Himalaya på tvers

/ Gjennom Nepal og Tibet fra Kathmandu til Lhasa

 • Kathmandus myldrende markeder og flotte helligdommer
 • Tibets høysletter, «bak» Himalaya
 • Frodige øst-Tibet med skoger og innsjøer
 • Mt. Everest sett på nært hold og fra luften
 • Lhasa, engang lukket, nå i forvandling, med Potala-palasset høyt over byen

– Det fortelles om en nepaleser, Arniko het han, som for mange hundre år siden reiste fra hjembyen Kathmandu like til keiserens Peking, og lærte kineserne å bygge pagoder. En av Kinas religioner, buddhismen, kom også fra India og Nepal, og ble båret tusenvis av kilometer i de troendes brennende hjerter. Idag finner man knapt noensteds så mange brennende hjerter som i Tibet. Den legendariske kong Songtsen Gampo av Tibet giftet seg i sin tid like godt med både en kinesisk og en nepalesisk prinsesse, og skapte på denne måten den forunderlige blanding av kulturelle elementer som er gått opp i en høyere enhet i tradisjonell tibetansk kultur. Utrolig nok har noe av dette overlevd – og kan oppleves i Nepal og Tibet den dag i dag.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 11.09.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 18 dager
 • Nepal kvinne
 • Kathmandu Nepal
 • Potala-palasset, Lhasa Tibet
 • Tibet
 • Yak Tibet
 • Nyingchi Tibet
 • Tibet
 • Shigatse Tibet
 • Yarlung Zangbo Tibet
 • Gyantse Tibet
 • Swayambhunath stupa Kathmandu Nepal

En reise som kombinerer Nepal og Tibet gir det beste fra to verdener: Nepal er en del av indisk kultur, der den møter strømninger fra Himalaya. Jorden i Kathmandu-dalen er rik og fruktbar, kultur og religion er utrolig frodige, og intenst vevd sammen. Sent og tidlig benyttes hilsenen ”Namaste – Jeg hilser Gud i deg”. Rotfestet i en tro som kombinerer det beste fra hinduisme og buddhisme har nepaleserne i Kathmandu utviklet et produktivt jordbruk og en høy-urban livsstil, et eldorado for den som vil studere byplanlegging for et godt liv – og trusselen om sammenbrudd under en sterkt voksende befolkning.

Fra Kathmandu følger vi i Arnikos fotspor mot nord og øst, opplever nepalesisk landsbygd med et virvar av etniske grupper, smyger oss rundt Langtang-Lirung-massivet og når fram til grensen, hvor kinesiske grensevakter tar imot, og høflig og tydelig viser hvem som har makten i Tibet. Et par dager med meget tøffe kjøreetapper og store høydeforskjeller, før landet flater ut og vi er kommet gjennom Himalaya og ut på Trans-Himalayas høysletter, sentrum av Tibet, med klostre og byer som Shigatze, Gyantse og Tsedang. Vidunderlig vakker natur, og en langsom tilnærming til tibetansk kultur som gir inntrykkene tid til å synke. Til sist når vi fram til Lhasa, ”den lukkede by”, som nå er så ettertrykkelig åpnet. Det kinesiske nærvær er sterkt, men samtidig opplever vi en tibetansk karisma. Her er helligdommer og gylne spir, bønneflagg og Buddha-statuer, mye av det restaurert og nymalt. Men opplevelsen går dypere: Møtet med tibetanerne borer seg inn i vår bevissthet, og det føles godt. Veldig godt.

Vi kunne ha fløyet fra Kathmandu til Lhasa. Det ville ha spart oss for mange strabaser. Istedet følger vi landeveien og opplever landenes storhet. Høydeforskjellene de første par dagene i Tibet er formidable, vi skal ganske kjapt opp på 5000 meter over havet. Det kan lett gi høydesyke med plager i form av hodepine, kvalme, søvnløshet og manglende appetitt. Her er Diamox god å ha. Grensen mellom Nepal og Kina er et slags ”point of no return”. Man skal være forberedt på noen litt tøffe dager, og i nødstilfelle være istand til å bære sin egen bagasje forbi et jordras eller over et vadested. For den som ønsker å reise ”gjennom Himalaya”, følge de gamle handels- og pilegrimsruter på den ekte måten, i terrenget, og som har helse til å tåle strabasene, kan vi love en stor opplevelse, et virkelig eventyr. Og vi tar igjen med komfort der den er å finne, med gode hoteller i Lhasa og Kathmandu.
Og vi flyr tilbake fra Lhasa til Kathmandu – over Chomolungma, Mt. Everest, som nesten alltid stikker opp over skylaget. Så høy er den!

Velkommen til en vakker, spennende og interessant reiseopplevelse – en reise for eventyrlystne!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Tirsdag 11. september 18: Fly Oslo - Istanbul

Avreise fra Norge ved lunsjtid med Turkish Airlines med flyskifte i Istanbul før vi setter kursen for en kort natt på vei mot Kathmandu

Dag 2

Onsdag 12. september 18: Kathmandu

Ankomst til Kathmandu (1310 mon), hvor vi straks innkvarteres på vårt hotell, og får en pust i bakken, innen vi går ut i byen for å føle ettermiddagsrushet på pulsen. Kathmandu er en utrolig intens og levende by, en asiatisk storby med et helt spesielt preg. Vi skal oppleve både Den levende gudinnes hus, noen av de utallige templene, og de smale smugene og de lokale markedene, og avslutter med Swayambunath, viet ”Gud som ble til av seg selv”, et buddhistisk monument som har form som en rishaug, et symbol på fruktbarhet, med Buddhas øyne malt i alle himmelretninger, han ser alt og alle i Kathmandu-dalen.

Swayambhunath stupa
Dag 3

Torsdag 13. september 18: Kathmandu

Vi utforsker en av de andre kongebyene i Kathmandu-dalen, Patan, med et legendarisk palass i teglsten og bindingsverk, og en slottsplass med pagoder og andre templer. Mye solid kunsthåndverk lever fortsatt og går inn i restaurering og vedlikehold av disse monumentene, som alle står på UNESCOs verdensarvliste. Å vandre rundt på slottsplassen i Patan er som å være i en annen verden, med et myldrende liv av folk kledd i tradisjonelle antrekk – og jeans. Tidene skifter!

Kathmandu
Dag 4

Fredag 14. september 18: Kathmandu – Rashuwaghadi – Gyirong (185 km – ca. 9 t)

Veien fra Kathmandu til Tibet er en reinkarnasjon av en eldgammel karavanerute gjennom Himalaya, fra havet og det fruktbare sør-asiatiske slettelandet til ”Verdens tak”. Først korketrekkersvinger ned til nesten tropiske Galchi Bazaar, så følger veien Trishuli-elven opp til Dhunche (2030 moh). Furuskog overtar! Folk endrer seg, tibeto-burmanske ansiktstrekk blir mer vanlige. Veien følger elvebredden til Nuwakot, og så dalbunnen frem grensestedet Rasuwa, . – Den stadig buktende veien, gjennom landsbyer, over jorder, på elvebredder, og over noen utsiktspunkter med glimt av fjellene, det er en utrolig vakker tur gjennom Nepals bygder, men forvent ikke komfort, veien slites ned av vær og vind, monsun og flom. Til tider raser den ut, og smal og hullete er den i alle fall.
Dagens etappe tar en dag, inklusive en forunderlig grensekrysning ved Rashuwaghadi/ Gyirong. Den kinesiske grensestasjonen er nybygget og prangende, og ligger nede i den fine dalen, 1800 moh, hvor to elver møtes. På kinesisk side er veien bedre. Vi er nå bak Himalaya, skogen viker for Tibets brune åssider. Byen Gyirong, der vi skal bo, ligger 2600 moh., 25 km fra grensen.

Dag 5

Lørdag 15. september 18: Gyirong – Xegar/Tingri (300 km – ca. 7 t)

Straks over grensen begynner veien å stige, plutselig blir vi kortpustede. En meget stor stigning i løpet av en dagsetappe. Vi kommer opp på det tibetanske platå. Rundt og «bak» Langtang-Lirung. Fra Tongla-passet (5150 moh) har vi de første panoramaene over Himalaya. Vi passerer brakkvannnssjøen Peigutso. Om været er godt, ser vi Cho Oyu 8210 moh og Xishapangma 8012 moh. Snøtoppene glitrer mellom lammeskyer. Vi krysser Lalung La og kommer ned til Xegar /Tingri 4330 moh. Her skal vi ha to netter, tid til å akklimatisere oss. De brave går ut og speider møt syd og kan se Mount Everest 8849 moh i det fjerne dersom været er godt, men også Cho Oyo, Lhotse, Xisapagma og Makalu, mer enn åtte tusen meter høye alle sammen. I dette landskapet skal man snu seg langsomt og ta høyde for at kroppen kan bli den store utfordringen denne dagen. Igjen enkel innkvartering, vi er langt til fjells og på store høyder.

Dag 6

Søndag 16. september 18: Xegar – Everest Base Camp Rongbuk – Xegar (200 km – 3 + 3 t)

Området opp mot Mt. Everests nordside er en slags nasjonalpark, og vi gjør dagens tur med myndighetenes miljøkjøretøyer. Gjennom tørre morener og høysletter, gjennom Dzakar Chu-dalen, i «regnskyggen» av Himalaya, nær på Makalu 4635 moh, Cho Oyu 8210 moh og Lhotse 8516 moh. Og vi kommer stadig nærmere Everest. Buddhistklosteret Rongbuk sies å være det høyest beliggende kloster i verden, 4980 moh. Noen titalls munker og nonner lever her, i et kloster som tidligere var et viktig pilegrimsmål for sherpaer fra Khumbu i Nepal og Darjeeling i India. Klosteret ligger fint ved enden av en dal, med Everest-komplekset som bakvegg, bare noen kilometer unna.

Everest Basecamp Rongbuk
Dag 7

Mandag 17. september 18: Xegar/Tingri – Sakya – Shigatse (380 km – ca. 7 t)

Vi reiser sørøstover, over det tibetanske platå, karrig og dramatisk, over flere pass, Chong-la 5200 moh er det høyeste. Her stifter vi bekjentskap med elven Yarlung Zangpo, som løper fra vest til øst gjennom Tibet og så inn i India hvor den kalles Brahmaputra. Vi skal følge en stor del av den på vei østover. Vi besøker det gamle klosteret Sakya, stedet der det ble smidd tette allianser mellom tibetanere og mongoler. Så går det så smått nedover bakke, og lungene får det lettere. Landet langs veien blir bare vakrere og vakrere, landsbyer, yak-okser, mennesker… Shigatse ligger på 3900 meters høyde, det føles som en lettelse å komme frem hit. Og hotellet er mer komfortabelt!

Shigatse
Dag 8

Tirsdag 18. september 18: Shigatse – Gyantse (90 km – ca. 2 t)

Shigatse er en interessant og levende ”storby” med en blandet befolkning. Mange kinesere, men et flertall tibetanere. Tashilunpo-klosteret er som en by i byen med kapeller, bønnehaller, altere og munkekvarterer. Klosteret er senter for den tibetanske leder Panchen lama. Byen har også spennende markeder, hvor vi skal gi oss god tid.

Fra Shigatse er det en kort kjøretur, et par timer gjennom åkerland og brede bygder til Gyantse 3950 moh, en tibetansk by under et festningsfjell som forteller historier om tibetanernes store heltemot i kampene mot britiske inntrengere for vel hundre år siden. Ved foten av festningsfjellet ligger farverike markeder og den særpregede og vakre Gylne Pagode, en levende helligdom bygget i fire etasjer med terrasser og kapeller, kronet av et gyllent spir og Buddhas altseende øyne.

Gyantse
Dag 9

Onsdag 19. september 18: Gyantse – Tsedang (330 km – ca. 7 t)

Dagens kjøre-etappe er utrolig vakker – igjen! Vi passer festningen i Gyantse og fortsetter opp i Karo La-passet 5045 moh, der vi ser foten av Nojin-Kangtsang-breen. Det var her oberst Younghusband og hans britisk-indiske tropper braste sammen med tibetanske forsvarsstyrker på sin vei for å innta Lhasa i 1904. Veien fortsetter langs bredden av Yamdrok Tso-sjøen 4488 moh., klyver over et mindre pass, og når Brahmaputra / Yarlung Zangpo ved utløpet av Lhasa-elven, omgitt av våtmarker med piletrær og popler. Vi innhenter høsten, her hvor det er vegetasjon, er det trolig også høstfarver. Veien passerer Lhasas flyplass, en snodig opplevelse av en tidsalder vi nesten hadde glemt. Tilsist når vi Tsedang, en ganske kinesisk by med nybyggerstemning (3500 moh).

Innsjøen Yamdrok
Dag 10

Torsdag 20. september 18: Tsedang – Yumbu Lakhang – Samye – Tsedang (130 km)

Rolig dag: Bare noen kilometer utenfor Tsedang ligger ruinen av Yumbu Lakhang, etter sigende den første befestede bygning bygget for Tibets første konge, meget grundig smadret under kulturrevolusjonen, men gjenreist som et landemerke og vartegn – og gjeninntatt av et par-tre munker. Stedet er fylt av tibetanernes jernvilje, og utsikten er strålende. Landet her ved den nedre del av Yarlung Zangpo er mildere og mer frodig. Dalen er bred og vakker, fjellene tårner seg mot en (oftest) knallblå himmel. Det skal være her den tibetanske kultur oppsto – og det tibetanske folk, ifølge saftige myter.

Vi krysser Yarlung-elven over stride strømmer og stadig skiftende sandbanker. På nordbredden skal vi besøke et av Tibets mest farverike klostre, Samye, grunnlagt som en ”misjonsstasjon” for buddhismen rundt 770 e.Kr. Et ypperlig sted for å bli bedre kjent med Tibets helgener og guddommelige konger. Vi vil også prøve å gå så langt at vi kan få noen glimt av pilegrimsstedet Chimpuk med eremitt-boliger i klippene.

Dag 11

Fredag 21. september 18: Tsedang – Mailing (360 km – ca. 9 t)

Den brede og fruktbare Yarlung-dalen smalner til og veien klatrer opp i talløse svinger til Badang La-passet, 4910 moh – og så ned igjen til elven ved Gyatsa. Vi besøker ruinene av et lite palass kalt Lazhali.  Vi følger Yarlung-elven videre og opplever at skog etter hvert får taket. Jordbruk og skogbruk følger dalen, her er valnøttrær og ferskener. Vi når Mailing 2950 moh, klimaet blir mildere, folk vil fortelle oss om yearsagumba, en sagnomsunst afrodisiakum.

Dag 12

Lørdag 22. september 18: Mailing – Nyingchi (120 km – ca. 2 t)

Vi bruker formiddagen til en lett kjøretur gjennom skogene, alt er så helt annerledes enn i Midt-Tibet. Vi når fram til Bayi / Nyingchi (2990 moh).

Ganske nær går Yarlung Zangpo inn i Asias svar på Grand Canyon, en 500 km lang kløft, den dypeste i verden, der elven kaster seg ut i ville stryk og fosser og kommer ut i lavlandet i India som Brahmaputra. Så sent som i 1913 fastslo britiske oppdagere at Yarlung Zangpo virkelig er Brahmaputra, og kløften et reservoar av variert vegetasjon og dyreliv. Den fører varm og fuktig luft opp mot høylandet, og Nyingchi har et helt annet klima, annen vegetasjon og andre årstider enn det vi opplevde lenger vest, da vi var «bak» Himalaya. Lokale folk sier at med det milde klimaet og all sin vegetasjon er Nyingchi som «himmelen på Qinghai-Tibetplatået», overvåket av to drager, Himalaya i vest og Tangula-fjellene som går videre mot øst.
Vi besøker en skog med kjempesypresstrær. «Kongen» blant trærne sies å være mer enn 2500 år gammel og er om lag 50 m høy. Treet kalles «livets tre» og er viet grunnleggeren av bön-religionen som var rådende i Tibet før buddhismen ble innført.

Yarlung Zangbo Grand Canyon
Dag 13

Søndag 23. september 18: Nyingchi – Lulong – Nyingchi (80 + 80 km)

Hyggelig kjøretur dypere inn i skoglandskapet, over grønne enger og langs krystallklare elver til Lulang, en dal omgitt av åser med forskjellige typer av gran og pinjer. I dalbunnen ligger tradisjonelle landsbyer med små bekker mellom husene, over det hele tårner Namche Barwa 7782 moh og andre snøkledde tinder.

To-tre mil ot sør, på bredden av Niyang-elven, ligger Lama Ling, et kloster for munker av «den gamle skole», Nyingma. Utenfor klosteret er en stor tre-fallos, et tegn på nært slektskap med bhutanesisk tradisjon.

Nyingchi
Dag 14

Mandag 24. september 18: Nyingchi - Basum Tjo - Lhasa (550 km - ca. 7 t)

Basun-sjøen ligger på 3538 moh, omkranset av frodige trær og med snøkledde topper som bakteppe – som en smaragd i en innfatning av landskapet, sier lokale folk. Sjøen er fylt av brevann og stråler grønn og frisk i høyfjellsluften.  Et så vakkert sted er naturligvis beåndet, og rødhatt-munker har et lite kloster på en øy ute i sjøen, og kommer hit i tusentall for å tilbe. Denne dagen er siste etappe på vår lange landeveisferd, og vi oppdager nye steder og treffer nye folk. Opp gjennom skogene, over Mila-passet 5100 moh og så ut i åpent lende igjen. Disse strålende høysletter, med beiteland, skoger, elver – tibetanerne og deres yaker!. Vi er fremme i Den hellige by, Lhasa 3650 moh utpå ettermiddagen, og skal ha god tid til å utforske denne utrolige byen, befolket av tradisjonelle og åpne tibetanere og ekspanderende han-kinesere. Lhasa er i sterk endring!

Yak
Dag 15

Tirsdag 25. september 18: Lhasa

Potala-palasset overgår alt! Dalai Lamas vinterbolig, tidligere det religiøse og politiske senter i Tibet. Det er bygget i 13 etasjer på en høy klippe, og regnes som et arkitektonisk under. Det inneholder tusenvis av rom, kapeller og helligdommer. En av salene inneholder den store femte Dalai Lamas grav, dekket av 3700 kilo rent gull. Mens Potala idag er et rent museum, er Jokhang-templet en levende helligdom. Møtet med de fromme på hellig vandring med bønnehjul i skjæret fra smørlamper, fra kapell til kapell, er det ikke mulig å glemme. Rundt Jokhang går Barkhor-gaten, den to kilometer lange pilegrimsgaten som beferdes av både de fromme og av et yrende liv av business og folkeliv.

Potala-palasset, Lhasa Tibet
Dag 16

Onsdag, 26. september 18: Lhasa

Vi fortsetter å utforske Lhasa. Er vi heldige, får vi se munkene debattere i Sera-klosteret, og vi besøker et av de andre store klostrene, Drepung. Inne i Lhasa besøker vi byens eneste nonnekloster. Vi besøker også Norbulinka, Dalai Lamas sommerpalass, hvor det føles som om den nåværende Dalai Lama er ventendes hjem når som helst.

Norbulinka
Dag 17

Torsdag 27. september 18: Lhasa – Gongar (62 km – 1,5 t) – fly til Kathmandu

Morgentur ned til Lhasas flyplass og tidlig fly til Kathmandu. Vanligvis går flyet bokstavelig talt rett over Mt. Everest – det må være verdens mest spektakulære flytur, om sikten er god. På ettermiddagen kjører vi over rismarker til Katmandu-dalens tredje kongeby Bhaktapur, den best restaurerte av byene i dalen. Hele bysentrum står på UNESCOs verdensarvliste.  Intet sted er den tradisjonelle arkitektur og byplanlegging så lett å oppdage som her. På hjemtur gjør vi et stopp ved Nepals ”nasjonalhelligdom” Pashupatinat, viet guden Shiva som dyrenes konge og de dødes beskytter.

Dag 18

Fredag 28. september 18: Kathmandu – Istanbul – hjem

Kort natt i Kathmandu, morgenfly fra Kathmandu til Istanbul, kort transitt før vi flyr til Oslo Gardermoen der vi ankommer utpå ettermiddagen

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo – Istanbul – Kathmandu—Istanbul – Oslo med Turkish Airways (tillegg for avreise fra andre byer på forespørsel)
 • Flyreise Lhasa – Kathmandu med kinesisk selskap
 • Plass i delt dobbeltrom for 2 personer
 • Måltider på flyet, full pensjon med frokost på hotellene, lunsj og middag enten på hotellene eller på lokale restauranter
 • Alle utflukter iflg. program, transport med buss, dog firehjulsdrevne kjøretøyer fra Kathmandu til grensen mot Kina.
 • Norsk reiseleder samt engelsktalende guider på turen
 • Turistskatt i Tibet

Tilleggskostnader

 • Avbestillingsforsikring ved sykdom før avreise og reiseforsikring
 • Kostnader til ev. visum til Nepal, ev. vaksiner/medisiner samt driks til guider og sjåfører
 • Visum til Kina ordnes av Escape Travel, faktureres i henhold til ambassadens satser
 • Drikkevarer og ev. personlige innkjøp på turen

Våre hoteller

Kathmandu: Det legendariske Hotel Yak & Yeti
Gyirong: Pengtso Rosar eller lignende, enkel innkvartering
Xegar: Roof of the World Hotel eller Qomolangma Hotel, enkel innkvartering
Shigatse: Hotel Tashi Choe Ta eller Jiamu Yamei eller lignende
Gyantse: Gyantse Hotel eller lignende
Tsedang: Hotel Tsedang eller lignende
Mailing: Hilton Hotel eller lignende
Nyingchi / Bayi: Minshan Hotel eller lignende
Lhasa: Hotel Himalaya eller lignende

Hotellene i Tibet har ikke hjemmesider og kan knapt googles, bekreftes av vår samarbeidspartner nær ankomst. Lokale trestjerners hoteller.

Reiseleder Gunnar Skjolden

Gunnar Skjolden

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.