Fottur i Bhutan

/ Eksotisk og spennende i Himalaya

 • Bli med til Tordendragens land
 • Et eldorado for fotturer
 • Et land rik på flora og fauna
 • Et vennlig folk ønsker velkommen

Bli med på en ubeskrivelig vakker rundreise og vandringstur til det urørte kongedømmet Bhutan i Himalaya – det siste Shangri-La! Farger, lukter, skjønnhet, mystikk og eksotisme – fremmede tradisjoner og et åndelig liv med utallige templer. Landet kalles også «tordendragens rike». Det er omhyllet av mystikk og magi og med stort fokus på bevaring av skogområder, natur og dyreliv. Er det et Utopia, er det et eventyrland? Det å reise og oppleve noe så annerledes, er virkelig å leve. Med vandrestøvlene på kommer du ekstra nær både kultur, tradisjoner og det daglige livet i landsbyene. Du både føler, ser og opplever alt så mye sterkere. Inntil 1961 var Bhutan lukket for tilreisende, og fremdeles er turismen strengt kontrollert. Landets kultur er preget av buddhismen, og myndighetene er opptatt av å beskytte landets urørte natur og unike kulturarv. Denne turen krysser fjellpass på opptil 4890 moh. og er en utrolig mektig opplevelse!

 Vanskelighetsgrad 4+

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 44 750,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 04.09.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 16 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 04.09.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 16 dager
 • Priser fra 44 750,-
 • Bhutan_Paro_Foto Mette Østerhus
 • Bhutan_camp_Foto Mette Østerhus
 • Bhutan_Fottur_Nasjonalparken
 • Bhutan_fottur_utsikt_Foto Mette Østerhus
 • Bhutan_lokalbefolkning_Foto Mette Østerhus
 • Bhutan_grensepassering_Foto Mette Østerhus
 • Bhutan_høyeste passet_Foto Mette Østerhus
 • Bhutan_fottur_jpg
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 4. september

Norge-India

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn kl. 12.00  med mellomlanding i Istanbul til Delhi hvor vi lander kl. 04.35 neste dag.

Bhutan_Paro_Foto Mette Østerhus
Dag 2, 5. September

India-Bhutan

Vår reise til Bhutan begynner med Druk Air som flyr oss fra Delhi til Paro. Flyturen i seg selv er en spektakulær opplevelse på en klar dag. Det føles nesten som å berøre Himalaya! Når vi etter hvert berører bakken og har landet, tar vi de første åndedrag av Bhutan. Det skal heldigvis bli mange av dem og med mer frisk luft enn akkurat utenfor flydøra. Vi møtes av vår lokalguide som følger med oss til bussen. Nå skal vi mot landets hovedstad, Thimphu, en kjøretur på cirka 55 kilometer. Byen ble hovedstad i 1961, ligger 2300 moh. og har mindre enn 100.000 innbyggere og ingen trafikklys. Landets spesielle arkitektur, levestil og kultur gjenspeiles i alle byens store og små gater. Du kan utforske shoppingmulighetene i tradisjonelle kunsthåndverkbutikker og boder. Lokale kunstnere og håndverkere selger fargerike tekstiler, thangkha-malerier, masker, keramikk og smykker. (L,M)

Dag 3, 6. september

Thimphu

Denne dagen blir vi kjent i hovedstadens mange kulturskatter. Vi starter med å besøke kongens stupa, bygget til ære for landets tredje konge, landsfaderen av det moderne Bhutan.  Så fortsetter vi til en kunst- og håndverkskole der barn lærer tradisjonelle teknikker. Den største statuen av Buddha ligger strategisk til for å se hele dalen Thimphu. Her får du panoramautsikten. Resten av dagen er til egen disposisjon i hovedstaden. (F,L,M)

Dag 4, 7. september

Thimphu-Punakha

Etter frokost kjører vi av gårde for å se mer av Bhutan. Veien svinger seg oppover mot fjellpasset Dochu La på 3050 moh.  Risterrasser byttes ut med fargerike bønneflagg.  Er vi heldig med været har vi herifra en flott utsikt mot Gangkhar Punsum, Bhutans høyeste fjell som ruver hele 7541 moh. Punakha, Bhutans tidligere hovedstad med landets vakreste dzong (palass), venter på oss.  Punakha Dzong ble bygget i 1637 og landets første konge ble kronet her i 1907. Vi spiser lunsj her i Punakha.

Etterpå setter vi kursen mot Chimi Lhakang som ligger på en høyde i midten av en dal og er kjent som fruktbarhetstempelet. Flankert med nesten hundre høye bønneflagg, er dit mange barnløse par søker i bønn. Turen frem og tilbake til fots tar omtrent 30 minutter hver vei og er en lett rusletur. (F/L/M)

Kjøring: 75 kilometer, cirka tre timer

Bhutan
Dag 5, 8 september

Punakha-Paro

Vi forlater Punakha og kjører til til Paro gjennom blomstrende landskap, pinjeskog og mektig fjellutsikt til Himalaya. Det tar cirka fire timer å kjøre de 125 kilometerne. Paro er en av de aller vakreste dalene i landet der den ligger blant grønne terrasser og rustikke gårdshus.

I Paro besøker vi Ta Dzong, opprinnelig et utkikkstårn, men huser nå landets nasjonalmuseum. Vi besøker også Kyichu Lhakang , tempelet som er et av de aller eldste i landet. Det ble bygget allerede på 600-tallet av kong Songtsen Gompo som bygget hele 108 templer! Resten av dagen er til egen disposisjon. (F,L,M)

Bhutan_Punakha_rismarker
Dag 6, 9. september

Paro, besøk på Tigerens rede

I dag besøker vi et av Bhutans mest berømte kloster, Taktshang. Det henger på en klippe 3120 meter over havet, 900 meter over bunnen av Paro-dalen. Det sies at klosteret blir kalt «Tigerens rede» fordi guruen Rinpoche kom flyvende hit på ryggen av en tiger. Dette er et veldig hellig sted og besøkes gjerne av alle bhutanere minst én gang i livet. Stien begynner nær Satsam på 2650 moh. og klatrer bratt oppover til kafeteriaen som ligger på 2940 moh. Turen tar omtrent en time. Det er også mulighet for å ri opp, reiseleder organiserer dette. Lunsjen spiser vi på et tehus. Stien ned igjen er ganske bratt og vi møtes av bussen når vi kommer til veis ende.

Bhutanske gårdshus er fargerike og dekorative og er alltid bygget på tradisjonelt vis uten spiker. De fleste hus har tre etasjer der første er øremerket buskapen. Den midtre er der familien bor mens øverste etasje er for oppbevaring og tørking av mat til både folk og dyr. Vi besøker et av disse husene for å forstå hvordan de bor og lever. (F,L,M)

Taktshang Goemba, Bhutan
Dag 7, 10. september

Innledning til vandringene

Etter frokost kjører vi nord for Paro der vandringsdelen av turen begynner. På veien møtes vi av våre lokalguider som er profesjonelle vandreguider. De skal vi bli godt kjent med underveis. Alle nettene overnatter vi i telt. (F,L,M)

Bhutan_fottur_Foto Mette Østerhus
Dag 8, 11. september

Paro-Sharna

Jhomolhari Base Camp Trek er en syv dagers vandring fra Paro til base camp i Jhomolhari. Derfra returnerer vi via en alternativ rute tilbake til Paro. Utsikten mot Jhomolharitoppen (7314 moh.) er et av høydepunktene på turen. Vandringen er et perfekt utgangspunkt og mulighet for å oppdage og oppleve det lokale livet i Bhutan. Nyttedyret yaken, en firbeint hjelper, er absolutt en av disse vi kommer til å se på vår ferd. Første dagen begynner vi litt rolig og forsiktig gjennom Paro mot landsbyen Gunitsawa. Her passerer vi en kontrollpost der vandringstillatelsen sjekkes. Det føres nøye informasjon om landets besøkende og alt reguleres for ikke å ødelegge den naturrikdommen Bhutan er. Vandringens første overnatting blir snart et faktum der vi slår leir på andre siden av elven. (2850 moh.). (F,L,M)

Vandring: ca. 8 km
Varighet: cirka 3 timer

Bhutan_fottur_Foto Mette Østerhus
Dag 9, 12. september

Shana-Soe-Thangthangkha

Etter en tidlig frokost begynner vi vandringen sammen med guiden. Vi følger stien oppover og nedover, nedover og oppover i vakkert landskap og med masse frisk fjelluft. Etter å ha gått opp langs elvedalen, smaler det seg gradvis en mindre sti som fører oss ned til en eng. Her slår vi leir og overnatter i telt på 3616 moh. (F,L,M)

Vandring: ca. 22 kilometer
Varighet:  cirka 7-8 timer

Bhutan_camp_Foto Mette Østerhus
Dag 10, 13. september

Soe-thangthangkha-Jangothang

Etter frokost fortsetter vandringen i idylliske og fredfulle omgivelser. Det er allikevel alltid noe å se på, alltid noe som fanger oppmerksomheten og nysgjerrigheten. Vi vandrer mot basen av Jhomolhari, og dersom vi ikke så toppen i går, skal det i dag bli en gyllen mulighet til å se kjempens imponerende tilstedeværelse. Turen går oppover Paroelven og følger dalen som etter hvert etterfølges av åpne landskap. Vi slår leir på 4080 moh. (F,L,M)

Vandring: 19 kilometer
Varighet: cirka 5-6 timer

Bhutan_Jhomolhari_Foto Mette Østerhus
Dag 11, 14. september

Dag til egen disposisjon

I dag hviler vi i Jhomolhari men det er mange muligheter for å bevege seg i nydelige omgivelser. Dagsturer av kortere eller lengre varighet kan tilbys. Som kulisser vil vi ha snødekte fjell som Jichudraki og Tshring Gang. Og kanskje ser vi blåsau på de øvre løypene over dalen? Blåsauen er ikke, som navnet tilsier, bare en sau men partået klovdyrart som er en mellomting mellom sau og geit. (F,L,M)

Bhutan_fottur_utsikt_Foto Mette Østerhus
Dag 12, 15. september

Jangothang-Soi-Yaktsa

Etter tidlig frokost er det ut på tur igjen! Vi vandrer gjennom dalen mot den siste bosetningen i enden. På veien har vi utsikt til to store innsjøer som gir et vakkert bilde, nesten som et postkort, der de omringes av de mektige fjellene. Dagens tur vil definitivt ta oss til de store høyder – opp på turens høyeste punkt 4890 moh. Vi camper på 3800 moh. (F,L,M)

Vandring: 16 kilometer
Varighet: 6-7 timer
Stigning: 810 meter
Nedstigning: 1019 meter

Bhutan_høyeste passet_Foto Mette Østerhus
Dag 13, 16. september

Soi-vaktsa-Thombus Shong

Etter frokost er det på’n igjen! Dagens etappe viser oss enda mer av Bhutans naturlige skjønnhet som aldri falmer. Vi krysser Takhungpasset på 4520 moh før det går nedover til Thombu Shong. Leiren ligger på 4180 moh. (F,L,M)

Vandring: 11 kilometer
Varighet: 4-5 timer
Stigning: 720 meter
Nedstigning: 340 meter

Bhutan_fottur_Foto Mette Østerhus
Dag 14, 17. september

Thombu Shong-Shana-Paro

Siste dagen med vandring og vi krysser Thombulapasset på 4380 moh. før vi etter hvert ankommer Gunitsawa som er siste stopp for vandreruten. Vi har tilbakelagt mange kilometer og høydemeter sammen. Naturopplevelser og lokale opplevelser har stått i fokus sammen med det sosiale av det å være på tur. Vi takker guidene som har vært med oss og delt av sin kunnskap og for alt vi har lært og sett underveis, og reiser tilbake til Paro. (F,L,M)

Vandring: 13 kilometer
Varighet: 4-5 timer
Stigning: 200 meter
Nedstigning: 1650 meter

Bhutan_fottur_jpg
Dag 15, 18. september

Paro-Delhi

Etter frokost får vi transport til flyplassen der Druk Air skal fly oss tilbake over fjellene og bort fra eksklusive Bhutan. Vi lander i Delhi ved middagstider og har transport til vårt hotel. (F,M)

Dag 16, 19. september

Delhi-Norge

Tidlig avreise til flyplassen. Avreise med Turkish Airlines kl. 06.15 via Istanbul med ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen kl. 16.55. (F/-/-)

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 4-5 støvler: Dette er en av våre tøffeste turer og krever at du er fjellvant, i god form, har gode knær og vet du klarer opp- og nedstigninger på +/- 2000 meter.

Vi går i et sakte tempo på grunn av høyden. Terrenget er varierende med noe stein langs elven første dag, deretter er det gode veier/stier. Vi går opp i høyden for å passere passene og går ned igjen. En må derfor tåle tynnere luft og må derfor være i god form fysisk og psykisk. Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er flere lange opp- og nedstigninger. Aktiv gåtid varierer fra 4/5 – 8 timer pr dag. Det er høyden som er den største utfordringen. Vandringene foregår i områder som er langt fra folk og lite utbygget. Det er ikke gjort i en håndvending å hente hjelp. Det er derfor viktig at du er i god form og ikke har problemer med hjerte, lunger, nyrer eller blodtrykk. Det er ditt ansvar å sjekke med din lege om du er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Turen krever litt ”ekspedisjonsinnstilling”; et positivt og åpent sinn for eventuell uforutsigbarhet i en ny og spennende kultur. Tilfeldighetene råder noe mer her enn hjemme, men dette vil også være en del av sjarmen med denne turen! Vår guide og vår fjellfører er svært erfarne og vil ta vare på oss på beste måte. Fra tidligere turer har vi erfart at alle kjenner høyden når de passerer de høyeste passene, man blir tungpustet og må sette ned gangfarten betraktelig. Noen kan få lett hodepine, og det er viktig å spise og drikke ofte og regelmessig. Hvem som kan være lettest utsatt for snev av høydesyke er ikke aldersbestemt, men kan ramme alle.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Oslo – Delhi t/r med Turkish Airlines 
 • Fly Dehli – Paro t/r med Druk Air
 • Transport i henhold til program
 • 6 netter på hotel i Bhutan
 • 7 netter i telt
 • 1 natt på hotell i Dehli
 • 14 frokoster, 13 lunsjer, 14 middager
 • Lokalguide i Bhutan
 • Crew vandredagene
 • Visum Bhutan
 • Reiseleder fra Escape Travel

Om du flyr fra andre steder i Norge kontakt oss for tilbud.

Dette er ikke inkludert:

 • Drikkevarer
 • Visum til India, for tiden ca kr. 600 – satser 60 USD
 • Tips til lokale guider og crew

Inkluderte måltider er i dette programmet forkortet slik:

F= frokost, L=lunsj/nistepakke, M= middag.

Forbehold om endring i programmet, flyskatter og valutaendringer.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 16 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

Krav til deltakerne. Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Forsikringer.  På alle våre turer krever vi at deltaker har en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker eventuell avbestilling av reisen samt hjemtransport. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke at disse elementene er dekket i deres reiseforsikring samt at forsikringen gjelder for de områder og høyder fotturen går. Ved eventuell ulykke eller sykdom som krever at du må tilbake til utgangspunktet, vil det bli bestilt nødvendig transport dit. Dette vil være på deltakers bekostning. Deltaker blir bedt om å oppgi forsikringsselskapet sitt ved påmelding. Husk også å medbringe bevis på reiseforsikringen din på reisen. Sjekk forsikringen din i forhold til høyde. Det høyeste punktet vi skal passere er på 4890 m.o.h.

Pass/visum. Visum til Bhutan er inkludert i prisen og blir tatt hånd om av vår lokale agent. Vi må ha kopi av passet. Dere vil bli kontaktet angående dette. Visum til India gjør en på nettet selv og er veldig enkelt, dette vil vi også sende ut info om når vi garanterer turen. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomstdato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Vaksiner/Medisiner. Vaksinasjon som trengs: stivkrampe/polio/difteri. Vaksine mot Hepatitt A. Drikkevaksine mot diaré anbefales. Vaksinene skal tas i god tid før avreise. Kontakt din fastlege eller private klinikker som tilbyr reisevaksinering for mer informasjon. Deltakerne er ansvarlige for at de nødvendige vaksiner er foretatt. Eventuelle personlige medisiner skal være pakket i original emballasje. Deltakere som er avhengige av reseptbelagte medisiner, må i god tid før avreise, sjekke med sin lege om det er nødvendig med legeerklæring vedrørende disse.

TURFAKTA

Overnatting. Hotell (delt dobbeltrom), telt (2-manns med liggeunderlag). Dersom den reisende har bestilt dobbeltrom, må vedkommende være beredt på å betale enkeltromstillegg dersom arrangøren ikke finner en rompartner av samme kjønn. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra turen.

Måltider. På fotturene er det med kokk som tilbereder varm middag i tillegg til lunsj og frokost. De serverer lunsj underveis. Som drikke serveres oftest te i tillegg til vann som vi kan fylle på. Har du matintoleranser det må tas hensyn til eller er vegetarianer, må dette oppgis ved påmelding.

Måltidene består vanligvis av følgende:

Frokost: Havregrøt, ost, honning, brød, smør, kaffe/te.

Lunsj: Varm mat med ris og en kjøtt rett, kaffe/te

Middag: Suppe, varm rett, kaffe/te

Snacks/frukt når vi ankommer campen: Kaffe/te/.

Ønsker du å supplere dette kan du ta med deg hjemmefra knekkebrød, engangspakninger av leverpostei, makrell-i-tomat, syltetøy, o.l. samt snacks/sjokolade til fotturen.

Gruppestørrelse/turledere/guider. Prisen er basert på minimum 16 deltakere. Gruppen vil være maks 19 deltakere + 1 norsk turleder. Lokal, engelsktalende guide samt fjellfører følger med under hele turen. Deltaker plikter å følge de instrukser, anvisninger og pålegg som turlederne gir på reisen.

Bagasje/transport av bagasje. Vi setter igjen det vi ikke trenger av bagasje på hotellet. Bagasjen blir fraktet på muldyr. Vi må pakke i en vanntett bag uten spiler som er lett og få plassert i korgene. Vi får liggerunderlag men vi anbefaler at en tar med et ekstra. En må ha med seg sovepose som kan tåle opptil -10C. Det kan bli kaldt om natten. Forslag til pakkeliste og nærmere informasjon om bagasje og reisen for øvrig sendes ut i god tid før avreisedato.

Valuta. I Bhutan har det lokal valuta som heter Ngultrum og indisk rupis. Dollar er gangbar valuta samt norske kroner som en kan veksle til lokal valuta hos vår agent ved ankomst. Det anbefales at du tar med dette hjemmefra; fortrinnsvis i små sedler. Minibanker og betaling med kort er mindre utbygd enn i Norge, men det blir stadig flere minibanker.

Kart. Nomaden har bok over vandreruten i Bhutan. Det vil bli delt ut kart ved ankomst.

BHUTAN
Innbyggere: ca. 740 000
Hovedstad: Thimphu
Språk: Dzongkha og Engelsk
Størrelse: 38 394 kvadrat km
Religion: Buddhisme (Mayhayana) og Hinduisme
Klima: Tropiske i sør- kaldt i nord
Tid: Norsk + 5 timer. Sommer + 4 timer
Valuta: Ngultrum og indisk rupis
USD i kontanter, samt norsk kroner som kan veksles hos vår lokale guide
Kredittkort: Tar der fleste men ta med USD i kontanter
Toll: 1 liter alkohol. Røyking er totalt forbudt i landet
Helse: Snakk med din lokale helsestasjon

Bhutan, Tordendragens rike, ligger godt gjemt i hjertet av Himalaya. Det grenser mot Tibet i nord, Sikkim i vest og India i sør. Her er snødekte fjelltopper i nord – der isbreene smelter og lager store elver som strømmer nedover fjellsidene og vanner de grønne, frodige dalførene og passerer gjennom tropisk jungel ved den indiske grensen.

Bhutan er verdens eneste buddhistiske kongedømme – et land fullt av kontraster. Landet er på størrelse med Sveits, men langt mer sparsommelig befolket. Det har en helt egen sjarme – magi, vil mange si. Fjellene er vakre, fjerne, opphøyede – i den grad man ser dem, skogen er tettvokst, og folket vennlig. Luften er krystallklar, arkitekturen egenartet, religionen særegen, kunsten fremragende. Her er ingen tiggere, svært lite tyveri, så og si ingen vold og kriminalitet. Landet har aldri vært kolonisert, og folket er svært stolte av kulturen sin.

Mens kongen av Bhutan er mer opptatt av ”brutto nasjonal lykke” enn av den evige kamp for materiell velstand og bruttonasjonalprodukt, og vokter landets politiske, økonomiske og kulturelle selvstendighet med ørneblikk og nidkjærhet, er Sikkim, et annet gammelt konge-rike litt lenger vest i Himalayas sørskråninger, nesten totalt integrert i India. Her møtes buddhistiske fjellfolk og hinduer fra lavere strøk på en myldrende kulturell og økonomisk arena. Og mens Himalaya, snøens bolig, virker ganske fjern i de skogkledte skråningene i Bhutan, er Kanchenjunga, verdens tredje høyeste fjell, ofte innenfor synsfeltet i sentrale deler av Sikkim og Darjeeling.

Beymul Denjong kaller fjellfolkene landet sitt, Den skjulte dal med rismarker. På kulturelitens språk betyr Sikkim Det lykkelige hus. ”Urbefolkningen” lepchaene kaller regionen Nye-mae-el. Det betyr Paradis…Vi er blant de få som får oppleve dette. Bhutan har klare grenser for hvor mange turister som slipper inn – og det koster. Og fjellfolkene gjør et dypt inntrykk.