Lena-elven

Mongolia, Bajkalsjøen og Sibir

// Naadam-festival og ekspedisjonscruise

Vår reise begynner i Mongolia under selveste Naadam-festivalen hvor de tre sportslige lidenskapene til Mongolene utøves: hesteveddeløp, bryting og bueskyting. Her vises styrke, mot, hestekrefter og manndomskraft.  Her spiser man god mat, hører på musikk, ser på lokalt håndverk og nyter livet. Opplev det mongolske folket, nyt festen og atmosfæren!

Reisen fortsetter til Irkutsk i Sibir. Byen ble grunnlagt av kosakkene i 1666 som et handelssted for gull og pels, og er i dag en levende moderne by med tilnavnet «Sibirs Paris». Vi legger ut på cruise på Bajkalsjøen, verdens dypeste ferskvannsinnsjø med et enormt mangfold av endemiske arter. Mystikk, sjamanisme og tradisjonelle skikker møter moderne liv ved sjøens bredder.

Fra Irkutsk flyr vi til Jakutsk. Foran oss venter vårt cruise på elven Lena – som med sine 4400 km er den tiende lengste elven i verden. Lena har sine kilder i Bajkalfjellene og utløp i Nordishavet, hvor elven danner et stort delta med rikt dyreliv.

Dette er et ekspedisjonscruise. Lena går i områder som er øde, ville og uforutsigbare. Elven er ikke på noen måte kunstig regulert, den flyter som den alltid har gjort fra naturens side. Det er ingen havner, kaier eller brygger for å legge til underveis. Der skipet legger til, lager mannskapet improviserte gangbroer for oss. Mektige naturopplevelser venter.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 89 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 08.07.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 30 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 08.07.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 30 dager
 • Priser fra 89 980,-

DEL 1: MONGOLIA

Høvdingen Djengis Khaan samlet i årene etter 1196 stammene i Mongolia. Han styrte sitt rike fra leiren i Karakorum, sentrum for mongolenes rike. Der Djengis Khan hadde sitt hovedkvarter, er det nå et buddhistkloster. Etter sin død i 1227 etterlot Djengis Khaan seg et stort rike som strakte seg gjennom store deler av Kina, Iran og Russland. Djengis Khaans enorme rike ble fordelt på hans fire sønner. Og særlig i Kina fikk mongolene et solid feste og hovedstaden ble flyttet til Beijing.

I 1241 var mongolene kommet helt til Krakow. Fra 1338 klarte de kinesiske keiserne å svekke mongolenes makt, og fra 1650 lå Ytre Mongolia direkte under kinesisk kontroll.

I 1902 ble Indre Mongolia en kinesisk provins, men etter den kinesiske 1911-revolusjonen erklærte Mongolia seg som en selvstendig stat. De fikk støtte verken fra russere eller kinesere.

I 1921 hjalp Sovjetunionens Røde Armè de mongolske revolusjonære til makten. Under sovjetisk press ble det en hard stalinisering og kollektivisering. Fra 1961 kom Mongolia med i FN.

Bortsett fra Sovjetunionens politiske og økonomiske påvirkning, har det vært lite innflytelse utenfra.

Naadam-festivalen i Ulan Bator:
Naadam Festival feires hvert år og i forbindelse med den mongolske ferien. Dette er en perfekt tid å oppleve kulturen og menneskene i dette fantastiske landet. Festivalen har sine røtter i nomadenes bryllupsfest og militære jaktfestivaler på 1300-tallet. Åpningsseremonien har innmarsj og musikk av soldater, munker og idrettsutøvere før festlighetene og kampene begynner! Her er det et festlig og fargerikt folkeliv!

På Naadam stadion utøves de tre sportslige lidenskapene til mongolere; hesteveddeløp, bryting og bueskyting. Her vises styrke, mot, hestekrefter og manndomskraft.

Men hvis du ikke vil se på sport hele tiden, er det nok å se og gjøre andre steder – spise god mat, høre på musikk, se på lokalt håndverk eller bare å se på folk og kulturen. Dette er den beste tiden å oppleve det mongolske folket, nyte festen og atmosfæren!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Søndag 08. juli - OSLO – MOSKVA – ULAN BATOR

Vi flyr fra Oslo midt på dagen og ankomst Moskva om ettermiddagen. Derfra flyr vi videre til Ulan Bator (natt-flyvning).

Dag 2

Mandag 09. juli - ULAN BATOR

Byen har akkurat begynt å våkne når vi ankommer Ulan Bator tidlig om morgenen ved seks-tiden. Vi blir møtt av vår guide på Djengis Khaan-flyplassen. Transport til hotellet hvor vi sjekker inn og skal overnatte de første nettene. Etter lunsj kan de som ønsker bli med guiden på en vandring i denne spesielle byen.

Middag om kvelden, før vi slapper av og forventningsfulle ser frem til nye opplevelser neste dag.

Gandan-templet i Ulan Bator Mongolia
Dag 3

Tirsdag 10. juli - ULAN BATOR

I dag starter vi med en by-sigthseeing hvor vi først skal besøke den kjente Djengis Khaan-plassen og deretter besøke det nasjonalhistoriske museum. Vi kjører videre til Terelj nasjonalpark og besøker Turtle Rock, et frodig, grønt og vakkert landskap hvor vi også skal spise lunsj.  Om ettermiddagen skal vi besøke Djengis Khaan-statuen, som er 40 meter høy – og hvor høvdingen sitter på hesteryggen. Denne store, kjente statuen står ca 54 km utenfor Ulan Bator ved Tuul-elven, hvor han ifølge legenden fant en gylden pisk. Deretter returnerer vi til Ulan Bator, hvor vi skal spise middag og overnatte på hotellet.

Genghis Khan.
Dag 4

Onsdag 11. juli - NAADAM

Etter frokost kjører vil til den store nasjonale sportsarenaen i Ulan Bator for å oppleve åpnings-seremonien til Naadam-festivalen. Vi skal få overvære de mongolske sportsaktivitetene som kalles «de tre øvelsene for mannfolk» («the three games of men»). Øvelsene består av bryting, hesteveddeløp og bueskyting.

Naadam-festivalen eller «lekene» har foregått i mange hundre år i Mongolia som en kamp-trening/-opplæring av de mongolske krigerne. Det er en fargerik konkurranse, jokyene er ca 7 – 11 år og løpet er ca 15 – 30 km langt. Bryting er bare for menn, mens bueskyting er for både menn og kvinner. Om kvelden kan vi være med på Naadam-festivalen og oppleve et flott fyrverkeri på Sukhbaatar-plassen. Middag om kvelden og overnatting på hotellet.

Naadam-festivalen, Mongolia
Dag 5

Torsdag 12. juli - NAADAM HESTELØP

I dag skal vi kjøre til Khui Doloo Hudag, en av Naadam-festivalens store attraksjoner. Her blir det mer heste-veddeløp hvor vi kan se femårsgamle hingster (five-year-old stallions race).

Etter hesteveddeløpet kjører vi videre til Khustai nasjonalpark hvor vi får se vill-hestene «przewalski» (Takhi), som er oppkalt etter den store russiske geografen og oppdageren Nikolay Przewalski. Hustai nasjonalpark har et vellykket prosjekt som startet i 1992 for å rehabilitere bestanden av villhestene. I natt skal vi overnatte i en «ger leir», et tradisjonelt mongolsk telt (av tykk filt).

Naadam-festivalen
Dag 6

Fredag 13. juli - ELSEN TASARHAI

Tidlig om morgenen kjører vi til Bayangobi. Dette er et unikt sted med mange forskjellige former for naturlandskap; kombinasjon av Gobi sanddyner, skog og fjell. Om ettermiddagen besøker vi en heste-oppdretters familie og opplever å lage «airag», den tradisjonelle mongolske drikken laget av hoppemelk. Her blir det også muligheter for heste- og kamel-ridning.  Middag og overnatting i «ger leir».

Dag 7

Lørdag 14. juli KHARKORIN/ERDENEZUU KLOSTERET (heldags-utflukt)

Etter frokost kjører vi til Kharkhorin, som er en gammel hovedstad i det mongolske riket, var sentrum i mongolenes rike og spilte en betydelig rolle i den mongolske historien.  Kharkhorin ble etablert ved elven Orkhon i 1220. Det var et av stopp-punktene på den legendariske «silkeveien» i 140 år. Kharkhorin var hovedstad i det mongolske stor-imperium inntil Khubilai Khaan, et barnebarn av Djengis Khaan flyttet hovedstaden til Beijing under Yuan-dynastiet. Vi vil se 800 år gammel tilbedelse av Turtle Rock i nærheten av templet. Erdenezuu-klosteret – det første buddhistiske klosteret ble grunnlagt av Avtai Sain Khaan, også etterkommer av Djengis Khaan,på ruinene av Kharkhorin i 1586. Klosteret er omgitt av flotte hvite vegger med 108 «stupas» (buddhistiske «pagader»). I århundrer var det et åndelig og intellektuelt senter for Mongolia, og det er en flott samling av buddhistiske malerier, uvurderlige religiøse gjenstander, spesielle kjoler til Tsama – en religiøs dans og  buddhistisk ikonografi med ekte mongolsk og tibetansk stil. Middag og overnatting på i «ger leir».

Kharakorums bymurer
Dag 8

Søndag 15. juli - BAYANTAL MONGOLSK NOMADE-SHOW

Etter frokost kjører vi til Bayantal-området ca 170 km utenfor Ulan Bator. Ettermiddagen fri til egne opplevelser, før vi skal overvære et lokalt nomade-show. Her skal vi få lære hvordan samfunnet forflytter seg fra sted til sted ved hjelp av okser, yaker (et langhåret pattedyr som minner veldig om en okse), kameler og hestevogner. Middag og overnatting i «ger leir».

Jente med sin yak
Dag 9

Mandag 16. juli - ULAN BATOR

Etter frokost kjører vi tilbake til Ulan Bator. Etter lunsj besøker vi et kashmir-fabrikkutsalg og et statlig varehus. Om kvelden skal vi få oppleve en mongolsk tradisjonell folklore-konsert på teatret. Middag og overnatting på hotellet.

Dag 10

Tirsdag 17. juli - ULAN BATOR - IRKUTSK

Vårt eventyr og uforglemmelige reise i det sentrale Mongolia er nå ved veis ende, og vi skal forflytte oss med tog no. 005 fra Ulan Bator til Irkutsk.

DEL 2: Irkutsk og cruise på Bajkalsjøen

Irkutsk ligger ved Bajkalsjøens eneste utløp til den nordgående Angara, en elv som flyter inn i Jensej og ender i Kara-havet (en del av Nordishavet). Før industrialiseringen hadde ikke bebyggelsen noen uheldig virkning på innsjøen, men nå setter industrikforurensning vannets renhet på spill.

Irkutsk ble grunnlagt i 1652 av opprørske kosakker som kom hit dels for å slippe unna tsarens jernskodde hæl, men enda mer for selv å legge det innfødte jegerfolket under seg.

Den gang pelshandelen var den dominerende næringsveien i Irkutsk, bodde byens innbyggere i tømmerhus med utsøkte utskjæringer på dør- og vinduskarmer og støttebjelker. I 1960-årene ble mange av disse maleriske husene bulldosernes bytte, og betongblokker skjøt i været for å huse de 50 000 tilflyttede arbeiderne som skulle forvandle den jomfruelige Bajkalsjøen til en energisk energikilde.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 11

Onsdag 18. juli - IRKUTSK

Om ettermiddagen ankommer vi Irkutsk, hovedstaden i det østlige Sibir. Transfer til hotellet, hvor vi skal overnatte en natt. Middag om kvelden, før vi slapper av og forventningsfulle ser frem til nye opplevelser neste dag.

Irkutsk
Dag 12

Torsdag 19. juli - IRKUTSK

Etter frokost skal vi på bysightseeing med egen buss. En rundtur i byen tar oss med på besøk i vakre sibirske trehus, en nylig oppsatt statue av Alexander III og til den livlige markedshallen. Etter lunsj inviteres vi med på en utflukt til utendørsmuseet hvor du opplever det sibirske livet som det var i gamle dager. Middag.

Den ortodokse katedralen i Irkutsk
Dag 13

Fredag 20. juli - LISTVYANKA

Vi starter dagen med et besøk på Open-Air-Museum Taltsy. Vi gjør et stopp ved Shaman Rock, før vi skal besøke Baikal museet. Lunsj på en lokal restaurant hvor vi får smake den hvite fisken Omul sammen med en lokal vodka. Etter lunsj kan de som vil klatre opp i et utsiktstårn (platform), og etterpå kan du bli med guiden på det lokale fiskemarkedet.

Middag.

Dag 14

Lørdag 21. juli - CRUISE PÅ BAJKALSJØEN

Etter frokost går vi om bord i Barguzin. Et av reisens høydepunkter er turen på verdens dypeste innsjø, den mystiske Bajkalsjøen og verdens fremste ferskvannskilde. På det dypeste er den 1740 meter samtidig som innsjøen strekker seg 40 kilometer fra øst til vest og nesten 640 kilometer fra nord til sør. Den sterke blåfargen på sjøen rammes fotogent inn av høye fjell og vakker natur. Hele denne dagen er viet en båttur på Bajkalsjøen, hvor vi skal gjøre tre stopp underveis. Vi skal spise lunsj hjemme hos en lokal familie.

Middag på hotellet. Sent om kvelden kjører vi til flyplassen for neste etappe til Jakutsk.

Summer day on Lake Baikal
Dag 15

Søndag 22. juli - FLY FRA IRKUTSK TIL JAKUTSK

Nattflyvning fra Irkutsk til Jakutsk, hvor vi ankommer i 7-tiden om morgen.

Felles transport rett til hotellet, hvor vi spiser frokost. Formiddagen fri til egne opplevelser, eller bare slappe av på hotellet hvor vi også skal spise lunsj.

Etter lunsj skal vi utforske byen. Jakutsk er hovedstaden i republikken Sakha, og har den noe tvilsomme æren av å inneha tittelen som jordas kaldeste by. Hele 95 % av Sakhas territorium er permafrost, det er målt ned til 1400 meters dybde. Men det er også enorme variasjoner mellom vinter og sommer, fra under -40 om vinteren til +30 om sommeren. Byen har ca 300 000 innbyggere og er faktisk både vågal i ny arkitektur og stigende i innbyggertall, noe som ikke er vanlig i denne delen av verden. Husene er naturlig nok bygget på påler. Mammuten er et kjent forhistorisk dyr på disse breddegrader og det har blitt funnet godt bevarte rester av dette enorme dyret. Nært beslektet med den asiatiske elefanten og med tykk pels og tilsvarende spekklag, som var passende for det tøffe klimaet. I Jakutsk er det et lite, men veldig interessant museum om mammuten. I tillegg finnes det utstillinger av andre forhistoriske dyr fra området, som ullhårede neshorn og tiger. Retur til hotellet for middag og overnatting.

Jakutsk

DEL 3: ELVECRUISE PÅ LENA (JAKUTSK – JAKUTSK)

Er du eventyrlysten? Ønsker du store, mektige naturopplevelser helt utenfor allfarvei – da er dette cruiset for deg. Lena er en av de ti største elvene i verden og er over 4400 kilometer. Noen av Lenas bi-elver er lengre enn mange av de store elvene i Europa. På turen opplever du blant annet jordas kaldeste by Jakutsk, Zjigansk, Kjusjur og Tiksi. Her er det langt mellom turistene og lokalbefolkningen viser oss gjerne deres skikker og kultur.

MS MIKHAIL SVETLOV 3*
Rederi Quality Tours
Byggeår 1985
Antall dekk 3
Passasjerer 136

Av fasiliteter om bord finnes restaurant, salong med panoramavinduer, bar, en liten kinosal, sauna og en liten suvenirbutikk. Det er lege om bord. Maten er en blanding av russisk og europeisk. Alle lugarene er enkle, men komfortabelt utstyrt med aircondition, store vinduer, dusj og toalett. Det er varierte aktiviteter om bord. Små utstillinger lar deg bli kjent med folkets skikker og kultur. Presentasjoner av ulike slag, blant annet om kosakkenes erobring av Sibir, ekspedisjoner i Arktis, livet på og langs Lena i dag, samt om taiga og tundra. Det blir også mulighet til å lære litt russisk.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 16

Mandag 23. juli - JAKUTSK (OMBORDSTIGNING)

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og fortsetter sightseeingen i Jakutsk – for her er det mer å se. I dag skal vi rusle gjennom den gamle bydelen, som nylig er gjenoppbygget i tradisjonell stil. Vi sjekker inn på skipet MS Mikhail Svetlov og spiser lunsj om bord. Om ettermiddagen tar vi turen ut igjen og fortsetter å se oss om i Jakutsk. Første stopp på oppdagelsesreisen er Permafrost Kingdom som ligger litt utenfor byen. Under bakken finnes det her et utvalg av isskulpturer i mange former og varianter og belysningen gjør det nokså spesielt. Figurene bader i både rødt, blått og lilla lys. Temperaturen her er -7 grader og vi får utdelt varmt yttertøy og støvler før vi går ned. Vi rusler deretter rundt i det etnografiske museet utendørs, som har en interessant og lærerik utstilling om de som opprinnelig holdt til her. Det finnes flere hus bygget i tradisjonell stil. Vi får også høre litt om skikker og tradisjoner av noen som bor her i dag. Vi skal også besøke et lokalt supermarked.

Retur til skipet, vårt hjem de neste tretten nettene. Om kvelden kaster skipet loss – og en enormt spennende ekspedisjon langs elven Lena starter!Dag 18. Onsdag 25. juli BUOTAMA ELVEMUNNING

            
Dag 17

Tirsdag 24. juli - LENA-SØYLENE

Velkomst-seremoni av Shaman. De geologiske formasjonene som kalles Lena-søylene, har fascinert reisende i denne regionen i alle tider. Disse klippene er et naturfenomen som stråler i rødbrunt og gule nyanser. Det er et storslått skue, over 150 meter høye klipper og søyler, og det er nesten 80 kilometer med dem.

Lena-elven
Dag 18

Onsdag 25. juli - BUOTAMA ELVEMUNNING

I dag ligger skipet ved munningen av Buotama, som er en 418 kilometer lang bi-elv av Lena. Det er mer enn 30 000 år siden primitive mammut- og bisonjegere holdt til her i området. Nå forsøker de å gjenoppta noe av den gamle arven. I 2006 ble det importert 19 bison fra Canada, som en del av et verdensomspennende program for å få tilbake utryddede arter til sitt naturlige habitat. I dag er det rundt 90 ville bison som lever i Russlands eneste bisonpark på rundt hundre hektar. Dyrepasseren har sine triks for å lokke til seg disse lodne, men nyttige beistene, slik at vi kanskje får tatt dem forholdsvis nært i øyesyn.


            
Bison i Sibir
Dag 19

Torsdag 26. juli - VI SEILER PÅ LENA

I dag ser vi litt av elvens enorme variasjon. Mens vi seiler gjennom lavlandet i det sentrale Yakut, utvider landskapet seg foran oss. Her er Lena kun 16 – 20 meter dyp. Vi passerer munningen av de to største bi-elvene; Aldan og Vilyui. Samtidig får vi det første glimtet av de imponerende Verkoyansk-fjellene. Det virker endeløst og du får virkelig følelsen av hvor gedigent og hvor øde det er her ute.

Russia, Irkutsk Region, the Lena River.
Dag 20

Fredag 27. juli - ZJIGANSK

I dag krysser vi Polarsirkelen for første gang på cruiset og stopper ved den lille byen  Zjigansk, med cirka tre tusen innbyggere. Navnet oversettes med «innbyggere i lav landet» på det innfødte språket evenk. En liten ferje tar oss i land. Fortet her ble grunnlagt på 1600-tallet. Byens unge har funnet frem finstasen og fremfører et folkloreshow. Vi blir med på en vandring rundt i byen, med besøk på det etnografiske museet der alt som er utstilt er bragt inn av de lokale. Det finnes selvsagt en ortodoks kirke her, som vi også titter innom.

Dag 21

Lørdag 28. juli - KJUSJUR

Langt, langt mot nord ble Kjusjur grunnlagt da de innfødte evenk- og yakutfolket oppga nomadetilværelsen for å sette bo. Mennene driver med oppdrett av reinsdyr, fiske og jakt. Kvinnene steller hjemme og tar seg samtidig av de sosiale oppgavene i det lille samfunnet. Med et knalltøft ekstremklima og isende kalde vinder av det verste slaget, påvirkes bygninger og gatene enormt. Tusenvis av mennesker fra De baltiske statene ble deportert fra Sovjetunionen til dette området under Stalins brutalitet og nådeløshet. Her skulle de jobbe i fiskefabrikker for å skaffe mat på bordet til landet under den annen verdenskrig. Mange av dem døde i det røffe klimaet og på grunn av forferdelige bo- og arbeidsforhold. Når turistene en sjelden gang kommer på besøk, er det en begivenhet for store og små. I dag skal vi spasere til sentrum, og få oppleve en sang- og dans-forestilling om urbefolkningen utført av byens barn.

Dag 22

Søndag 29. juli - TIKSI

I løpet av natten seiler skipet opp mot Stolbøya, som ligger på 72,5 grader nord. Dette er også inngangen til Lenas elvedelta. Om været tillater det, fortsetter skipet inn gjennom deltaet til Tiksi, som er porten til Sakha fra sjøveien. Tiksi kom først på kartet rundt 1930-tallet, da sovjetiske skip frekventerte regionen. Det er kun to og en halv måned i året man kan seile inn her. Fra november til januar er det bekmørkt, mens det er midnattssol fra mai til juli. Under sovjettiden var Tiksi en vakker og blomstrende by, men det har dessverre gått den gale veien her. Med sine 5000 innbyggere er den nærmest som en storby å regne her i regionen. Det finnes et lite museum her med lokale malerier og utstillinger, samt tidligere oppdageres historier. Den amerikanske George Washington DeLong var en av dem det ikke gikk så bra med, da han skulle finne sjøveien til Nordpolen gjennom Beringstredet fra San Francisco. Skipet forliste og DeLong ble senere funnet omkommet, det antas av sult.

Dag 23

Mandag 30. juli - LENA-DELTAET

Elvedeltaet ved Laptevhavet er et av de aller største i verden og det største vernede området i Russland. Med masser av fuglearter og en rik fiskebestand, er deltaet så absolutt levende. Et massivt kompleks med små elver, kanaler og så mange som 1500 øyer. Før havområdene i Arktis, renner vannet gjennom fjellene der det dannes daler med granittvegger som er så høye som fire hundre meter. Her er det bare å lene seg tilbake og nyte utsikten!

Dag 24

Tirsdag 31. juli - SIKTYAKH

Med sine rundt tre hundre innbyggere, er ikke Siktyakh store stedet. De lokale hevder at landsbyen ble grunnlagt av Katarina den Stores utsendinger, som samlet inn skatt (i form av pels) fra de innfødte.

Dag 25

Onsdag 1. august - POLARSIRKELEN

I dag krysser vi polarsirkelen for andre gang og forlater de arktiske områdene. Kryssingen blir feiret i russisk stil – med en vodka!

Dag 26

Torsdag 2. august - SEILER MOT JAKUTSK

Landskapet består av munninger, elver og øyer. Slapp av, les en bok eller delta i noen av aktivitetene om bord.

Dag 27

Fredag 3. august - DET GRØNNE STOPPET

Dagens stopp kalles rett og slett for det grønne stoppet. Et stille stopp der vi vanligvis kan legge til og gå i land for å rusle litt rundt. Arkeologer har funnet rester av eurasiske bosetninger her, som brukte verktøy laget av kiselholdig stein. Tilsvarende gjenstander laget av samme materiale har ellers kun blitt funnet i Afrika.

Dag 28

Lørdag 4. august - SOTTINTSY

Utendørsmuseet i Sottintsy ligger der hvor den første kjente bosetningen til de russiske kosakkene, som senere forflyttet seg og utviklet seg til dagens Jakutsk, var. Museet inneholder utmerkede eksempler på tradisjonelle trehus, redskaper, tradisjonelle drakter, samt religiøse gjenstander fra den ortodokse kirken.

Dag 29

Søndag 5. august - JAKUTSK

Skipet ankommer Jakutsk grytidlig om morgenen og ekspedisjonen er over. Vi har lært mye, sett mye og sitter igjen med opplevelser og uforglemmelige minner for livet – fra en ukjent og fremmed del av vår verden.

Utsjekk fra skipet, besøk på Treasury, byvandring i gamlebyen, innsjekking og lunsj på Polar Star Hotel.

Etter lunsj besøker vi det lokale historiske museet. Middag på hotellet.

Dag 30

Mandag 6. august - JAKUTSK – MOSKVA – OSLO

Utsjekk fra hotellet. Transport til flyplassen og fly via Moskva til Norge, avreise ved lunsj-tider. Ankomst Norge på kvelden.

 

Reisebetingelser

DETTE ER INKLUDERT

 • Fly Oslo-Moskva-UlanBator/Jakutsk-Moskva-Oslo
 • Nattog Ulan Bator-Irkutsk (2-mannskupè)
 • Fly Irkutsk-Jakutsk, 4 netter på hotell i Mongolia
 • 4 netter i mongolsk teltcamp
 • 4 netter på hotell i Irkutsk
 • 2 netter på hotell i Jakutsk
 • 13 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon på hele reisen (frokost/lunsj/middag)
 • Kaffe/te og vann til alle måltidene om bord på skipet
 • Alle utflukter iht. program
 • Engelsktalende lokalguider
 • All transport mellom flyplass/hotell/tog/skip
 • Foredrag og underholdning om bord
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Skandinavisktalende reiseleder

DETTE ER IKKE INKLUDERT

 • Drikke utover det som er nevnt over
 • Visum til Mongolia og Russland
 • Tips til mannskapet om bord og lokale guider/sjåfører
 • Personlige utgifter
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 40 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre.
For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene. Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.