Rundreise på Sri Lanka

En spennende rundreise på den dråpeformede øya Sri Lanka

Den er ikke stor, den dråpeformede øya, som ligger øst for sydspissen av India. Et land på knappe 66 000 kvadratkilometer, omtrent så stort som Irland, med 20 millioner mennesker – og åtte steder på UNESCOs verdensarvliste. Et enormt spenn i landskaper og kulturer gjør at landet oppleves som mye større enn det er.

Når man forlater øya Andaman og seiler 160 mil litt sør for vestlig retning, kommer man til Ceylon, som utvilsomt er den beste øya på
denne størrelsen i hele verden
Marco Polo, gjengitt etter Marco Polos reiser, Oslo 2005

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 31.01.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 15 dager

SRI LANKA ligger om lag sju grader nord for ekvator, et godt sted å være når det er vinter i nord, og kystene omfavnes av det Indiske hav med varmt vann og mange soldøgn. Sri Lanka har utrolig varierte landskaper, fra solvarme sandstrender, kokospalmeplantasjer og jungel i lavlandet langs kystene, til det friske, svale åslandskapet i innlandet, med topper som kommer til syne mellom drivende skyer, dramatiske fosser, endeløse teplantasjer. Store deler av øya er flate og tørre, men høylandet i den sydlige delen av Sri Lanka hever seg mot kjølige topper i tåke og dis. Den høyeste toppen, Pidurutalagala, reiser seg 2524 meter over havet.

«The trade winds», de årvisse vender i vindretningen, har ikke bare båret monsunregnet, som til alle tider har vannet øya og gitt fruktbarhet.
Vinden har også gitt rikdom fordi Sri Lanka lå sentralt på de historiske skipsrutene, og håndterte handel med Hellas, Kina, Arabia og Roma. Skipene kom til Sri Lanka for å kjøpe krydder, edelstener og sandeltre. Så ble de liggende for å vente til vinden snudde og de kunne reise hjem. Mange var de som ble så betatt at de ble igjen og lot skipene seile. Dette har gitt Sri Lanka en kosmopolittisk kultur, med mange folkeslag, tradisjoner, et mangfold av religioner, musikk og mat.

Sri Lanka er en øystat med en gammel kulturarv som går tilbake til lenge før Kristi tid. Ruiner fra gamle kongedømmer gir spennende inntrykk av avanserte samfunn med høyt utviklet teknologi, byplanlegging, design, med et skarpt øye for estetikk og kunst. Et tidsskille inntraff i tredje århundre f. Kr., da buddhismen ble Sri Lankas religion, og etter hvert gjennomsyret sinhalesisk kultur og sivilisasjon på øya. Et mangfold av naturressurser og gode naturlige havner gjorde Sri Lanka til en attraktiv handelspartner for mange land. På sekstenhundretallet gjorde portugiserne Sri Lanka til sin koloni, senere kom hollendere og briter. I 1948 fikk Ceylon, som man den gang kalte landet, sin selvstendighet fra britene.

Som en dråpe i havet – en dråpe som er et kaleidoskop av farver, lyder, smaker – av religioner og folkegrupper med dypt rotfestede tradisjoner som bærer historien videre. De fleste er sinhala buddhister, men her er også tamiler, muslimer, malayer og burghere, etterkommer av hollandske plantasjeeiere. For tredve år siden var Sri Lanka et yndet reisemål for kulturinteresserte og solhungrige nordmenn og andre turister. Nå åpner Sri Lanka seg igjen. Sinhaleserne ble i en reisehåndbok på 1920-tallet kalt «tropiske italienere ».
De vil ønske oss varmt og hjertelig ayubowan, VELKOMMEN!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise

Avreise på formiddagen med Qatar Airways direkte til Doha, kort transitt og flybytte før vi fortsetter mot øst, midt i mørke natten. Vi innkvarteres på godt hotell i Negombo, nær flyplassen.

Dag 2

Negombo – Pinnawela – Habarana (ca 5 t. kjøring)

På morgen besøker vi Negombos livlige fiskemarked, og drar så ut på landeveien. Aldri et stille øyeblikk, vi er ikke alene! Etter hvert viker de flate kystområdene for mer bakkede landskaper, og vi kjører inn i Kegalle-åsene. Her ligger Pinnawela, et ”barnehjem” for foreldreløse og nødstedte elefanter. Her bor mer enn seksti dyr, mange av dem med gripende livshistorier. Mer enn 100 ”barn” er født her siden 1984. Babyer veier 60 kilo. Midt på dagen er det muligheter for å se dem bli foret, de minste med tåteflasker, og badet.

På ettermiddagen når vi fram til Habarana, i hjertet av Sri Lankas kulturtriangel, vår base for noen dager med å utforske landets kulturminner. Dette er Sri Lankas ”tørre sone”, som de gamle konger gjorde levelig med å anlegge hundrevis av demninger og reservoarer. Dette ga grunnlag for en vegetasjon preget av fruktbarhet og stort artsmangfold. Fuglesang! Vårt hotell ligger på bredden av en fredfylt sjø, omgitt av store haver og parker.

Dag 3

Dagstur til Anuradhapura

Etter en god natts hvil er vi klare for nye opplevelser. En kort times kjøretur tar oss til Anuradhapura, Sri Lankas første hovedstad og hjemsted for to monumenter på verdensarvlisten.
Vi ser ”Kobber-palasset”, bygget av heltekongen Dutu-Gemunu midt på annet hundreår f Kr, vi ser landets største dagoba eller stupa, et klokkeformet monument til Buddhas ære, og vi ser det hellige bo-tre, en stikling av det ficustreet som prins Siddharta satt under da han fikk sin innsikt om veien ut av lidelse, og ble Buddha. Her er vi ved troens røtter…
Ettermiddagstimer til en hvil på vårt hotell i det grønne.

Dag 4

Dagstur til Sigiriya og Polonnaruwa

En halvtimes kjøretur fører til et mirakel i buskasjungelen – Løveklippen reiser seg med skarp profil to hundre meter over slettelandet. Klippen og festningen var sentrum for en stor by. På toppen av klippen bygde kongen på firehundretallet e. Kr. en festning. Bygninger fyller den flate toppen på klippen, og trappen opp flankeres av gigantiske løvepoter hugget i klippen. Basen var bevoktet av vollgraver og store haver. Mest berømt er stedet for nitten gjenværende fresker av opprinnelig fem hundre.
De fremstiller elegante kvinner og dansere fra den tid dette var landets hovedstad, for femten hundre år siden. På ettermiddagen utforsker vi Polonnaruwa, som var hovedstad fem-seks hundre år senere, som en utpost for chola-dynastiet i Sør-India.

Landskapet preges store menneskeskapte vannreservoarer, og på bredden av Parakrama-”havet” ligger levninger fra den gamle by: Kongens palass og hans audienshall, buddhistiske helligdommer samlet i ”det store kvadratur” og monolittiske buddhastatuer. Hindugudene er heller ikke glemt.

Både Sigiriya og Polonnaruwa står på UNESCOS verdensarvliste.
Tilbake i Habarana kan de som ønsker, komme på tur med elefant, vel installert på treplattformer på elefantryggen, gjennom landsbyer og jungel og buskas, en god måte å oppleve landskapet på.

Dag 5

Habarana – Dambulla – Kandy (ca. 3 t. kjøring)

På tidlig morgen begir vi oss til fots på landsbyveier, langs vannreservoarer og jungel. I en stille landsby hygger vi oss med lokale forfriskninger. Oksekjerre og apostlenes hester tar oss tilbake til bussen. Vi fortsetter med en kort kjøretur til Dambulla, en granittklippe som hever seg fem hundre meter over landskapet.
Her hugde håndverkere i siste hundreår f. Kr. det som i dag er Sri Lankas største  grottetempel, og prydet det med 150 Buddha-statuer som er illuminert på effektfullt vis. Fem separate grotter har veggmalerier fra senere tider, med buddhistiske og hinduiske motiver. Dambulla har vært et pilegrimsmål for buddhister i 2200 år, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Veien tar oss videre gjennom daler omgitt av skog og over rismarker, gjennom småbyer til Matale, som ligger i hjertet av Sri Lankas krydderplantasjer. Det er her pepper’n gror, og kardemomme og kanel og nellik og muskat og ingefær. Vi skal lære om hvordan de dyrkes og foredles, og om hvordan de brukes i Sri Lankas spennende kjøkken, som vi etter hvert begynner å få smaken på.

Herfra er det en drøy time opp til Sri Lankas nest største by, Kandy. Dette er nasjonens kulturelle senter og var sinhala-kongenes hovedstad fram til 1815. Vi skal besøke Peradeniyas botaniske haver, opprinnelig kandy-kongenes lysthaver, utviklet for å dokumentere og fremme kunnskap om Sri Lankas mangfoldige botanikk av britene siden 1821. Her er orkidesamling, bregner, krydderhave og ærverdige gamle trær – om lag fire tusen arter samlet.

Dag 6

Kandy

Vi fortsetter å utforske denne deilige byen i åsene, et steds mellom jord og himmel. På formiddagen en vandring i regnskogen ved Udawattakele, som har vært under spesiell beskyttelse i hundrevis av år. Her kan vi glede oss over et yrende fugleliv.

En liten bytur for å bli litt kjent, og så: Sentrum i Kandy og sinhalesernes bevissthet er det gylne tempel, Dalada Maligawa, som rommer et enestående relikvie: En av Buddhas tenner, reddet fra asken etter at han ble kremert i 543 f Kr. Dette er Kandys og landets åndelige og kulturelle hjerte, med mange fint dekorerte paviljonger og haller og en strøm av pilegrimer som deltar i offerhandlinger, poja, som forrettes flere ganger om dagen.

Vi skal også oppleve sinhalesisk folkedans og dans på rykende, brennende glør. Man skal etter sigende kunne gjøre det uskadd om man har vært vegetarianer i lang tid.

Dag 7

Kandy – Nuwara Eliya (ca. 4 t. kjøring / tog)

Med lokalt tog drar vi ut i åsene til det som kalles Little England, en av de mest pittoreske togreiser i verden. Toget smyger seg gjennom mørke tunneler og langs konturlinjer forbi de fine fossene Devon og St. Cair, inn i Sri Lankas telandskap. Det bølgende landet er som et teppe av fløyelsmyke grønne teplantasjer, avbrutt av strie elver og brusende fosser.
Landskapet står på UNESCOs verdensarvliste.
Her ligger den lille byen Nuwara Eliya, 1.890 moh. Dette er sentrum for produksjon av ceylon-te, og har vært en elsket ”hill station” siden stedet ble oppdaget av britiske offiserer i 1826.

Ikke langt fra byen begynner stien opp til Adam’s Peak, en høydeforskjell på 1000 meter, fordelt på en 7 km vandring – i nattemørke, skal det visst være, om man insisterer. Adam’s Peak er et viktig pilegrimsmål, Sri Lankas helligste fjell. – Andre vil føle at det er godt å sove i frisk luft i Nurelia, som byen ofte kalles.

Grand Hotel var i sin tid residensen til den engelske guvernør 1830 – 1850. Velholdt etter alle kunstens regler. En reiseblogger skriver: ”Excuse me, sir, have I taken the wrong turn – is this England?”-

Dag 8

Nuwara Eliya – Horton Plains – Nuwara Eliy (ca 1.5 + 1.5 times kjøring)

Så godt å være i frisk luft her oppe i høylandet. Hotellet ligger i en blomsterhave, himmelen er høy og blå, og landskapet rundt er fint. Vi skal utforske Nuwara Eliya, og så kjøre videre gjennom teplantasjer og skog til nasjonalparken Horton Plains. Her er gressletter og stepper, her er dramatiske stup og skrenter og flotte fosser.

Horton Plains ligger mer enn to tusen meter over havet, og sammen med mye nedbør, legger tåke og skyer store mengder fuktighet i landskapet. Stille elver, myrer og fosser gir habitat for et meget mangeartet dyre- og planteliv. Mange arter er stedegne, ikke bare for Sri Lanka, men for dette helt spesielle området, som på grunn av klima og artsmangfold står på UNESCOs verdensarvliste, i tåkeskogen er det et tak av trekroner tjue meter over bakken, og trestammer og grener er bolig for mangeslags bregner, «skjegg» og orkideer. Frittstående trær vrir seg i spiral for å tilpasse seg sterke vinder.

På gresslettene er det tussock-gress og buskas, her er rhododendrontrær – og ranunkler og gentiana. Sambar-hjort gresser i store flokker og luften fylles av fuglesang. Et klimaks i det dramatiske landskapet er stupet Verdens ende som kaster seg bratt 870 meter loddrett ned mot lavlandet.

Dag 9

Nuwara Eliya – Yala (ca. 7 t. kjøring)

Reisens lengste kjøreetappe, en lang og buktende vei av skiftende standard, men det er mye å se, vi gjør flere stopp underveis. Ut gjennom åslandskapet til flatere land mot kysten i sydøst. Dette er et landskap av sjøer og store trær, med kuflokker som streifer på slettene. Her ligger Kataragama, kanskje det viktigste pilegrimsstedet i landet, viet hinduenes krigergud, Skanda, men æret av buddhister og muslimer også.

Dagens mål, vårt hotell ligger nær et av de eldste menneskeskapte reservoarene i syd, Tissa Wewa, anlagt for mer enn to tusen år siden. Her yrer det av fugleliv.

Dag 10

Yala – Galle – Ahungalle (ca 5 t. kjøring + jeeptur)

Vårt hotell ligger nær nasjonalparken Yala, bare et par mil unna. Vi utforsker den vestlige delen av nasjonalparken med jeeper. Her er en av de største leopardbefolkninger i Asia, med en art som er endemisk på Sri Lanka, Vi ser også etter elefanter, sambar-hjort, rådyr, slagbjørn, villbøffel, villsvin og krokodiller. Masser av fugl – mer enn 150 arter.

Så følger vi kysten vestover til Galle, hvor det sies at Kong Salomo kjøpte edelstener og krydder. Portugisiske skip landet her i 1505 og innledet kolonitiden, som ble videreført av hollenderne som har etterlatt seg en ”doft av gamla tider”, med en kraftig festning, gamle kirker, en monumental byport og borgerlige hjem. Smug og gater bærer fremdeles hollandske navn. – Havnen står på UNESCOs liste.

Fra Galle er det en kjapp ettermiddagstur til Ahungalle. Her skal vi bo på et utmerket strandhotel, tegnet av den legendariske arkitekten Geoffrey Bawa, skjermet fra hverdagens larm, i tre netter.

Dag 11 og 12

Ahungalle

Vi har et par dager til sol og strand, men Sri Lankas vestkyst har mer å tilby. Hotellet ligger ganske nær den undersjøiske nasjonalparken, der et korallrev på nedtur er hjem for et mylder av farverike fisker, som kan oppleves med snorklemaske eller glassbunnbåt. Litt sør for byen har Sri Lankas største liggende Buddha,  35 m lang, funnet sitt leie, og noen kilometer derfra ligger Ambalangoda, med maskemakere og dansestudioer. Her er det også mulig å leie båt for en liten elvesafari og komme ut på småøyer i sjøen innenfor stranden.

Dag 13

Ahungalle – Colombo

(ca. 3 t. kjøring + tid i Colombo)
Ved lunsjtid er det oppbrudd, og vi følger vestkystens strender og palmelunder til Sri Lankas hovedstad, der vi gjør en kapp bytur.
Byen er i rask endring, men har også en smak av kolonitid, en blanding av øst og vest. Et tempel bygget på stedet der man mener Buddha i sin tid var på besøk, godt befestede Galle Face-parken, britiske fasader ved Hultsdorf Law Courts, basargatene i Pettah med Wolwendaal Kerk, bygget av hollenderne i 1749.

Vi ser så mye som tiden tillater før vi sjekker inn for en kveld og kort natt på det legendariske Galle Face Hotel. Hotellet ble grunnlagt i 1864, og kaller seg «et av de eldste hoteller øst for Suez». Hotellet er i ferd med å bli restaurert til fordums storhet i det 21. århundre – en opplevelse! Her møtes historisk sjarme og moderne komfort. – Gad vite om de har en gjestebok?

Dag 14

Hjemreise

Doven formiddag, det er mer å se i Colombo for de opplevelseslystne. På ettermiddagen reiser vi tilbake til lagunen ved Negombo, Negombo er en aktiv filskerlandsby på bredden av en lagune, som gjør den til en trygg havn. Kolonitiden begynte tidlig, hit kom portugisere og hollendere, og de har etterlatt seg festningsruiner. I sydenden av lagunen ligger brakkvannsbaserte våtmarksområder. Vi begir oss med båt inn i mangroveskogen og utforsker planteliv, fugler og fisk – og kanskje en krokodille eller annet kryp. Spennende siste inntrykk av Sri Lanka. Ettermiddagste, og så til flyplassen for å sjekke inn for Qatar Airways’ avgang kl. 20.55.

Dag 15

Hjemkomst

Rask mellomlanding og flybytte i Doha, ankomst Oslo Gardermoen kl. 06.10

Gunnar Skjolden

Reiseleder på turen

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet «små grupper, store eventyr» reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.

Reisebetingelser

PRIS
Per person 35 900,-
Tillegg for enkeltrom 11 800,-

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise t/r Oslo – Colombo – Oslo med Qatar Airways
 • Flyskatter pr. 19. mai 2016
 • 13 netter på hotell
 • Helpensjon 31. januar – 9. februar
 • Halvpensjon på hotellet i Ahungalle
 • Utflukter i følge program
 • Engelsktalende guider på utfluktene
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfri utflukt til Adam’s Peak, organiseres på stedet
 • Visum til Sri Lanka(USD 35 pr mai 2016) Ordnes av Escape

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. 19. mai 2016 og minimum 15 deltakere i gruppen. Togbilletter fra Kandy til Nuwara Eliya / Nanu Oya kan først bekreftes to uker i forveien. Alternativt buss gjennom det praktfulle landskapet.

Hoteller
Jetwing Hotel, Negombo
Cinnamon Lodge, Habarana
Cinnamon Citadel, Kandy
Grand Hotel, Nuwara Eliya
Cinnamon Wild, Yala
Heritance Ahungalle, Ahungalle
Galle Face Hotel, Colombo