Vandre langs pilegrimsveier i sørlige Toscana

/Toscanas skattkammer

Opplev noen riktige godbiter av det litt ukjente Toscana på denne vandreturen i bølgende toscansk landskap! Denne uken vandrer vi langs pilegrimsveier i det sørlige Toscana og besøker landsbyer, kloster og kirker, vingårder og slott og nyter av det gode lokale kjøkken, vinsmakinger  og viner fra dette fantastiske vinområdet. Vi vandrer blant olivenlunder og vinmarker – langs pilegrimsveier hvor etruskernes hellige fjell Monte Amiata med sine 1700 moh er et blikkfang under uken! Reisen starter i Montalcino og avsluttes i landsbyen Sovana. På denne vandreturen får du virkelig oppleve noen av Toscanas skatter!

Vanskelighetsgrad 2 støvler

Merk påmelding snarest.

Vi takker for en på alle måter en god og flott planlagt vandretur i Toscana. Vellykkede lunsjbesøk med deilig vin og mat – smaking i rikelige mengder. Vi koste oss også på alle de utsøkte overnattingsstedene. Susannas historiske Palass hadde en egen sjarm. Fint å starte her. Deretter ble det bare bedre og bedre. Flott vandring i vakkert, bølgende landskap som stadig endret seg underveis. Vår lokale guide, med sin kunnskap og sitt gode humør og latter, bidro til å gjøre turen ekstra vellykket.  Likeledes at vi var en liten gruppe. Alltid samlet ved samme bord. Brit og Svein/2017

Tusen takk for en meget god opplevelse fra Escape, fra dine tidlige mailer med informasjon og til turens slutt. Ryddig og profesjonelt. Jeg ønsker å si at den norske turlederen var en meget behagelig leder og satt stor pris på at hun var med. Vår guide i Toscana var også god. Hun brydde seg om alle og sørget for at vi var fornøyd hele tiden. Det var så koselig å komme til disse private hjem og spise hjemmelaget mat. Passe mengder også. Takk igjen for en meget bra tur og at du bryr deg om dine reisende. Moira/2017

Veldig fornøyd med en flott uke i nydelig landskap !!!!! Var veldig fornøyd med opplegget og det å komme på steder litt utenfor den mest kjente turist-løypa. Fikk masse deilig mat og god vin. Veldig hyggelig med lunsjer på vingårder! Guiden vår var kjempehyggelig og veldig hjelpsom. Transporten fungerte veldig bra med skikkelige biler og hyggelige sjåfører. For meg var det passe lange gå-etapper. Ble fin blanding av vandring og kultur og gode måltider. Tove/2015

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 450,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 18.09.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Aktiv ferie
NORSK TURLEDER
Hilde Løken Magnussen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 18.09.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 17 450,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Toscana - Montalcino

Avreise fra Oslo Lufthavn. I Roma blir vi møtt på flyplassen for transport (ca 2,5 t) til middelalderlandsbyen Montalcino i dalen Val D`Orcia, verdenskjent for sine Brunello DOCG viner. Italia – here we come!

Landsbyen Montalcino ligger på en høyde med en unik utsikt til pilegrimsveien ”Via Francigena” som går mellom Firenze og Siena. Innsjekk på et hyggelig hotell i hjertet av landsbyen. Montalcino byr på lokale håndverksbutikker og landsbyen domineres av middelalderborgen fra 1300 tallet, ”La Fortezza”. Om tiden tillater litt tid på egenhånd, anbefaler vi et besøk i borgen eller museet som rommer kunst fra den sieneske og florentinske skolen. Ingen måltider inkludert i dag, men du er invitert til en velkomst-aperitiff på hotellet, og vi har reservert bord på et hyggelig spisested i landsbyen for dem som ønsker å spise samlet.

Dag 2

Pilegrimsveien til klosterkirken Sant Antimo / Vingårdslunsj

Vi starter dagen med en liten runde i Montalcino da vår fottur starter direkte ut fra landsbyen. I et grønt landskap med en fantastisk utsikt til dalen vandrer vi på pilegrimsveien mot klosterkirken Sant Antimo. De eldste Brunello vinprodusentene passeres, verdenskjente for tradisjon og teknikker. Vi gjør et stopp hos en av områdets vinprodusenter for et besøk i deres vinkjeller før det serveres en enkel lunsj på gården akkompagnert av vingårdens deilige viner.

Vi forlater vingården og fortsetter pilegrimsveien til klosterkirken som ble grunnlagt av Karl den Store i år 781. Klosterkirken ligger vakkert til i Starcia dalen omgitt av olivenlunder, vinranker, slanke sypress alléer og skog. Vi får transport tilbake til Montalcino. Til middag i kveld serveres typisk italienske godbiter på lokal trattoria i landsbyen. (F/L/M) Gå-etappe ca 10 km.

Dag 3

Pilegrimsveien til Castel del Piano / Slottslunsj

Frokost og utsjekk. Kort busstur til Poggio Ferro som ligger på en ås med utsikt mot havet. Vandring i åpent landskap, strekningen vi går i dag er den samme som ble benyttet av St. Caterina som oppholdt seg på slottet og i Montegiovi i lengre perioder. Vinslottet som vi besøker har nydelig utsikt over vinmarken og til noen av regionens eldste oliventrær plantet her på tempelriddertiden. Vel oppe på slottsplassen ønskes vi velkommen av familien Greene, for øvrig etterkommere av forfatteren Graham Greene som døde i 1991. Stedet fremstår som et ”arkitektonisk lappeteppe” og var først registrert rundt 1042. Det er som om stedet forteller sin egen historie hvor familien gjennom restaureringen har gjort mange viktige funn. Dalen som omkranser stedet er en av de best ivaretatte og er fremdeles ”uberørt”.  For de vininteresserte skal vi selvfølgelig ta dere med til hjertet av slottet, nemlig vinkjelleren! Tapaslunsj på slottsplassen eller i hertuginnesalen med ulike økologiske retter akkompagnert av slottets egen vin. Vi lover deg et minnerikt besøk!

Etter lunsj fortsettes vandringen til landsbyen Castel del Piano som ligger på en høyde. Innsjekking på vårt hotell og litt tid på egenhånd. Vi anbefaler å besøke kirken med ”den sorte Madonna”. I kveld blir det middag på egenhånd, men vi reserverer bord på en hyggelig lokal restaurant i landsbyen for dem som ønsker å spise sammen. (F/L) Gå-etappe ca 15 km.

Toscana
Dag 4

Pilegrimsveien ”Anteata” / Vingårdslunsj

Frokostservering og utsjekk. Vi kjører fra Castel del Piano til etruskerlandsbyen Montegiovi, beliggende på en ås og dominerer landskapet. Her er det vel verdt å bese denne lille og veldig gamle landsbyen med svært få innbyggere. Vi kjører deretter til startpunktet for dagens etappe langs pilegrimsveien Anteata. Denne går langs  olivenlunder og vinranker – en del bakker er det også på ruten vår i dag.

Økologiske tapasretter serveres på Marcos sjarmerende vingård, akkompagnert av hans viner. Sesongens grønnsaker, urter, ost og olivenolje, skinke og håndlaget pasta står på menyen. Det er svømmebasseng på stedet, så ta med badetøy denne dagen.

Om du ønsker kan du bli med guiden et kort stykke til landsbyens park som har flott utsikt til til dalen, nærliggende slott og borger og til den lille kirken La Pieve di Santa Lucia. Det blir en kort busstransport til Santa Fiora hvor Silvia selv ønsker velkommen til «Villa Silvia». Svømmebasseng og hage til disposisjon, servering av aperitiff og snacks. Villaen ligger 2 km utenfor Santa Fiora og er innredet med stil og toskansk sjarm. Silvia er spesielt kjent for sitt gode kjøkken, hvor hun benytter enkle ingredienser med respekt for råvarenes sesong og friskhet. Kjøkkenet og villaen er drevet av Silvia selv, som har utdannelse fra den prestisjetunge internasjonale kokkeskolen Etoile. Hva er mer naturlig i kveld enn å prøve Silvas kjøkken for middag? (F/L/M) Gå-etappe ca 14 km.

Toscana, landskap
Dag 5

En «kirke på vann», middelalderhage og La Pieve

Med vår lokale guide starter vandringen direkte fra villaen til landsbyen Santa Fiora. Turen i dag er enkel og avslappende. Santa Fiora distribuerer drikkevann til hele midt Italia og vi følger ”vannets vei” først til den botaniske hagen grunnlagt på 1600 tallet. Opprinnelig var den laget til en fiskedam hvor hertugfamilien Sforza en gang drev en av Europas første oppdrett av ørret. Det finnes små og store torg, smale sjarmerende gater med symboler og inskripsjoner, middelalder- og renessanse arkitektur, byporter og panoramautsikt på vår vei videre til kirken La Pieve som rommer de verdenskjente 1400-talls keramikkverkene til Andrea og Luca della Robbia. Hovedtorget med klokketårnet byr på små lokale håndverksbutikker. Litt tid på egenhånd før vi møtes for lunsj – intet besøk i Italia uten  en velsmakende italiensk pizza! Deretter går turen tilbake til Villa Silvia hvor det er svømmebasseng og hage til disposisjon. Om kvelden får vi igjen nyte Silvias gode kjøkken. (F/L/M) Gå-etappe ca 5 km

 

 

Dag 6

Varme kilder i Saturnia og dagen fri i Etruskernes Sovana

Etter frokost og utsjekk går turen til de varme kildene i Saturnia. Disse holder en konstant temperatur på 35 grader, altså en behagelig opplevelse og start på dagen. Her er det bare å nyte! Deretter kjøres vi til Sovana hvor hotellet (4****) venter oss! Hotellet har nydelig hage og et deilig basseng som er til for å nytes!  Dagen er til egen disposisjon, hotellet ligger i kort gåavstand til det meste – her blir det tid til å utforske Sovana på egenhånd! Sovana er en liten og sjarmerende landsby med flere kaféer og restauranter, en veldig god isbar, nydelig italiensk pizza samt små håndverksbutikker hvor lokale kunstnere stiller ut og selger sine arbeider. Å besøke katedralen, en av de eldste i Toscana, er et «must». Den ligger vegg-i-vegg med Palazzo Vescovile som var biskopens hovedsete. Her kan krypten besøkes. Lunsj og middag er ikke inkludert i dag, men det finnes et bra utvalg restauranter / kaféer i landsbyen, og vi reserverer bord for dem som vil spise sammen. (F)

Husk badetøy denne dagen til kildene, håndkle vil bli gitt av guiden.

Dag 7

”Vie Cave” fra Sovana til Pitigliano

Etter en deilig fridag i går, er vi klare for en fascinerende vandring som starter fra landsbyen Sovana. Stien går i variert lende langs etruskernes skjulte veier frem til landsbyen Pitigliano. Her går stien opp i åsene, deretter ned i kløftene som etruskerne, pilegrimer og handelsmenn har benyttet i århundrer. Pitigliano landsby er nesten uvirkelig der den ligger på en «stein» 313 meter over havet og dukker opp fra ”ingenmanns land”. Eldgamle steinhus henger bokstavelig talt fast i en klippevegg, som om hus og fjell er smeltet sammen som en voks klump for så å modelleres. Til tross for sin skjønnhet er allikevel denne delen av Toscana den minst kjente og trolig den minst besøkte. Her har man ikke de historisk-monumentale byggverk som Firenze og Siena er fulle av. Ingen stor rikdom, dette er en by bebodd av vanlige bønder og håndverkere, men med en unik historie! Her møtes fortid og nåtid. Her tar vi oss tid til lunsj og guiden reserverer bord på et hyggelig sted for dem som ønsker å spise sammen. Guiden tar oss med til ”Lille Jerusalem”, det gamle jødekvartalet og stedets lille kirke.  Det blir litt tid til å utforske trange smug og sjarmerende små butikker før det blir transport tilbake til hotellet i Sovana. Om kvelden ønsker Lisa oss velkommen til middag i sin restaurant nær katedralen. (F/M) Gå-etappe ca 13 km. 

Dag 8

Hjemreise

Frokost og utsjekk etter en deilig uke i Italia! Avreise i buss fra hotellet og vel 2 timers reise til Roma FCO lufthavn. Kun frokost inkludert i dag.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 2. Denne turen passer for de fleste, det er en kulturvandring, en forholdsvis lett fottur i toskansk landskap – tur og kultur i skjønn forening! Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til vær eller andre forhold som gjør dette nødvendig. Turen går langs pilegrimsveier på en blanding av grusvei/langs vinmarker og olivenlunder. Noe på asfalt ut og inn av landsbyene. Antall km er cirka-tall.

Dag 2 3 4 5 6 7
Fottur, km 10 15 17 5 13

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise t/r Oslo –Roma inkl. dagens skatter/avgifter
 • Overnatting i delt dobbeltrom
 • Måltider som angitt i programmet:
 • Alle frokoster
 • 4 lunsjer med drikke, se «måltider»
 • 4 middager med drikke, se «måltider»
 • Bagasjetransport
 • Lokal transport som i programmet
 • Lokal guide på vandringene
 • Norsk turleder følger gruppen fra Oslo.

Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud om tilslutningsbilletter.

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og ulykkesforsikring
 • Avbestillingsbeskyttelse
 • Lunsjer og middager som ikke er nevnt som inkludert
 • Inngang til evt museer og kirker
 • Tips til lokal guide
 • Alt annet som ikke står nevnt som inkludert
 • Enkeltromstillegg kr 2250

BESTILLING OG BETALING Ved bestilling må navnet ditt oppgis slik det fremkommer i passet. Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2000 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca. 2 uker før avreise.

ABESTILLINGSREGLER Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

 • Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
 • Fra og med 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
 • Fra og med 65 dager til 36 dager før avreise: 50 % av reisens pris
 • Fra og med 36 dager før avreisedato eller ved manglende fremmøte på avreisedagen: Ingen refusjon.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 15 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

FORSIKRINGER På alle våre turer kreves at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Husk å ta med ditt forsikringsbevis på reisen.

PASS Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

TURFAKTA

Overnatting

Dag 1-2 Residenza Palazzo Saloni, Montalcino
Dag 3 Grand Hotel Impero Spa & Resort, Castel del Piano
Dag 4-5 Villa Silvia, Santa Fiora
Dag 6-7 Sovana Hotel & Resort, Sovana

Overnattingsstedene er en miks av hyggelige gjestehus og hotell. Det tas forbehold om endring av overnattingssted av tilsvarende standard. Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen.

Måltider. Toscana er «slow food» land, hvor tradisjoner sammen med nye tendenser setter sitt preg på hverdagsliv og fest. I området som besøkes produseres seks av Italias DOCG viner. Her er måltidene en sosial begivenhet og handler om livskvalitet. Ved påmelding må det oppgis om man er vegetarianer eller har matintoleranser det skal tas hensyn til.

F (frokost), L (lunsj), M (middag) er inkludert som indikert i programmet. Det er inkludert to lunsjer på vingård og en slottslunsj med vinsmaking og deres egne viner inkludert. Pizza-lunsjen inkluderer en øl. De inkluderte middagenene inkluderer 1/2 liter vin pp og kaffe.  Ønskes mer eller andre drikkevarer enn det som er inkludert, betales dette direkte til restauranten.

Flybilletter Alle tider er lokale tider. Reisetidene bestemmes av flyselskapene.

Turleder/gruppestørrelse. Norsk turleder følger med på turen. Engelsktalende lokal guide med mange års erfaring fra turisme, ikke minst fra matbransjen og vinens verden og vil dele sin kunnskap, gode latter og entusiasme og vise dere sitt autentiske Toscana. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen. Gruppestørrelse minimum 15, maksimum 18 personer.

Bagasje/utstyr. Temperaturen ligger vanligvis mellom 15-25 grader, men det kan være vekslende sol og regn. Ta med klær for alle værtyper. Forslag til pakkeliste vil bli sendt deltakerne nærmere avreise.

Vi gjør oppmerksom på at ikke alle overnattingssteder har heis og at hver enkelt må ta sin bagasje til og fra rom og buss.

Valuta. I Italia benyttes euro. Det kan veksles penger på flyplassene og i landsbyene. Kortkan brukes i de fleste automater og butikker, men det er lurt å ha kontanter til kjøp i lokale butikker.

Kart. Deltakerne vil motta en mer utførlig beskrivelse av fotturene samt enkelt kart ved ankomst hotellet. Reisehåndbøker på det norske markedet beskriver i liten grad Monte Amiata-området.