Peru i påsken

/ Lima, Amazonas, Urubamba, Machu Picchu, Cuzco, Andesfjellene, Titicacasjøen og Areqipa

Machu Picchu var inkafolkets siste skanse. Byen lå gjemt i jungelen i flere hundre år før Hiram Bingham oppdaget stedet i 1911. I de mektige Andesfjellene ligger også inkahovedstaden Cuzco hvor inkakongen styrte sitt imperium. Amazonas-jungelen er kalt «verdens grønne lunge», og skjuler et eksotisk plante- og dyreliv. På Titicacasjøen bor Uros-indianerne på flytende sivøyer og indianersamfunnet på øya Taquile har fortsatt en kollektiv økonomi som strekker seg tilbake til inkatiden. I Andesfjellene lever indianerne fortsatt sitt tradisjonelle og fargerike liv slik de har gjort i århundrer. Storbyen Arequipa, omgitt av mektige vulkaner, er en av de vakreste byene i Sør-Amerika. Her blir vi ført bakenfor turismen og får sterke møter med lokalbefolkningen.  Langs kysten av Peru levde høytstående kulturer lenge før Inkariket så dagens lys. Lima var hovedsete for den spanske visekongen, og spanjolenes viktigste by i Sør-Amerika. Kort sagt: Store opplevelser står i kø!

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Arild Espegren

Avreiser

 • Avreisedato 05.04.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 16 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise Norge

Avreise med KLM om morgenen. Turen går via Amsterdam med ankomst til den peruanske hovedstaden Lima kl 18.10 lokal tid (minus syv timer). Buss til Hotel José Antonio. (Hos KLM er mat og drikke inkludert).

Dag 2

Lima

Etter frokost skal vi på sightseeing i byen som conquistadoren Francisco Pizarro grunnla i 1535. Vi starter i bydelen Miraflores hvor vårt hotell ligger. Herfra går turen gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1824 og som i dag er en verdensby med ca 8 millioner innbyggere. Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som nå regnes som byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie. Etter lunsj på vakre Larcomar, blir det tid til å se seg om på egenhånd eller gå på shopping i et stort utvalg av butikker i nærheten av hotellet. (F,L)

Dag 3

Lima – Amazonas

I dag står Amazonas-jungelen for tur. Vi går om bord i flyet som tar oss til byen Puerto Maldonado i den sørligste delen av den enorme regnskogen. Byen ligger ved floden «Madre de Dios» som via Madeira-floden renner ut i selve Amazonasfloden, dypt inne i Brasil. Herfra bærer det ut på jungelsafari. En elvebåt tar oss til vakre Hacienda Concepción hvor vi skal oppleve regnskogen fra innsiden. Opplegget er eksotisk og fascinerende, men selvsagt helt ufarlig. Vi får innblikk i en annerledes verden og vandrer rundt i jungelens egen botaniske hage. (Full pensjon).

Dag 4

Amazonas

Hele dagen i regnskogen. Blant tilbudene er utflukt dypt inn i jungelen, fugl-, oter- og alligatorsafari og omvisning i jungelens eget apotek hvor moderne legevitenskap har fått hjelp av urbefolkningens eldgamle kunnskaper. NB: Opplegget i regnskogen er selvsagt helt trygt. Vi har ingen aktiviteter som innebærer risiko for liv og helse! Og regnskogen kan ikke forklares, – den må bare oppleves fra innsiden!! (Full pensjon)

Dag 5

Til Urubamba

Etter frokost tar elvebåten oss tilbake til Puerto Maldonado, hvor flyet løfter oss opp over regnskogens grønne teppe og innover de majestetiske Andesfjellene for å lande i inkahovedstaden Cuzco. Nå er vi på historisk grunn og kjenner suset fra Inkatiden! På flyplassen venter bussen for å kjøre oss inn til sentrum hvor vi skal spise lunsj på restaurant Tunupa (inkludert). Vi skal imidlertid ikke utforske Cuzco ennå, men reise videre til Urubamba-dalen og Hotel Casona de Yucay. Her skal vi tilbringe ettermiddagen med hvile og akklimatisering. Siden vi nå er i høylandet er det viktig å ta det med ro og drikke mye væske første døgnet. En forsiktig start på høydeoppholdet er både fornuftig og påkrevd! Om kvelden legger reiseleder til rette for en lett middag på hotellet (ikke inkludert). Det er viktig å spise lett mat og avstå fra alkohol de første par dagene i høylandet. (F,L).

Dag 6

Urubamba

I dag skal vi utforske Urubamba-dalen som var selve hjerteslaget i Inkariket. I den fruktbare dalen på 2900 moh. dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Og her renner elven Vilcanota på sin ferd mot Amazonas og Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Først går turen til Pisaq, en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. På grunn av godt klima og bakende sol mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubamba-dalen av vital betydning for hele Inkariket. Ennå i dag eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste! På torget i Pisaq handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren i landsbyen. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier. Etter lunsj (inkludert) på «Tunupa Valle» går turen til Ollantaytambo, et enormt kompleks fra Inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk hos en lokal familie gir oss et utmerket inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år! Sen ettermiddag er vi tilbake på Hotel Casona de Yucay. Felles middag på hotellet om kvelden for de som har lyst. (F,L).

Dag 7

Machu Picchu

I dag går turen med tog til legendariske Machu Picchu, – den glemte inkabyen langt inne i Andesfjellene. Turen går langs bredden av Vilcanota-elva nordøstover mot Amazonas- jungelen. Som et eventyrslott troner Machu Picchu på et høydedrag mellom dype daler og høye fjell, der regnskogen møter fjellkjeden! De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse. Toget ankommer stasjonsbyen Machu Picchu Pueblo som ligger sammenklemt mellom bratte, bromelia-kledte fjellvegger ved elven dypt nedenunder Machu Picchu. Her sjekker vi inn på Hotel El Mapi, før vi tar bussen opp til selve ruinene. Etter et guidet besøk med spennende informasjon i det imponerende komplekset, legger reiseleder til rette for lunsj og retur til hotellet (ikke inkludert), eller mulighet til å fortsette besøket på Machu Picchu hvor den enkelte kan få tid til ettertenksomt å nyte de mektige inntrykkene på stedet, eller gå en tur på inkastiene som går ut fra Machu Picchu. For eksempel er det en flott opplevelse å gå til Solporten hvor den berømte Incatrail kommer inn over åskammen. Forøvrig er landsbyen vi bor i sjarmerende, med mulighet til å tilbringe ettermiddagen der. Om kvelden samles vi til felles middag på hotellet. (F,M).

Dag 8

Machu Picchu – Cuzco

Etter frokost går togturen tilbake til Urubambadalen, hvor vi fortsetter videre med buss over et fjellplatå til Inkarikets hovedstad Cuzco. Lunsj underveis. Cuzco var politisk og religiøst senter for Inkariket som på sitt største strakk seg fra Colombia i nord til Argentina og Chile i sør. Byen har en rekke bygninger og minnesmerker fra denne tiden, og sentrum er selvsagt UNESCO beskyttet. Dagens program gir oss et godt innblikk i Inkafolkets imponerende byggekunst og håndverkstradisjoner. Steinarbeidene er helt utrolige! Enda er det ingen som kan gi fullgodt svar på hvordan enorme steinblokker ble tilpasset hverandre med millimetermål i innfløkte vinkler! Vel framme i Cuzco, blir det innkvartering på Hotel José Antonio. Om ettermiddagen tar reiseleder oss med på en byvandring for å bli kjent og få et første møte med byen som inkaene kalte «verdens navle». (F,L).

Dag 9

Cuzco

Da spanjolene ankom Cuzco i 1533 møtte det dem et mektig syn av flotte bygg og vakre parkanlegg, alt rikelig utstyrt med veggpynt og statuer i rent gull! Mye ble dessverre plyndret og ødelagt av conquistadorene, men fortsatt byr Cuzco på mektige minnesmerker fra inkatiden. Først går turen til Sachsayhuamán, et imponerende seremonisenter utført i kjempemessige steinblokker på høyden over Cuzco by. Herfra kjører vi ned i Cuzco sentrum, hvor Koricancha (soltemplet) er den viktigste severdigheten, sammen med byens vakre katedral. I denne finner vi, paradoksalt nok, mye av gullet som spanjolene stjal fra inkaene. Etter lunsj på restaurant Don Antonio blir det fritid (inkludert). Cuzco er et eldorado for den som har handlelyst, – det bugner av vakkert kunsthåndverk av god kvalitet! Middag blir tilrettelagt for de som ønsker å spise samlet. (F,L).

Dag 10

Cuzco – Puno

I dag setter vi oss i bussen for å starte på kjøreturen til Puno fylke, lenger sør i Andesfjellene. Kjøreturen går gjennom et vakkert fjellandskap som tilhører fargerike indianere og deres lama- og alpakkaflokker. Landskapet er preget av vakre daler, enorme vidder og eventyrlige fjelltopper – og himmelen – den er aldri så blå og fjellene aldri så vakre som i Andes…! Vi gjør et stopp i  Andahuaylillas som er kjent for «the Sistine Chapel of America» – en kirke i barokkstil som er viet til apostelen St. Peter med praktfulle veggmalerier fra begynnelsen av 1600-tallet. Deretter besøker vi Viracocha-templet, viet til skaperguden «Kon Tiki Viracocha» ved Raqchi, før det blir lunsj på restaurant Felipon (inkludert). Vi passerer byene Sicuani og Juliaca før vi i kveldingen ankommer vi Puno og Hotel Jose Antonio. Puno-regionen ble forholdsvis sent innlemmet i Inkariket. Derfor kalles folket her sør for Aymaraindianere og snakker aymara i motsetning til lenger nord hvor man snakker quechua og kalles quechuaindianere. I dag er Aymarafolket delt mellom Peru og Bolivia, hvorav de aller fleste bor i Bolivia. (F,L)

Dag 11

Uros-øyene – Taquile

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor Urosindianerne lever sitt tradisjonelle liv. De bygger øyene sine opp av totorasiv og holder seg med både husdyr og poteter fra egen produksjon. Herfra setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte. Etter hvert stiger den store øya fram i synsranden. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene raserte Inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. Vi kommer til en øy i dobbelt forstand, en øy i Titicacasjøen og en øy i folkehavet – upåvirket av støy og stress og børsnoteringer! De lever kollektiv t og alle har hva de trenger! Og deres gjestfrihet er imponerende. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre, og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen blir på en lokal familierestaurant på Taquile). Sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (F,L)

Peru, Taquile island on the Titicaca lake, the largest highaltitude lake in the world (3808m). This picture presents life on the island
Dag 12

Puno – Arequipa

I dag går turen mot vest til byen Arequipa som regnes som en de vakreste i Sør-Amerika, og med et historisk sentrum som er UNESCO beskyttet. Vi reiser gjennom den vakre nasjonalparken Salinas y Aguada Blanca hvor det lever mye vicuña, det minste og mest eksklusive dyret i kamelfamilien. Hvis vi er heldige ser vi dem flokkevis fra bussvinduet. Vicuñaen er totalfredet og ulla er svært dyr og eksklusiv! Turen går gjennom imponerende fjellterreng hvor snødekte vulkaner ruver i horisonten. Vi spiser medbrakt lunsj (inkludert) underveis før vi ankommer Arequipa tidlig ettermiddag og sjekker inn på vårt hotell Posadas del Monasterio. Om man ønsker kan kveldens middag kan inntas sammen med reiseleder på en av byens bedre restauranter. (F,L)

Dag 13

Arequipa

I dag starter vi med et besøk til et skoleprosjekt i utkanten av Arequipa, som er landets nest største by. Barna kommer fra fattige familier i nærmiljøet og skolen ønsker å gi disse barna et faglig fundament slik at de senere kan konkurrere om universitets- og høgskoleplass med barn fra de øvre økonomiske samfunnsklassene. Vår reiseleder har vært med å bygge opp to skoler som hovedsakelig er finansiert gjennom midler fra Norge. Deretter innbyr reiseleder til lunsj hos en privat familie som lager i stand en typisk peruansk rett. Husk kontanter her! Disse aktivitetene fører oss bak turismen og gir uforglemmelige møter med lokalbefolkningen! Etter lunsj blir det mulighet til å besøke Michell-fabrikken, som er verdensledende produsent av tekstiler i alpakkaull. Den ligger i umiddelbar nærhet av vårt hotell. Og det blir tid til å utforske byen på egen hånd. Vi anbefaler et besøk i Santa Catalinaklosteret, et av de mest særpregede klostre i hele Sør-Amerika. Om kvelden blir det tilbud om felles middag. (F)

Dag 14

Arequipa – Lima

I dag tar vi fly tilbake til hovedstaden Lima og sjekker inn på vårt hotell i Miraflores. Om ettermiddagen legger reiseleder til rette for et besøk på det berømte indianer-markedet med husflidsprodukter fra hele Peru. Om kvelden samles vi til en avskjedsmiddag på restauranten La Rosa Nautica, som ligger på en pir over Stillehavets evige bølger. (F,M)

Dag 15

Lima – hjemreise

Så er vi kommet til siste dagen i Lima. Dagen blir til fri disposisjon og reiseleder gir tips og råd om mulige aktiviteter. Sen ettermiddag tar bussen oss til flyplassen som ligger i havnebyen Callao. Fra denne havnen la Thor Heyerdahl i 1947 ut med Kon-Tiki flåten på sin 101 dager og 8000 km lange ferd til Polynesia. I god tid før avgang må vi være på flyplassen for innsjekking til Norge med KLM. Avgang om kvelden via Amsterdam. (F).

Dag 16

Ankomst Norge

Ankomst til Amsterdam på ettermiddagen. Videre tilslutning til Norge og ankomst Oslo om kvelden. (Måltider på flyene).

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo–Lima t/r med KLM og innenriksfly i Peru ifølge programmet.
 • Flyavgifter og oljetillegg
 • 14 hotellovernattinger i delt dobbeltrom i turistklasse
 • Frokost hver dag ( F )
 • 13 lunsj eller middag ( L og M )
 • Inngangsbilletter og transport iflg. programmet.
 • Norsk reiseleder og lokale guider

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider og sjåfører (70 USD pp.)

HOTELLER:
Vi benytter følgende turisthoteller på denne turen:
LIMA: Hotel Jose Antonio Tel +511 445 77 43 / 445 68 70 www.hotelesjoseantonio.com
AMAZONAS: Eco Amazonia Lodge,Tel: Tel +51 84 23 61 59 (kontor i Lima med radioforbindelse til lodgen) www.ecoamazonia.com.pe
URUBAMBA: Hotel Casona de Yucay Tel: +51 84 20 11 16 www.hotelcasonayucay.com
MACHU PICCHU: Hotel El Mapi Tel +51 1 4226574 www.elmapihotel.com
CUZCO: Hotel José Antonio Tel +51 84 23 90 30 www.hotelesjoseantonio.com
PUNO: Hotel José Antonio Tel +51 51 59 91 50 www.hotelesjoseantonio.com
AREQUIPA: Hotel San Augustin Posadas del Monasterio Tel +51 54 206565 www.hotelessanagustin.com.pe

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis ev. før avreise).

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

VED BESTILLING
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre) og passnummer til oss. Vi må ha dette for togturen til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan dette legges til i ettertid.

VISUM
Visum til Peru er ikke nødvendig for skandinaviske turister. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum seks måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

VAKSINER
Vaksiner er ikke lovpålagt, men vi anbefaler å være oppdatert på difteri/stivkrampe, polio og hepatitt (Twinrix). Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

VALUTA
Det kan være greit å ta med litt amerikanske dollar (USD) eller euro i kontanter. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Den peruanske myntenhet heter Nuevos Soles og kan veksles på hoteller og i vekslekontorer (1 USD = ca. 3,2 / 1 euro = ca 3,7, per 2. mai 16). Vær forsiktig med å veksle på gaten. Dette er legalt og tilbys «overalt», men det er relativt stor fare for å få falske sedler! Ved ankomst til Lima anbefaler vi å veksle eller kjøpe soles i bank eller minibank ved bagasjebåndet. All handel i Peru foregår i lokal valuta!

SHOPPING
Peru har et rikt utvalg av indiansk kunsthåndverk. Du får kjøpt håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske souvenirartikler, alt til meget hyggelige priser!

HØYDEN
I Cuzco (3600 moh.) og Puno (3800 moh.) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. Høydesyken kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for god høydeakklimatisering underveis.

KLIMA OG KLÆR
Klimaet i Peru veksler med høyden og avstanden til havet. April er høst i Peru. Det betyr vanligvis sol og pent vær med god dagtemperatur. Korte ermer på skjorter er normalen. Det kan gå en og annen regnbyge og temperaturen i Andesfjellene faller om kvelden og natten, så ta også med genser, anorakk og lue. Enkelte hotellrom kan oppleves kalde. Ta gjerne med noe ullundertøy dersom det hender at du blir kald om natten. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko). En lett regnjakke eller en liten paraply er fornuftig å ha på lur.

MAT
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade! Unngå å kjøpe mat på «gaten»! Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager. Øvrige måltider blir tilrettelagt for dem som ønsker felles bespisning! På gode restauranter får man middag inkludert drikke for under hundrelappen.

STRØM
Peru bruker 220V med kombinert flate og runde (tynne) strømuttak. De fleste norske apparater med originale stikkontakter kan brukes. Dersom du har en jordet kontakt (for eksempel til PC) må du ha adapter til flate plugger (US std. 10 mm) fordi slike plugger er litt for tykke.

TIPS
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. På denne turen utgjør dette totalt 70 USD pr. deltager. Vi samler inn dette en av de første dagene, slik at reiselederen fordeler tips underveis.

BAGASJE
Fri bagasje på flyet er 1 kolli på inntil 23 kg. Husk bagasjeplass til ting du kjøper med deg fra Peru. Til Machu Picchu trenger du en mindre sekk eller bag, da vi ikke får med oss store kofferter på toget. Koffertene oppbevares trygt i mellomtiden. Håndbagasje hos KLM er 1 stk inntil 12 kg pr. person.

MOBILTELEFON
Mobiltelefonnettet i Peru fungerer fint, men dekning er ikke like bra som i Norge. Det er ellers god tilgang på telekort og telefonautomater i Peru, og alle hotellene har selvsagt telefon på rommet

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Peru før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle. Noen av titlene finnes bare på bibliotek.

 • Steinar Anda/Jørgen Blitzner: Peru, skatter skjult i jungel, gjemt i sand. Eide Forlag, 2004.
 • Ronald Wright: Cut stones and crossroads. A journey in the two worlds of Peru. Viking Press, 2001
 • Victor von Hagen: Highway of the sun, Brown and Company, 1955
 • David P. Werlich: Peru – a short history, Southern Illinois University Press, 1978
 • John Hemming: The Conquest of the Incas, Harcourt, Brace, Jovanovich, Inc., New York, 1973/2003
 • Nigel Davies: The Ancient Kingdoms of Peru, Penguin, 1998
 • Thor Heyerdahl: Skjebnemøte vest for havet, Gyldendal 1992
 • Tore og Stoika Zetterholm: Stenene roper, Den norske Bokklubben 1991
 • Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd, Gelmuyden.Kiese 1999
 • Hugh Thompson/Cochineal Red: Travels through ancient Peru, Waidenfield & Nicholson, London 2006
 • Hugh Thompson: White Rock, Waidenfield and Nicholson, London 2005
 • James Higgins: Lima, Signal Books, Oxford 2005
 • Louis Baudin: Daily life of the Incas, Dover Publications Inc., New York 2007

SIKKERHET
Etter mye uro og interne stridigheter på 1980-tallet er Peru nå inne i sitt tredje tiår med fredelig utvikling. Geriljaorganisasjonen «Lysende Sti» fikk aldri med seg grasrota og måtte gi opp sin kamp da deres leder og grunnlegger ble arrestert i 1992. Han sitter fortsatt fengslet i hovedstaden Lima. Som i mange andre land i den tredje verden er det også i Peru en del lommetyver som ser seg om etter uforsiktige turister. Det er lurt å unngå store folkemengder, og vi anbefaler våre deltagere ikke å bære kontanter, pass og verdipapirer i ytterlommene, men i en egnet lomme/veske innenfor klærne. Flysikkerheten i Peru er på nivå med Europa. Vi bruker fortrinnsvis det veletablerte flyselskapet LAN Peru. Selskapet er selvsagt underlagt vanlige, internasjonale prosedyrer for flysikkerhet og teknisk vedlikehold og deres flypark har en gjennomsnittsalder på 5,2 år.

FLYPLASS I NORGE
I tillegg til Oslo flyr KLM også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det koster noe ekstra.

ANDRE ØNSKER
Vi legger til rette for individuelle ønsker om forlengelse av turen dersom noen vil bruke mer tid i Peru, eller kombinere turen med andre reisemål i Latin-Amerika. Hvis du ønsker å kombinere med badedager kan vi komme med forslag i forhold til årstid og budsjett. Ta kontakt med oss dersom du har ønsker om tillegg utover grunnpakken i denne turen!