Tyskland – i Luthers fotspor

/ Et år etter reformasjonsjubileet

 • Reiseleder er journalist og historiker Halvor Tjønn
 • Bo tre netter på 4* hotell i Leipzig
 • Sightseeing i Wittenberg
 • Utflukt til Dresden
 • Bo to netter på 4* hotell i Erfurt
 • Utflukt til Eisenach og Eisleben

I 1517 spikret Martin Luther opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Luthers angrep på pavekirken og den etterfølgende reformasjonen innebar en omveltning av hele det nordlige Europa. Her ser vi stedene som har vært så sentrale for vårt lands og vår kulturs utvikling. Vi ser huset i Eisenach der Luther ble født, og vi besøker Leipzig og Thomaskirken der «den femte evangelist», Bach, arbeidet. Vi opplever også Dresden med noen av de mest praktfulle barokkbygninger i Europa.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 13 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 09.08.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • Påmeldingsfrist 26.april 2018
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.08.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 13 900,-
Gamlebyen i Leipzig
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

09.august: Oslo - Leipzig

Direktefly fra Oslo Lufthavn til Berlin, avgang kl. 10. Derfra drar vi videre med buss til Leipzig, en kjøretur på drøye 2,5 time. Vel fremme sjekker vi inn på hotellet, og det er tid for en liten matbit på egen hånd.

På ettermiddagen tar vi oss til fots til Thomaskirken der Martin Luther proklamerte reformasjonen i Leipzig og der ikke minst Johann Sebastian Bach arbeidet som kantor store deler av sitt yrkesaktive liv. I Bosehuset, som en gang tilhørte den rike kjøpmannen Bose, er i dag Bachmuseet.

Like ved ligger «Zum arabischen Coffe Baum», Leipzigs eldste kafe fra 1694. Der møttes berømtheter som Goethe, Lessing, Liszt, Schumann og Wagner. Turen fortsetter til Barthels Hof, som er den eneste gjenværende arkaden fra messeområdet i Leipzig fra omkring 1523. Videre til Rådhuset, børsen fra 1687, som i dag er et konsertlokale, Goethemonumentet og Løvefontenen som er den eldste drikkefontenen i byen fra så langt tilbake som 1690. Deretter til arkadene i Mädlerpassage hvor vi kan høre klokkespill og til Auerbachs Keller, en av byens eldste spisesteder som er blitt berømt først og fremst på grunn av Goethes Faust.

Turen fortsetter til det barokke Romanushuset fra 1704, som var et møtested for litterater, og deretter til St. Nikolai-kirken, som ble berømt som samlingssted for demonstranter før murens fall i 1989. Ved Augustusplatz ligger konsertlokalet Gewandhaus og Leipzigoperaen. Deretter kommer det nye rådhuset der Martin Luther holdt sin disputas i 1519. Middag på hotellet om kvelden og overnatting i Leipzig. (M)

Dag 2

10.august: Wittenberg

Etter frokost reiser vi med buss til Wittenberg, en kjøretur på cirka halvannen time. Vi går til fots til slottskirken i Wittenberg og ser den berømte døren der Luther spikret opp sine 95 teser der han angrep pavekirken og innledet reformasjonen. Derfra til byens rådhus, til monumentet over Luther og Melanchton og endelig til Lutherhuset, det tidligere klosteret hvor Luther bodde og som nå huser verdens største museum om reformasjonshistorie.
Vi besøker utstillingen: «Martin Luther. Life – Work – Effect», deretter har du litt tid på egen hånd før retur til Leipzig om ettermiddagen. Felles middag på en lokal restaurant. (F, M)

Dag 3

11.august: Dresden

I dag går turen til Dresden, bussturen dit tar en time og førti minutter. Vår bysightseeing tar oss til rytterstatuen av August den sterke, til byens historiske sentrum og til Grand Garden of Dresden. Vi krysser broen Blaues Wunder til de vakre slottene som ligger langs Elbens bredder. Fra Teaterplassen og den berømte Semper-operaen går vi til Zwinger hvor man kan se   billedgalleriet til de gamle mestrene.
Besøk i den gjenoppbygde Vår Frues Kirke, et av verdens største protestantiske kirkebygg. Fri tid for lunsj og for å se seg om på egenhånd. Retur til Leipzig og felles middag på hotellet om kvelden. (F, M)

Dag 4

12.august: Leipzig - Erfurt

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og drar videre mot Erfurt, som tar cirka to timer. Erfurt er nevnt første gang i året 742 og var en av de største byene i sentral-Europa i middelalderen. Martin Luther studerte her fra 1501 til 1505 og ble magister i filosofi.
Vi besøker augustinerklosteret der han bodde fra 1505 til 1511.
I byens historiske sentrum ser vi blant annet katedralen og katolske Severikirche, en gotisk middelalderkirke. Vi sjekker inn på vårt hotell om ettermiddagen og spiser middag sammen på hotellet om kvelden.  (F, M)

Dag 5

13.august: Eisenach

 Vi drar i dag til Eisenach, cirka en time med buss, der Martin Luther gikk på skole fram til 1501 og der han holdt sine prekener før Riksdagen i Worms i 1521.  Spasertur gjennom gamlebyen til Lutherhuset og til St. Georgskirken der Luther var korgutt og der Johan Sebastian Bach ble døpt.

Så kommer en av turens høydepunkter, besøk på Wartburg i Thüringen. Borgen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Martin Luther søkte tilflukt her fra mai 1521  til mars 1522. I slutten av mai var han blitt lyst fredløs av riksdagen i Worms. Under oppholdet oversatte han på 11 uker Det nye testamente fra gresk til tysk.  Ledig tid til å gå omkring på slottet. Retur til Erfurt. Felles middag på en lokal restaurant om kvelden. (F, M)

Dag 6

14.august: Erfurt - Eisleben - Oslo

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og reiser til Eisleben (1 time 15min.) Vi får en guidet tur hvor vi ser huset der Martin Luther ble født. Når vi krysser torget, ser vi Luthers minnesmerke, rådhuset og den hellige Andreas’ kirke. Turen avsluttes i huset der Martin Luther døde.
Vi har litt tid så du kan spise lunsj og rusle rundt omkring på egen hånd før vi setter kursen mot Berlin Schönefeld flyplass og hjemreise. Beregnet ankomst Oslo kl. 21.45. (F)

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo–Berlin t/r med Norwegian
 • Flyskatter og avgifter
 • Busstransport
 • Utflukter, sightseeing inkl. inngangsbilletter iht. program
 • Fem netter på 4* hotell med frokost
 • Fem middager
 • Lokalguider
 • Reiseleder Halvor Tjønn

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

 

Hotel Arcona Living Bach 14
Dette 4* hotellet ligger midt i Leipzig sentrum, ved Thomaskirche og Bachmuseet. Moderne interiør, til dels inspirert av Bach og musikk. Fem etasjer med totalt 52 rom og leiligheter. Gratis Wifi. Sauna og trimrom. Restaurant. Les mer her

Mercure Hotel Erfurt
Hotellet ligger i Erfurts historiske senter, et steinkast unna mange severdigheter og shoppingområdet. 141 rom, gratis wifi. Sauna og trimrom. Restaurant. Les mer her 

Halvor Tjønn

Reiseleder

Forfatter og journalist Halvor Tjønn er utdannet cand. philol. i historie fra universitet i Oslo. Han har arbeidet for Aftenposten og har skrevet flere bøker.