Soloppgang Toscana, Italia

Historie, kultur og landskap i Toscana

/ Etruskernes land

 • En historisk reise med Knut Ødegård som reiseleder
 • Vakre Volterra med et levende bymiljø gjennom 2500 år
 • Tårnbyen San Gimignano og imponerende Siena
 • Vinsmaking og lunsj på Col d’Orcia vinhus i Montalcino
 • Lunsj og vinsmaking på hyggelige Villa Nottola i Montepulciano
 • Sightseeing og to overnattinger i Roma

Toscana er historiens og vinstokkenes landskap, med sine bølgende åsdrag, små landsbyer med tårnbygninger på annenhver topp og sypressenes mørke skygger i kveldsolen. Bli med på denne reisen til byer som kan føre sin ubrutte historie tilbake til det gåtefulle folket etruskerne i århundrene før Kristi fødsel. Men Toscana er også middelalder, Sienas karakteristiske plass «il campo» og starten på den europeiske renessansen. Og kanskje Italias beste kjøkken og verdensberømte vinhus. En historisk og smakfull reise gjennom Toscana!

Last ned reiseprogram
 • Siste frist for påmelding er 15.september
Reiseleder og historiker
Knut Ødegård

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.10.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 9 dager
 • Vin mat venner
 • Italia-mat-gelato
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Pisa -Volterra

Avreise fra Oslo Lufthavn kl. 13.30 med Norwegian. Vi flyr direkte og lander i Pisa tre timer senere, derfra er det buss videre til sjarmerende Volterra. Byen har en lang historie, etruskerne  har hatt bosettinger i området fra det 8. århundre f.Kr. 

Vi sjekker inn på Albergo Villa Nencini 500 meter fra sentrum av Volterra. Her kan du beundre den vakre utsikten over de toskanske åsene. Rommene har minibar, satellitt-TV, og Wi-Fi. Den store vinkjelleren ligger i det som en gang var stallen, og rommer et stort utvalg toskanske viner. Vi inntar middagen på hotellet. (M)

Sjarmerende smale gater i Volterra, Toscana
Dag 2

Volterra

I dag skal vi utforske den vakre byen Volterra. Vi går rundt og gjør oss kjent fra etruskiske byporter til katedral og rådhus fra middelalderen. Byen har også et av de viktigste etruskiske museene i Toscana og vi fordyper oss i gravurner, keramikk og bronsearbeider som gir oss et dypere innblikk i den etruskiske kulturen.

Deretter blir det mulighet til på egen hånd å se noen av de andre kulturskattene i denne flotte byen, blant annet byens kunstmuseum med praktfulle malerier av renessansekunstnerne Luca Signorelli og Rosso Fiorentino. Ettermiddag og kveld kan du fortsette utforskningen av byen på egen hånd. (F)

 

 

Et kunstverk fra museet i Volterra
Dag 3

Volterra - San Gimignano - Siena

Vi tar avskjed med Volterra og kjører østover gjennom det vakre, bølgende landskapet mot San Gimignano. På lang avstand ser vi den karakteristiske profilen av middelalderbyen med sine 15 høye tårn, som viktige familier bygde på sine hus på 11- og 1200-tallet. Opprinnelig skal det ha vært hele 72 tårn, og slik fant man nok i mange av middelalderbyene i Toscana, men San Gimignano er en av de få som har bevart dette typiske middelalderpreget godt. Vi vandrer gjennom byen, ser på tårn og kirker og kanskje vil noen benytte anledningen å smake på byens særegne hvitvin, Vernaccia di San Gimignano. Etter lunsj (ikke inkl.) tar vi bussen videre til Siena, hvor vi finner vårt hjem de neste tre nettene.

Hotel Garden ligger cirka to kilometer utenfor sentrum, omgitt av en fredelige, grønn hage. Hotellet ligger en 15-minutters spasertur fra den gamle byporten Porta Camollia. Buss til Siena sentrum stopper ved siden av hotellet. Rommene ligger enten i hovedbygningen eller i den moderne sidebygningen. De fleste rommene har en klassisk innredning og antikke møbler, mens alle rommene har satellitt-TV, Wi-Fi og minibar. Middag i restauranten på hotellet. (F, M)

 

Hotel Garden, Siena
Dag 4

Fridag i Siena

Få byer i Toscana har like rik historie og så mange viktige monumenter som Siena. Byens storstue, il campo med rådhuset, er et syn i seg selv, det samme er katedralen, baptisteriet, for ikke å snakke om museene med verker fra tidligrenessansen. Foretrekker du shopping, er det gode muligheter for det også. (F)

Katedralen i Siena
Dag 5

San Galgano - Montalcino - Pienza

Dette blir en dag med både historie og vinkultur. Vi reiser fra hotellet sydover, først for å oppleve et av de viktigste middelalderklostrene nær Siena, San Galgano. Klosteret ble oppført av cisterciensermunker på 1200-tallet og utviklet seg raskt til å bli en av de store jordeierne i området. Men etter 200 år med bygging og utvidelser, gikk klosteret inn i en nedgangstid og forfalt. I dag er gulvet i kirken kledd med gress og taket borte, men at naturen på et vis har tatt stedet tilbake, gjør opplevelsen av arkitekturen bare større. Så vier vi oss til Toscanas store eksportvare, vin. Vi reiser videre sydover for å oppleve et av Toscanas mest velrenommerte vinhus, Col d’Orcia ved Montalcino, som lager en av de beste Brunello di Montalcino som finnes. Her får vi vite mer om hvordan vinene lages, vi får smake og vi får en lett lunsj, og kanskje eieren selv, grev Francesco Cinzano, kan fortelle litt om familiens vinproduksjon. 

Fra Montalcino tar vi den korte veien til Pienza. Her anla pave Pius II, som var fra Siena, en modellby på 1500-tallet. Byplanen og bygningene skulle presentere tidens sans for regelmessige gater og imponerende kirker og palasser. Prosjektet ble egentlig aldri helt ferdig, det stoppet opp med pavens død, men Pienza er fortsatt et godt eksempel på renessansens tanker om byen.

Vi kommer tilbake til hotellet i Siena sent på ettermiddagen. Middag på egen hånd. (F, L)

Klosteret i San Galgano
Dag 6

Montepulciano - Chianciano Terme

Vi sjekker ut av hotellet og fortsetter vår reise. Først på dagens program er klosteret Monte Uliveto Maggiore, som ikke bare er et av de største klostrene i denne delen av Toscana, men som også har fantastiske fresker av renessansemestrene Luca Signorelli og Sodoma. Deretter er det igjen vin og mat på programmet. Vi kjører til byen Montepulciano, kjent for den edle rødvinen Vino Nobile di Montepulciano. Her spiser vi lunsj og vi får anledning til å smake på noen av de beste vinene fra området. Og så går turen videre til vårt hotell for natten, Grand Hotel le Fonti i Chianciano Terme. 

Hotellet ligger i sentrum av byen, De tilbyr elegante rom med klimaanlegg. Rommene har teppebelagte gulv, safe, kjøleskap og flatskjerm-TV. Hvert bad er komplett med gratis toalettartikler og hårføner. Wi-Fi mot betaling på rommene, gratis i fellesområder.

Etter to dager med vinsmaking, vil Knut Ødegård også holde et lite foredrag om den aller tidligste vinhistorien i Europa, før det blir individuell middag.  (F, L)

Dag 7

Chiusi - Roma

Dagens besøk går til Chiusi. I denne lille byen ligger et av de fremste arkeologiske museene i regionen og stedet var i etruskisk tid et av de aller viktigste byene. Etter besøket i Chiusi og lunsj på egenhånd, kjører vi inn på motorveien og til den evige stad Roma.

Vårt oppholdssted i Roma er Hotel Gioberti som ligger i gaten med samme navn, 100 meter fra jernbanestasjonen Termini og 300 meter fra basilikaen Santa Maria Maggiore. Hotel Gioberti har 80 rom, romslige, lydisolerte og elegant innredet. Det er air condition, minibar, flatskjerm-TV, safe og hårtørrer. (F)

 

Dag 8

Roma

Den siste hele dagen på turen skal vi forstå hvordan Roma vokste fram til å bli Europas første millionby og det gjør vi gjennom å gå gjennom mye av det historiske sentrum. Vi starter ved Tiberøya, som tidlig var et møtested hvor det var mulig å komme seg over elven og hvor fortsatt Fabricius-broen bygget i 62 f.Kr. leder oss over til øya. Vi går gjennom jødeghettoen, som er rik på jødiske tradisjoner og bygninger med røtter tilbake til antikken. Campo de’Fiori, de få restene av Pompeius-teatret og ender opp ved Pantheon. Ingen andre steder enn Roma kan man følge mer enn 2000 års historie i dagens pulserende og levende by! Ettermiddagen kan man benytte til shopping eller egne opplevelser. Men om kvelden møtes vi til avskjedsmiddag på romersk vis på en lokal restaurant. (F, M)

Piazza Navona
Dag 9

Roma - Oslo

En rolig frokost og utsjekking før vi setter kursen mot flyplassen og hjemreise. Vi beregner å lande på Oslo Lufthavn kl. 17.00. (F)

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Pisa/Roma-Oslo, direktefly med Norwegian 
 • Flyskatter og avgifter pr 15.mai 2018 
 • Åtte hotellovernattinger med frokost
 • Hotell- og byskatter
 • To lunsjer inkludert drikke (dag 5 og 6) 
 • To middager ekskl. drikke (dag 1 og 3)
 • En middag inkludert drikke (dag 8)
 • Besøk og vinsmaking på Col d’Orcia ved Montalcino
 • Busstransport på rundreisen
 • Alle inngangsbilletter
 • Lokale engelsktalende guider
 • Escape reiseleder, historiker Knut Ødegård

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Måltider og drikkevarer utover det som er nevnt i programmet
 • Frivillig tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

HOTELLENKER

Hotel Villa Nencini 3* Volterra 16.-18.oktober
Hotel Garden 4* Siena  18-21.oktober
Grand Hotel Le Fonti 4*
Chianciano 21.-22.oktober
Hotel Gioberti 4* Roma 22.-24.oktober

 

 

 

 

Knut Ødegård

Reiseleder

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

«Alle er enige om at barndommen er viktig for hvordan vi dannes som mennesker. Antikken er vår felles europeiske barndom, uten kjennskap til den forstår vi ikke hvordan vi som enkeltpersoner og som samfunn tenker og handler. Å lære om antikken er derfor en dannelsesreise for alle historie- og samfunnsbevisste mennesker.»