Påsketur til uforglemmelige Myanmar og nordlige Vietnam

“ Så, et gyllent mysterium hevet seg over horisonten, et vakkert, strålende mesterverk som glitret i solen, en form som verken var en muslimsk kuppel eller et hinduisk tempelspir. Det sto på en høy ås. – Dette er den gamle Shwedagon, sa min reisekamerat. Den gylne kuppel sa: – Dette er Burma, og det vil være ganske forskjellig fra alle andre land du har besøkt.»

Rudyard Kipling, Letters from the East (1889)

Det er mer enn hundre år siden Kipling seilte opp Rangoon River til hovedstaden i Myanmar, eller Burma som landet het – til Rangoon, og ble møtt av det glitrende, gylne spiret på Shwedagon.

Fortsatt dominerer denne utrolige stupaen bybildet, og nærmest bergtar de som kommer hit for første gang.

Myanmar har ofte vært kalt Asias sovende skjønnhet, og landet har så langt forblitt nærmest upåvirket av den moderne verdens teknologi. Nå er alt ved å bli annerledes: Det politiske bildet er endret, Aung San Suu Kyi og andres kamp for demokrati og friheter i ferd med å skape et nytt land. Myanmars unike kulturarv, gulldekkede pagoder, fargerike basarer, idylliske landskap og vennlige, imøtekommende mennesker danner en ramme rundt besøket i landet. Burmeserne har klart å utvikle og bevare sin egen spesielle kultur, og buddhismen preger dagliglivet. Familiebåndene er meget sterke, likeså respekten for de eldre, og de buddhistiske læresetninger gjør at folk lever enkelt og nøkternt. De kler seg i sitt enkle omslagsskjørt, longyi – menn så vel som kvinner. Deres religion maner til et liv i måtehold, og landets isolasjon til helt nylig gjør at de lever som i en annen tid, men nå i krysningspunktet med påvirkning fra verden utenfor. Jeans er på vei inn, mobiltelefonene er der, og trafikken i Yangon er ved å bli legendarisk. Forunderlig. Kanskje blir vi overrasket over å ha så mye å lære av folk som materielt sett har så lite. Vi blir helt sikkert betatt av landskapene, kulturen – og burmeserne.

Om Burma er en våknende skjønnhet, er Vietnam spill opplagt og fullt av aktivitet – godt på vei til å bli en av Asias tiger-økonomier. Vi får noen kjappe glimt: Hanoi er landets hovedstad, litt mer avslappet enn den superhektiske Ho Chi Minh-byen, men intens og trangbodd. Her er fortsatt fransk byplanlegging, med gater flankert av alleer, grønne lunger og små sjøer. Et utall av sykler og mopeder, overveldende utbud av lekker gatekjøkkenmat på fortauskanten i den gamle byen. Mens HCMC i sør er landets økonomiske motor, er Hanoi landets kulturelle og politiske hovedstad – på meget fascinerende vis. Og så dette mirakel av naturskjønnhet: Halong-bukta, som vi skal oppleve et par dager med en junke mellom øyene og over jadegrønt hav.

I løpet av knappe to uker store opplevelser i to land som er gode å besøke, og som gir mye!

Last ned reiseprogram
 • A-kort rabatt kr 1500,–
 • EN TUR I SAMARBEID MED AFTENPOSTEN

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 05.04.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 13 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Dubai – Yangon

Avreise fra Oslo Gardermoen på ettermiddagen med Emirates, mellomlanding og flybytte i Dubai straks over midnatt.

Dag 2

Yangon

Vi ankommer på formiddagen Yangon, i kolonitiden Rangoon. På ettermiddagen en liten byrundtur i Yangon.

Noen som vil være med på litt shopping på Bogyoke, tidligere Scott’s market? Her er et myldrende liv, ”turistting”, men også alt lokale folk trenger til sitt daglige livsopphold, som et stort edelstensmarked. Et godt sted for å møte folk – og fylle kofferten. Ved bredden av elven ligger Mahamandoola-parken med uavhengighetsmonumentet, omkranset av kolonihovedstadens maktfulle britiske arkitektur, minner om en forgangen tid som er ved å smuldre. Myldrende markeder på fortauene, særlig på sen ettermiddag. Byen har helligdommer med enorme liggende Buddha-statuer og – etter sigende – relikvier fra Buddhas tid

Dag 3

Yangon – Bagan

Tidlig avreise fra hotellet for en kort flytur til Bagan, burmesernes hovedstad fra tusentallet og et par hundre år fremover. Bagan er et arkeologisk under. For tusen år siden var dette landets hovedstad. Byen ble grunnlagt i ellevte århundre, og hadde sin gullalder i tolvte århundre under Kong Kyanzittha – en meget religiøs mann som startet byggingen av de mange pagodene. Det var på denne tiden at Bagan fikk tilnavnet “Byen med de fire millioner pagoder”. Bagan er et hovedpunkt når man besøker Burma – og en av de største gledene!

Vi begynner forsiktig, litt kunsthåndverk. Her er malere, vevstuer og laquer verksteder. De lager de lekreste ting, rimelig for oss – meget viktig inntektskilde for burmeserne. På ettermiddagen en liten båttur på Ayeyarwaddy- elven for å la roen i landskapet synke inn. Ute i elven ligger Kyun Thiri-øya. Vi går i land for å besøke en typisk landsby der vi hilser på lokale folk og hører om deres liv or arbeid. I landsbyens lille kloster blir vi budt på te og lokalt smågodt. På vei tilbake over elven ser vi solen gå ned og omsluttes av kveldslyset og svalere luft. Godt å være her! Hjem til hotellet for å nyte haven der blomstrende bougainvillea kaster skygge – og noen vakre gamle trær.

Dag 4

Bagan

Hele dagen brukes til å utforske Bagan-slettene med alle helligdommene, dette hav av pagoder, og spir viet Buddha, hans lære og de hellige. Vi må gjøre valg, og besøker noen av dem, Ananda-pagoden med fascinerende arkitektur, Htilominlo-tempelet, vi ser det fargerike markedet i Nyaung Oo, vi besøker den gylne Shwezigon-stupaen som glitrer mot solen og mange små kapeller som alle har en myte eller legende å fortelle. På ettermiddagen finner vi oss en fin pagode hvor vi kan klatre opp og se solnedgangen og utsikten i skumringen.

Dag 5

Bagan – Heho – Inlesjøen

En kort flytur, og så er vi på en høyslette dypt inne i skogene i den regionen som kalles Shan-staten, fjellstammenes rike. Vide vidder, åpent landskap, gamle trær skaper avveksling i jordbrukslandet. En times kjøretur til Inlesjøen, med flott tur i båt for å utforske livet på og rundt sjøen. En helt annen verden! Mystisk, magisk og pittoresk er ord som har vært brukt for å beskrive Inle og befolkningen her. Her lever folk på og ved sjøen med sine flytende grønnsakhager og markeder, og her har de fullstendig tilpasset seg livet ved sjøen, -innsjøen som er livsnerven og livsgrunnlaget for de fleste i dette området. Vi treffer håndverkere, og hilser på munkene i De hoppende katters kloster.

Dag 6

Inlesjøen

Formiddagstur med båt. Vi utforsker den sydlige delen av sjøen, båtene manøvrerer mellom flytende grønnsakshaver, gjennom stryk og smale kanaler til landsbyen Indein. Her er det ruiner av overgrodde eldgamle pagoder – utrolig stemningsfullt. Fredelig, vakkert!

Dag 7

Inlesjøen – Heho – Yangon

Morgentur med båt – vi glemmer aldri denne sjøen – tilbake til bussen som tar oss opp til flyplassen i Heho. Kjapp flytur ned fra de relativt svale Shan-slettene til sydende Yangon hvor vi skal se den 2500 år gamle og 98 meter høye Shwedagon-pagoden, som dominerer bybildet fullstendig. Mye av Myanmars rikdom ligger i denne pagoden som er som en liten hellig, fredfylt by midt i Yangon. Det har blitt sagt om Shwedagon at det er mer gull på den enn hele verdien av Bank of England. Dette er burmesernes valfartssted, stedet hvor de på buddhistisk vis får kraft, styrke og innsikt til å finne veien ut av denne verden og nå nirvana etter færrest mulig gjenfødelser. Omgitt av marmor, bladgull og fargesprakende edelstener med mennesker knelende i bønn, meditasjon eller rolig samtale med hverandre, er vår vestlige verden uendelig langt borte.

Dag 8

Yangon – Hanoi

Ved lunsjtid flyr vi med Emirates fra Yangon til Hanoi. Ettermiddag og kveld til fri disposisjon.

Hotellet ligger i gamlebyen i Hanoi som er full av folkeliv og atmosfære, et godt utgangspunkt for å gå en tur for å kjenne på stemningen i denne delen av byen.

Dag 9

Hanoi

Vi har hele dagen til å utforske Hanoi sammen. Vi begynner med mausoleet som rommer de jordiske levninger etter landsfaderen Ho Chi Minh, og vi ser stedet hvor han bodde. Mannen som gjorde så mye for å kjempe frem det nye Vietnam bodde i et ydmykt lite hus på stolper I tradisjonell stil – med utsikt mot det storslagne presidentpalasset som i sin tid ble bygget for den franske general-guvernør for Indo-Kina. Fra «onkel Ho»s hus går en liten sti til Pagoden bygget på en søyle, som en lotusblomst i en av de gamle keiseres drøm for tusen år siden. Ikke langt unna, på bredden av Vestsjøen, lå i sin tid De vakre blomsters palass. Her finnes en femten hundre år gammel pagode, Tran Quoc, den eldste i byen og et ikonisk bygg for vietnameserne. Etologisk museum rommer historien om de 54 anerkjente etniske gruppene i landet. Vi ser det som kalles Vietnams første universitet, Litteraturens tempel, bygget i konfusiansk stil, gårdsplass etter gårdsplass. Det gamle sentrum av Hanoi oppleves best med rickshaw og til fots, vi prøver begge, og ender vandringen ved Hoan Kiem-sjøen med et lite tempel på en øy som nås ad en fin liten trebro.

Dag 10

Hanoi – Halong

På formiddagen kjører vi fra Hanoi til bredden av Halong-bukta, og finner vår junke hvor vi skal være i to døgn. Halong betyr «Dragen som stiger ned», og myten forteller om en stor drage som landet her og rev tusenvis av øyer og holmer løs fra fastlandet. Landskapet kalles karst, eroderte kalksteinsfjell, mer enn 3000 øyer som stikker opp av jadegrønt vann, de utroligste former. Vi legger fra og manøvrerer mellom disse forunderlige klippeøyene. Ikke for ingenting at Halong-bukta står på UNESCOs verdensarvliste. Om tiden og været tillater, gjør vi en badepause. Om kvelden vil besetningen lære oss å lage vårruller og vise hvordan de fisker blekksprut på vietnamesisk vis.

Dag 11

Halong

Vår junk cruiser mellom øyer og holmer, landskapet forandrer seg, alltid nye vinkler – så utrolig trolsk, magisk, vakkert! Vi finner en bukt med smult vann for å utforske strender og tuneller i klippene med kajakk eller kano. Vi blir ett med havet og luften og holmene! Kvelden kommer altfor fort – men månen er fortsatt nesten full og kaster et trolsk lys over det hele.

Dag 12

Halong – Hanoi – hjemreise

Enda en frokost i drømmelandskapet før junken krysser bukta og gjør et stopp hvor vi ser en grotte i kalksteinsklippene. Brunsj om bord før vi legger til land og blir kjørt tilbake til flyplassen i Hanoi for hjemreise. Emirates har avgang mot Dubai kl. 22.50

Dag 13

Hjemreise

Vi lander i Dubai ved soloppgang, flybytte, og så er vi i Oslo kl. 12.20

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Flyreise Oslo – Dubai – Yangon – Hanoi – Dubai – Oslo med Emirates på økonomiklasse
 • Skatter og avgifter
 • Overnatting i dobbeltrom
 • 10 frokoster/syv lunsjer/åtte middager
 • All transport og utflukter, ifølge programmet
 • Norsk reiseleder og burmesiske guider 

Prisen inkluderer ikke:

 • Reise- og avbestillingssikring
 • Vaksiner
 • Visum (visum til Myanmar ordnes via internett)
 • Drikke
 • Driks til guider, sjåfører

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser september 2016 og minimum 20 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Les ellers våre reisebetingelser.

Våre hoteller:
Yangon: Jasmine Palace Hotel
Bagan: Bagan Thande Hotel
Inle Lake: Amata Garden Resort
Hanoi: Church Boutique Hang Gai
Halong: Bai Tho Junk