Nepal og Bhutan

/ Sydskråningene av Himalaya – der fjellene er unge

– Det fortelles om en nepaleser, Arniko het han, som for mange hundre år siden reiste fra hjembyen Kathmandu like til keiserens Peking, og lærte kineserne å bygge pagoder. En av Kinas religioner, buddhismen, kom også fra India og Nepal, og ble båret tusenvis av kilometer i de troendes brennende hjerter. I dag finner man knapt noensteds så mange brennende hjerter som i Himalayas fjellverden. Den legendariske kong Songtsen Gampo av Tibet giftet seg i sin tid like godt med både en kinesisk og en nepalesisk prinsesse, og skapte på denne måten den forunderlige blanding av kulturelle elementer som er gått opp i en høyere enhet i tradisjonell Himalaya-kultur. Utrolig nok har noe av dette overlevd – og kan oppleves i Nord-India og landene i Himalaya den dag i dag.

Nepal er en del av indisk kultur, der den møter strømninger fra Himalaya. Jorden i Kathmandu-dalen er rik og fruktbar, kultur og religion er utrolig frodige, og intenst vevd sammen. Sent og tidlig benyttes hilsenen ”Namaste – Jeg hilser Gud i deg”. Rotfestet i en tro som kombinerer det beste fra hinduisme og buddhisme har nepaleserne i Kathmandu utviklet et produktivt jordbruk og en høy-urban livsstil, et eldorado for den som vil studere byplanlegging for et godt liv – og trusselen om sammenbrudd under en sterkt voksende befolkning.

Selv ikke et jordskjelv kunne holde Nepal nede. Det som slår en besøkende er ikke så mye hva som ble ødelagt, men hva som overlevde – og nepalesernes ukuelige vilje til å reise seg igjen.

Et stykke følger vi Arnikos vei mot øst, opplever nepalesisk landsbygd med et virvar av etniske grupper, og flyr så til Bhutan. Tordendragens rike. Bhutan er et buddhistisk kongedømme, og kongen er like mye opptatt av «brutto nasjonal lykke» som av brutto nasjonalprodukt og økonomisk vekst. Han vokter landets politiske, økonomiske og kulturelle selvstendighet med nidkjærhet og ørneblikk. Landet er ikke så befolket, her er rent og stille – landet har en sjarme, kanskje en magi, som gjør et sterkt inntrykk.

Velkommen til en vakker, spennende og interessant reiseopplevelse – en reise for eventyrlystne!

Last ned reiseprogram
 • En tur i samarbeid med Aftenposten
 • A-Kort rabatt 1500,-

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 15.09.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 11 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1, fredag 15. september

Fly Oslo – Istanbul – Kathmandu

Avreise fra Norge på formiddagen med Turkish Airlines til Istanbul, noen timer i transitt, og utpå kvelden flyr vi videre mot Kathmandu.

Dag 2, lørdag 16. september

Kathmandu (1305 moh)

Ankomst til Kathmandu, hvor vi får en pust i bakken, innen vi går ut i byen for å føle ettermiddagsrushet på pulsen. På en høyde litt utenfor byen ligger Swayambhunath, viet ”Gud som ble til av seg selv”, en stupa, et buddhistisk monument som har form som en rishaug, et symbol på fruktbarhet. Her er Buddhas øyne malt i alle himmelretninger, han ser alt og alle i Kathmandu-dalen. Kathmandu er en utrolig intens og levende by, en asiatisk storby med et helt spesielt preg. Vi skal oppleve noen av de utallige templene, og de smale smugene og de lokale markedene. Vi bor på Hotel Shanker, et godt hotell i et restaurert adelsmannspalass, med nydelig hage og basseng.

Dag 3, søndag 17. september

Kathmandu – Pashupatinath – Nagarkot (40 km)

Buddhas øyne møter vi igjen omgitt av et tibetansk eksilmiljø ved Bouddhanath, en av de største stupaer i verden, et mektig monument. Vi besøker også ett av de helligste hindu-templene i landet, en to etasjers pagode med sølvdører og gyllent tak bygget rundt et lingam, en fallos, som er symbol for guden Shiva Pashupatinath, skaperverkets konge. Vi kommer ikke inn i helligdommen, men beliggenheten og livet på elvebredden, der døde kremeres i gripende og verdige ritualer, er et minneverdig syn.

Utpå ettermiddagen når vi Nagarkot, en landsby på et høydedrag, 2175 moh. I godvær har Nagarkot en utrolig utsikt mot et fullt panorama over Himalaya, «snøens bolig», fra Annapurna i vest til Mt. Everest i øst. La oss håpe på en fin solnedgang – og en fin soloppgang neste morgen. Her bor vi på Hotel Country Villa.

Dag 4, mandag 18. september

Nagarkot – Dhulikhel til fots

Vi begir oss ut på en halv dags vandring, fire-fem timer, gjennom et landskap som åpner seg mot fjellene, blåne bak blåne og snødekte topper, og fører oss gjennom farverikt landsbyliv. Her skal vi lære den nepalesiske hilsen, namaste – jeg hilser Gud i deg – for på stiene hilser alle på alle. Veien fører oss gjennom Panauti, en gang en viktig stasjon på handelsrutene mellom India, Nepal og Tibet, i dag betydelig roligere, men ikke mindre interessant. Vi kommer også gjennom Banepa, en annen by befolket av kreative, flittige newarer, den opprinnelige befolkning i Kathmandu og omkringliggende daler. Mange av dem er hinduer og buddhister på samme tid, så her er templer og helligdommer, de vakreste risterrasser og fin arkitektur. Newarene er bønder som bor i byer, de vet alt om arkitektur og byplanlegging, det har de visst i hundrevis av år. Handelsmenn er de også, det viser seg i basarene i hver eneste by og landsby. – Stien vi følger betegnes som moderat og går for det meste nedoverbakke, til dels litt bratt. Om man ikke ønsker å gå, er det naturligvis mulig å bli kjørt fra Nagarkot til Dhulikhel og hygge seg litt mer på bostedene. Utsikten fra Dhulikhel er også meget fin om skydekket ligger annensteds. Hotell for natten er Mirabel Resort Hotel.

Dag 5, tirsdag 19. september

Dhulikhel – Katmandu (35 km)

På vei tilbake til Kathmandu besøker vi den gamle kongebyen Bhaktapur. Her spiller igjen newarenes byplanlegging og arkitektur helt ut, og i gater og på plasser mellom fint utskårne fasader i tre og teglsten er det et myldrende liv.

Dag 6, onsdag 20. september

Kathmandu – Paro (2280 moh) – Thimphu (2320 moh) ca 1.5 times kjøring

Ved lunsjtid flyr vi fra Kathmandu til Paro i Bhutan, en drøy time, før vi går inn for en av de mest spektakulære landingene i verden. En utrolig manøvrering tar oss ned mellom åser og landsbyer som ikke ser ut som noe annet i verden. Vel nede merker vi høyden, ikke så mye på pusten, som på at luften er ren og kjølig, og her er så stille. Bhutan gir virkelig en følelse av Shangri-La.

Etter en sen lunsj kjører vi gjennom fine elvedaler med risterrasser, landsbyer og klostre til Bhutans hovedstad, Thimpu. Her får vi en introduksjon til bhutanesisk mytologi og historie i stupaen reist til minne om den tredje konge i det herskende dynasti, kong Jigme Dorji Wangchuck (1929 – 72), og vi besøker Sangay Gang-kammen med verdens største og høyeste Buddha-statue. Fin utsikt over Thimphu-dalen. Verter i Thimphu er Hotel Thimphu Tower.

Dag 7, torsdag 21. september

Thimpu

Thimpu, er en liten storby, en hovedstad som ikke har trafikklys, kun tre rundkjøringer, og politi-boksene er dekorert med drager. Befolkningen består for det meste av handelsmenn og statsansatte, og noen bønder. Vi skal se Nasjonalgalleriet, med en enestående samling av buddhistiske manuskripter og bøker, vi skal besøke kunsthåndverksskolen, vi skal hilse på Bhutans nasjonaldyr, takin, og vi skal ha tid til å gå litt i byen og se tradisjonelle tekstiler og verksteder for håndverk.

Dag 8, fredag 22. september

Thimphu – Punakha – Paro (ca 140 km – 8 t)

Tidlig opp for en spektakulær dag: Ny vei er så godt som ferdigasfaltert, men fremdeles utrolig mange svinger – og hver eneste åpner for nye panoramaer. Vi kjører over Dochu La-passet (3050 moh). «Lovet være Gud», roper bhutaneserne, skoger av bønneflagg blafrer i vinden, og i godvær har vi en flott utsikt mot Himalaya. Vi utforsker Punakha, Bhutans tradisjonelle vinterhovedstad, med en flott, sterk zhong, på samme tid festning, «regjeringsbygg» og kloster. Her residerer Bhutans åndelige overhode, Jie Khempo, med sitt hoff av munker vinterstid. Litt utenfor, på fine åpne jorder, ligger en liten helligdom viet minnet om den «gale munken» Drukpa Kinley. Fin vandretur ut til helligdommen, mange historier å fortelle.

Så mange svinger tilbake mot Paro, men vi ser alt fra motsatt vinkel, og veien blir gradvis bedre. I Paro sjekker vi inn på Metta Resort & Spa.

Dag 9, lørdag 23. september

Paro

Vi skal se museet i Paro, i et gammelt festningstårn. Vi skal klatre i åsene, til fots eller med hest, til Taktsang-klosteret, «Tiger-hiet».  Klosteret er tilegnet helgenen Guru Padmasambhava, som ifølge historien kom flyvende på en gravid tiger fra det nordlige Pakistan og landet på dette stedet. Han innførte buddhismen i Tibet – og i Bhutan, og klosteret er et viktig valfartssted. Taktsang brant ned for noen år siden, men er i ferd med å gjenreises. Et utrolig sted! Vi prøver også å nå ruinen av festningen Drugyel Dzong, fin silhuett mot skogkledde åser, bygget av «landsfaderen» Shabdrung Ngawang Namgyal på 1600-tallet – og kanskje glimt av snøkledde Jomolhari, som reiser seg 7314 meter over havet. Ubeseiret av mennesker, toppen er forbeholdt gudene!

Dag 10, søndag 24. september

Paro – Kathmandu (40 km)

Om avgangstiden for flyet tillater, må vi unne oss et kjapt besøk i Kyichu Lhakang, ett av 108 templer som ble bygget av den tibetanske kong Songsen Gampo, for å undertvinge en skrekkelig trollkvinne som herjet hele Himalaya-regionen. Med dette innførte kongen buddhismen i både Tibet og Bhutan og skapte den unike kulturen som råder i fjelldaler og på høysletter.

Farvel til stillheten – en drøy times flytur tar oss tilbake til Nepals folkemylder. På ettermiddagen besøker vi den tredje kongebyen i Katmandu-dalen, Patan, med gamle palasser der newarene overgår seg selv i utsmykning med teglsten og treskurd. Litt utenfor byen ligger Bungmati, hjem for en av dalenes viktigste guder, han som styrer med regn og sol, og er herre over medlidenhet blant både hinduer og buddhister.

Dag 11, mandag 25. september

Fly Kathmandu – Istanbul og hjem

Formiddagsfly fra Kathmandu til Istanbul, flyskifte i Istanbul og ankomst Oslo Lufthavn kl. 16.55.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo – Kathmandu – Oslo via Istanbul med Turkish Airlines (fra andre avreisebyer; på forespørsel)
 • Flyreise Kathmandu –  Paro t/r  med buthanesisk selskap
 • Måltider på flyvningene, full pensjon med frokost på hotellene og lunsj og middag enten på hotellene eller på lokale restauranter
 • Gode hoteller i Nepal, noe enklere i Bhutan
 • Alle utflukter iflg. program
 • Norsk reiseleder hjemmefra samt engelsktalende guider på turen

TILLEGGSKOSTNADER

 • Forsikringer
 • Kostnader til visum til Nepal
 • Driks til guider og sjåfører
 • Drikkevarer

Reiseinformasjon/ billetter:
All praktisk reiseinformasjon vil du finne på MinSide når du har gjort din bestilling. Her vil du også finne dine reisedokumenter minimum 14 dager før avreise.
Her finner du våre reisebetingelser