Historie, kultur og landskap i Toscana

/ Etruskernes land

 • En historisk reise med Knut Ødegård som reiseleder
 • Den pittoreske middelalderbyen Capalbio og vakre Volterra
 • Tre overnattinger i Sienna
 • Vinsmaking på Col d’Orcia vinhus i Montalcino
 • Lunsj i Montepulciano
 • Sightseeing og to overnattinger i Roma

Dette er noen av høydepunktene. Toscana er historiens og vinstokkenes landskap, med sine bølgende åsdrag, små landsbyer med tårnbygninger på annenhver topp og sypressenes mørke skygger i kveldsolen. Men Toscana er også det gåtefulle folket etruskernes hjemsted, dette folket som preget Roma og romerne før Romerriket ble en verdensmakt.

Bli med på denne reisen fra den evige stad, langs den antikke via Aurelia til mer enn 2 500 års gamle etruskiske veggmalerier og gravkamre og byer som kan føre sin ubrutte historie like langt tilbake. Men Toscana er også middelalder, Sienas karakteristiske plass «il campo» og starten på den europeiske renessansen. Og kanskje Italias beste kjøkken og verdensberømte vinhus. Bli med på en historisk reise gjennom Toscana!

Last ned reiseprogram
 • Påmeldingsfrist 30.juli - kun få plasser igjen!
Reiseleder
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 03.09.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 9 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Roma – Cerveteri – Tarquinia - Capalbio

Tidlig avreise fra Oslo Lufthavn med direktefly fra Norwegian. Vi ankommer Roma og tar bussen umiddelbart nordover. Første stopp er Romas etruskernabo Caere, eller Cerveteri som byen heter i dag. Her ser vi på byens gravplass, en av de største, mest langvarige og imponerende som finnes. Blant pinjetrær og uminnelige århundrer med graver får vi den første vandringen i fortiden, med store gravhauger og gravkamre som gir oss kunnskap om hvordan etruskerne så på livet og døden for mer enn 2500 år siden.

Deretter går turen nordover til Tarquinia. Her har middelalderens by lagt seg tett opptil de antikke gravmonumentene. I Tarquinia er det først og fremst gravmalerier vi skal se på. Disse gir et både fargerikt og dypt inntrykk av etruskernes kultur fra 600-400-tallet f.Kr.

Vi fortsetter nordover til vårt hotell for kvelden, i den pittoreske middelalderbyen Capalbio. Her får vi også møte det toskanske kjøkken for første gang i middagen om kvelden. (M)

Capalbio, Toscana
Dag 2

Cosa – Populonia - Volterra

Vi reiser videre, denne gangen for å oppleve hvordan romernes erobring av det etruskiske området artet seg på 200-tallet. Dette får vi et godt inntrykk av i den militærkolonien romerne grunnla ved kysten av det moderne Orbetello. Cosa, som byen heter, ble grunnlagt i 273 f.Kr. og skulle fungere som et militært støttepunkt. Tempel, torganlegg og ikke minst de imponerende bymurene viser hva romerne prioriterte når det gjaldt å sikre de nyerobrede områdene. Byområdet ble gravd ut av amerikanske arkeologer like etter 2. verdenskrig og siden har det ikke skjedd så mye på stedet, så dette blir en vandring blant overgrodde ruiner og oliventrær!

Så går turen til den eneste av de etruskiske byene som lå på kysten, Populonia. Denne byen hadde kontrollen over rike mineralressurser både på fastlandet og på øya Elba rett utenfor og ble en av de aller viktigste byene på 600 og 500-tallet. Vi ser både på den store gravplassen og de få restene av byens akropolis på en skogkledd høyde mot havet. Om ettermiddagen sjekker vi inn på vårt hotell, ved den vakre middelalderbyen Volterra. (F)

Etruskisk gravkammer i Populonia
Dag 3

Volterra - Siena

Volterra har et av de viktigste etruskiske museene i Toscana og vi fordyper oss i gravurner, keramikk og bronsearbeider som gir oss et dypere innblikk i den etruskiske kulturen. Deretter blir det mulighet til på egen hånd å se noen av de andre kulturskattene i denne flotte byen, blant annet byens kunstmuseum med praktfulle malerier av renessansekunstnerne Luca Signorelli og Rosso Fiorentino. Etter lunsj reiser vi videre til Siena, hvor vi finner vårt hotell for de neste tre nettene. (F)

Siena, Toscana
Dag 4

Fridag i Sienna

Få byer i Toscana har like rik historie og så mange viktige monumenter som Siena. Byens storstue, il campo med rådhuset, er et syn i seg selv, det samme er katedralen, baptisteriet, for ikke å snakke om museene med verker fra tidligrenessansen. Og shopping for de som heller foretrekker det. (F)

Deilig italiensk mat
Dag 5

San Galgano - Montalcino - Pienza

Dette blir en dag med både historie og vinkultur. Vi reiser fra hotellet sydover, først for å oppleve et av de viktigste middelalderklostrene nær Siena, San Galgano. Klosteret ble oppført av cisterciensermunker på 1200-tallet og utviklet seg raskt til å bli en av de store jordeierne i området. Men etter 200 år med bygging og utvidelser, gikk klosteret inn i en nedgangstid og forfalt. I dag er gulvet i kirken kledd med gress og taket borte, men at naturen på et vis har tatt stedet tilbake, gjør opplevelsen av arkitekturen bare større. Så vier vi oss til Toscanas store eksportvare, vin. Vi reiser videre sydover for å oppleve et av Toscanas mest velrenommerte vinhus, Col d’Orcia ved Montalcino, som lager en av de beste Brunello di Montalcino som finnes. Her får vi vite mer om hvordan vinene lages, vi får smake og vi får en lett lunsj, og kanskje eieren selv, grev Francesco Cinzano, kan fortelle litt om familiens vinproduksjon. 

Fra Montalcino tar vi den korte veien til Pienza. Her anla pave Pius II, som var fra Siena, en modellby på 1500-tallet. Byplanen og bygningene skulle presentere tidens sans for regelmessige gater og imponerende kirker og palasser. Prosjektet ble egentlig aldri helt ferdig, det stoppet opp med pavens død, men Pienza er fortsatt et godt eksempel på renessansens tanker om byen.

Vi kommer tilbake til hotellet i Siena sent på ettermiddagen. (F, L)

Klosteret i San Galgano
Dag 6

Montepulciano - Chianciano Terme

Vi sjekker ut av hotellet og fortsetter vår reise. Først på dagens program er klosteret Monte Uliveto Maggiore, som ikke bare er et av de største klostrene i denne delen av Toscana, men som også har fantastiske fresker av renessansemestrene Luca Signorelli og Sodoma. Deretter er det igjen vin og mat på programmet. Vi kjører til byen Montepulciano, kjent for den edle rødvinen Vino Nobile di Montepulciano. Her spiser vi lunsj og vi får anledning til å smake på noen av de beste vinene fra området. Og så går turen videre til vårt hotell for natten, i Chianciano Terme. I denne moderne byen er det thermalbad, og kanskje noen benytter anledning til å prøve ut effekten? (F, L)

Dag 7

Chiusi - Roma

Vårt siste besøk i Toscana går til Chiusi. I denne lille byen ligger et av de fremste arkeologiske museene i regionen og stedet var i etruskisk tid et av de aller viktigste byene. Etter besøket i Chiusi og lunsj på egenhånd, kjører vi inn på motorveien og tilbake til Roma. (F,)

Etruskisk kunst i Chiusis arkeologiske museum
Dag 8

Roma

Den siste hele dagen på turen skal vi forstå hvordan Roma vokste fram til å bli Europas første millionby og det gjør vi gjennom å gå gjennom mye av det historiske sentrum. Vi starter ved Tiberøya, som tidlig var et møtested hvor det var mulig å komme seg over elven og hvor fortsatt Fabricius-broen bygget i 62 f.Kr. leder oss over til øya. Vi går gjennom jødeghettoen, som er rik på jødiske tradisjoner og bygninger med røtter tilbake til antikken. Campo de’Fiori, de få restene av Pompeius-teatret og ender opp ved Pantheon. Ingen andre steder enn Roma kan man følge mer enn 2000 års historie i dagens pulserende og levende by! Ettermiddagen kan man benytte til shopping eller egne opplevelser. Men til kvelden møtes vi til avskjedsmiddag på romersk vis. (F, M)

Forum Romanum, Roma
Dag 9

Roma - Oslo

Frokost og utsjekking før vi setter kursen mot flyplassen og hjemreise. Vi beregner å lande på Oslo Lufthavn kl. 14.15. (F)

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Roma t/r med Norwegian
 • Flyskatter og avgifter pr 2.mars 2017
 • Åtte overnattinger på gode hoteller med frokost
 • Hotell- og byskatter
 • To lunsjer (dag 5 og 6)
 • To middager (dag 1 og 8)
 • Besøk og vinsmaking på Col d’Orcia ved Montalcino
 • Busstransport på rundreisen
 • Alle inngangsbilletter
 • Lokale guider
 • Escape reiseleder, historiker Knut Ødegård

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Måltider og drikkevarer utover det som er nevnt i programmet
 • Frivillig tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

HOTELLER

Valle del Buttero Hotel Residence 3*, Capalbio 3.-4.sep:
Det finnes 6 rom og 36 leiligheter. Gruppen bor i leilighetene som har stue, kitchenette, soverom, bad og balkong. Det er SAT TV, hårtørrer, telefon og air condition. Hotellet har en bar, gratis WiFi, et lite gym, sauna og et utendørsbasseng. Les mer her 

Park Hotel Le Fonti 4*, Volterra 04.-05.sep:
Hotellet ligger 10 minutters gange fra Volterra sentrum, midt i det kuperte landskapet i Toscana. De har svømmebasseng, et velværesenter og en god restaurant. Gratis WiFi i fellesområdene. 64 rom innredet i toskansk stil med dobbeltseng eller to separate senger, bad med dusj eller badekar, hårtørrer. Klimaanlegg, LCD TV, et lite kjøleskap og safe. Les mer her 

Hotel Siena Degli Ulivi 4*, Siena 05.-08.sep:
Dette 4-stjerners hotellet ligger cirka 2,5 km utenfor sentrum av Sienna og har bar, restaurant, gym med sauna, innendørsbasseng, uteplass/hage, skjønnhetssalong. 143 rom med klimaanlegg, gratis WiFi, TV, telefon, safe, mini bar, kaffe/tekoker, bad med badekar/dusj, hårtørrer. Les mer her

Grand Hotel Ambasciatori 4*, Chianciano Terme 08-09.sep:
Et moderat førsteklassehotell med 115 rom, beliggende sentralt i Chianciano Terme. Det finnes en restaurant, spa- og velværeavdeling (mot tillegg.) Hage, solterrasse og basseng. Rom med klimaanlegg, bad med badekar/dusj, hårføner. Gratis Wi-Fi, balkong, TV, telefon, safe og mini bar. Les mer her 

Hotel Villafranca 4*, Roma 09.-11.sep:
Nærmeste metrostasjon er Castro Pretorio. I gangavstand er også Trevifontenen. Termini togstasjon og  Piazza Repubblica. De 94 rommene er innredet i klassisk eller moderne stil med klimaanlegg, safe, TV, mini bar, telefon, gratis Wifi, bad med badekar/dusj, hårtørrer. Les mer her 

Knut Ødegård

Reiseleder

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»