Påsketur til Parma – Italias matfat

  • Bo midt i hjertet av byens historiske sentrum
  • Prøvesmaking av Parmas og Modenas lokale delikatesser
  • Vingårdsbesøk med gårdslunsj og vinsmaking
  • Besøk i Pavarotti-museet, tenorens tidligere hjem
  • I Italias matfat inntas felles middager på typiske, lokale restauranter

Vi kjenner Parma som parmesanostens og parmaskinkens fødested, men byen har så mye mer å by på! Parma er en praktfull middelalderby i regionen Emilia-Romagna i den nordøstlige delen av Italia. Byen ligger på den fruktbare Po-sletten, ved antikkens hovedvei Via Emilia som har gitt regionen sitt navn. Her finner du historiske bygninger i lyserød marmor, unike kunstverk og et stort kulturtilbud. Hvem har ikke hørt om Luciano Pavarotti? På Pavarotti-museet i Modena blir du bedre kjent med ham, en av verdens mest berømte tenorer. I Italia er god mat og vin en livsstil, og forbundet med å være sammen – med familie og venner. Parma er intet unntak, så her skal vi prøvesmake og nyte deilige måltider med tilhørende vin!

Last ned reiseprogram
  • Pris fra 11 990,-
  • Første tilgjengelige avreisedato 14.04.2019 (1 avreisedatoer)
  • Varighet 5 dager

Avreiser

Ditt utvalg
  • Avreisedato 14.04.2019
  • Avreisested Oslo Lufthavn
  • Tilgjengelighet Ledig
  • Dager 5 dager
  • Priser fra 11 990,-
  • Parma Italia
  • Skinke mat Italia
  • Skinke mat Italia
  • Butikk Italia
  • Is Italia
  • Vin Italia
  • Pizza Italia mat
  • Skinke mat Italia
  • Latte kaffe Italia
  • Italia mat
  • Druer Italia vin
  • Parma Italia
  • Pasta Italia mat
  • Balsamico Italia Parma
  • Parmagiano Reggiano ost parmesan Italia
  • Parmagiano Reggiano ost parmesan Italia
Skriv ut

Dag til dag program

Søndag 14. april

Ankomst Bologna og Parma

Avreise ved lunsjtid med Lufthansa fra Oslo via Frankfurt til Bologna. Buss videre til Parma og cirka en times tid senere er vi ved vårt hotell. Her bor du midt i hjertet av det vel bevarte historiske bysentrum, i gangavstand fra det meste. I kveld blir vi litt nærmere kjent når vi møtes over vår felles velkomstmiddag på en typisk lokal restaurant. (M)

Parma - Piazza del Duomo
Mandag 15. april

Byvandring i Parma

Den beste måten å bli kjent med en by på, er til fots. Vår lokalkjente guide viser oss rundt. Parma hviler på romersk bakke, og har hatt tre storhetsepoker, den første som middelaldersk bystat. Den andre begynte på 1500-tallet som hovedstad i familien Farneses grevskap. Tredje gullepoken på 1700- og 1800-tallet ga byen dens koselige atmosfære.
Gamlebyen er delt i to av elven Parma og størstedelen av det historiske sentrum ligger øst for elven. Her finner vi smale gater og trange smug, og en mengde trivelige serveringsteder.
Ved den åpne piazzaen, Piazza del Duomo, ligger tre imponerende bygninger, katedralen, dåpskapellet og klokketårnet.

Byvandringen avsluttes med en enkel lunsj. Vi får smake diverse spekemat, bl.a. den lokale parmaskinken, som har modnet i 36 måneder, parmesanost og balsamico. Vi nyter et glass Lambrusco, sprudlende rødvin, til maten. Vinen har sitt opphav i Emilia-Romagna og passer som hånd i hanske til lokale spesialiteter som parmaskinke og parmesan.

På ettermiddagen har du tid til å utforske Parma på egen hånd. Det meste er lett tilgjengelig siden vi bor så sentralt. Kanskje du har lyst til å besøke Teatre Farnese, bygget 1618-19, men åpnet først i 1628 for et bryllup i fyrstehuset. Teatret, som var bygget i tre, ble ødelagt av en bombe i 1944, men siden rekonstruert. Den danner på mange måter grunnmodellen for teaterbygninger i vesten fram til 1900-tallet. Intet besøk i Italia uten ekte italiensk pizza! Det står på menyen i kveld på en restaurant i nærheten av hotellet. (F, L, M)

Bare skinke som er produsert i Parma kan kalles Parmaskinke
Tirsdag 16. april

Parmesan - Prosciutto - Vin

I dag fokuserer vi på ost, skinke og vin!
Etter en tidlig frokost kjører vi, cirka 30 minutter, til en lokal parmesan-produsent. Det var helt tilbake på 1200-tallet, i en klosterhage vest i Emilia at en cistercienser-munk perfeksjonerte teknikken for å lage selveste kongen av oster. I dag, mer enn åtte hundreår senere anvendes samme produksjonsmetode. Parmesan er Italias mest kjente ost, og er en ytterst viktig – for ikke å si avgjørende – ingrediens i et stort utvalg italienske retter. Vi lærer om hvordan osten blir laget, og blir servert deilige smaksprøver.

Vi besøker en lokal produsent og får innsikt i hvordan parmaskinken blir laget.
Spekeskinke fra Parma-distriktet er ettertraktet i store deler av Europa og USA. Smaken og kvaliteten har ry på seg for å være en av verdens beste, i hard konkurranse med spansk serranoskinke. Skinkene lages på samme måte i dag som for nesten 2000 år siden. Den lufttørkes naturlig av vinden og det eneste som tilsettes under prosessen er salt. Resultatet er en svært mør skinke med søtlig smak. Bare skinke som er produsert i Parma kan kalles Parmaskinke, slik er loven.

Etter deilige smaksprøver av ost og skinke går turen videre. Vi kjører mot åsene i Parma for å besøke en familiedrevet vingård. Emilia Romagna er et av de eldste vinområdene i Italia, og sporene av vinodling dateres tilbake til 700-tallet f. Kr. Landskapet er variert, noe som også betyr stor variasjon i vinen herifra. Vi får en kort omvisning før vi spiser lunsj og smaker på gårdens vinprodukter.

Mette og førnøyde vender vi tilbake til hotellet. Ettermiddagen og kvelden er din, middag er på egen hånd. Spør reiselederen/lokalguiden om tips. (F, L)

Her spiser man parmesan i store biter
Onsdag 17. april

Modena - Pavarotti og Balsamico

Vi setter kursen mot Modena, en busstur på cirka en times tid. Vårt første stopp er
Pavarotti-museet, tenorens tidligere hjem. Luciano Pavarotti var en av sin tids mest populære sangere i operaens verden og hans repertoar spente over en rekke musikalske genre. Hans første musikalske impulser var farens grammofonplater med datidens populære tenorer som for eksempel Enrico Caruso. I niårsalderen begynte han å synge med sin far i et lite kirkekor. I 1955 opplevde han sin første suksess innen sangen, da han som medlem av «Choral Rossini», et mannskor fra Modena der også hans far var med, vant førstepremien ved en musikkfestival i Wales. Pavarotti sa senere at denne opplevelsen var den viktigste i hans liv fordi den la grunnlaget for hans senere beslutning om å gå sangens vei.

Modena = balsamico. Vårt neste stopp er nettopp hos en balsamico-produsent. Her blir det omvisning og vi lærer litt om hvordan den ekte varen lages. Balsamico er laget av innkokt ugjæret druemost med historisk opprinnelse i Modena. Den kjennetegnes av sin mørkt brunrøde farge og sin søtsyrlige smak. Den særpregede aromaen, smaken og den høye prisen gjør at balsamico ofte brukes som smakstilsetning i små mengder. Bare en teskje er nok, på alt fra parmesan til fisk til jordbær og vaniljeis. Balsamico får en helt ny betydning etter at du har smakt deg igjennom et register av edle dråper.

Vi nyter en lunsj med herligheter fra området innen vi returnerer til Parma. Avskjedsmiddagen inntar vi på en hyggelig lokal restaurant. Det blir en kveld hvor vi oppsummerer våre velsmakende opplevelser og inntrykk. (F, L, M)

Noen dråper balsamico hever smaken på det meste
Torsdag 18. april

Hjemreise

Vi sjekker ut fra hotellet og kjører mot flyplassen i Bologna. Det er flybytte underveis, og vi ankommer Oslo Lufthavn tidlig kveld. (F)

PRISEN INKLUDERER

  • Fly Oslo-Bologna t/r
  • Busstransport flyplass-hotell t/r
  • Flyskatter og avgifter pr. juli 2018
  • Fire netter på Mercure Parma Stendhal 4* med frokost
  • Tre lunsjer med vin inkludert
  • Tre middager med vin inkludert
  • Byvandring i Parma
  • Besøk hos parmesan-produsent med prøvesmaking
  • Besøk hos parmaskinke-produsent med prøvesmaking
  • Besøk hos balsamico-produsent med prøvesmaking
  • Besøk på vingård med vinsmaking
  • Pavarotti-museet
  • Lokale guider
  • Reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE

  • Avbestillings- og reiseforsikring
  • Tips til lokale guider og sjåfører

 

OM HOTELLET

MERCURE PARMA STENDHAL 4*
Hotel Stendhal ligger i hjertet av Parmas historiske sentrum. Hotellet ligger cirka 400 meter fra katedralen. Rommene er elegant innredet i ulke stilarter, og alle rommene har klimaanlegg, minibar, safe, telefon, LCD TV og gratis Wi-Fi. Badene har badekar/dusj og hårføner.
Les mer om hotellet her