Unik tur til Sør-Afrika

/ En tur i samarbeid med IMPANDE Foundation

I samarbeid med IMPANDE Foundation inviterer vi på en 15 dagers drømmereise til Sør-Afrika med tre hovedfokus:

 • Historie og kultur
 • Vakker natur og Big Five Safari
 • Norske avtrykk og filantropisk innsats

Turen er åpen for alle som har lyst til å bli med! Sør-Afrika kjennetegnes av mange spennende kontraster. Med turistblikk kan du få med deg overflaten. På denne reisen får du en unik mulighet til å trenge dypere inn i både historien og hvordan folk egentlig har det i ulike befolkningsgrupper og sosiale lag i dag.

Opplev metropolen Johannesburgs pulserende liv. Bli med på safari i den berømte Krüger-parken, – et minne for livet. Få med deg unike kåserier om Sør-Afrikas historie. Møt ungdom som viser deg den unike Zulu-kulturen gjennom dans, teater og sang. Møt Sør-Afrikas beste skolekor. Opplev spenningen i å være i St. Lucias gater der flodhesten kommer spaserende ut på kvelden. Lytt til musikken, delta selv i trommeorkesteret, bli med til lokale landsbyer hvor beboerne engasjert vil vise deg sine religiøse og folkelige tradisjoner. Få muligheten til å leve deg inn i hvordan nordmenn til ulike tider har satt sine fotavtrykk i Sør-Afrika. Det kan være hvalfangerne i Durban, misjonærene i Zululand, utvandrergruppen fra Ørsta som havnet i Port Shepstone og mange flere. Og ikke minst, du vil også få se og oppleve hvordan en liten norsk bistandsorganisasjon, IMPANDE, driver utviklingsarbeid på grasrota i UGU-distriktet i Sør-Natal.

IMPANDE er en politisk og religiøs nøytral og uavhengig norsk bistandsorganisasjon. IMPANDE betyr grasrot på Zulu-språket, og indikerer utviklingsfilosofien: Å skape vesentlig og varig endring med små ressurser. IMPANDE driver ikke nødhjelp, men støtter grasrotprosjekter med lokal forankring. Bærebjelken i arbeidet er frivillig innsats. Så langt er det blitt levert ca 30 prosjekter rettet mot å gi barn og ungdom en bedre framtid. For tiden er 14 nye prosjekt i gjennomføringsfasen. Arbeidet finansieres gjennom innsamlingsaksjoner, bedriftsstøtte, fondsstøtte og donasjoner fra enkeltpersoner.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Rolf Olsen
Reiseleder
Jon Espeland

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 16.02.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 14 dager
Skriv ut

Dag til dag program

DAG 1

Fredag 16. februar 2018 - NORGE - SØR-AFRIKA

Vi reiser fra Gardermoen med British Airways kl 14:10 til London. Her blir det et par timers ventetid før vi kl 18:10 flyr videre med samme selskap med kurs for Johannesburg.

DAG 2

Lørdag 17. februar 2018 - JOHANNESBURG - PRETORIA

Vi lander i Johannesburg kl 07:15 lokal tid (pluss 1 t). Her venter bussen og vår lokale guide. Vi veksler penger og gjør oss klar for de første inntrykkene i Sør-Afrika. Vi befinner oss i provinsen Gauteng og kjører først ca 70 kilometer nord for Johannesburg til Pretoria som er den administrative hovedstaden i Sør-Afrika. Byen har rundt én million innbyggere, og ca. 1,7 millioner inkludert omkringliggende områder. Her skal vi besøke Woortrekker-monumentet med museet der og Union Buildings. Her står det også en 9 meter høy bronsestatue av Nelson Mandela. Den ble satt opp i 2013 og understreker den enorme betydningen Mandela har hatt for Sør-Afrika. Det blir lunsj på en lokal restaurant før vi sjekker inn og installerer oss på Courtyard Hotel Arcadia. Om kvelden tar reiselederne dem som har lyst med på en lokal restaurant. (Lunsj)

Union Building, Pretoria
DAG 3

Søndag 18. februar 2018 - PRETORIA - MPUMALANGA

Etter frokost går turen i dag østover til Mpumalanga. Mpumalanga sier mange er den vakreste delen av Sør-Afrika. Hit søkte de første gullgraverne og fant gull i bekker og elver. I dag søker folk hit på grunn av skjønnheten og de fine naturreservatene. Det blir lunsj underveis, og vel framme sjekker vi inn på Hotel Mount Sheba. (Frokost og lunsj)

Mpumalanga
DAG 4

Mandag 19. februar 2018 - PANORAMA-RUTEN

Panorama-ruten kan ta helt pusten fra selv en nordmann som har sett storslått natur fra før. Fosser som Lisbon Falls, Berlin Falls og Mac Mac Falls er ikke langt fra hverandre. En kort halvtimes kjøretur fra Graskop ligger gull-rush-byen Blyde River Canyon, vel kjent fra 1873. Det store mangfold av planter og dyr er også en del av hva denne regionen kan by på. Vi legger til rette for lunsj underveis. Vel framme i Hazyview sjekker vi inn på Perry’s Bridge Hollow Boutique Hotel hvor vi skal bo to netter. Om kvelden står middagsbordene dekket og vi koser oss med et godt måltid i eksotiske omgivelser. (Frokost og middag)

Blyde River Canyon
DAG 5

Tirsdag 20. februar 2018 - SAFARI I KRÜGER-PARKEN

I dag skal vi opp før solen, og etter en kopp kaffe tar vi med frokostbokser og kjører mot Krüger-parken hvor vi skal tilbringe hele dagen på utkikk etter dyr. Og vær sikker, vi vil se mange! Vi stopper på en av lodgene og spiser vår medbrakte frokost, før vi igjen kjører videre i våre safarijeeper med dyktige sjåfører til å forklare alt vi ser. Vi håper å kunne se de fem store, elefant, løve, leopard, neshorn og afrikansk bøffel. Midt på dagen har vi picniclunsj på en lodge i parken. Deretter kjører vi videre og speider frem til mørket faller på, og trette og fulle av inntrykk kommer vi tilbake til hotellet tidlig på kvelden. Her er det flere restauranter som tilbyr middag. (Frokost og lunsj)

DAG 6

Onsdag 21. februar 2018 - TIL SWAZILAND

Vi forlater hotellet etter frokost, og kjører mot grensen til Swaziland. Vi gjør et stopp i Malelane, en liten by basert på landbruk. Her handler hver enkelt inn det vi ønsker til lunsj, og i den vakre naturen i Swaziland stopper vi for en pikniklunsj. Videre går turen gjennom store områder med plantasjer av frukt og sukker, og ved grenseposten Jeppe’s Reef kjører vi inn i fjellandet Swaziland som er et eget kongedømme. Det ligger innesluttet i Sør-Afrika og blir ofte kalt for Afrikas Sveits på grunn av sin flotte natur. Vi passerer byen Pigg’s Peak, også den kjent fra gullgravertiden på slutten av 1800-tallet, før vi tidlig ettermiddag er framme på hotellet i Ezulwini Valley. Her sjekker vi inn på Logogo Sun Hotel, og bør ha god mulighet til å nyte det flotte svømmebassenget som finnes i hagen. Om kvelden samles vi til felles middag på hotellet. (Frokost og middag)

DAG 7

Torsdag 22. februar 2018 - TIL ZULULAND

Vi nyter en god frokost før vi kjører til Swazilands nest største by Manzini, og gjør et stopp på et lokalt marked hvor det sjelden er turister. Videre kjører vi gjennom store sukkerplantasjer og er tilbake i Sør-Afrika gjennom Golea Boarder Post om formiddagen. Når vi kommer inn i Sør-Afrika er vi i et nytt kongedømme, nemlig Zululand, men her utøver ikke kongen sin makt som i Swaziland. Han er mer en leder for Zuluene, som er det største av de opprinnelige folkeslagene i Sør-Afrika. Vi kjører videre til vårt hotell, Ghost Mountain Inn, hvor det blir tid til å få seg litt mat. Etter lunsj setter vi oss igjen i bussen og kjører til safariparken Mkuze Game Reserve hvor vi skal på en ettermiddagssafari. Parken er helt annerledes enn Krüger-parken, og vi har igjen muligheten til å se mange dyr. Her finnes «de fem store» og både hvite og sorte neshorn. Og hele 420 forskjellige fuglearter er registrert i parken! Vel tilbake fra enda en stor naturopplevelse, blir det felles middag på hotellet om kvelden. (Frokost og middag)

DAG 8

Fredag 23. februar 2018 - ST. LUCIA PARK

I dag går turen sørover og nesten ut til kysten av Det indiske hav ca 20 mil nord for storbyen Durban. I den vesle byen St. Lucia sjekker vi inn på Elephant Lake Hotel. St. Lucia Park er det største brakkvanns-systemet i Afrika. Her blandes elvevann og sjøvann som sammen med mangroveskogen danner et utmerket habitat for en mengde fuglearter, samt flodhester og krokodiller. Ingen andre steder i Sør-Afrika har så stor konsentrasjon av flodhester, og parken står på UNESCOs verneliste. Det blir god tid til lunsj på hotellet, og for de som har lyst arrangerer vi i ettermiddag en tur ut på floden (ikke inkludert, tillegg kr 250,-). Alternativt kan man slappe av på hotellet eller ta en dukkert i bassenget. Om kvelden står middagsbordene dekket. (Frokost og middag)

DAG 9

Lørdag 24. februar 2018 - BESØK TIL ESHOWE

Etter frokost går turen videre sørover. Målet for dagens etappe er det nordlige forstedet til Durban, Uhmlanga, kjent for det største kjøpesenteret i Afrika og faktisk også på den sørlige halvkule, nemlig Gateway Theatre of Shopping. Men først skal vi besøke byen Eshowe som er den eldste europeiske bosetningen i Zululand. Her fikk de norske misjonærene Hans Schrøder og Ommund Oftebro zulukongens tillatelse til å etablere en misjonsstasjon i 1861. Etter Anglo-Zulu krigen i 1879 gjorde engelskmennene byen til hovedstad i Zululand. Vi besøker den lutherske kirken og får innblikk i norsk misjonshistorie. Og vi stikker innom Zululand Bryggeri hvor det er mulig å smake det lokale ølet i Pablo Esco Bar . Vi legger til rette for lunsj i Eshowe før vi igjen setter kursen sørover et par timer til Protea Hotel by Mariott i Uhmlanga. Hotellet ligger sentralt i dette forstedet med mange restauranter og spisesteder i gangavstand, og reiselederne inviterer de som har lyst til å gå sammen for å spise middag. (Frokost)

DAG 10

Søndag 25. februar 2018 - KLASSISK KULTURELL ZULU KONSERT

I dag skal vi kjøre gjennom Durban og videre sørover ca 15 mil til hotellet San Lameer Resort & Spa hvor vi skal bo 4 netter. Dette blir vårt utgangspunkt for spennende besøk sammen med IMPANDE. Hotellet ligger vakkert anlagt ved en lagune og i gangavstand til stranda. Det er golfbane og SPA-anlegg på hotellet, og selvsagt god matservering. Dette er et ideelt utgangspunkt for de siste dagene av vår innholdsrike tur. Det blir god tid til lunsj før vi skal oppleve en uforglemmelig aften sammen med zulu-ungdommer på Msenti Academy. Dette er et av prosjektene som IMPANDE finansierer og følger opp. Her får vi oppleve ekte afrikansk sangglede og gjestfrihet. De serverer oss mat som betales på stedet. (Frokost)

DAG 11

Mandag 26. februar 2018 - BESØK TIL IMPANDE-PROSJEKTER

I dag skal vi på prosjektsafari til ulike IMPANDE-prosjekter. Dette blir en dag hvor vi virkelig får komme bakenfor alle fasader og møte folk og kultur slik de nasjonale lever i dag. Besøkene er på afrikanernes premisser og vi kommer som deres gjester og får anledning til å vise vår solidaritet og støtte til en befolkning som i nesten to hundre år ble undertrykt og utnyttet av den hvite kolonimakten. Først går turen til Mcuschwa High School. Her får vi høre skolekoret som er blant Sør-Afrikas beste! Deretter går turen til Hanne’s Shelter for voldsutsatte kvinner. Senteret er støttet av «Hannes minne» etter Hanne Løvlie som var en av de 8 som ble drept i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Vi får også tid til et besøk i barnehagen Njoko Creche. Vi er tilbake på hotellet til lunsj, og om ettermiddagen blir det tid til å slappe av og hygge seg i vakre omgivelser. Den enkelte ordner seg med middag på hotellet og om kvelden vil Rolf Olsen holde et foredrag som vi har kalt «Norske fotavtrykk i Sør-Afrika». (Frokost)

DAG 12

Tirsdag 27. februar 2018 - ZULU-KULTUR

Dagens program er viet besøk til Kwanzimakwe-stammen, som er en gren av Zulufolket. På vår vandring møter vi en lokal medisinmann i Sangoma, og får informasjon om gamle tradisjoner og ritualer. Vi skal besøke et lokalt gårdsbruk og vi skal få høre afrikanske historiefortellere. «Shembe» praktiseres fortsatt som reglion og vi får et nært møte med dens praksis. Vi får servert lokal lunsj. Om ettermiddagen er vi tilbake på hotellet og har kvelden til disposisjon. (Frokost og lunsj)

DAG 13

Onsdag 28. februar 2018 - FRIDAG eller FRIVILLIG UTFLUKT

Etter mange dager med program, kan det være godt med en fridag på hotellet, eller på stranden. Men de som har lyst inviterer vi med på en omvisning i den norske Marburger-settleres kirke i Port Shepstone. 34 norske familier fra Sunnmøre bosatte seg her i 1882. Dette skal ha vært den første norske kolonien utenfor Amerika. Etter besøket her kan man enten slappe av og shoppe på sør-kystens shoppingssentra, eller dra til et av sør-kystens naturperler – Oribi Gorge og Leopard Rock. Reiselederne bidrar med tips og legger til rette etter den enkeltes ønsker og behov. Om kvelden blir det en stor avskjedsmiddag med innslag fra lokale Zulu-aktører! (Frokost og middag)

DAG 14

Torsdag 1. mars 2018 - HJEMREISE

Vi står tidlig opp og reiser etter frokost direkte til Durban. Der blir det først en sightseeing, og deretter får vi tid til en å besøke den sørlige halvkules flotteste akvarium og delfin-show (ikke inkludert) og det blir muligheter til shopping for den som ennå har handlelyst. Om ettermiddagen må vi være på flyplassen i god tid før flyet vårt letter kl 18:30. Det blir mellomlanding i Johannesburg, før turen går videre mot Europa og London. (Frokost)

DAG 15

Fredag 2. mars 2018 - Ankomst Oslo

Vi lander i London kl 07:15, og reiser videre til Oslo kl 09:10. Ankomst på Gardermoen kl 12:25.

ROLF OLSEN

DAGLIG LEDER AV IMPANDE

Rolf Olsen er daglig leder av IMPANDE Foundation. Han er utdannet Dr. Business Adm., har bred bakgrunn fra norsk næringsliv og har jobbet med organisasjonsutvikling i flere av de største selskapene i Norge. I tillegg har han et brennende engasjement for den svarte befolkningen i Sør-Afrika, og særlig barn og unge. Han kjenner Sør-Afrika meget godt, og vil ta oss med på innsiden av folket og kulturen.

JON ESPELAND

reiseleder FRA ESCAPE TRAVEL

Jon Espeland har lang og allsidig erfaring som reiseleder. Han har i over 20 år reist med grupper til ulike destinasjoner og vil på denne turen først fremst sørge for at alt det praktiske går på skinner, og bidra til at turen blir en stor opplevelse for den enkelte.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Norge – Sør-Afrika t/r
 • Flyskatter og avgifter (kr 3 440,- pr. mai 2017)
 • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
 • Gode hoteller i dobbeltrom
 • Frokost alle dager, + måltider som oppgitt (i parentes) etter hver dag
 • Inngangspenger og besøk som er nevnt i programmet
 • Engelsktalende lokale guider hvor det er påkrevd
 • Norske reiseledere

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Enkeltromstillegg, kr 5 840,- pr. person
 • Tips til guider, sjåfør, hoteller og restauranter
 • Måltider som ikke er beskrevet og drikke til de fleste inkluderte måltider
 • Valgfri båttur til Townships, dag 8 – fredag 23. februar 2018, kr 250,- v/min. 10 deltagere

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER

Pretoria: Courtyard Hotel Arcadia, www.citylodge.co.za

Mpumalanga: Hotel Mount Sheba, www.mount-sheba.co.za

Haziview: Perry’s Bridge Hollow Boutique Hotel, www.perrysbridgehollow.co.za

Swaziland: Hotel Lugogo Sun, www.suninternational.com

Mkuze: Ghost Mountain Inn, www.ghostmountaininn.co.za

St. Lucia Park: Elephant Lake Hotel, www.elephantlakestlucia.co.za

Uhmlanga: Protea Hotel Umhlanga, www.proteahotels.com/umhlanga

San Lameer: San Lameer Resort & Spa, www.sanlameerhotel.com

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

FORBHOLD
Det tas forbehold om prisendringer på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll. Dette gjelder i første rekke valutaendringer og økning av skatter og avgifter. Prisen som er oppgitt i programmet er beregnet på turen blir fulltegnet med 30 betalende deltagere og to reiseledere.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type v. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
Det er 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt- og fjellturer, og en lett genser kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pent tøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men anbefales ikke å drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig. Man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,63 NOK (pr. mai 2017). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 550,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende her som andre steder, bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Vår reiseledere vil fortløpende informere om fornuftig adferd og forholdsregler underveis i forhold til sikkerhet på de stedene vi besøker.