Påsketur til uforglemmelige Myanmar og nordlige Vietnam

“ Så, et gyllent mysterium hevet seg over horisonten, et vakkert, strålende mesterverk som glitret i solen, en form som verken var en muslimsk kuppel eller et hinduisk tempelspir. Det sto på en høy ås. – Dette er den gamle Shwedagon, sa min reisekamerat. Den gylne kuppel sa: – Dette er Burma, og det vil være ganske forskjellig fra alle andre land du har besøkt.»

Rudyard Kipling, Letters from the East (1889)

Det er mer enn hundre år siden Kipling seilte opp Rangoon River til hovedstaden i Myanmar, eller Burma som landet het – til Rangoon, og ble møtt av det glitrende, gylne spiret på Shwedagon.

Fortsatt dominerer denne utrolige stupaen bybildet, og nærmest bergtar de som kommer hit for første gang.

Myanmar har ofte vært kalt Asias sovende skjønnhet, og landet har så langt forblitt nærmest upåvirket av den moderne verdens teknologi. Nå er alt ved å bli annerledes: Det politiske bildet er endret, Aung San Suu Kyi og andres kamp for demokrati og friheter i ferd med å skape et nytt land. Myanmars unike kulturarv, gulldekkede pagoder, fargerike basarer, idylliske landskap og vennlige, imøtekommende mennesker danner en ramme rundt besøket i landet. Burmeserne har klart å utvikle og bevare sin egen spesielle kultur, og buddhismen preger dagliglivet. Familiebåndene er meget sterke, likeså respekten for de eldre, og de buddhistiske læresetninger gjør at folk lever enkelt og nøkternt. De kler seg i sitt enkle omslagsskjørt, longyi – menn så vel som kvinner. Deres religion maner til et liv i måtehold, og landets isolasjon til helt nylig gjør at de lever som i en annen tid, men nå i krysningspunktet med påvirkning fra verden utenfor. Jeans er på vei inn, mobiltelefonene er der, og trafikken i Yangon er ved å bli legendarisk. Forunderlig. Kanskje blir vi overrasket over å ha så mye å lære av folk som materielt sett har så lite. Vi blir helt sikkert betatt av landskapene, kulturen – og burmeserne.

Om Burma er en våknende skjønnhet, er Vietnam spill opplagt og fullt av aktivitet – godt på vei til å bli en av Asias tiger-økonomier. Vi får noen kjappe glimt: Hanoi er landets hovedstad, litt mer avslappet enn den superhektiske Ho Chi Minh-byen, men intens og trangbodd. Her er fortsatt fransk byplanlegging, med gater flankert av alleer, grønne lunger og små sjøer. Et utall av sykler og mopeder, overveldende utbud av lekker gatekjøkkenmat på fortauskanten i den gamle byen. Mens HCMC i sør er landets økonomiske motor, er Hanoi landets kulturelle og politiske hovedstad – på meget fascinerende vis. Og så dette mirakel av naturskjønnhet: Halong-bukta, som vi skal oppleve et par dager med en junke mellom øyene og over jadegrønt hav.

I løpet av knappe to uker store opplevelser i to land som er gode å besøke, og som gir mye!

Last ned reiseprogram
  • A-kort rabatt kr 1500,–
  • EN TUR I SAMARBEID MED AFTENPOSTEN

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger