Georgia – På kanten av Europa

/en mosaikk av kultur, natur og ekte gjestfrihet

• De storslagne Kaukasusfjellene
• Tbilisi, Georgias mangfoldige hovedstad
• Lokale tradisjoner, mat og folkesang
• Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
• Vardzia, den fascinerende hulebyen
• Mtskheta, den historiske hovedstaden

Georgia er en uoppdaget skatt, lokalisert på den historiske Silkeveien der øst møter vest. Landet er blant våre eldste sivilisasjoner med en eldgammel flerstemt polyfon sangtradisjon, 8000 år gammel vintradisjon, og Homo Georgicus som levde her allerede for 1,8 millioner år siden. Georgia har en gammel historie og myteomspunnet kultur, hvor kirken, folkedans, folkesang, poesi, vin og gjestfrihet er dypt forankret i den georgiske folkesjelen. Gjennom vår lokale reiseleder Svend Waage får du oppleve Georgia fra innsiden – tett på både mennesker og tradisjon.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Svend Waage

Avreiser

Ditt utvalg
  • Avreisedato 12.09.2018
  • Avreisested Oslo Lufthavn
  • Tilgjengelighet Utsolgt
  • Dager 9 dager
Skriv ut

Dag til dag program

dag 1

avreise

Kveldsfly fra Oslo Lufthavn med Turkish Airlines. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, ankommer vi Tbilisi om natten til dag to. Her møter vi vår reiseleder, kjører til hotellet og får noen timers hvile.

Tbilisi, gamlebyen i solnedgang
dag 2

ankomst tbilisi, bli bedre kjent med byen

Etter en rolig morgen er det tid til å se nærmere på hovedstaden. Tbilisi er strategisk lokalisert i grenselandet mellom Asia og Europa. Befolkningen har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn, noe som er spesielt synlig i den gamle historiske bydelen.
Vi spaserer i gamlebyen med sine kronglete gater og særpregede hus med fargerike balkonger fulle av vakre utskjæringer. Du blir kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Metekhi-kirken, Sulfurbadene og Narikala-borgen. Det blir en stopp i galleri Nor-Ge, hjemme hos Svend og hans kone Tamar, midt i hjertet av gamlebyen ved inngangen til Botanisk hage. Vandringen fortsetter og vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et viktig kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Turen avsluttes med lunsj i gamlebyen. Deretter har du en time eller to til egen disposisjon.

Om ettermiddagen setter vi kursen mot det utendørs etnografiske museet som viser georgisk tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene. På veien til museet har vi en rundtur med buss gjennom Tbilisi som viser mer av byen og dens mangfold, og som gjør det lettere for deg å orientere deg i bybildet når du senere har tid på egen hånd. Vi vandrer gjennom museumsområdet og lærer om georgisk tradisjonell byggetradisjon, før vi ender opp ved restauranten Rachis Ubani. Her nyter vi vår velkomstmiddag og blir bedre kjent med hverandre og vår reiseleder. Du får en introduksjon til den georgiske bordtradisjonen med sitt delikate, smaksrike og varierte kjøkken. (F, L, M)

Gamlebyen i Tbilisi
dag 3

tbilisi og borjomi

Første delen av dagen brukes til å utforske Tbilisi på egen hånd. Reiseleder er selvsagt tilgjengelig med hjelp og forslag. Vi møtes utpå formiddagen til lunsj før vi setter kursen mot Meskheti-regionen og Borjomi. Byen er kjent for mineralvannet med samme navn, og var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen.

Vi ankommer Borjomi sen ettermiddag. Etter innsjekking på det fasjonable 5-stjernershotellet Crowne Plaza, har du resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon. Det et flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomiparken. Du kan smake vann fra de naturlige kildene, bade i kildene eller nyte hotellets gode fasiliteter. (F, L)

Vi bor to netter på det fasjonable hotellet Crowne Plaza Borjomi. Photo: Property of Crowne Plaza Borjomi, Georgia
dag 4

hulebyen vardzia

I dag er det tidlig avreise til Vardzia. En av Georgias flotteste og mest spektakulære historiske severdigheter, og et monument over storhetstiden under Dronning Tamar i det 12/13. århundret. Komplekset er hogd ut i fjellet og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom i 13 plan og flere kirker. Vi opplever hulekomplekset og lærer hvilken rolle det spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget.

Etter lunsj besøker vi byen Akhaltsikhe og det historiske borgkomplekset Rabati hvor det blir omvisning i borgen og i det historiske museet. Deretter har vi en hyggelig middag sammen med våre sangervenner dedikert for oss ved bordet denne ettermiddagen. Vi runder av i rimelig tid slik at du har litt kveldstid til egen disposisjon på hotellet/i Borjomi. (F, L, M)

Hulebyen Vardzia
dag 5

kaukasusfjellene

Vi spiser frokost og gjør oss klare til avgang mot de majestetiske Kaukasusfjellene og den lille landsbyen Stepantsminda ved foten av fjellet Kazbegi. Fjelltoppen på 5047 meter er Georgias tredje høyeste fjell med sin monumentale form og spennende myter. Etter halvannen times kjøring stopper vi ved Chateau Mukhrani, godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og samtidig kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner, og vi lærer om den gamle tradisjonelle måten å produsere vin på i Georgia holdt i hevd i over 8000 år.

Turen går videre, og etter hvert møter vi den storslagne Ananuri-innsjøen, hvor vi stopper for lunsj. Det var i dette området hertugen av Aragvi holdt til som fjellfolkets overhode, men de lot seg aldri kue, og hertugen av Aragvi hadde derfor alltid begrenset makt i fjellområdene. Snart møter vi de spektakulære Kaukasusfjellene, og vi stopper ved et utsiktspunkt med et karakteristisk monument fra Sovjet-tiden. Sen ettermiddag ankommer vi Stepantsminda, som ofte kalles Kazbegi. Vi sjekker in på det særegne Rooms hotel. Du har kvelden til fri disposisjon, og kan nyte fjellutsikt, kjempeterrassen og fasilitetene på hotellet. Her koser vi oss i to netter. (F, L)

Rooms Hotel Kazbegi med storslagen utsikt. Photo: Property of Rooms Hotels
dag 6

stepantsminda og den ikoniske treenighetskirken

Etter en tidlig frokost starter vi vandringen opp til treenighetskirken Gergeti’s Sameba ved foten av Kazbegi-fjellet og med fantastisk utsikt over Stepantsminda. Dette er en vandring på cirka 12 kilometer og med en høydeforskjell på cirka 450 meter. Enkelte steder er litt bratte, men det er en fin tur hvis man er i vanlig god fysisk form og liker en vandringstur. Vi opplever den pittoreske kirken og de naturskjønne fjellområdene rundt. Her finner vi gammel og fascinerende myte- og legendetradisjon, hvor både hedensk- og kirketradisjon lever side om side. Vi inntar vår lunsj ute i det fri før det bærer tilbake til hotellet. Vel nede har du et par timer til egen disposisjon før middag.

For dere som ønsker en kortere tur arrangerer vi en alternativ vandring i nærområdet. Turene er valgfrie, og alternativt kan du nyte fasilitetene på hotellet eller oppleve lokalmiljøet i Stepantsminda.

Tidlig på kvelden kjører vi et par kilometer til en koselig taverna med lokal sjarm som byr på kanskje områdets beste kjøkken. Her inntar vi lokal mat og øl, og opplever lokal tradisjon, blant annet med folkesangere dedikert spesielt for oss denne kvelden. (F, L, M)

Treenighetskirken Gergeti's Sameba ved foten av Kazbegifjellet
dag 7

mtskheta og tbilisi

Vi tar farvel med Kaukasusfjellene og setter kursen tilbake mot hovedstaden. En halv time før vi ankommer Tbilisi svinger vi av til den historiske hovedstaden Mtskheta. Lunsj i utkanten av byen før vi kjører inn i sentrum. Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i en viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever du den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon og lokal koloritt.

På vei inn i Tbilis besøker vi det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde under sitt opphold i Tbilisi. Han fulgte samme ruten langs «the Military Highway», akkurat som vi benyttet på reisen til Kaukasusfjellene. Like ved «Hotel London» finner vi tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatal», Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi. Tidlig på kvelden ankommer vi hotellet og dere har resten av kvelden til egen disposisjon. Reiselederen kommer gjerne med tips og gode råd. (F)

Svetitskhoveli katedralen i Mtskheta
dag 8

tbilisi

Sammen tar vi “Fløybanen“ til Mtatsminda-toppen med spektakulær utsikt over hele Tbilisi. Så deler vi oss i to slik at de som ønsker kan ta banen ned, mens de som måtte ønske kan gjøre en tre kvarters vandring ned til gamlebyen. Deretter har du dagen fri for shopping, severdigheter og andre byopplevelser. Eksempler på mulige aktiviteter er:
• Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
• Besøke den botaniske hagen i Tbilisi
• Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.
• Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk.
• Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

Vi spiser avskjedsmiddag i koselige omgivelser i gamlebyen. Det blir en kveld i rolige omgivelser hvor vi kan oppsummere våre opplevelser og inntrykk. (F, M)

Svovelbadene i Tbilisi
dag 9

hjemreise

Spennende dager i Georgia er over. Vi spiser frokost og kjører mot flyplassen. Turkish Airlines har avgang om formiddagen. Etter flybytte og mellomlanding i Istanbul lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

• Fly Oslo-Tbilisi t/r med Turkish Airlines
• Flyskatter og avgifter pr. januar 2018
• Syv netter på gode hoteller inkludert tidlig innsjekking på ankomstdagen
• Frokost hver dag
• Fem lunsjer inkludert vin eller øl
• En lunsjpakke (dag 6)
• Fire middager inkludert vin eller øl
• Alle utflukter og transport ifølge programmet
• Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
• Folkesangere som synger ved to middager
• Lokale guider
• Norsk reiseleder som møter ved ankomst Tbilisi

 

PRISEN INKLUDERER IKKE

• Avbestillings- og reiseforsikring
• Tips til lokale guider og sjåfører

 

OM HOTELLENE

TBILISI
MERCURE OLD TOWN 4*
Mercure Old Town ligger i sentrum av Tbilisi, cirka 5 minutters gange til Metekhi-kirken og cirka 15 minutters spasertur til Frihetsplassen. Rommene har moderne innredning, klimaanlegg, safe, minibar, LCD TV og gratis Wi-Fi. Badene har dusj og hårføner.
På hotellet finner du Old Town Restaurant, Lobby Bar og takterrassebaren SKY 7 med panoramautsikt over byen.
Les mer om hotellet her

BORJOMI
CROWNE PLAZA 5 *
Crowne Plaza Borjomi Spa & Wellness Centre ligger i hjertet av Borjomi, et fasjonabelt georgiansk spa og feriested. Det ligger kun noen få minutters gange fra inngangen til den berømte parken Borjomi.
Rommen er av høy standard med moderne innredning, og har klimaanlegg, flatskjerm-TV med satellittkanaler. Bad utstyrt med badekar/dusj og hårføner. Hotellet har gratis Wi-Fi, innendørsbasseng og tilbyr spa- og velværtjenester.
Les mer om hotellet her 

STEPANTSMINDA
ROOMS HOTEL KAZBEGI 4*
Hotellet som ligger ved foten av Kazbek-fjellet i landsbyen Stepantsminda, har en spesiell stil og design. Rommene har moderne innredning, flatskjerm-TV og bad med dusj.
Lobbybar med bibliotek og gratis Wi-Fi. Restauranten er innredet med tremøbler, og serverer internasjonale retter. Terrasse med fantastisk utsikt over fjellet.
Les mer om hotellet her

 

PASS

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Georgia. Passet må være gyldig i minst seks måneder fra tidspunktet du ankommer landet.

Svend Waage

Reiseleder

Det var folkemusikken fra Georgia som ble starten på et nytt eventyr.  Svend har nå vært bosatt i landet i over 15 år med sin norsk-georgiske familie, lidenskapelig opptatt av georgisk kultur og tradisjon, og det å styrke båndene mellom Norge og Georgia. Han har i en årrekke arrangert spesielt tilrettelagte kulturelle opplevelsesreiser i hele Georgia for alt fra skuespillere, folkedansere, korsangere, vinelskere og andre kulturinteresserte. Svend gleder seg til å ta deg med på en reise gjennom sitt annet hjemland.

Se Hans-Wilhelm Steinfelds intervju med Svend Waage på NRK her: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/nnfa19123012/30-12-2012#t=16m52s