Russiske vannveier

Fra St. Petersburg til Moskva

• Seil over innsjøene Onega og Ladoga, og gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva
• Opplev Den røde plass i Moskva og Eremitasjen i St. Petersburg
• Helpensjon inkludert under hele cruiset
• Åtte utflukter inkludert i prisen
• Alltid norsk reiseleder med Escape Travel

Winston Churchill sa en gang: «Russland er som en gåte, pakket inn i et mysterium inne i en enigma». Seilasen mellom metropolene St. Petersburg og Moskva er en reise i tid og sted. Fra millionbyer til bondelandet og russisk hverdagsliv. Fra storslåtte palasser og kunstverk til unike trehus, vindmøller og kirker. Førsteklasseskipet MS Nikolay Chernyshevsky tar oss over innsjøene Onega og Ladoga, gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva. Vi besøker Den røde plass i Moskva i kontrast til de historiske byene Jaroslavl og Uglitsj. Vi beundrer Eremitasjen i storslåtte St. Petersburg og trekirken med 22 kupler på Kizji-øya. Svaret på gåten skjuler seg i Russlands utrolige mangfold og rike kultur.

> Avganger Moskva – St. Petersburg med MS Sergei Yesenin (3*)

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 20 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 25.08.2018 (2 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 25.08.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 11 dager
 • Avreisedato 15.09.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 20 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst St. Petersburg

Avreise fra Oslo via Moskva til St Petersburg. Ved ankomst St Petersburg går vi gjennom passkontrollen og kjører deretter buss til skipet. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Det blir informasjonsmøte med reiselederen før middag. Skipet ligger til kai i St Petersburg over natten.

Dag 2

St. Petersburg

Vi våkner opp til en spennende dag i praktfulle St. Petersburg, grunnlagt av Peter den store i 1703. Denne berømte byen ligger ved utløpet til Neva-elven i Finskebukta. Byen sjarmerer sine besøkende med et nettverk av brede kanaler og avenyer, vakre parker og imponerende bygninger. St. Petersburg kalles også for Russlands Venezia og Amsterdam grunnet de mange kanalene. Peter den store var selv i Holland for å studere båtbygging og satte senere byplanleggingen ut i livet med inspirasjon fra Amsterdam.

St. Petersburg er regnet av mange som en av verdens flotteste byer. Historien er magisk, men også brutal: den huset to store revolusjoner, nazistenes beleiring under 2. verdenskrig samt Dostojevskij (født i Moskva men flyttet hit som ung mann) og den mystiske Rasputin som skal ha blitt tatt av dage her. Fortiden har mange mørke minner, men summen av fortid og nåtid gir oss byens sjel.

Dagens byrundtur med buss gir oss mange smakebiter. Vi ser blant annet St. Isak-katedralen med den store gullkuppelen, Nevskij Prospekt – byens handlegate, og Blodskirken med de fargerike løkkuplene. Det blir omvisning i Peter-Paul-festningen, hvor tsarene ligger begravet. Den ligger på en liten øy og var tidligere et beryktet statsfengsel. Det var etter byggingen av denne festningen at planleggingen av St. Petersburg begynte.

Vi spiser lunsj på en restaurant i byen før vi skal la oss overvelde og begeistre av et av verdens desidert flotteste museer. Det ligger i Vinterpalasset, hjemmet til de seks siste tsarene. Hele 6 praktfulle bygninger ligger langs elven Neva, den mest kjente er Vinterpalasset. Museet ble grunnlagt av Katarina den store på 1700-tallet da hun kjøpte en kolleksjon av malerier fra Berlin. Nyt verker av da Vinci, Michelangelo og Rafael sammen med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse og van Gogh. De russiske kronjuvelene har også sin plass i samlingen sammen med de berømte eggene til Fabergè. Det sies at dersom man ser på hver gjenstand i ett minutt, trenger man 11 år for å ha sett alt. Om kvelden kan du bli med på kanalcruise, St Petersburg by night eller folkloreshow (valgfrie utflukter).

Dag 3

St. Petersburg

I dag kan du bli med på en valgfri utflukt til Pushkin og Katarinapalasset. Palasset er en barokkens juvel, fasaden er 300 m lang. Det berømte ravrommet er ekstra severdig, med bladgull og med mange speil. Mange av kunstverkene ble stjålet av nazistene under 2. verdenskrig, men rommet er nå rekonstruert og fremstår slik det må ha vært – praktfullt! Utflukten inkluderer også en spasertur i parken til Peter den stores lystslott – Peterhof. Den praktfulle parken med alle springvannene er inspirert av Ludvig 14.s slott i Versailles.

Blir du ikke med på Pushkin-utflukten er dagen til fri disposisjon og du kan utforske St. Petersburg på egen hånd. Kanskje en shoppingtur på Nevskij Prospekt frister?

Før middag er det velkomstdrink og presentasjon av mannskapet. Skipet starter seilingen på vakre Neva før middag.

Dag 4

Mandrogi

Etter frokost ankommer vi Mandrogi – en liten landsby med tradisjonelle russiske trehus. Her går vi i land og får servert tradisjonell lunsj med shashlik (grillmat) utendørs. Etter lunsj kan du ta en spasertur på egen hånd og la deg friste av lokale kunsthåndverksprodukter eller besøk stedets lille vodkamuseum (ikke inkludert). Cruiset fortsetter mot Onega og Kishi.

Dag 5

Kizji

Den lille øya Kizji ligger nord i Onega innsjøen. Øya er kjent for sin samling av unike trehus, vindmøller og kirker. Vi skal på omvisning og ser blant annet den mest imponerende bygningen Kristi Forklarelseskirke fra 1714, bygget av tre uten en eneste spiker eller skrue. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Det sies at byggmesteren Nestor kastet alle verktøyene sine da kirken var ferdig mens han utbrøt: «Denne kirken ble bygget av Nestor. Det finnes ingen kirke lik denne i hele verden og det vil det heller aldri finnes!» Rundt lunsjtider seiler skipet videre og vi tilbringer en avslappende ettermiddag om bord. Hvis du vil, kan du bli med på kurs i russisk språk og sang, besøke kapteinen på broen, se en film eller delta i en russisk teseremoni.

Dag 6

Goritsy

Cruiset fortsetter på Volga-Østersjøkanalen, et system av elver, kanaler og sluser som gjør det mulig å seile mellom Svir og Volga. Om morgenen legger vi til kai i Goritsy. Her skal vi besøke Kirillo-Belozerskij-klosteret, som tidligere var det største klosteret i det nordlige Russland. Det ble grunnlagt i 1397, og blant annet besøkt av tsar Ivan den Grusomme.

Selve klosteret dekker 12 hektar og er omkranset av en ca. 2 km lang klostermur. Bak de tykke klostermurene står ikke mindre enn 11 kirkebygninger og det bor fortsatt seks munker her. Munkene bor i en del av klosteret som er avsperret fra offentligheten, og de er selvforsynte med grønnsaker fra egen kjøkkenhage og fisk fra sjøen. Tidligere var det mere liv her. Gjennom donasjoner fra bl.a. tsaren ble klosteret svært velstående og eide store jordarealer omkring klosteret. Den gang jobbet hele 20.000 bønder i og omkring klosteret. I dag arbeider ca. 200 personer her med vedlikehold av klosterhagen og bygningene, som utover kirker og munkeboliger også omfatter et museum med et skattekammer av uvurderlige ikoner.

Om bord igjen blir det en prøvesmaking av noe som absolutt hører hjemme i Russland. Kaviar – det sorte gullet – selvsagt akkompagnert av blinis og vodka.

Dag 7

Jaroslavl

Vi seiler videre på Volga og etter lunsj legger skipet til kai i Jaroslavl, en viktig havneby med cirka seks hundre tusen innbyggere. Jaroslavl ble grunnlagt av den russiske fyrsten Jaroslav den vise i 1010. Det gamle sentrumsområdet ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste. Byrundturen med buss inkluderer Frelserklosteret fra 1300-tallet, den vakre Eliaskirken og det lokale markedet. Tilbake om bord vil vi bli underholdt av et knippe fra skipets mannskap som synger og spiller folkemusikk. Stemningsfullt!

Dag 8

Uglitsj

Om morgenen kommer vi til Uglitsj, en av de tradisjonsrike byene ved Volga som tilhører Den gylne ring. Bak denne betegnelsen skjuler det seg en krets av byer rundt Moskva som er spesielt interessante på grunn av sin historie og arkitektur. Uglitsj fikk sin plass i historien med det uoppklarte drapet på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den grusommes yngste sønn. Drapet var foranledningen for Boris Godunov maktovertakelse av landet. Etter frokost blir vi med på en guidet byvandring og får se byens Kreml (byborg) og den vakre Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, som er bygget på stedet der Dimitrij ble drept.

Vi seiler videre mot Moskva rundt lunsjtider. Nyt ettermiddagen på dekk med den god bok eller bli med på et kurs i russisk.

Dag 9

Moskva

Moskva har vært Russlands hovedstad siden 1918 (og før 1712). I dag har byen mer enn tolv millioner innbyggere, og er landets største by der den ligger ved Moskva-elven som renner gjennom sentrum og er en bielv til Oka. Moskva var hovedstad i Storfyrstedømmet Moskva og Tsar-Russland, før hovedstaden ble flyttet til St. Petersburg i forbindelse med etableringen av Det russiske keiserdømmet tidlig på 1700-tallet. Byen ble hovedstad etter den russiske revolusjonen  1918, og byen var også hovedstad i Sovjetunionen.  Blant byens mest kjente bygninger er Vasilij-katedralen, Lenins mausoleum, Kreml og Bolsjojteateret.

Etter frokost skal vi på halvdags byrundtur med buss og ser blant annet universitetet, Den røde plass, KGB-bygningen, det kjente varehuset GUM og Vasilij-katedralen. Om ettermiddagen og kvelden kan du bli med på de valgfrie utfluktene til Tretjakov-galleriet, sirkus eller Moskva by night & Moskvas metro som er et av verdens travleste metro-systemer, og kjent verden over for sin punktelighet og mange vakre, dekorerte stasjoner. 

Dag 10

Moskva

Etter frokost skal vi besøke Kreml – maktens sentrum i verdens største land. Byens historiske festningsverk inkluderer flere katedraler og palasser omringet av Kremlmuren. En vandring i dette området er obligatorisk for alle Moskva-besøkende. Etter Kreml tilbys det et valgfritt besøk i Rustningskammeret – tsarens fantastiske skattekammer med gamle våpen, kjøretøy og ikke minst de berømte Fabergé-eggene (må forhåndsbestilles) eller Frelseren Kristus katedralen. Katedralen er med sine 103 meter den høyeste russisk-ortodokse katedralen i verden.

Etter lunsj om bord kan du bli med på utflukten til Novodevitsjiij-klosteret, det mest kjente klosteret i Moskva og på UNESCOs verdensarvliste fra 2004. Det vil bli satt opp buss inn til sentrum og tilbake for de som bare ønsker å rusle litt rundt på egen hånd (ikke inkludert).

Dag 11

Moskva – Norge

Etter frokost sjekker vi ut fra skipet. Det blir tid til å rusle litt rundt i sentrum før vi setter kursen mot flyplassen om ettermiddagen. Fly fra Moskva til Norge om kvelden. 

Reisebetingelser

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

Rederi: Vodohod
Byggeår: 1981, totalrenoveres 2017/2018
Lengde: 125 meter
Antall dekk: 5
Passasjerer: 254

Lugarene er fordelt på tre dekk og er alle utvendige med vindu. Lugarene har aircondition, TV med internasjonale kanaler og safe. Badene er flislagt og har dusj med hårføner. Gratis wi-fi er tilgjengelig i fellesområdene. Fellesområdene består av restaurant, en observasjonslounge/bibliotek, soldekk og bar. Lugarene på midtdekk (10 m2) og deluxe lugarene på hoveddekk (13 m2) har to enkeltsenger. Deluxe lugarene på øvre dekk (15 m2) har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Suitene på midtdekk (30 m2) har dobbeltseng.

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo-St. Petersburg/Moskva-Oslo (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Ti netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Vann, kaffe og te til alle måltidene samt et glass vin, øl eller juice til middag.
 • Åtte utflukter iht. program
 • Trådløs audioguide på alle utfluktene
 • Informasjonsmøte og foredrag om bord
 • Orkester og underholdning om bord
 • Norsk reiseleder med fra Norge

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til besetningen
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Russland
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfrie utflukter (se under)

INKLUDERTE UTFLUKTER

Dag 2 St. Petersburg Byrundtur, Eremitasjen
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kishi Besøk friluftsmuseet
Dag 6 Goritsy Kirillo-Belozersky klosteret
Dag 7 Jaroslavl Byrundtur
Dag 8 Uglitsj Byvandring
Dag 9 Moskva Byrundtur med Den Røde Plass
Dag 10 Moskva Byrundtur med besøk i Kreml

VALGFRIE UTFLUKTER

Dag 2 St. Petersburg Ballett, Kanalcruise, Folkloreshow
Dag 3 St. Petersburg Pushkin & Katarinapalasset*
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kishi
Dag 6 Goritsy Malekurs russiske dukker Matryoshka
Dag 7 Jaroslavl
Dag 8 Uglitsj
Dag 9 Moskva Tretyakov galleriet, Moskva by night & metro
Dag 10 Moskva Rustningskammeret*, Frelseren Kristus katedralen, Novodevichy klosteret

* Rustningskammeret (kr 650,-) og Pushkin/Katarinapalasset (kr 1050,-) må bestilles minst 55 dager før avreise. De andre valgfrie utfluktene nevnt i programmet kjøpes om bord.

PASS OG VISUM
Det kreves visum for reise til Russland. Vi samarbeider med Visumservice som tar seg av søknadsprosessen. For mer informasjon, gå inn på nettside: www. visumservice.no/escape. Vær oppmerk som på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Escape Travel er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er totalt  EUR 63 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.