Italiensk pizza i vakre Toscana-omgivelser.

Fottur i Toscana

/Langs pilegrimsveier i sørlige Toscana

Opplev det gode liv og bli med på fottur i bølgende toscansk landskap! Med vår lokale guide vandrer vi langs pilegrimsveier i sørlige Toscana og besøker landsbyer, kloster og kirker, vingårder og slott. Vi vandrer blant olivenlunder og vinmarker langs Unesco-dalens pilegrimsveier hvor etruskernes hellige fjell Monte Amiata med sine 1700 moh er et blikkfang under uken! Reisen starter i Montalcino og avsluttes i Sovana. Toscana er tur og kultur i skjønn forening!

Veldig fornøyd med en flott uke i nydelig landskap !!!!! Var veldig fornøyd med opplegget og det å komme på steder litt utenfor den mest kjente turist-løypa. Fikk masse deilig mat og god vin. Veldig hyggelig med lunsjer på vingårder! Guiden vår var kjempehyggelig og veldig hjelpsom. Transporten fungerte veldig bra med skikkelige biler og hyggelige sjåfører. For meg var det passe lange gå-etapper. Ble fin blanding av vandring og kultur og gode måltider. Tove, 2015.

Vanskelighetsgrad 2 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 09.09.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • EN TUR I SAMARBEID MED AFTENPOSTEN
 • A-KORT RABATT KR 500,-
NORSK TURLEDER
Hilde Løken Magnussen

Avreiser

 • Avreisedato 09.09.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 17 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Toscana - Montalcino

Avreise fra Oslo Lufthavn, Gardermoen direkte til Roma. Der blir gruppen møtt på flyplassen for transport (ca 2,5 t) til middelalderlandsbyen Montalcino i dalen Val D`Orcia, verdenskjent for sine Brunello DOCG viner. Grunnet sent ankomst, blir det ingen stopp underveis for kjøp av mat og drikke, så det anbefales å ha med seg litt i bussen for å innta underveis.

Landsbyen Montalcino ligger på en høyde med en unik utsikt til pilegrimsveien ”Via Francigena” som går mellom Firenze og Siena. Innsjekk på et hyggelig B&B i hjertet av landsbyen. Montalcino byr på lokale håndverksbutikker og landsbyen domineres av middelalderborgen fra 1300 tallet, ”La Fortezza”. Ingen måltider inkludert i dag.

Dag 2

Pilegrimsveien til klosterkirken Sant Antimo / Vingårdslunsj

Dagens fottur starter direkte ut fra Montalcino. I et grønt landskap med en fantastisk utsikt til dalen vandrer vi på pilegrimsveien mot klosterkirken Sant Antimo. De eldste Brunello vinprodusentene passeres, verdenskjente for tradisjon og teknikker. Stopp hos vår gode venn Katia som ønsker oss velkommen. Besøk i vinkjelleren før det serveres pikniklunsj (inkl) i det fri med hennes økologiske «rosso di Montalcino» DOC og Brunello di Montalcino DOCG. Måltidet vil være på terrassen under en vinranke med utsikt hvorfra kirkeklokkene fra klosteret kan høres i det fjerne.

Vi forlater Katia og fortsetter pilegrimsveien til klosterkirken som ble grunnlagt av Karl den Store i år 781. Klosterkirken ligger vakkert til i Starcia dalen omgitt av olivenlunder, vinranker, slanke sypress alléer og skog. Kl. 15.00 kan høres munkenes gregorianske sang under Nona-Bønnen. Lystenning. Buss, eller for de som ønsker det, kan vi gå en annen rute tilbake til Montalcino hvor det blir tid på egenhånd. Vi anbefaler et besøk i ”La Fortezza”, 1300 talls borgen, eller museet som rommer kunst fra den Sieneske og fiorentinske skolen. (entré ikke inkl.) Til middag i kveld serveres typisk italiensk og steinbakt pizza på lokal trattoria i Montalcino. Italia – here we come! F/P/M Gå-etappe ca 10 km.

Dag 3

Pilegrimsveien til Castel del Piano / Slottslunsj

Frokost og utsjekk. Kort busstur til Poggio Ferro som ligger på en ås med utsikt mot havet. Vandring i åpent landskap mot ruinene hvor St. Benerdino, Franz av Assisis etterfølger, bygde et kloster. Strekningen vi går i dag er den samme som ble benyttet av St. Caterina som oppholdt seg på slottet og i Montegiovi i lengre perioder. Ved ankomst vinslottet tar vi en liten spasertur ute på vinmarken og til noen av regionens eldste oliventrær plantet her på tempelriddertiden. De gamle trærne har noe bibelsk over seg med sin krokete fasong og er av typen Olivastra Seggianese som har en høy grad av antioksidanter. De ble hovedsakelig benyttet til medisinsk formål i middelalderen.

Videre til Emily Youngs  ”engel” hvor guiden forteller om hennes fredsprosjekt. Vel oppe på slottsplassen ønskes dere velkommen av familien Greene. Stedet fremstår som et ”arkitektonisk lappeteppe” og var først registrert rundt 1042. Det er som om stedet forteller sin egen historie hvor familien gjennom restaureringen har gjort mange viktige funn. Dalen som omkranser stedet er en av de best ivaretatte og er fremdeles ”uberørt”.  For de vininteresserte skal vi selvfølgelig ta dere med til hjertet av slottet, nemlig vinkjelleren! Tapaslunsj på slottsplassen eller i hertuginnesalen med ulike økologiske retter akkompagnert av slottets vin.

Etter lunsj fortsettes vandringen til landsbyen Castel del Piano som ligger på en høyde. Innsjekking på vårt hotell og litt tid på egenhånd. Vi anbefaler å besøke kirken med ”den sorte Madonna”. I kveld blir det middag på egenhånd, vi anbefaler gjerne restaurant i landsbyen. F/L Gå-etappe ca 15 km.

Toscana
Dag 4

Pilegrimsveien ”Anteata” / Vingårdslunsj

Frokostservering og utsjekk. Vi starter direkte fra Castel del Piano i St. Caterinas fotspor til etruskerlandsbyen Montegiovi, som ligger på en ås og dominerer landskapet. I Montegiovi er det flott utsikt til vinslottet som ble besøkt dagen før. St. Caterinas hus passeres før vi fortsetter blant olivenlunder og vinranker, en del bakker er det også på Pilegrimsveien ”Anteata”, blant annet opp en lang sypress allé.

Økologiske tapasretter serveres på Marcos sjarmerende vingård Montecucco, akkompagnert av hans vin. Sesongens grønnsaker, urter, ost og olivenolje, skinke og håndlaget pasta står på menyen. Det er svømmebasseng på stedet, så ta med badetøy denne dagen.

De som ønsker kan bli med guiden et kort stykke til landsbyens park som har flott utsikt til dalen, nærliggende slott og borger, og til den lille kirken, La Pieve di Santa Lucia. Kort busstransport til Santa Fiora hvor Silvia selv ønsker velkommen til » Villa Silvia». Svømmebasseng og hage til disposisjon, servering av aperitiff og snacks.

Villaen ligger 2 km utenfor Santa Fiora og er innredet med stil og toskansk sjarm. Silvia er spesielt kjent for sitt gode kjøkken, hvor hun benytter enkle ingredienser med respekt for råvarenes sesong og friskhet. Kjøkkenet og villaen er drevet av Silvia selv, som har utdannelse fra den prestisjetunge internasjonale kokkeskolen Etoile.  Hva er mer naturlig i kveld enn å prøve Silvas kjøkken for middag? F/L/M Gå-etappe ca 17 km.

Toscana, landskap
Dag 5

En «kirke på vann», middelalderhage og La Pieve

Med vår lokale guide starter vandringen direkte fra villaen til landsbyen Santa Fiora. Turen i dag er enkel og avslappende. Santa Fiora distribuerer drikkevann til hele midt Italia og vi følger ”vannets vei” først til den botaniske hagen grunnlagt på 1600 tallet. Opprinnelig var den laget til en fiskedam hvor hertugfamilien Sforza en gang drev en av Europas første oppdrett av ørret. Det finnes små og store torg, smale sjarmerende gater med symboler og inskripsjoner, middelalder- og renessanse arkitektur, byporter og panoramautsikt på vår vei videre til kirken La Pieve som rommer de verdenskjente 1400 talls keramikkverkene til Andrea og Luca della Robbia. Hovedtorget med klokketårnet byr på små lokale håndverksbutikker. Tid på egenhånd før lunsj blir servert i landsbyens ”Fellini” restaurant, håndlaget pasta og villsvin står på menyen! Kanskje vil du prøve en hjemmelaget italiensk gelato (is) og kaffe på torget før turen går tilbake til Villa Silvia? Svømmebasseng og hage til disposisjon på «Villa Silvia». Om kvelden får vi igjen nyte Silvias gode kjøkken. F/L/M Gå-etappe ca 5 km.

I ettermiddag kan du delta på kurs i italiensk matlaging! Pris € 50,- p.p. (min. 8 maks 14. personer). Kurset inkluderer ca. 2 ½ times kurs med chef, forkle, oppskriftshefte og aperitiff underveis.

 

Dag 6

Dagen fri i Etruskernes Sovana

Etter frokost og utsjekk går turen med buss til Sovana hvor hotellet (4****) venter oss! Hotellet har nydelig hage og et deilig basseng som er til for å nytes!  Dagen er til egen disposisjon, med nok av tid til å utforske Sovana på egenhånd! Sovana er en liten og sjarmerende landsby med flere kaféer og restauranter, en veldig god isbar, nydelig italiensk pizza samt små håndverksbutikker hvor lokale kunstnere stiller ut og selger sine verk. Å besøke katedralen, en av de eldste i Toscana, er et «must». Den ligger vegg-i-vegg med Palazzo Vescovile som var biskopens hovedsete. Her kan krypten besøkes. Felles middag i kveld på landsbyens hyggelige trattoria som ligger i gåavstand fra hotellet. Lunsj er ikke inkludert i dag, men det finnes et stort utvalg restauranter / kaféer i landsbyen. F/M

Dag 7

”Vie Cave” fra Sovana til Pitigliano / Varme kilder i Saturnia

Etter en deilig fridag i går, er vi klare for en fascinerende vandring som starter fra landsbyen Sovana. Stien går i variert lende langs etruskernes skjulte veier frem til landsbyen Sovana. Her går stien opp i åsene, deretter ned i kløftene som etruskerne, pilegrimer og handelsmenn har benyttet i århundrer. Pitigliano landsby er nesten uvirkelig der den ligger på en «stein» 313 meter over havet og dukker opp fra ”ingenmanns land”. Eldgamle steinhus henger bokstavelig talt fast i en klippevegg, som om hus og fjell er smeltet sammen som en voks klump for så å modelleres. Til tross for sin skjønnhet er allikevel denne delen av Toscana den minst kjente og trolig den minst besøkte. Her har man ikke de historisk-monumentale byggverk som Firenze og Siena er fulle av. Ingen stor rikdom, dette er en by bebodd av vanlige bønder og håndverkere, men med en unik historie! Her møtes fortid og nåtid. Vi anbefaler å besøke Palazzo Orsini (spennende museum fra Aldobrandeschi og Orsini familiene fra 1000- tallet) og ”Lille Jerusalem”. Etter lunsj (ikke inkludert) kjører vi buss et kort stykke til de varme kildene i Saturnia. Disse holder en konstant temperatur på 35 grader, altså en behagelig opplevelse! Så her er det bare å nyte! Tilbake til hotellet i Sovana. Om kvelden ønsker Lisa oss velkommen til middag i sin restaurant nær katedralen. F/M Gå-etappe ca 13 km. Husk badetøy denne dagen, håndkle vil bli gitt av guiden.

Dag 8

Hjemreise

Frokost og utsjekk etter en deilig uke i Italia! Avreise i buss fra hotellet og vel 2 timers reise til Roma FCO lufthavn. Kun frokost inkludert i dag.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 2. Denne turen passer for de fleste, det er en kulturvandring, en forholdsvis lett fottur i toskansk landskap – tur og kultur i skjønn forening! Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til vær eller andre forhold som gjør dette nødvendig. Turen går langs pilegrimsveier på en blanding av grusvei/langs vinmarker og olivenlunder. Noe på asfalt ut og inn av landsbyene.

Dag 2 3 4 5 6 7
Fottur, km 10 15 17 5 13

Antall km er cirka-tall.

Prisen inkluderer:

 • Flyreise t/r Oslo –Roma inkl. dagens skatter/avgifter
 • Overnatting i delt dobbeltrom
 • Måltider som nevnt i programmet fra og med frokost Dag 2
 • Bagasjetransport
 • Lokal transport som i programmet
 • Inngangsbilletter i henhold til program
 • Lokal guide på vandringene
 • Til middagene som er inkludert i programmet, er det inkludert vin og vann (1 flaske pr 2 pers) og kaffe
 • Norsk turleder følger gruppen fra Oslo.

Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud.

Ikke inkludert:

 • Reise- og ulykkesforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Middag Dag 1 og 3
 • Lunsj Dag 6 og 7
 • Tips
 • Alt annet som ikke står nevnt som inkludert over
 • Matkurs
 • Enkeltromstillegg kr 1990,- (med unntak av på Villa Silvia, Santa Fiora hvor man må dele rom).

BESTILLING OG BETALING Ved bestilling må navnet ditt oppgis slik det fremkommer i passet. Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2000 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca. 2 uker før avreise.

ABESTILLINGSREGLER Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

 • Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
 • Fra og med 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra og med 65 dager til 36 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra og med 36 dager før avreisedato eller ved manglende fremmøte på avreisedagen: Ingen refusjon.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 10 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Overnatting

Dag 1-2 Residenza Palazzo Saloni, Montalcino
Dag 3 Grand Hotel Impero Spa & Resort, Castel del Piano
Dag 4-5 Villa Silvia, Santa Fiora
Dag 6-7 Sovana Hotel & Resort, Sovana

Overnattingsstedene er en miks av hyggelige gjestehus og hotell. Det tas forbehold om endring av overnattingssted av tilsvarende standard. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen. For de som velger enkeltrom, gjelder dette ikke på Villa Silva, hvor man må dele dobbeltrom (separate senger).

Måltider. Toscana er «slow food» land, hvor tradisjoner sammen med nye tendenser setter sitt preg på hverdagsliv og fest. I området som besøkes produseres seks av Italias DOCG viner. Her er måltidene en sosial begivenhet og handler om livskvalitet. Ved påmelding må det oppgis om man er vegetarianer eller har matintoleranser det skal tas hensyn til.

F (frokost), P (picnic), L (lunsj), M (middag) er inkludert som indikert i programmet.

Middag Dag 2: Forrett, pizza, dessert, kaffe, øl eller 1 flaske vin og vann pr 2 personer. Middag Dag 4, Dag 5, Dag 6 og Dag 7: 3 retter, dessert, kaffe. 1 flaske vin og vann pr 2 personer. Ønskes mer vin eller annen vin enn det som er inkludert, betales dette direkte til restauranten.

Flybilletter

Avreise dato Avreise Oslo Fly nr Ankomst Retur dato Avreise Fly nr Ankomst Oslo Flyselskap
9/9

 

18:00

 

DY1872 21:10 16/9 13:50 DY1873 17:00 Norwegian

 

Alle tider er lokale tider. Reisetidene bestemmes av flyselskapene.

Turleder/gruppestørrelse. Norsk turleder følger med på turen. Lokal svensk- eller engelsktalende guide møter gruppen neste morgen på hotellet og følger med på alle vandringene i Toscana. Hun kommer til hotellet hver morgen og reiser hjem til seg før middag. Den lokale guiden har mange års erfaring med turisme, ikke minst fra matbransjen og vinens verden og vil dele sin kunnskap, gode latter og entusiasme og vise dere sitt autentiske Toscana. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen. Gruppestørrelse minimum 10, maksimum 15 personer.

Bagasje/utstyr. Temperaturen ligger vanligvis mellom 15-25 grader, men det kan være vekslende sol og regn. Ta med klær for alle værtyper. Forslag til pakkeliste vil bli sendt deltakerne nærmere avreise.

Vi gjør oppmerksom på at ikke alle overnattingssteder har heis og at hver enkelt må ta sin bagasje til og fra rom og buss.

Valuta. I Italia benyttes euro. Det kan veksles penger på flyplassene og i landsbyene. Kortkan brukes i de fleste automater og butikker, men det er lurt å ha kontanter til kjøp i lokale butikker.

Kart. Deltakerne vil motta en mer utførlig beskrivelse av fotturene samt enkelt kart ved ankomst hotellet. Reisehåndbøker på det norske markedet beskriver i liten grad Monte Amiata-området.