Irans høydepunkter

/ Historiens sus og samtidens liv i Iran

Vi inviterer til en opplevelsesreise gjennom deler av Iran med en reiserute som følger deler av de gamle handelsveiene mellom Europa og Asia – Silkeveien, en reise i et land med storslagne landskaper, en lang historie, varme mennesker og en lys levende nåtid.

Iran vil overraske oss, fra begynnelse til ende: Vi opplever den myldende, hektiske storbyen Teheran. Videre går ferden til noen av Irans vakreste byer – til Isfahan, til Shiraz, og til Persepolis med ruinene av de store perserkongenes festpalasser.

Historie og kultur, storslåtte landskaper, vakre byer, historiemettede ruiner, oaser i ørkenen og blomstrende hager. Her er basarer fylt til randen av eksotiske varer, kvinner i chador – og noen med nyopererte neser og fine frisyrer som stikker ut under hodetørkleet, og den eldgamle tradisjon med å vise gjestfrihet til alle – det gjør et dypt inntrykk. Persia har vært en bro mellom mange kulturer. Språket skrives i dag med arabisk skrift, men er av den indoeuropeiske familie, som hindi – og vårt eget.

Vi beveger oss i historiske områder der den ene invasjon har fulgt den annen. Persere, grekere, romere, arabere, mongoler og tyrkere har opp gjennom tidene sprøytet inn nye ideer og energi, og etterlatt seg uerstattelige byggverk og kulturminner. Kanskje vi nærmer oss sivilisasjonens røtter?

Dette er en reise for den eventyrlystne som er interessert i kultur og historie. For den som er vitebegjærlig og nysgjerrig, og som vil lære vår mangfoldige verden å kjenne.

Vær forberedt på at endringer kan skje underveis. Det er virkelig ikke mange turister som kjører landeveien gjennom Iran, men erfaring fra tilsvarende turer gjennom flere år har lært oss at dette er eventuelle anstrengelser verd. Veiene er bra, og bussene gode nok. Stedvis er vi langt utenfor turismens store hovedfartsårer – absolutt mest på godt. Det er en flott tur, blant mennesker som omslutter oss med interesse og varme, med åpne, spørrende ansikter og bankende hjerter.

Velkommen til en spennende og interessant reise! Iran vil overraske, lære oss noe, glede oss!

Last ned reiseprogram

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 07.04.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 10 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Teheran

Avreise fra Oslo fredag ettermiddag med Turkish Airlines via Istanbul. Ankomst Teheran like før soloppgang. Transport til hotellet.

Dag 2 og 3

Teheran

Etter frokost og kort hvil er vi klar for to dager til å se Teheran – en ung hovedstad i et gammelt land. Den har bare vært hovedstad et par hundre år, og har de siste tiår vokst med eksplosiv fart. Det merkes i bybildet og i trafikken. Vi skal se byens vartegn Azadi Tower, Frihetens tårn, reist i 1971 for å markere at det persiske monarki hadde bestått i 2500 år. Vi passerer Teherans sydende basar der klager og en voksende opposisjon førte til at revolusjonen brøt ut i 1978. Vi velger severdigheter med omhu, og ser hvelvet i nasjonalbanken, med trone og kronjuveler, blant dem diamanten darya-e-noor, et hav av lys! Vi besøker et av den siste shahens palasser i den nordlige delen av Teheran. Byen har også et glassmuseum, et fascinerende teppemuseum, og et meget godt museum for moderne kunst, en stor overraskelse, vel verdt et besøk.

Dag 4

Teheran – Isfahan

Vi fortsetter på motorvei mot sør, til Kashan – det lyder av tepper! Vi ser den fine haven i landsbyen Fin og forundres over deres fontener og vannkanaler, og i selve Kashan besøker vi et av de gamle rikmannshusene, gjerne Borojerdis hus, bygget til hans brud da de skulle gifte seg, og dekorert etter alle kunstens regler av en kongelig maler. Det tok 150 manns innsats i atten år å fullføre det. Vi når Isfahan ut på sen ettermiddag.

Dag 5 og 6

Isfahan

”Isfahan er halve verden”, sier et ordtak. Byen har røtter mer enn 2500 år tilbake. Til alle tider har det ligget en by i oasen, men høydepunktet ble nådd under Shah Abbas, og gullalderen strakte seg gjennom hele 1600-tallet. For 500 år siden var dette hovedstaden i det store persiske riket. Senere ble den flyttet til Shiraz og senest til Teheran.

Isfahan er fortsatt en utrolig vakker by, med monumenter som er blant de fineste i den islamske verden.

Utgangspunktet er det som i dag kalles Imam Khomeini-plassen, tidligere kjent som Naghsh-e Jahan, «et bilde av verden», omgitt av en unik samling strålende byggverk. Kronen på verket er Imamens Moské, dekket av blå fliser som skifter nyanser i takt med dagslyset, en av de vakreste og blåeste moskeer under himmelen. Reist i 1638, perfekt posisjonert mot Mekka.

Både utvendig og innvendig er helligdommen kledd med den asurblå mosaikken som er så typisk for Isfahan. Ved samme plass, fra tidlig 1600-tall, enda en vakker moské, Sheikh Lotfolah, og Ali Ghapu-palasset. Vi skal gi oss god tid til å la inntrykkene av dette stedet synke og feste seg i bevisstheten. Vi besøker den gamle bazaren. Den er meget garvet som ikke faller for fristelser her! Og vi ser den praktfulle armenske Vår frelser-katedralen, dekorert med islamske, persiske og vesterlandske elementer. Langs elven Zayandè ligger tehusene på rad, og de som ikke drikker te, røker vannpipe.

Dag 7

Isfahan – Shiraz

Vi fortsetter langs gode veier gjennom ørkenen og stopper i Pasargadae, det forunderlige monumentet på en vindblåst høyde der den første store shah, Kyros, ligger begravd. En historie å fortelle i et landskap å huske.

Dag 8

Shiraz

For iranere gir bare tanken på Shiraz bilder av eleganse, og en livsstil som ikke har sitt like i vår verden, et resultat av en gammel og lærd sivilisasjon. Dette er en overveldende oase av grønnsvær og kultur midt i et karrig landskap, det er en by med roser, nattergaler, kjærlighet – og i tidligere tider: vin. Det er poesiens by, Saadi og Hafez’ hjemsted. Dikternes legendariske haver er borte, men byen har fine parker, og vi skal se de to mesteres graver. Her ligger byens beste tehus. I skyggefulle alkover omgitt av rennende vann leser unge piker, med tørkle over det sorte håret, om vinens glede og kjærlighetens smerte. – Jo, noe av Shiraz’ poesi er her fremdeles! Byen har presteskoler, og vi får lære om – og kanskje møte – noen av de lærde. Shiraz’ Vakil-basar er et eventyr, Nasir almolk-moskeen har glassmosaikkvinduer som kaster et spennende lys over vakre tepper, og flisarbeider av en annen verden, Shah e Charagh-mauseoleet er en verden av lys og speilreflekser, viet to shialedere som i sin tid døde for sin tro.

Dag 9

Shiraz – Persepolis – Shiraz

Persepolis, uten tvil et av de mest imponerende arkeologiske steder i verden. Den store kong Darius I begynte å bygge en ny hovedstad her, men den ble bare kulisser til hans nyttårsfeiringer. Xerxes videreførte tradisjonene og reiste ”Alle nasjoners port”. Palassene ble ødelagt under Alexander den Stores erobring, men mye står tilbake. Ingen vil noensinne glemme relieffene med de uendelige rekker av delegater fra beseirede folkeslag som bærer fram gaver og viser perserkongen sin underkastelse. Vi skal også se kong Darius’ grav i Naqsh-e Rostam – og andre stormenns graver i fjellsiden. – Etter dette er det godt å fortape seg i speilmosaikker og dype haver i frodige Shiraz.

Dag 10

Hjemreise

Vi beholder våre rom til vi forlater Iran midt på natten, skifter fly i Istanbul og ankommer Gardermoen på formiddagen.

Reisebetingelser

Pris fra kr 23 865,– pr. person i delt dobbeltrom
Enkeltromstillegg kr 3 750,–

Prisen er basert på min. 20 deltagere samt kjente priser, skatter og avgifter pr. 19. sep. 2016 Vi tar forbehold om økte skatter, avgifter og valutakurser. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, bytte av hoteller, endring i rekkefølgen av programposter osv. både før avreise og etter at turen har startet.

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Istanbul – Teheran/Shiraz – Istanbul – Oslo på økonomiklasse (tillegg for avreise fra andre steder i Norge)
 • Del i dobbeltrom på rundreisen iflg. programmet på 4-stjerners hoteller.
 • Måltider på flyene, halvpensjon (frokost og lunsj) på hele turen.
 • Alle utflukter, sightseeinger, inngangsbilletter etc. iflg. programmet
 • Norsk reiseleder og iransk guide på hele turen

Tilleggskostnader:

 • Avbestillingsforsikring og reiseforsikring
 • Drikke til maten
 • Tips til guider, sjåfører osv.
 • Gruppevisum etter Irans ambassades satser, for tiden ca kr. 500,-
 • Måltider ikke nevnt i program, i første rekke middager.

Vi gjør oppmerksom på at turismen fremdeles er forholdsvis ny i denne del av verden, og at mange ting gjøres annerledes enn vi er vant til.

Alkohol er forbudt i Iran, og kvinner må dekke til håret. Som turist holder det med et sjal som dekker mesteparten av håret og i tillegg en ¾ lang jakke/bluse som dekker baken.