I kosakkenes fotspor

/ Elvecruise på Dnepr fra Kiev til Bucuresti

Ukraina har vært mye omtalt i nyhetssendingene de siste årene, men landet er langt mer enn de ofte dramatiske hendelsene kan gi inntrykk av. Ukraina har en stolt historie som går tilbake de nordiske vikingene, som på 800-tallet grunnla Kiev-Rus. Du seiler på den viktigste ukrainske vannveien Dniepr, fra Kiev til Odessa – og derfra helt ned til Donaus utløp. Her får du se det vakre og spennende Ukraina som skjuler seg bak nyhetsbildet.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

 • Avreisedato 13.09.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 12 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo–Kiev

Fly fra Oslo til Kiev. Mellomlanding og flybytte underveis. Transport fra flyplassen til skipet, som ligger ved kai i Kiev over natten.

Dag 2

Kiev

Kiev ble grunnlagt på 400-tallet og er en av Europas eldste byer. Under annen verdenskrig led Kiev store tap, men omfattende oppbygging har gitt byen nytt liv. Kiev fremstår i dag som en moderne storby med over 2,5 millioner innbyggere, men også en by med vakre parker og historiske bygninger. Etter frokost skal vi på byrundtur hvor vi blant annet får se den storslåtte St. Sofia-katedralen. Etter lunsj kan du bli med på en valgfri utflukt til Friluftsmuseet hvor du kan bli kjent med Ukrainas historie og kultur eller en båttur om kvelden med folkloreshow.

Dag 3

Kiev

I dag kan du velge å bli med på en utflukt til Klippe klosteret, som ble grunnlagt av munker i 1051. Dette er et imponerende kompleks bestående av kirker, museer og en katakombe.

Ved 18-tiden kaster skipet loss og cruiset begynner.

Dag 4

Om bord

I dag tilbringer vi en avslappende dag om bord mens vi seiler nedover elven gjennom et vakkert landskap, forbi landsbyer og over store innsjøer. Det tilbys blant annet foredrag og leksjoner om Ukrainas historie og kultur i løpet av dagen.

Dag 5

Zaporozje

Zaporozje strekker seg utover på begge sider av Dnepr, og midt i byen ligger den frodige Khortitsa-øya som deler elven i to. På 1400- til 1500-tallet var dette området ved Dnepr et tilfluktsted for leilendinger som flyktet fra undertrykkelse i de sentrale delene av Russland. Denne folkegruppen kalte seg selv for kosakker og Khortitsa-øya ble hovedbasen deres. På byrundturen etter frokost ser vi det store damanlegget som forsyner store deler av Ukraina med kraft, og besøker byens kosakkmuseum. Om ettermiddagen kan du bli med på et valgfritt kosakkshow med en forrykende rideoppvisning. Skipet seiler videre ved 17-tiden.

Dag 6

Kherson

Kherson ligger i det store elvedeltaet ved munningen til Dnepr og er en av flere byer ved Dnepr som ble grunnlagt av den russiske admiral Potemkin på slutten av 1700-tallet. I våre dager er Kherson en viktig havneby, med skipsverft for Svartehavsflåten. Etter frokost drar vi på båtutflukt i det vakre Dneprdeltaet, som består av nesten to hundre øyer og har et rikt fugleliv. Cruiset fortsetter ved lunsjtid og ankommer Odessa sent om kvelden.

Dag 7

Odessa

Odessa omtales ofte som Svartehavets perle, med behagelig klima og vakker beliggenhet.

Byens moderne historie startet da tyrkerne grunnla festningen Khadzhibey på 1300 tallet, men man antar at det har bodd mennesker i dette området siden oldtiden. Odessa er en vakker by med flere gågater, grønne parker og et historisk sentrum med nydelige bygninger. Om morgenen blir det byrundtur hvor vi blant annet ser det vakre operahuset fra 1880-tallet og Primorsky-bulevarden. Etter lunsj kan du bli med på et valgfritt besøk til byens kunstmuseum og om kvelden er det valgfri ballett- eller opera forestilling i Odessas operahus. Skipet ligger ved kai i Odessa over natten.

Dag 8

Odessa

Dagen er til fri disposisjon. Utforsk Odessa videre på egen hånd eller bli med på en valgfri utflukt kalt «Odessas kirker», hvor du blant annet ser transfigurasjonskatedralen – byens spirituelle perle. Etter lunsj om bord, kan det kanskje friste med en tur til byens handlegate? Alternativt tilbys det en heldags utflukt til Belgorod-Dnestrovskiy, en av verdens eldste byer. Om kvelden fortsetter cruiset og vi seiler mot Vilkovo.

Dag 9

Vilkovo

Etter å ha seilt hele natten kommer vi til den lille ukrainske byen Vilkovo tidlig om morgenen. Vilkovo ligger ved grensen til Romania i Donaudeltaet, et område med nærmest urørt natur og et paradis for fugle-, dyre- og planteliv. Byen kalles Det ukrainske Venezia på grunn av de mange kanelene du finner her. Jordmassene som ble gravd ut av kanalene ble brukt til å danne små øyer hvor de lokale fiskerne har bygget sine hus. Vi blir med på en guidet byvandring i Vilkovo. Etterpå kan de som ønsker bli med på en valgfri båttur i Donaudeltaet for å oppleve områdets unike flora og fauna. Ved sekstiden fortsetter cruiset. Vi seiler gjennom Donaudeltaet mot Izmail.

Dag 10

Izmail

Izmail er en av Ukrainas viktigste havnebyer, og ble bygd av genovesiske handelsmenn på 1200-tallet. Første gang byen ble nevnt, var det under navnet Şmil, oppkalt etter en tyrkisk grandvisier. Izmail har gjennom historien vært underlagt Moldavia, Tyrkia, Russland og Romania. Da andre verdenskrig var over, ble byen igjen en del av Sovjetunionen. Siden august 1991 er Izmail en del av den uavhengige republikken Ukraina. Vi skal også her på byrundtur, hvor vi blant annet besøker Diorama museet. Om kvelden blir det avskjedsmiddag om bord.

Dag 11

Fetesti

Fetesti ligger på Bărăgansletten langs løpet av Donau som kalles Borceaarmen. Vi ankommer utpå ettermiddagen og drar rett til den kjente byen Constanta, som ligger ved Svartehavet. Byen er et viktig knutepunkt både for økonomi og kultur. Inne i det gamle bysentrum finner du en fantastisk atmosfære. Her kan du utforske gammel arkitektur og fordums storhetstid. Side om side ligger det travle bylivet med yrende handlegater og bynære strender med flotte bademuligheter. Vi besøker det arkeologiske museet, moskeen som er bygd i maurisk stil og den ortodokse kirken Peter & Paul. Vi ser også casinoet som ligger oppe på en klippe, bygget i 1910 på kong Carol’s anbefaling. Etter en rusletur i havnen kjører vi tilbake til Fetesti og skipet.

Dag 12

Fetesti–Bucuresti–Oslo

Etter frokost forlater vi MS Dniepr Princess og setter kursen mot Bucuresti, en kjøretur på ca 2,5 timer. Vi får en smakebit av Bucuresti og ser blant annet Folkets hus – en av verdens

største bygninger og selve symbolet på Ceausescu-æraen, Revolusjonsplassen, Athenaeum og Nasjonalteateret. De brede bulevardene, imponerende bygningene og de livlige innbyggerne gir Bucuresti en unik sentraleuropeisk aura. Etter rundturen er det på tide å vende nesen mot flyplassen, rike på mange nye opplevelser og minner. Fly tilbake til Norge.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo–Kiev/Bucuresti–Oslo med KLM (pris på avreise fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • 11 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Kaffe og te til alle måltidene
 • Utflukter ihht program
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

Prisen inkluderer ikke

 • Drikkevarer
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet. Disse kan kun bestilles og betales om bord.
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 35 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

Viktig informasjon
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

Utflukter
1 Norge–Kiev
2 Kiev Byrundtur og St Sophias katedral (inkludert), Friluftsmuseet (valgfri)
3 Kiev Klippeklosteret, Konsert med Ukrainian National Choir (valgfrie)
4 Om bord
5 Zaporizhzhya Byrundtur inkl Kosakkmuseet (inkludert), Kosakkshow (valgfri)
6 Kherson Båttur på Dnepr deltaet (inkludert)
7 Odessa Byrundtur (inkludert), Odessa Kunstmuseum, Opera- eller ballettforestilling (valgfrie)
8 Odessa Odessas Kirker, Belgorod-Dnestrovski (valgfrie)
9 Vilkovo Båttur på Donau deltaet (valgfri)
10 Izmail Byrundtur inkl Diorama museet (inkludert)
11 Fetesti Constanta (inkludert)
12 Fetesti–Bucuresti Byrundtur Bucuresti (inkludert)
Bucuresti–Norge

Om skipet
MS Dnieper Princess 3*/4*

Rederi Chervona Ruta
Byggeår 1976, renovert i 2009 og 2016
Lengde 129
Antall dekk 4
Passasjerer 230

Om bord er det restaurant, salong, barer, en liten suvenirbutikk og soldekk. Det er ikke heis. Standard-lugarene er utvendige og enkelt, men praktisk innredet. Lugarene har minikjøleskap og små bad med kombinert vask og dusj. Dobbeltlugarene er 9–10 m² og enkeltlugarene 7–8 m². De totalrenoverte (2016) deluxelugarene er 14–18 m² og har senger som kan settes sammen til en dobbeltseng, bad med separat dusj, TV og større klesskap – og holder 4* standard.