Julecruise med Hurtigruten

/ Fra Kirkenes til Bergen

Julefeiringen om bord på Hurtigruten er hyggelig og stemningsfull, og følger norske tradisjoner. Turen starter i Kirkenes. Her går vi om bord i MS «Nordkapp» og starter den opplevelsesrike seilasen sørover. Foran oss ligger mektige naturopplevelse som perler på en snor. Vi går inn gjennom lange og trange fjorder, nær kystkulturen, tradisjonene og menneskene som bor langs leia. Vi besøker kjente byer og små fiskevær. Folk går av og på, gods lastes og losses. Om bord i skipets lune atmosfære hygger vi oss med deilig julemat sammen med våre trivelige medreisende. Etter seks opplevelsesrike dager ender reisen i Bergen, og vi flyr derfra tilbake til Oslo.

Vinteren er en eventyrlig årstid å reise på. Landskapet er dekket av ren, hvit snø og luften er frisk og skarp. Små klynger av hus gløder som lykter på land. De snøkledde fjellene reflekterer skumringslyset og fargenyansene på himmelen, noe som skaper en fantastisk stemning. Ta turen ut på dekk og opplev polarnatten. Muligheter for å oppleve det magiske, dansende og litt mystiske nordlyset er større på øde steder uten forstyrrelser fra sivilisasjonens lysforurensning. 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 11 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 21.12.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • En tur i samarbeid med Vi over 60

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 21.12.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 11 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Torsdag 21. desember

Avreise med fly fra Oslo Lufthavn kl 08.50 med kurs for Kirkenes. Ankomst Høybuktmoen Lufthavn kl 11.00. Felles transport til Hurtigruteterminalen, der vi går om bord i ms «Nordkapp» og får tildelt lugarer. Vi samles til lunsj som er reisens første fellesmåltid.

Kl 12.30 forlater vi Kirkenes. Etter å ha krysset Varangerfjorden anløper vi Vardø, hvor vi etter en times opphold seiler videre mot Båtsfjord og Berlevåg.

Dag 2

Fredag 22. desember

I løpet av natten har vi vært innom Mehamn og Kjøllefjord før vi tidlig om morgenen anløper Honningsvåg for et kort opphold. Fra Honningsvåg seiler vi mot neste stopp som er Havøysund, før kursen settes sydvestover mot Hammerfest. Hammerfest var Norges første by med elektrisk gatebelysning. Allerede i 1891 kunne innbyggerne glede seg over opplyste gater i vintermørket. Fra 1940–1944, var byen tysk flåtebase, før den ble fullstendig rasert av general Rendulic.

Ferden går sydvestover gjennom Sørøysundet. Vi passerer Sørøya, Norges fjerde største øy, der det har bodd folk siden steinalderen. Det blir et kort stopp i Øksfjord før vi tar fatt på ferden over Lopphavet. Vi krysser Kvænangsfjorden og legger til kai i Skjervøy. I Skjervøy regjerte «Skjervøykongen» for tre hundre år siden, en hardhendt og fargerik handelsmann som kontrollerte lokalsamfunnet. I dag er det fisk og foredling som gir levebrød til befolkningen. Skjervøy er for øvrig kjent som det første stedet polarskipet Fram anløp etter Nansens tre år lange Nordpolekspedisjon i 1896. Vi fortsetter mot Tromsø, der vi ankommer sent om kvelden. Her blir det mulighet til å være med på en stemningsfull midnattskonsert i den vakre Ishavskatedralen (ikke inkludert).

Tromsø
Dag 3

Lørdag 23. desember, lille julaften

Vi forlater Tromsø kl 01.30. Skipet anløper Finnsnes i løpet av natten, og ankommer Harstad om morgenen. Dagen tilbringes i vakre Vesterålen og Lofoten. Ut fra Harstad, på babord side, har vi Trondenes kirke, med historie tilbake til vikingetiden. Ferden går videre gjennom Toppsundet, før det blir finmanøvrering gjennom den trange og grunne Risøyrenna. Her kan vi se sandbunnen gjennom grønt, krystallklart vann! Etter et kort stopp i Risøyhamn er vi på vei sydover mot Sortland, der fiskeflåten og foredlingsindustrien setter sitt preg på tettstedet. Kort stopp her også før vi går gjennom Sortlandssundet med den 1262 høye Møysalen på babord side og Lofotens spisse topper forut. Neste havn er Stokmarknes, handelssted fra 1776 og Hurtigrutens fødested. Her grunnla Richard With Vesteraalens Dampskibsselskab AS i 1881. I dag finner vi Hurtigrutemuseet her, og trygt plassert på land ved siden av Hurtigrutens Hus ligger den gamle hurtigruten ms «Finnmarken». Sjarmerende, smale Raftsundet venter, og vi passerer den berømte Trollfjorden.

Deretter kommer vi til Svolvær, Lofotens ubestridte hovedstad, godt markert av den høye, stupbratte Svolværgeita. Vi bruker gjerne det timelange oppholdet til en rusletur langs bryggene. Ingen tvil om at det er fiskeindustrien som er næring nr. 1 i Svolvær. Neste stopp blir Stamsund, fiskeværet som er bygget, nærmest på trass, inntil fjellveggen. I dag er det et av de største i Lofoten. Her er også mange rustikke, men komfortable rorbuer, kanskje et sted å bo neste gang turen går til Lofoten? Fra Stamsund setter vi kursen utover Vestfjorden. Tradisjonen tro, pyntes juletreet om kvelden.

Svolvær
Dag 4

Søndag 24. desember, julaften

I løpet av natten har vi besøkt Bodø før vi ankommer Ørnes ved frokosttider. Vi skal krysse Polarsirkelen, se den karakteristiske Hestmannen og skimte øygruppen Træna ute i havet. Her ute bodde det folk også for fem tusen år siden! Innenfor trygge, store Tomma ligger Nesna, et idyllisk og fredelig gammelt handelssted. Deretter går turen videre innaskjærs mot den store øya Dønna og helgelandsbyen Sandnessjøen. Flottere beliggenhet kan vel ingen ha. I vest ser vi Dønnamannen med sine 858 meter. Mot øst ser vi den elegante Helgelandsbrua med et hovedspenn på nesten fire hundre meter.

Tidlig på ettermiddagen legger skipet til i Brønnøysund. Her ligger vi i ro noen timer, og julaften feires med mannskap og medpassasjerer etter norske tradisjoner. Det blir julebuffet i restauranten, vi synger julesanger og går rundt juletreet, åpner gaver og får besøk av julenissen. Etter en deilig julemiddag blir det servert kaffe og kaker.

Dag 5

Mandag 25. desember, første juledag

I løpet av natten seiler vi inn Trondheimsfjorden. Vi bruker timene frem til avgang til å få med litt kultur, arkitektur og historie. Nidarosdomen, Erkebispegården, Stiftsgården, bryggene, den gamle Bybrua, den gamle trebebyggelsen… ja, her er det om å gjøre og prioritere, eller kanskje like godt å bli med på byvandringen som arrangeres? Men Trondheim er bare en av flere byer som står på programmet denne dagen. Vi skal ut Trondheimsfjorden og langs Trondheimsleia sydover. De store øyene Hitra og Frøya har begge fått fastlandsforbindelse gjennom store sjøtunneler. Nok et stort øyrike på styrbord side; Smøla, en stor, flat øy med utallige småøyer rundt. Her er det godt jordbruksland.

Før ankomst Kristiansund ligger det lille øysamfunnet Grip. Her er det etter hvert blitt tynt med fastboende, men for fastlandsbefolkningen er Grip blitt et ferieparadis, for ikke å si fiskeparadis. Så et kort opphold i Kristiansund, «klippfiskbyen» som «flyter» på tre øyer. Her var det havn allerede i eldre steinalder. Om kvelden anløpes Molde – Rosenes by, byen med panoramautsikt til de 87 tindene i Romsdalsalpene. Tre av våre største diktere har hatt tilknytning til byen: Bjørnson gikk på skole her, Ibsen ferierte og bodde på vakre Moldegård og Kielland residerte som amtmann. Ålesund besøkes i løpet av natten, en by som etter brannen i 1904 ble bygget opp i jugendstil. Store deler av byen er bevart i denne stilen. Her er det fabrikker og mekaniske bedrifter i hver fjordarm. Det er god julestemning i alle byene vi besøker i dag.

Dag 6, andre juledag

Tirsdag 26. desember

Ved frokosttider er vi i Florø, der det bare blir et kort opphold. Sydover reiser vi gjennom den vakre skjærgården som beskytter fjordåpningene. Vi har fjellheimen i øst, med majestetiske formasjoner, snøkledde topper og stupbratte fjellsider. Vi skal gjennom det trange Steinsundet utenfor Sognefjorden, forbi øya Fedje og passere Norges vestligste punkt, rett vest for oljeraffineriet Mongstad. Inn mot Bergen seiler vi den østligste leden, vi er på østsiden av Askøy og har Radøy på babord side. Den nye flytebroen, Salhusbrua, er en imponerende konstruksjon, flytedelen er 1220 meter mens høybroa er på 180 meter. Så ankommer vi Bergen, klatrende opp fra de gamle bryggene. Skipet legger til kai cirka kl 14.30. Her avsluttes en fantastisk tur med Hurtigruten. Vi sjekker ut og tar plass i bussen til Bergen Lufthavn. Flyavgang kl 18.20 til Oslo Lufthavn, hvor vi ankommer kl 19.10.  Her avslutter vi fellesturen og reiser hjem hver for oss.

Bergen

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo–Kirkenes/Bergen–Oslo
 • Flyskatter
 • Busstransport fra flyplass til skipet i Kirkenes
 • Busstransport fra skipet til flyplassen i Bergen
 • Cruise fra Kirkenes til Bergen i valgt lugarkategori
 • Helpensjon om bord
 • Kaffe og kaker iht. skipets juletradisjoner
 • Reiseleder fra Escape Travel

Prisen inkluderer ikke

 • Drikkevarer
 • Utflukter på lnad
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Bestilling og betaling
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2 000 pr. person. For at påmeldingen skal være bindende, må depositumet være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes cirka to uker før avreise.

Utflukter og aktiviteter
Som en del av vinterprogrammet kan du bli med på flere aktiviteter om bord og utflukter på land:

 • Forskjellige foredrag om bord knyttet til kultur, biologi, legender og myter
 • Seremoni ved kryssing av Polarsirkelen
 • Flere spennende utflukter blant annet hundekjøring, snøscootersafari, fiskeværsvandring i Svolvær