Nepal og Bhutan

/ Sydskråningene av Himalaya – der fjellene er unge

– Det fortelles om en nepaleser, Arniko het han, som for mange hundre år siden reiste fra hjembyen Kathmandu like til keiserens Peking, og lærte kineserne å bygge pagoder. En av Kinas religioner, buddhismen, kom også fra India og Nepal, og ble båret tusenvis av kilometer i de troendes brennende hjerter. I dag finner man knapt noensteds så mange brennende hjerter som i Himalayas fjellverden. Den legendariske kong Songtsen Gampo av Tibet giftet seg i sin tid like godt med både en kinesisk og en nepalesisk prinsesse, og skapte på denne måten den forunderlige blanding av kulturelle elementer som er gått opp i en høyere enhet i tradisjonell Himalaya-kultur. Utrolig nok har noe av dette overlevd – og kan oppleves i Nord-India og landene i Himalaya den dag i dag.

Nepal er en del av indisk kultur, der den møter strømninger fra Himalaya. Jorden i Kathmandu-dalen er rik og fruktbar, kultur og religion er utrolig frodige, og intenst vevd sammen. Sent og tidlig benyttes hilsenen ”Namaste – Jeg hilser Gud i deg”. Rotfestet i en tro som kombinerer det beste fra hinduisme og buddhisme har nepaleserne i Kathmandu utviklet et produktivt jordbruk og en høy-urban livsstil, et eldorado for den som vil studere byplanlegging for et godt liv – og trusselen om sammenbrudd under en sterkt voksende befolkning.

Selv ikke et jordskjelv kunne holde Nepal nede. Det som slår en besøkende er ikke så mye hva som ble ødelagt, men hva som overlevde – og nepalesernes ukuelige vilje til å reise seg igjen.

Et stykke følger vi Arnikos vei mot øst, opplever nepalesisk landsbygd med et virvar av etniske grupper, og flyr så til Bhutan. Tordendragens rike. Bhutan er et buddhistisk kongedømme, og kongen er like mye opptatt av «brutto nasjonal lykke» som av brutto nasjonalprodukt og økonomisk vekst. Han vokter landets politiske, økonomiske og kulturelle selvstendighet med nidkjærhet og ørneblikk. Landet er ikke så befolket, her er rent og stille – landet har en sjarme, kanskje en magi, som gjør et sterkt inntrykk.

Velkommen til en vakker, spennende og interessant reiseopplevelse – en reise for eventyrlystne!

Last ned reiseprogram
  • En tur i samarbeid med Aftenposten
  • A-Kort rabatt 1500,-

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger