Tyskland – i Luthers fotspor

/ Reformasjonsjubileet

 • Reiseleder er journalist og historiker Halvor Tjønn
 • Bo tre netter på 4* hotell i Leipzig
 • Sightseeing i Wittenberg
 • Utflukt til Dresden
 • Sightseeing i Schmalkalden
 • Bo to netter på 4* hotell i Erfurt
 • Utflukt til Eisenach, Mansfeld og Eisleben

I 1517 spikret Martin Luther opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Luthers angrep på pavekirken og den etterfølgende reformasjonen innebar en omveltning av hele det nordlige Europa. Her ser vi stedene som har vært så sentrale for vårt lands og vår kulturs utvikling. Vi ser huset i Eisenach der Luther ble født, og vi besøker Leipzig og Thomaskirken der «den femte evangelist», Bach, arbeidet. Vi opplever også Dresden med noen av de mest praktfulle barokkbygninger i Europa.

Last ned reiseprogram
 • Påmeldingsfrist 27.april 2017
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.08.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 6 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Leipzig

Fly med direktefly fra Oslo til Berlin kl. 10. Fra Berlin drar vi videre med buss til Leipzig, en kjøretur på drøye 2,5 time. Vel fremme er det tid for litt lunsj på egen hånd før vi tar en bussrundtur i Leipzig der vi blant annet får se den hellige Aleksejs kirke som ble bygget i 1913 for å minnes de russiske soldatene som ble drept i folkeslaget ved Leipzig hundre år før. I Schillerhuset skrev den berømte tyske dikteren de første versene av «Ode til gleden» i 1785. Vi ser også Gohlispalasset, det eneste palasset i Leipzig. Til fots tar vi oss til Thomaskirken der Martin Luther proklamerte reformasjonen i Leipzig og der ikke minst Johann Sebastian Bach arbeidet som kantor store deler av sitt yrkesaktive liv. I Bosehuset, som en gang tilhørte den rike kjøpmannen Bose, er i dag Bachmuseet.

Like ved ligger «Zum arabischen Coffe Baum», Leipzigs eldste kafe fra 1694. Der møttes berømtheter som Goethe, Lessing, Liszt, Schumann og Wagner. Turen fortsetter til Barhels Hof, som er den eneste gjenværende arkaden fra messeområdet i Leipzig fra omkring 1523. Videre til Rådhuset, børsen fra 1687, som i dag er et konsertlokale, Goethemonumentet og Løvefontenen som er den eldste drikkefontenen i byen fra så langt tilbake som 1690. Deretter til arkadene i Mädlerpassage hvor vi kan høre klokkespill og til Auerbachs Keller, en av byens eldste spisesteder som er blitt berømt først og fremst på grunn av Goethes Faust.

Turen fortsetter til det barokke Romanushuset fra 1704, som var et møtested for litterater, og deretter til St. Nikolai-kirken, som ble berømt som samlingssted for demonstranter før murens fall i 1989. Ved Augustusplatz ligger konsertlokalet Gewandhaus og Leipzigoperaen. Deretter kommer det nye rådhuset der Martin Luther holdt sin disputas i 1519. Middag på hotellet om kvelden og overnatting i Leipzig. (M)

Dag 2

Wittenberg

Etter frokost reiser vi med buss til Wittenberg, en kjøretur på cirka halvannen time. Vi går til fots til slottskirken i Wittenberg og ser den berømte døren der Luther spikret opp sine 95 teser der han angrep pavekirken og innledet reformasjonen. Vi går derfra til byens rådhus, til monumentet over Luther og Melanchton og endelig til Lutherhuset, det tidligere klosteret hvor Luther bodde og som nå huser verdens største museum om reformasjonshistorie.

Det blir en liten pause midt på dagen til lunsj på egen hånd, før vi senere besøker utstillingen: «Luther! 95 people – 95 Treasures» Retur til Leipzig om ettermiddagen. Middag på lokal restaurant og overnatting i Leipzig. (F, M)

Dag 3

Dresden

I dag går turen til Dresden, bussturen dit tar en time og førti minutter. Vår bysightseeing tar oss til rytterstatuen av August den sterke, til byens historiske sentrum og til Grand Garden of Dresden. Vi krysser broen Blaues Wunder til de vakre slottene som ligger langs Elbens bredder. Fra Teaterplassen og den berømte Semper-operaen går vi til Zwinger der vi ser billedgalleriet til de gamle mestrene.

Besøk i den gjenoppbygde Vår Frues Kirke, et av verdens største protestantiske kirkebygg. Fri tid for lunsj og for å se seg om på egenhånd. Retur til Leipzig og felles middag på hotellet om kvelden. (F, M)

Dag 4

Leipzig - Schmalkalden - Erfurt

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og drar videre mot Schmalkalden, en kjøretur på cirka tre timer. Denne sjarmerende lille byen er kjent for sin viktige rolle i den protestantiske reformasjonen. En tur i byen fører oss forbi rådhuset og St. George-kirken, hvor Luther holdt sine prekener. Luther besøkte Schmalkalden mange ganger i løpet av sitt liv, Viktigst, han kom hit for å lede et ekstraordinært møte i det schmalkaldiske forbund som resulterte i omfattende endringer som fortsatt er relevant for kirkens praksis i dag. Vi ser også Luthers hus og Wilhelmsburg slott før vi tar en individuell lunsjpause.

Ferden fortsetter i buss til Erfurt, noe som tar omtrent en time. Erfurt er nevnt første gang i året 742 og var en av de største byene i sentral-Europa i middelalderen. Martin Luther studerte her fra 1501 til 1505 og ble magister i filosofi. I byens historiske sentrum ser vi katedralen og dessuten den katolske Severikirche, en gotisk middelalderkirke. Turen fortsetter til Kjøpmannsbroen og til augustinerklosteret der Martin Luther bodde fra 1505 til 1511. Vi sjekker inn på vårt hotell om ettermiddagen og spiser middag sammen på hotellet.  (F, M)

Dag 5

Eisenach

Vi drar i dag til Eisenach, cirka en time med buss, der Martin Luther gikk på skole fram til 1501 og der han holdt sine prekener før Riksdagen i Worms i 1521.  Spasertur gjennom gamlebyen til Lutherhuset og til St. Georgskirken der Luther var korgutt og der Johan Sebastian Bach ble døpt.

Så kommer en av turens høydepunkter, besøk på Wartburg i Thüringen. Borgen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Martin Luther søkte tilflukt her fra  mai 1521  til mars 1522. I slutten av mai var han blitt lyst fredløs av riksdagen i Worms. Under oppholdet oversatte han på 11 uker Det nye testamente fra gresk til tysk.  Ledig tid til å gå omkring på slottet. Retur til Erfurt og felles avskjedsmiddag om kvelden. (F, M)

Dag 6

Erfurt - Masfeld - Eisleben - Oslo

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og reiser til Mansfeld, en busstur på halvannen time. Her vi ser Luthers Monument ved Lutherfontenen, latinskolen, huset til Luthers foreldre og til slutt den hellige Georgs kirke.

Deretter fortsetter vi til Eisleben, som ligger 16 kilometer unna, hvor vi besøker huset der Martin Luther ble født. Når vi krysser torget, ser vi Luthers minnesmerke, rådhuset og den hellige Andreas’ kirke. Turen avsluttes i huset der Martin Luther døde.

Vi har litt tid på der du kan spise lunsj og rusle rundt omkring på egen hånd før vi setter kursen mot Berlin Schönefeld flyplass og setter kurs mot Norge. Ankomst Oslo kl. 21.45 (F)

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Berlin t/r med Norwegian
 • Flyskatter og avgifter
 • Busstransport
 • Utflukter, sightseeing inkl. inngangsbilletter iht. program
 • Fem netter på 4* hotell med frokost
 • Fem middager
 • Lokalguider
 • Reiseleder Halvor Tjønn

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

 

Hotel Arcona Living Bach 14
Dette 4* hotellet ligger midt i Leipzig sentrum, ved Thomaskirche og Bachmuseet. Moderne interiør, til dels inspirert av Bach og musikk. Fem etasjer med totalt 52 rom og leiligheter. Gratis Wifi. Sauna og trimrom. Restaurant. Les mer her

Mercure Hotel Erfurt
Hotellet ligger i Erfurts historiske senter, et steinkast unna mange severdigheter og shoppingområdet. 141 rom, gratis wifi. Sauna og trimrom. Restaurant. Les mer her 

Halvor Tjønn

Reiseleder

Forfatter og journalist Halvor Tjønn er utdannet cand. philol. i historie fra universitet i Oslo. Han har arbeidet for Aftenposten og har skrevet flere bøker.