Guatemala, Honduras og El Salvador

/ Mayakultur før og nå, innrammet i vakre farger og mektig natur!

Natur og folkeliv langs Maya-veien stimulerer reiselysten! Her lever gamle skikker gjennom klesdrakt og fargerike markeder, her er fenomenale maya-monumenter, spansk kolonistil i gamle byer, praktfulle strender, vulkaner som speiler seg i stille innsjøer og overveldende jungellandskaper. Vi inviterer til en tur som på førsteklasses vis kombinerer fargerik og historisk rotfestet kultur med en fremmedartet, spennende natur.

Guatemala er et land som gjør innrykk på de fleste. Stort som en tredjedel av Norge med tre ganger så mange mennesker. De bærer videre på sin gamle kultur, og det er ikke superlativer nok i språket til å beskrive de storslåtte landskapene. I høylandet er det alltid en vulkan i sikte, ofte speiler den seg i en innsjø omgitt av frodig vegetasjon og vakker bebyggelse. Når det er markedsdag spiller alle mayaens glade farger opp, hver eneste dag gjør folk flest et sterkt inntrykk, med en vennlig og verdig måte å møte oss på. Du føler deg velkommen som turist i Guatemala!

Et av de aller største Maya-monumentene heter Copan og ligger like over grensen i nabolandet Honduras. Vi får med oss det og en overnatting der, før vi reiser videre til El Salvador med hovedstaden San Salvador og avslutter vårt eventyr på Stillehavskysten med et par dager på en nydelig strand! Velkommen på en reise i Maya-land, du har ikke opplevd maken!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 25 960,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 11.11.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 11.11.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 25 960,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Lørdag 11. november, Norge - Guatemala

Det blir en lang reisedag, men med British Airways og American Airways greier vi det hele på en dag. Med avreise fra Gardermoen kl 07:25, via London og Dallas (USA), er vi framme i Guatemala City kl 20:00 lokal tid. Her venter vår nasjonale guide med bussen som tar oss inn til Grand Tikal Futura (5*) hvor det blir godt å komme til ro etter flyturen.

Dag 2

Søndag 12. november, Til Chichicastenango og Panajachel

I dag begynner Maya-eventyret og de vanskelige stedsnavnene . Vi spiser en tidlig frokost og kjører mot nordvest inn i hjertet av Maya-land for å oppleve markedsdag i Chichicastenango. Her får vi et overveldende møte med farger, lyder og vidt forskjellige religiøse oppfatninger. Her er maya-tekstiler i alle regnbuens farger, masker og turiststyr, men også et høyst autentisk lokalt marked med husgeråd, frukt og grønnsaker, og folk kledd i tradisjonelle antrekk. Søndag formiddag er det gudstjeneste for urbefolkningen i Santo Tomas kirken fra 1540 og på trappen utenfor brenner de lokale sjamanene fra K’ichés-folket offergaver til sine gamle Maya-guder. Vi besøker et tekstilverksted for festdrakter og får oppvisning i folkedans, og det blir tid på egenhånd i eksotiske omgivelser. Lunsjen skal vi ha hjemme hos en lokal Maya-familie, det også en skikkelig eksotisk opplevelse! Om ettermiddagen går turen til Atitlán-sjøen, en av verdens vakreste innsjøer omgitt av mektige vulkaner på over 3000 meters høyde. Ved bredden av sjøen ligger byen Panajachel hvor vi skal overnatte på Hotel Riviera de Atitlan (3*) med tilbud om felles middag om kvelden for de som har lyst til å spise samlet. (F/L)

Dag 3

Mandag 13. november, Atitlán-sjøen

Det ligger flere små maya-landsbyer med flere hundre år gammel historie under de vakre vulkanene på bredden av Atitlán-sjøen. Vi drar på båttur til en av dem, San Juan La Laguna, og blir tatt imot av representanter for det stolte Tz’utujil-folket. Deres tradisjonelle og fargerike drakter og klær har vært uforandret i århundrer, og vi får se hvordan de spinner, farger, vever og broderer sine vakre tekstiler, med tilbud om å prøve oss på veven eller å farge garn. Dagen lunsj står kvinnene i det lokale kooperativet for, på denne måten er vi med å bringe økonomi inn i indianersamfunnet. Etter å ha sett kirken, markedet og lokale butikker, returnerer båten til Panajachel og turen går videre til Guatemalas gamle hovedstad Antigua. Her sjekker vi inn på Hotel Las Farolas (4*) og reiseleder gir tilbud om felles middag på en av byens mange gode restauranter. (F/L)

Dag 4

Tirsdag 14. november, Antigua Guatemala

Hvilende mellom mektige vulkaner ligger Antigua som et smykke fra kolonitiden. Her grunnla spanjolene sin hovedstad da de kolonialiserte Mellom-Amerika på 1500-tallet. Men i 1776 beordret spanskekongen at hovedstaden skulle flyttes fire mil mot øst og Antigua ble fraflyttet og stod ubebodd i 150 år. I 1940-årene ble Antigua «gjenoppdaget» og folk begynte å flytte inn i det som da framstod som en spøkelsesby. Siden har man reparert og pusset opp, MEN ingen har fått lov å endre fasader eller bygge i høyden. Dermed fremstår byen som den gjorde på 1700-tallet og regnes nå som en av de vakreste og mest koloniale byer på hele det amerikanske kontinentet, og den er selvsagt Unesco-vernet. Brolagte gater snirkler seg mellom sennepsgule og okerfargede gamle bygninger og leder fram til Plaza Mayor, med domkirke, rådhus og kaptein-generalenes palass. Vi har lagt inn flere flotte besøk i programmet og får med oss det som er verd å se i byen. Det blir felles lunsj mellom besøkene og tid på egenhånd før vi overnatter enda en natt på Hotel Las Farolas. (F/L)

Dag 5

Onsdag 15. november, Guatemala City og Flores

Dagens hovedstad ligger halvannen times kjøring fra Antigua og er hjemsted for mer enn to millioner mennesker. Guatemala City framstår som en symbiose av moderne arkitektur og koloniale bygninger. Byen er en pulserende metropol, sete for president, kongress og regjering og motoren i landets forholdsvis svake og sårbare økonomi. En stor del av valutainntektene i landet kommer fra familiemedlemmer som har emigrert og jobber i utlandet, og turismen er en viktig inntektskilde for Guatemala. Vi ser byens viktigste severdigheter og besøker det Nasjonale Museum for Arkeologi og Etnologi. Som vanlig har vi lunsjen inkludert og kl 17:15 flyr vi med en innenlandsrute til Flores helt nord i landet hvor vi i morgen skal utforske Tikal som engang var Mayanes stolte og mektige hovedstad. Overnatting på Hotel Casona del Lago (4*) og mulighet for middag enten på hotellet eller på en av restaurantene i den vesle byen Flores som ligger på ei lita øy i innsjøen Petén Itzá. (F/L)

Dag 6

Torsdag 16. november, Tikal og Rio Dulce

I Tikal reiste maya-folket sin mest strålende by for to tusen år siden. Her levde prester, astronomer, matematikere, kunstnere og håndverkere. Tikal’s gullalder varte i flere hundre år, med et klimaks i perioden 550-850 e.Kr. Deretter ble byen av ukjente grunner forlatt og overlatt til jungelen i tusen år, inntil den ble gjenoppdaget i 1848. Vi skal se Tikal’s monumenter – noen av dem tårner nesten hundre meter over regnskogen. Blant de mest spektakulære er Kjempejaguarens pyramide og Store Akropolis. Ofte kan vi også oppleve dyrelivet; bråkende aper, fargerike papegøyer og tukaner som flakser fra tre til tre. Å se denne byen midt i den frodige jungelen, hvor stor den var og hvilke byggverk den inneholder, overgår hva man kan forestille seg. Det er bare helt utrolig! Unesco har klassifisert den både som «world og nature heritage». Etter lunsj i Tikal setter vi kursen mot sør til Rio Dulce som er målet for dagens etappe. Her skal vi overnatte på Hotel Mansion del Rio (3*) som ligger vakkert til i vannkanten like ved middelalderborgen San Felipe. (F/L)

Dag 7

Fredag 17. november, Livingston og Quirigua

I dag går vi ombord i en båt som tar oss ut til den karibiske kystbyen Livingston der vi får inntrykk av den afro-amerikanske garifuna-kulturen. Helt andre rytmer! Vi seiler gjennom en flott «canyon» omgitt av tropisk vegetasjon og tepper av vannliljer, og vi passerer det vakre naturreservatet Chocon Machacas. Underveis besøker vi en bosetning til urbefolkningen Q’eqchie, og lunsjen i Livingstone er akkompagnert av levende garifuna-musikk. Begrepet referer til et folkeslag som er etterkommere av rømte afrikanske slaver blandet med indianske arawaker. De utgjør i dag til sammen over 600 000 mennesker langs Mellom-Amerikas østkyst. Fra Livingston reiser vi videre med båt og buss til Quirigua, også det en Maya oldtidsby på Unesco sin liste og med de høyeste bautaer i hele Maya-riket. På veg til vårt hotell i Rio Hondo kjører vi gjennom en stor bananplantasje og sjekker etter hvert inn på Hotel Valle Dorado (3*) hvor vi skal tilbringe natten. (F/L)

Dag 8

Lørdag 18. november, Copán i Honduras

Etter frokost setter vi kursen for en annen av de gamle Maya-byene, Copán i Honduras, og er framme forholdsvis tidlig formiddag. Det skal ha bodd mennesker i Copán-dalen i 3500 år, men fremfor alt er dette et av de store maya-stedene, med over tre tusen strukturer registrert i et område på 24 kvadratkilometer. Vi må selvsagt konsentrere oss om de viktigste, men dette er nok et vitnesbyrd om hvor avanserte Mayene var mens vi ennå var på steinalderstadiet i Skandinavia. Også Copán står på Unesco-listen og her finner vi den aller mest raffinerte kunsten som Maya-kulturen har etterlatt seg. Etter lunsj besøker vi stedets museum som regnes som det beste arkeologiske museet i hele Mellom-Amerika. Overnatting på Hotel Clarion Posada Real (4*). (F/L)

Dag 9

Søndag 19. november, San Salvador og Stillehavet

I dag går turen videre mot sør for å ende opp ved Stillehavets bredder. Vi krysser grensa til El Salvador og skal først besøke Amerikas Pompei, Joya de Ceren, som også er et Unesco-sted. Her er får vi se en Maya-by som ble begravd under et vulkanutbrudd i 650 e.Kr. og som derfor er bevart slik den så ut for hundrevis av år siden. Etter lunsj går turen til hovedstaden San Salvador hvor vi tar en runde med bussen og besøker et av byens museer, før vi reiser den siste timen til vårt hotell ute ved havet. Her skal vi bo to netter på Hotel Pacific Paradise (3*) med full pensjon og et utvalg av drikkevarer inkludert. Etter vår rundreise blir det godt med et par avslappende dager til slutt. (F/L/M)

Dag 10

Mandag 20. november, Hotel Pacific Paradise

Fridag på stranden ved Stillehavet. Full pensjon og et utvalg av drikkevarer inkludert. (F/L/M)

Dag 11

Tirsdag 21. november, Fritid og hjemreise

Formiddagen er til fri disposisjon og lunsj inkludert. Om ettermiddagen går turen til flyplassen utenfor San Salvador hvor vi skal fly med Iberia til Madrid kl 2015. (F/L)

Dag 12

Onsdag 22. november, Ankomst Norge

Etter en natt på flyet ankommer vi Madrid kl 15:45. Herfra skulle vi gjerne flydd direkte til Oslo, men dessverre må vi veien om London siden Iberia ikke samarbeider med SAS, og vi lander derfor på Gardermoen først kl 23:05 om kvelden.

Forbehold om programendringer underveis som følge av værforhold, stengte veier, streik, demonstrasjoner, forsinkelser eller andre logistiske forhold som er utenfor Escape Travel sin kontroll. Flytider og oppgitte restauranter kan også ble endret.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER:

 • Fly med British Airways og American Airways Oslo – Guatemala City
 • Fly med Iberia og British Airways San Salvador – Oslo
 • Flyskatter, totalt kr 4 208,- (kan endres)
 • Innenriksfly t/r Guatemala City – Flores inkl. flyskatter
 • 11 netter på gode hoteller i turistklasse
 • Daglig frokost og 11 lunsjer/middager
 • Utflukter og inngangsbilletter som beskrevet i programmet
 • All transport ifølge programmet
 • Parkavgift til aktuelle nasjonalparker
 • Engelsktalende guide på utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape Travel på rundturen

PRISEN INKLUDERER IKKE:

 • Drikkevarer til de fleste inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider, beregnet til EUR 75,- pr. person
 • Avbestillings- og reiseforsikring

HOTELLER
Vi bruker gode tre- og firestjerners turisthoteller. Noen av hotellene vurderer vi som de beste på sine respektive steder. 

Forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

Praktiske opplysninger
Alle påmeldte får tilsendt praktiske opplysninger før avreise, men nedenfor følger en del nyttig informasjon:

Visum
Norske statsborgere behøver ikke visum til Guatemala, Honduras eller El Salvador. NB: Husk maskinlesbart pass som skal være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Helse og vaksine
Ingen vaksiner er påkrevd for innreise til noen av landene. Men det er likevel fornuftig å være hensiktsmessig vaksinert.  Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid for spørsmål vedrørende vaksine. Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt US-dollar eller Euro i kontanter. Pass på å få fine sedler i banken. Det er vanskelig å få veksle sedler med små rifter eller «krøller». Men de fleste bankkort er gangbare og det er tilgang på minibanker. Husk å oppheve evt. regionsperre på bankkortet ditt før avreise. Vær forsiktig med å veksle på gaten, det er relativt stor fare for å få falske sedler.

Shopping
Guatemala er et av landene i Latin-Amerika som har størst utvalg av husflidartikler. Markedene bugner av fargerike varer, mye av det i god kvalitet. Mest berømt er kanskje de broderte blusene (huipil) til indianerkvinnene. Vesker, duker og broderier er også populært.

Klima og klær
Denne turen går gjennom ulike klimasoner og vi kan forståelig nok forvente noe regn i regnskogsområdene. Men vi er utenfor regntiden og i det sentrale høylandet forventer vi stabilt, pent og varmt vær. Temperaturene forventes å ligge på mellom 20 og 30 celsius om dagene. Ta med lett bomullsklær som til god norsk sommer, og pakk også regntøy eller en liten paraply. Husk gode tursko med godt grep (gjerne joggesko). Det er ikke noen kleskode for restaurantbesøk og middager. Vanlig pent fritidstøy er OK.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halv- og helpensjon på turen (se dagsprogrammet). Reiseleder vil være behjelpelig med å foreslå restauranter og tilby felles bespisning til måltider som ikke er inkludert.

Sikkerhet
I Escape Travel har lenge vært restriktive med å sette opp tur til landene i Mellom-Amerika. Sikkerhet er et viktig premiss for oss når vi legger opp våre turer. Vi er derfor glade for at forholdene nå har vært tilfredsstillende så lenge at vi mener det er fullt forsvarlig å reise i landene som er satt opp på denne turen. Vi utviser likevel forsiktighet og etterkommer Utenriksdepartementets råd om å utvise aktsomhet, særlig ved valg av bosted og hvilke områder vi ferdes i. Vi gjorde en studiereise for denne turen i november, og gleder oss over at vi nå kan tilby store opplevelser i Mellom-Amerika!

Tipsing
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. Reiseleder hjelper til ved å samle inn og fordele tips underveis på turen slik at den enkelte ikke trenger å tenke mer på dette. Slik tips utgjør EUR 75,- pr. person. Fint om alle kan ha dette beløpet klart i sedler av ulik størrelse ved reisens start. Evt. tips til værelsespiker og servitører på restauranter er ikke inkludert i dette beløpet.

Tilslutning fra andre byer
Dersom du ønsker tilslutning med fly fra andre byer i Norge, kan du kontakte oss på post@escape.no og få et tilbud på dette. Vi kan også tilby overnatting på Gardermoen.

Velkommen på tur med Escape!