåg

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.10.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 16 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge-Biarritz-St Jean Pied de Port

Avreise fra Oslo Lufthavn til Biarritz. Her blir vi hentet for en kort transport til St. Jean Pied de Port som ligger på den franske siden av Pyrenéene og er startpunktet for de som ønsker å gå den franske pilegrimsruten av El Camino de Santiago. Vi sjekker inn og er klare til felles middag.

Dag 2

St Jean Pied de Port til Roncesvalles

Etter en kort transportetappe (ca 30 min) følger vi pilegrimsruten El Camino de Santiago mot Roncesvalles i Spania. Trolig møter vi mange pilegrimer denne dagen som skal krysse Pyrenéene. Hvis godvær er det mulig å komme opp på Urkulu (1409 m). Vi befinner oss nå i det spanske vinområdet Navarra. Vel framme i Roncesvalles besøker vi den gamle kirken, klosteret og krypten alt fra 1300-tallet. Vi overnatter vegg-i-vegg i et nyrestaurert pilegrimshotell, tidligere et sykehus. Middag på hotellet.

Dag 3

Roncesvalles-Aludes/St Etienne de Baigorry

Dagen starter med oppstigning fra hotellet og deretter vakker nedstigning gjennom Hayra-skogen og åpent landskap. Vi følger langs stier benyttet i årevis av gjetere fra Navarra, her vil vi kunne nyte roen og stillheten. Stien følger åskammer, enkelte av dem direkte langs grensen. På slutten av dagen kommer vi til en liten landsby Aludes hvor vi blir hentet og får videre transport til St. Etienne de Baigorry hvor det blir middag og overnatting.

Dag 4

I hjertet av Navarra

I dag går vi i retning de vakre toppene av Iparla, langs den spansk-fransk grense. Vi er nå i hjertet av det kjente vinområdet Navarra, og følger gjennom de vakre, klassiske landsbyene i baskerland. Vi ankommer landsbyen Bidaray hvor vi spiser middag og overnatter.

Foto: H. Vogel
Dag 5

På gamle smuglerstier til Ainoha

Etter en kort transport (ca 20 min) fortsetter vi turen langs en gammel smuglerrute hvor det tidligere foregikk en del plyndringstokter. Frankrike og Spania er her delt av en liten bekk. Til dels bratt oppstigning i en gresskledd skråning før vi krysser grensen. Vi kommer opp til et klippelignende landskap hvor vi ofte kan se store kolonier av gribber. Vi kommer ned til vårt hotell beliggende 200 meter fra spanskegrensen, i utkanten av Ainoha. Samme ettermiddag eller neste morgen går vi opp til Ainoha, kjent som en av Frankrikes vakreste landsbyer med nydelige hus i tradisjonell baskisk stil. En deilig middag venter!

Dag 6

"The witches territory"

Kort transport (ca 10 min) på morgenen til et lite stykke over grensen, deretter går vi til fots fram til landsbyen Zugarramurdi i Spania. Vi skal vandre i området på spansk side som er kjent for hekser og som i sin tid ble brent på bålet i hopetall. Vi når toppen av Atxuria (756m) og går så ned i dalen Grottes de Sar og deretter helt fram til en av de vakreste baskiske landsbyene, Sare – og vårt hotell like utenfor landsbyen. Middag og overnatting.

Dag 7

Sare/St Jean de Luz/Hjemreise

Etter frokost går vi inn til den baskiske landsbyen Sare (ca ½ time). Benytt anledningen til å se den vakre kirken! Buss til kysten og fiskerlandsbyen St Jean de Luz hvor det kanskje kan friste med en dukkert i Atlanterhavet? Stedet er nemlig kjent for sine flotte strender. Her tilbringer vi noen formiddagstimer og det blir litt tid på egenhånd til shopping og lunsj på en av de mange, koselige spisestedene. Deretter en kort transfer til flyplassen i Biarritz for hjemreise til Norge.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4. Lengden på turene ligger på +/- 6 timer. Pauser kommer i tillegg. Vi følger gamle smuglerruter på grensen mellom Frankrike og Spania. Høyeste nivå på turen er 1400 moh. Terrenget kan være bratt enkelte dager, og enkelte dager kan vi også oppleve bratte skråninger. Pyrenéene er en del «opp og ned», og krever at du er i god form. Gode fjellstøvler/hikingsko med god såle og god ankelstøtte viktig.

Høydeforskjeller og tidsangivelser:

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
+ 600 300 840 900 640 0
200 950 850 500 600 100
Timer 5t 6t 6t45 6t30 5t30 1 t

Høydeforskjeller og tidsangivelser: Angivelsene er cirkatider og beregnet ut fra aktiv gåtid. Pauser/stopp kommer i tillegg. + utgjør samlet antall meter i høydestigning pr. dag. – utgjør samlet antall meter nedstigning pr dag.

Alt dette er inkludert:

 • Fly t/r Oslo Gardermoen – Biarritz inkl dagens skatter og avgifter
 • All lokal transport iflg program
 • 6 overnattinger i delt dobbeltrom iflg program
 • Helpensjon fra og med middag Dag 1 til og med frokost Dag 7
 • Alle hotellfrokoster
 • Picnic på vandreturene
 • Middag på hotellet eller nærliggende restaurant 
 • Bordvin (1 flaske pr 3 personer) til de inkluderte middagene på vandreturen
 • Fransk engelsktalende lokalkjent guide
 • Norsk turleder med på reisen.

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og sykeforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Lunsj Dag 7
 • Snacks og drikke på fotturene
 • Drikke til måltidene utenom bordvin, se «inkludert»
 • Tips til lokal guide og annet
 • Enkeltromstillegg kr 2100 (begrenset antall).

BESTILLING OG BETALING Ved bestilling må navnet oppgis slik det fremkommer i passet. Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2000 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca. 2 uker før avreise.

AVBESTILLINGSREGLER Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

 • Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
 • Fra og med 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra og med 65 dager til 36 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra og med 36 dager før avreisedato eller ved manglende fremmøte på avreisedagen: Ingen refusjon.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen. 

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Overnatting. Vi bor 5 netter på forskjellige hoteller 2**, alle sjarmerende og karakteristiske for området. Her bor vi i delt dobbeltrom (separate senger), 1 natt bor vi i hyggelig leilighet (2-4 personer). Enkeltrom mulig mot tillegg i pris. Begrenset antall. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen.

 Hotell  Dag
Hotel Ramuntcho 1
Casade Beneficiados 2
Hôtel Manexenea og gjestehus* 3
Hotel Noblia 4
Hôtel Ur Hegian 5
Hotel Baratxartea eller Hôtel Pikassaria 6

*Dag 3 må gruppen påregne å bli delt på to overnattingssteder; et autentisk og privatdrevet gjestehus og et hotell. Middag spises sammen. Det tas forbehold om eventuell endring av overnattingssteder.

Måltider. Helpensjon fra og med middag ankomstdag til og med frokost hjemreisedagen.  Frokostene varierer mellom buffet og kontinental. Ønsker du å supplere med knekkebrød, små bokser med leverpostei makrell i tomat osv kan du ta med dette hjemmefra. Lunsjene som er type picnic, er innholdsrike og består eksempelvis av salat, spekemat, ost, frukt og kake. Guiden eller hotellet forbereder lunsjen. Det franske og baskiske kjøkken er kjent, så smakfulle måltider kan forventes. Bordvin inkludert til middagene på vandredagene (1 flaske pr 3 personer). All drikke utover bordvin og mengde inkludert, betales utenom. Det må gis beskjed ved påmelding vedrørende eventuelle matintoleranser eller om man er vegetarianer.

Flybilletter

Dato Strekning Tider  Fly nr  Selskap 
2/10 Oslo Gardermoen – Paris 12:30-14:55 AF1775  Air France
2/10 Paris-Biarritz 16:20-17:45  AF7656 Air France
8/10 Biarritz-Paris 18:20-19:50 AF7657  Air France
8/10 Paris- Oslo Gardermoen 20:40-23:00  AF1274  Air France

Billettene er økonomiklasse. Alle tider er lokale tider. Reisetidene bestemmes av flyselskapene.

Tilslutningsbilletter. På denne flygningen kan vi tilby tilslutningsbilletter fra andre flyplasser i Norge slik at du kan møte gruppen/splitte med gruppen i Paris. Du behøver ikke via Oslo. Be om tilbud.

Guide/gruppestørrelse. Lokal guide på fotturen, som vil vise deg lokale spesialiteter og fortelle om områdets kultur, historie og geografi. Guiden er spesialist på området og også ansvarlig for logistikken. Norsk turleder vil være med på turen. Hans/hennes oppgave er å følge deltakerne på reisen og bidra med oversettelse og hjelp hvis det måtte trenges underveis på hele turen. Gruppestørrelse: Min. 10 deltakere, maks 15 deltakere. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen. Guiden er bedre i fransk enn i engelsk, norsk turleder bedre i engelsk enn i fransk, men det pleier gå bra hva forståelse angår.

Bagasje/klær/utstyr. Bagasjen transporteres fra sted til sted underveis på vandringen. Ta med dagstursekk som også har plass til å bære litt av felles mat/drikke til picnic på gådagene. Resten av tøyet/utstyret kan pakkes i koffert/bag. Middagsantrekket behøver ikke være pyntet. Klimaet er influert av Atlanterhavet. Raske endringer i temperatur og vær kan forekomme. Gjennomsnittlig temperatur 19 grader. Det er viktig med godt regntøy, ikke kun en allværsjakke. Så ta med klær for alle værtyper, også lett ulltøy. Fjellstøvler/hiking sko må ha god gripesåle og ankelstøtte. Ta gjerne med staver (sammenleggbare så de går i kofferten). Ta med kopp til nykokt kaffe /te på dagsturene. Guiden lager salater til lunsj som hver enkelt frakter. Ta derfor med en tett plastboks med lokk og bestikk til salat, ost, skinke osv. Forslag pakkeliste vil bli sendt ut nærmere avreisedagen.

Kart. Pays-Basques Ouest og Pays-Basques Est (hiking map) 1:50.000 dekker hele turen. Kartet kan kjøpes i landsbyen Dag 2 i butikk like ved hotellet. Nomaden i Oslo har et stort utvalg av utenlandske kart, se www.nomaden.no.

Valuta. I Frankrike og Spania brukes Euro. Penger kan veksles på Gardermoen. De fleste steder tar kort, men man må alltid ha med seg litt kontanter til småkjøp.