Antigua

Guatemala – i mayaenes fotspor

/ Opplev Guatemala med historiker Halvor Tjønn

Natur og folkeliv langs Maya-veien stimulerer reiselysten! Her lever gamle skikker gjennom klesdrakt og fargerike markeder, her er fenomenale maya-monumenter, spansk kolonistil i gamle byer, praktfulle strender, vulkaner som speiler seg i stille innsjøer og overveldende jungellandskaper. Vi inviterer til en tur som på førsteklasses vis kombinerer fargerik og historisk rotfestet kultur med en fremmedartet, spennende natur.

Guatemala er et land som gjør innrykk på de fleste. Stort som en tredjedel av Norge med tre ganger så mange mennesker. De bærer videre på sin gamle kultur, og det er ikke superlativer nok i språket til å beskrive de storslåtte landskapene. I høylandet er det alltid en vulkan i sikte, ofte speiler den seg i en innsjø omgitt av frodig vegetasjon og vakker bebyggelse. Når det er markedsdag spiller alle mayaens glade farger opp, hver eneste dag gjør folk flest et sterkt inntrykk, med en vennlig og verdig måte å møte oss på. Du føler deg velkommen som turist i Guatemala!

Et av de aller største Maya-monumentene fra Mexico i nord til Honduras i sør, heter Tikal og ligger helt nord i Guatemala. Omgitt av jungel og tett vegetasjon reiser det seg bygninger og infrastruktur som tar pusten fra den mest bereiste! Velkommen på en reise i Maya-land, du har ikke opplevd maken!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 26 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 05.11.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
 • EN TUR I SAMARBEID MED AFTENPOSTEN
 • A-kort rabatt kr 2000,-
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 05.11.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 26 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge - Guatemala

Turen går med British Airways og American Airways. Guatemala er litt utfordrende flymessig, så vi må dessverre mellomlande både i London og Miami (USA). Men vi greier det hele på en dag! Med avreise fra Gardermoen om morgen ca halv åtte, er vi framme i Guatemala City litt før åtte om kvelden lokal tid. Her venter vår nasjonale guide med bussen som tar oss inn til Grand Tikal Futura (5*) hvor det blir godt å komme til ro etter mange timer på tur.

Dag 2

Guatemala by - Quirigua - Rio Dulce

I dag starter vi på vår eventyrlige rundreise i Guatemala. Etter en bedre frokost går turten østover mot Atlanterhavskysten. I utgangspunktet ville vi ha flydd til byen Livingston, men innenriks flytrafikk i Guatemala er svært begrenset. Vi må i stedet belage oss på å kjøre de 28 milene til Rio Dulce, men til gjengjeld er det mye vakkert å se langs veien. Vi bruker god tid med flere stopp, blant annet for å spise lunsj. Vi passerer en stor bananplantasje og etterhvert kommer vi til oldtidsbyen Quirigua som står på Unescos verdensarv-liste. Her får vi vårt første møte med Maya-kulturen. I et frodig, irrgrønt og vakkert terreng finner vi flere byggverk og kunstskatter. Blant skulpturene finnes uvanlig store billedstøtter, de største i hele Maya-riket, og hugget direkte ut av store steinblokker. Den største er 10 meter høy og veier omkring 65 tonn. Dessuten har plassen mange utsøkte skulpturarbeider i form av mytologiske dyr, altere, skulpturer og dekorasjoner på fasader og bygninger. Etter besøket her har vi ca halvannen times kjøring til vårt hotell i Rio Dulce hvor vi sjekker inn på Hotel Mansion del Rio som ligger vakkert til i vannkanten like ved middelalderborgen San Felipe. (Frokost og lunsj)

Chichicastenango
Dag 3

Livingston og Flores

Dagens program starer med en tur til vanns. Vi går ombord i båten som tar oss ut til den karibiske kystbyen Livingston hvor vi møter den afro-amerikanske garifuna-kulturen. Vi seiler gjennom en flott «canyon» omgitt av tropisk vegetasjon og tepper av vannliljer, og vi passerer det vakre naturreservatet Chocon Machacas. Underveis besøker vi en bosetning til urbefolkningen Q’eqchie, og lunsjen i Livingstone er akkompagnert av «live» garifuna-musikk. Begrepet referer til et folkeslag som er etterkommere av rømte afrikanske slaver blandet med indianske arawaker. De utgjør i dag til sammen over 600 000 mennesker langs Mellom-Amerikas østkyst. Fra Livingston går båten tilbake til Rio Dulce hvor vi fortsetter med buss nordover til byen Flores som ligger på ei lita øy i innsjøen Petén Itzá. Her sjekker vi inn på Hotel Santana hvor vi skal tilbringe to netter. Dagens lunsj er inkludert og om kvelden organiserer reiseleder middag for dem som vil spise samlet. (Frokost og lunsj)

Livingston
Dag 4

Oldtidsbyen Tikal

I Tikal reiste maya-folket sin mest strålende by for to tusen år siden. Her levde prester, astronomer, matematikere, kunstnere og håndverkere. Tikal’s gullalder varte i flere hundre år, med et klimaks i perioden 550-850 e.Kr. Deretter ble byen av ukjente grunner forlatt og overlatt til jungelen i tusen år, inntil den ble gjenoppdaget i 1848. Vi skal se Tikal’s monumenter – noen av dem tårner nesten hundre meter over regnskogen. Blant de mest spektakulære er Kjempejaguarens pyramide og Store Akropolis. Ofte kan vi også oppleve dyrelivet; bråkende aper, fargerike papegøyer og tukaner som flakser fra tre til tre. Å se denne byen midt i den frodige jungelen, – hvor stor den var og hvilke byggverk den inneholder, – overgår hva man kan forestille seg. Det er bare helt utrolig! Unesco har klassifisert den både som «world and nature heritage». Etter lunsj i Tikal returnerer vi til vårt hotell i Flores. Her kan du vandre rundt i innbydende omgivelser på den bitte lille øya Flores som utgjør gamlebyen i den større byen Santa Elena på fastlandet. En bro binder de to sammen, og det å bo i gamlebyen ute på øya, er en helt spesiell opplevelse. (Frokost og lunsj)

Tikal
Dag 5

Flores - Panajachel ved Atitlán-sjøen

Fra flyplassen utenfor Flores, skal vi i dag fly tilbake til Guatemala City. Flyturen tar ca 50 min, og vi er framme i hovedstaden ca kl 09:00. Her venter bussen for å kjøre oss vestover til Atitlán-sjøen, en av verdens vakreste innsjøer omgitt av mektige vulkaner på over 3000 meters høyde. Landskapet er som tatt ut av et maleri! Tirsdag og fredag er det markedsdag i byen Sololá. Fredag er den viktigste av disse, og vi må bare få med oss indianermarkedet i dag. Av alle fargerike markeder i Latin-Amerika, tar markedene i Guatemala kaka; – de er en eksplosjon i farger og genuint folkeliv! Helt nede ved bredden av sjøen ligger byen Panajachel hvor vi skal overnatte på Hotel Cacique Inn. Vi legger til rette for lunsj (ikke inkludert) og om kvelden blir det felles middag på en av byens restauranter. (Frokost og middag)

Atitlán-sjøen Guatemala
Dag 6

Atitlán-sjøen

Det ligger flere små maya-landsbyer med flere hundre år gammel historie under de vakre vulkanene rundt bredden av Atitlán-sjøen. Vi drar på båttur til en av dem, San Juan La Laguna, og blir tatt imot av representanter for det stolte Tz’utujil-folket. Deres tradisjonelle og fargerike drakter og klær har vært uforandret i århundrer, og vi får se hvordan de spinner, farger, vever og broderer sine vakre tekstiler, med tilbud om å prøve oss på veven eller å farge garn. Dagen lunsj står kvinnene i det lokale kooperativet for, på denne måten er vi med å bringe økonomi inn i indianersamfunnet. Etter å ha sett kirken, markedet og lokale butikker, returnerer båten til Panajachel og turen går videre til Chichicastenango. Her installerer vi oss på Hotel Santo Tomás og forbereder oss på nye store opplevelser i morgen, søndag. Ingen dager er som å besøke i Chichicastenango en søndag formiddag. Et nytt eventyr venter oss i morgen tidlig! (Frokost og lunsj)

Chichicastenango
Dag 7

Chichicastenango

I Chichicastenango får vi et overveldende møte med farger, lyder og vidt forskjellige religiøse oppfatninger. Her er maya-tekstiler i alle regnbuens farger, masker og turiststyr, men også et høyst autentisk lokalt marked med husgeråd, frukt og grønnsaker, og folk kledd i fargerike tradisjonelle antrekk. Søndag formiddag er det gudstjeneste for urbefolkningen i Santo Tomás kirken fra 1540 og samtidig, på trappen utenfor, brenner de lokale sjamanene fra K’ichés-folket offergaver til sine gamle Maya-guder. Vi besøker et tekstilverksted for festdrakter og får oppvisning i folkedans, og det blir tid på egenhånd i eksotiske omgivelser. Lunsjen skal vi ha hjemme hos en lokal Maya-familie, det også en skikkelig eksotisk opplevelse! Og vi skal avlegge den lokale kirkegården et besøk. Sannsynligheten er stor for at det også her foregår gamle maya-ritualer siden det er søndag. Om ettermiddagen går turen til Guatemalas gamle hovedstad Antigua. Her sjekker vi inn på Hotel Las Farolas og reiseleder gir tilbud om felles middag på en av byens mange gode restauranter. (Frokost og lunsj)

Dag 8

Antigua Guatemala

Hvilende mellom mektige vulkaner ligger Antigua som et smykke fra kolonitiden. Her grunnla spanjolene sin hovedstad da de kolonialiserte Mellom-Amerika på 1500-tallet. Men i 1776 beordret spanskekongen at hovedstaden skulle flyttes fire mil mot øst og Antigua ble fraflyttet og stod ubebodd i 150 år. I 1940-årene ble Antigua «gjenoppdaget» og folk begynte å flytte inn i det som da framstod som en spøkelsesby. Siden har man reparert og pusset opp, MEN ingen har fått lov å endre fasader eller bygge i høyden. Dermed fremstår byen som den gjorde på 1700-tallet og regnes nå som en av de vakreste og mest koloniale byer på hele det amerikanske kontinentet, og den er selvsagt Unesco-vernet. Brolagte gater smyger seg mellom sennepsgule og okerfargede gamle bygninger og leder fram til Plaza Mayor, med domkirke, rådhus og kaptein-generalenes palass. Vi har lagt inn flere flotte besøk i programmet og får med oss det som er verd å se i byen. Det blir felles lunsj mellom besøkene og tid på egenhånd før vi overnatter enda en natt på Hotel Las Farolas. (Frokost og lunsj)

Antigua
Dag 9

Fritid i Antigua

I dag blir det tid på egen hånd i Antigua. Byens atmosfære gjør den til et sted hvor ro og harmoni senker seg i sjelen. Å rusle rundt i Antigua er som å være i en filmkulisse hvor du selv er hovedrolleinnehaver. Her har tiden stått stille. Her kan du selv oppleve hvordan det var å bo og leve i Mellom-Amerika på 16- og 17-hundretallet. Kaffen i Guatemala er stedegen og smakfull. Restaurantene byr på smaksopplevelser for enhver gane. Smilene sitter løst. Gjestfriheten er stor. Vi er blant venner og turismen betyr uendelig mye for den lokale økonomien i Guatemala. Sen ettermiddag kjører vi en drøy time med buss til Guatemala City hvor vi skal bo siste natten. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på en av byens bedre restauranter. (Frokost og middag)

Dag 10

Guatemala City

Dagens hovedstad ligger en drøy times kjøring fra Antigua og er hjemsted for mer enn to millioner mennesker. Guatemala City framstår som en symbiose av moderne arkitektur og koloniale bygninger. Byen er en pulserende metropol, sete for president, kongress og regjering og motoren i landets forholdsvis svake og sårbare økonomi. En stor del av valutainntektene i landet kommer fra familiemedlemmer som har emigrert og jobber i utlandet (særlig USA), og turismen er en viktig inntektskilde for Guatemala. Vi ser byens viktigste severdigheter og legger til rette for lunsj før vi må være på flyplassen i god tid for ettermiddagsflyet med American Airlines til Miami. Her blir det flybytte til British Airways som skal fly oss videre til London. (Frokost)

Dag 11

Ankomst Norge

Etter en natt på flyet ankommer vi London kl 10:50. Herfra flyr til Oslo, og lander på Gardermoen kl. 15:55 om ettermiddagen.

Forbehold om programendringer underveis som følge av værforhold, stengte veier, streik, demonstrasjoner, forsinkelser eller andre logistiske forhold som er utenfor Escape Travel sin kontroll. Flytider og oppgitte restauranter kan også ble endret.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly med British Airways og American Airways Oslo – Guatemala City t/r
 • Flyskatter, totalt kr 3 446,- (kan endres)
 • Innenriksfly t/r Flores – Guatemala City inkl. flyskatter
 • 9 netter på gode hoteller i turistklasse
 • Daglig frokost og 8 lunsjer/middager
 • Utflukter og inngangsbilletter som beskrevet i programmet
 • All transport ifølge programmet
 • Parkavgift til aktuelle nasjonalparker
 • Engelsktalende guide på utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape Travel på rundturen

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer til de fleste inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider, beregnet til USD 80,- pr. person
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Enkeltromstillegg

HOTELLER

Vi bruker gode tre- og firestjerners turisthoteller. Noen av hotellene vurderer vi som de beste på sine respektive steder. Sentral beliggenhet er også et viktig kriterium.

Guatemala City: Grand Tikal Futura (5*) 
Rio Dulce: Mansion del Rio (3*) 
Flores: Hotel Santana (3*) 

Panajachel: Cacigue Inn (3*)
Chichicastenango: Hotel Santo Tomás 
Antigua: Las Farolas (4*)

Forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

Halvor Tjønn

Reiseleder

Halvor Tjønn dekket på 1980-tallet de mange krigene i Mellom-Amerika. Som utsendt medarbeider fra Stavanger Aftenblad og Aftenposten reiste han flere ganger på kryss og tvers i regionen. Han er utdannet historiker fra Universitetet i Oslo og har skrevet flere bøker om Russland, om islamsk historie og om ulike temaer fra norsk historie. Halvor Tjønn har vært reiseleder på mange turer for Escape, og bidrar med foredrag, entusiasme og innsikt.

Praktiske opplysninger

Alle påmeldte får tilsendt praktiske opplysninger før avreise, men nedenfor følger en del nyttig informasjon:

Visum Guatemala og innreise til USA

Norske statsborgere behøver ikke visum til Guatemala. NB: Husk maskinlesbart pass som skal være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.
NB: Det er beklageligvis også nødvendig å ha ESTA-godkjenning til USA på grunn av mellomlandingen i Miami. Logg på med denne adressen  https://esta.cbp.dhs.gov/ (eller klikk på lenken) og følg fremgangsmåten der (offisiell myndighetsside). Ha pass og kredittkort for hånden. Kostnad er USD 14,-. Skulle dere trenge hjelp, så ta kontakt med oss i Escape Travel.

Flybagasje

På reisen t/r Oslo-Guatemala City kan man sende et kolli på inntil 23 kg pr. person. I tillegg kan man ta med et kolli om bord, som teoretisk kan veie like mye, men målene er begrenset til kabinbagasje (45 x 35 x 20 cm). MEN på flyturen fra Flores til Guatemala City, kan man KUN ekspedere 14 kg pr. person. Dette løser vi ved å oppbevare noe av bagasjen på hotellet i Guatemala City tirsdag 6. november og hente den igjen fredag 9. november. Ta med en ekstra veske til å pakke om i denne anledning.

Helse og vaksine

Ingen vaksiner er påkrevd for innreise til Guatemala. Men det er likevel fornuftig å være hensiktsmessig vaksinert. Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid for spørsmål vedrørende vaksine. Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta

Det kan være greit å ta med litt US-dollar i kontanter. Pass på å få fine sedler i banken. Det er vanskelig å få veksle sedler med små rifter eller «krøller». Men de fleste bankkort er gangbare og det er tilgang på minibanker. Husk å oppheve evt. regionsperre på bankkortet ditt før avreise. Valutaen i Guatemala heter Quetzal (GTQ), og er pr. februar 2018 verdt omtrent det samme som den norske kronen. Vær forsiktig med å veksle på gaten, det er relativt stor fare for å få falske sedler. Det beste er å ta ut lokal valuta i minibanker.

Shopping

Guatemala er et av landene i Latin-Amerika som har størst utvalg av husflidartikler. Markedene bugner av fargerike varer, mye av det i god kvalitet. Mest berømt er kanskje de broderte blusene (huipil) til indianerkvinnene. Vesker, duker og broderier er også populært.

Klima og klær

Denne turen går gjennom ulike klimasoner og vi kan forståelig nok forvente noe regn i regnskogsområdene. Men vi er utenfor regntiden og i det sentrale høylandet forventer vi stabilt, pent og varmt vær. Temperaturene forventes å ligge på mellom 20 og 30 celsius om dagene. Ta med lett bomullsklær som til god norsk sommer, og pakk også regntøy eller en liten paraply. Husk gode tursko med godt grep (gjerne joggesko). Det er ikke noen kleskode for restaurantbesøk og middager. Vanlig pent fritidstøy er OK.

Mat

På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er stort sett inkludert halvpensjon på turen (se dagsprogrammet). Reiseleder vil være behjelpelig med å foreslå restauranter og tilby felles bespisning til måltider som ikke er inkludert.

Sikkerhet

I Escape Travel har lenge vært restriktive med å sette opp tur til landene i Mellom-Amerika. Sikkerhet er et viktig premiss for oss når vi legger opp våre turer. Vi er derfor glade for at forholdene nå har vært tilfredsstillende så lenge at vi mener det er fullt forsvarlig å reise til Guatemala. Vi utviser likevel forsiktighet og etterkommer Utenriksdepartementets råd om å utvise aktsomhet, særlig ved valg av bosted og hvilke områder vi ferdes i.

Tipsing

Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. Reiseleder hjelper til ved å samle inn og fordele tips underveis på turen slik at den enkelte ikke trenger å tenke mer på dette. Slik tips utgjør USD 80,- pr. person. Fint om alle kan ha dette beløpet klart i sedler av ulik størrelse ved reisens start. Evt. tips til værelsespiker og servitører på restauranter er ikke inkludert i dette beløpet.

Tilslutning fra andre byer

Dersom du ønsker tilslutning med fly fra andre byer i Norge, kan du kontakte oss på post@escape.no og få et tilbud på dette. Vi kan også tilby overnatting på Gardermoen.

Velkommen på tur med Escape!