Lektercruise i Bourgogne

/ Oppdag Franche-Comté og Burgund

Cruiset går fra Besançon til regionhovedstaden Dijon. Underveis blir det flere sjarmerende avstikkere, vi får oppleve frodige daler, små byer og landsbyer – og ikke minst frodige vinranker. Her er du midt i hjertet av hvor de edle burgundervinene produseres.

Last ned reiseprogram
 • Helpensjon, drikke og utflukter inkludert
Reiseleder
Karl Gervin

Avreiser

 • Avreisedato 23.06.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 7 dager

/ OPPLEV FRANKRIKE I SAKTE FART

Et lektercruise er en enestående ferieform, som også passer for familier og vennegjenger i alle aldre. En liten, spesialbygget, luksuriøs båt frakter deg på elver og kanaler hvor de større elvecruiseskipene ikke kommer til. Det er avslappende og intimt med kun elleve lugarer om bord. Du kommer ekstra tett på natur, historie og kultur. Lekteren er aldri langt fra land, så her er det mange muligheter for egne utflukter og eskapader – enten til fots eller på en av syklene du kan låne om bord. Kulinariske høydepunkter er ensbetydende for Frankrike, og mannskapet om bord sørger for service i særklasse. Alt skjer i et behagelig tempo, i komfortable omgivelser. Lektercruise er virkelig en behagelig ferie!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Besançon

Fly fra Oslo til Lyon. Mellomlanding og flybytte underveis. På flyplassen venter en buss, som trenger rundt to og en halv times kjøretid til Besançon i regionen Franche-Comté. Turen går gjennom frodige jordbruksdistrikter, kjent blant annet for ost, kylling og snegler. Etter at vi er installert på lekteren Jeanine får vi en velkomstdrink og orientering om båten før en god middag.

Dag 2

Besançon – Ranchot

I Franche-Comté har UNESCO satt to steder opp på sin verdensarvliste. Denne formiddagen stifter vi bekjentskap med begge og starter med en liten sightseeing i Besançon. Dette grenseområdet ble ikke fransk før i 1690-årene, da Ludvig 14. befestet byen. Vi passerer citadellet, før vi fortsetter til anlegget Ludvig 15. anla for utvinning av salt. Her får alle audioguider og kan vandre rundt i eget tempo. Vi går om bord igjen litt lenger ned langs elven Saône. Etter lunsj venter en rolig ettermiddag. For de som ønsker å vite mer om Frankrike, blir det et lite kåseri denne ettermiddagen.

Dag 3

Ranchot – Dole

Om formiddagen seiler Jeanine videre nedover Saône. Underveis blir det et minikåseri om forholdet mellom Frankrike og Norge, som i hovedsak vil handle om hva fransk kultur har gitt oss. Gamlebyen i  Dole «klatrer» oppover en liten åsrygg og flere av bygningene minner om at dette var hovedstad i Franche-Comté før integreringen i Frankrike. Etter lunsj utforsker vi de trange middelaldergatene med en lokal guide, og skal blant annet se byens kollegiatkirke. Det blir også en omvisning i huset der Louis Pasteur vokste opp og bodde, og vi får høre mer om betydningen av denne berømte vitenskapsmannens arbeid.

Dag 4

Dole – Saint-Jean-de-Losne

Det blir en avslappende formiddag mens vi forsetter nedover Saône, og siden vi nærmer oss et av Frankrikes viktigste vindistrikt, vil formiddagens lille kåseri dreie seg om vin og vindyrking. Etter lunsj skal vi utforske St. Jean-de-Losne, som ligger der Burgundkanalen kommer ned til Saône. Dette er en liten og typisk fransk landsby, men beliggenheten gjorde den til sentrum for kanaltrafikken i denne delen av landet. Vi besøker rådhuset og får smake lokale spesialiteter i bakgården, før en omvisning på et lite kanalmuseum som forteller om det harde og mangfoldige livet på kanalene.

Dole
Dag 5

Saint-Jean-de-Losne – Petit-Ouges

Denne dagen tilbringer vi på Burgundkanalen, og siden det tar tid å komme gjennom slusene, blir det rikelig tid til å spasere langs kanalen. Men man kan også låne sykler om bord for litt lenge utflukter – eller kanskje jacuzzien på fordekket frister. En stund etter lunsj kommer vi til Petit-Ouges. Våre reiseledere Anita og Karl vil ta dere med på en tur til Cîteaux, som grunnla en av middelalderens viktigste klosterordener. De fleste av de gamle bygningene er erstattet, men vi besøker noen av dem som er restaurert, kirken og klosterets butikk og får en orientering om klosterlivets utvikling og livet i et kloster i dag. Dette er et levende kloster, som nylig har sendt brødre til Munkeby i Norge.

Dag 6

Petit-Ouges – Dijon

Jeanine fortsetter mot Dijon og vi spiser lunsj, før vi drar på den berømte vinruten som tar oss gjennom en rekke av de mest kjente vinmarkene i Burgund. Det var cisterciensermunkene vi gjorde bekjentskap med i går som la grunnlaget for vindyrkingen her, og de eide lenge Château du Clos de Vougeot, der vi får en omvisning. I dette området kan smak og kvalitet variere med hundre meters mellomrom og fra ett år til annet. Vi forsetter til en vinkjeller ikke langt unna, der vi også vises rundt og får smake på forskjelige årganger. Om kvelden er det avskjedsmiddag på båten.

Dag 7

Dijon

Denne siste dagen forlater vi båten rett etter frokost. Helt slutt på turen er det likevel ikke; Vi fortsetter med en omvisning i Dijon, som var hovedstad i det viktige grevskapet Burgund – og mange av bygningene bærer preg av blomstringen på 1300- og 1400-tallet. Det blir lunsj på egen hånd, før bussen tar oss de par timene tilbake til flyplassen i Lyon. Fly til Oslo med mellomlanding underveis.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo–Lyon t/r
 • 6 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord
 • Alle drikkevarer om bord (unntatt champagne og vin fra vinlisten)
 • Alle utflukter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide på utfluktene
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Tips
 • Reise- og avbestillingsforsikring

VIKTIG INFORMASJON

Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skipenefortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre.
For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene. Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.

TIPS

Tips er frivillig, men ofte forventet. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 35 pr. person til besetningen om bord. I tillegger det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

OM SKIPET

 JEANINE
Rederi: CroisiEurope
Byggeår: 2013
Lengde: 40 m
Antall dekk: 2
Antall passasjerer: 20
På den nybygde lekteren Jeanine er det er kun elleve lugarer om bord – alle utvendige med eget bad, aircondition, safe og internettilgang. Lekteren har restaurant, salong med bar, utegrill, jacuzzi og soldekk med solstoler. Det finnes også sykler om bord som du kan låne underveis og når båten legger til kai.