St. Petersburg

Russiske vannveier

/ Fra Moskva til St. Petersburg

• Seil over innsjøene Onega og Ladoga, og gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva
• Opplev Den røde plass i Moskva og Eremitasjen i St. Petersburg
• Helpensjon inkludert under hele cruiset
• Ni utflukter inkludert i prisen
• Alltid norsk reiseleder med Escape Travel

Winston Churchill sa en gang: «Russland er som en gåte, pakket inn i et mysterium inne i en enigma». Seilasen mellom metropolene Moskva og St. Petersburg er en reise i tid og sted. Fra millionbyer til bondelandet og russisk hverdagsliv. Fra storslåtte palasser og kunstverk til unike trehus, vindmøller og kirker. MS Sergei Yesenin tar oss over innsjøene Onega og Ladoga, gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva. Vi besøker Den røde plass i Moskva i kontrast til de historiske byene Jaroslavl og Uglitsj. Vi beundrer Eremitasjen i storslåtte St. Petersburg og trekirken med 22 kupler på Kishi-øya. Svaret på gåten skjuler seg i Russlands utrolige mangfold og rike kultur.

> Avganger St. Petersburg – Moskva med MS Nikolay Chernyshevsky (4*)

Last ned reiseprogram

Avreiser

 • Avreisedato 18.09.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 12 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Moskva

Avreise fra Oslo til Moskva med Aeroflot. Ved ankomst Moskva går vi gjennom passkontrollen og kjører deretter buss til skipet. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Det blir informasjonsmøte med reiselederen før middag. Skipet ligger til kai i Moskva over natten.

Dag 2

Moskva

Moskva har vært Russlands hovedstad siden 1918 (og før 1712). I dag har byen mer enn tolv millioner innbyggere, og er landets største by der den ligger mellom elvene Oka og Volga. Etter frokost skal vi besøke Kreml – maktens sentrum i verdens største land. Byens historiske festningsverk inkluderer flere katedraler og palasser omringet av Kremlmuren. En vandring i dette området er obligatorisk for alle Moskva-besøkende. Etter Kreml tilbys det et valgfritt besøk i Rustningskammeret – tsarens fantastiske skattekammer med gamle våpen, kjøretøy og ikke minst de berømte Fabergéeggene (må forhåndsbestilles). Om ettermiddagen kan du utforske Moskva videre på egen hånd. Om kvelden tilbys den valgfrie utflukten «Moskva by night».

Dag 3

Moskva

Etter frokost skal vi på halvdags byrundtur med buss og ser blant annet universitetet, Den røde plass, KGB-bygningen, det kjente varehuset GUM og Vasilij-katedralen. Om ettermiddagen kan du bli med på den valgfrie bussutflukten gjennom sentrum av Moskva, inkludert besøk på en av byens vakkert dekorerte metrostasjoner og spasertur i den kjente gågaten Arbat, en av Moskvas eldste gater. Her går sjarm og liv hånd i hånd med en kunstnerisk atmosfære der malerier og skulpturer selges langs gaten. Her finnes bokhandlere, blomsterbutikker, kunstgallerier, teatre, kafeer og restauranter. Før middag er det velkomstdrink og presentasjon av mannskapet. Skipet starter seilingen på vakre Volga før middag.

Dag 4

Uglitsj

Om morgenen kommer vi til Uglitsj, en av de tradisjonsrike byene ved Volga som tilhører Den gylne ring. Bak denne betegnelsen skjuler det seg en krets av byer rundt Moskva som er spesielt interessante på grunn av sin historie og arkitektur. Uglitsj fikk sin plass i historien med det uoppklarte drapet på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den grusommes yngste sønn. Drapet var foranledningen for Boris Godunov maktovertakelse av landet. Etter frokost blir vi med på en guidet byvandring og får se byens Kreml (byborg) og den vakre Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, som er bygget på stedet der Dimitrij ble drept.

MS Sergei Yesenin
Dag 5

Jaroslavl

Vi seiler videre på Volga og etter lunsj legger skipet til kai i Jaroslavl, en viktig havneby med cirka seks hundre tusen innbyggere. Jaroslavl ble grunnlagt av prins Jaroslavl den vise i 1010. Det gamle sentrumsområdet ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste. Byrundturen inkluderer besøk i Frelserklosteret fra 1300 tallet og den vakre Eliaskirken . Tilbake ombord vil vi bli underholdt av et knippe fra skipets mannskap som synger og spiller folkemusikk. Stemningsfullt!

Dag 6

Goritsy

Cruiset fortsetter på Volga-Baltikum-vannveien, et system av elver, kanaler og sluser som gjør det mulig å seile mellom Svir og Volga. Om morgenen legger vi til kai i Goritsy. Bli med reiselederen på en rusletur i land hvor vi blir invitert inn til Baba Valya (bestemor) på hjemmebakt kake og te.

Vel ombord igjen blir det en prøvesmaking av noe som absolutt hører hjemme i Russland. Kaviar – det sorte gullet – selvsagt akkompagnert av blinis, vodka og champagne.

Dag 7

Kishi

Den lille øya Kishi ligger nord i Onega. Øya er kjent for sin samling av unike trehus, vindmøller og kirker. Den mest imponerende bygningen er Kristi Forklarelseskirke fra 1714, bygget av tre uten en eneste spiker eller skrue. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Det sies at byggmesteren Nestor kastet alle verktøyene sine da kirken var ferdig mens han utbrøt: «Denne kirken ble bygget av Nestor. Det finnes ingen kirke lik denne i hele verden og det vil det heller aldri finnes!» Vel om bord seiler skipet videre og vi tilbringer en avslappende ettermiddag om bord.

Dag 8

Mandrogi

Etter frokost ankommer vi Mandrogi – en liten landsby med tradisjonelle russiske trehus. Her går vi i land og får servert tradisjonell shashlyk (grillunsj) utendørs mens en lokal folkloregruppe underholder, om været tillater det. Etter lunsj kan du ta en spasertur på egen hånd og la deg friste av lokale kunsthåndverksprodukter eller besøk stedets lille vodkamuseum (ikke inkludert). Cruiset fortsetter cruiset mot Ladoga, Europas største ferskvannsinnsjø, og mot St. Petersburg. Før vi kommer så langt er det avskjedsmiddag om bord – Captain’s dinner.

Dag 9

St. Petersburg

Om morgenen ankommer vi praktfulle St. Petersburg, grunnlagt av Peter den store i 1703. Den ligger på 42 øyer ved utløpet til Neva-elven i Finskebukta. Byen sjarmerer sine besøkende med et nettverk av brede kanaler og avenyer, vakre parker og imponerende bygninger. St. Petersburg kalles også for Russlands Venezia og Amsterdam grunnet de mange kanalene. Peter den store var selv i Holland for å studere båtbygging og satte senere byplanleggingen ut i livet med inspirasjon fra Amsterdam.

St. Petersburg er regnet av mange som en av verdens flotteste byer, der barokk og nyklassisime bruser med fjærene. Historien er magisk, men også brutal: Den huset to store revolusjoner, nazistenes beleiring under 2. verdenskrig samt Dostojevskjij (født i Moskva men flyttet hit som ung mann) og den mystiske Rasputin som skal ha blitt tatt av dage her. Fortiden har mange mørke minner, men summen av fortid og nåtid gir oss byens sjel.

Dagens byrundtur med buss gir oss mange smakebiter. Vi ser blant annet St. Isak-katedralen med den store gullkuppelen, Nevskij Prospekt – byens handlegate, og Blodskirken med de fargerike løkkuplene. Det blir omvisning i Peter-Paul-festningen, hvor tsarene ligger begravet. Den ligger på en liten øy og var tidligere et beryktet statsfengsel. Det var etter byggingen av denne festningen at planleggingen av St. Petersburg begynte. Vi drar tilbake til skipet for lunsj.

Resten av dagen er til egen disposisjon, eller du kan bli med på noen av skipets valgfrie utflukter. I kveld tilbys ballett- eller folkloreoppvisning.

Dag 10

St. Petersburg, Eremitasjen

I dag skal vi skal la oss overvelde og begeistre av et av verdens desidert flotteste museer. Det ligger i Vinterpalasset, hjemmet til de seks siste tsarene. Hele 6 praktfulle bygninger ligger langs elven Neva, den mest kjente er Vinterpalasset. Museet ble grunnlagt av Katarina den store på 1700-tallet da hun kjøpte en kolleksjon av malerier fra Berlin. Nyt verker av da Vinci, Michelangelo, Rafael og Titian sammen med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse og van Gogh. De russiske kronjuvelene har også sin plass i samlingen sammen med Fabergès juvelkunst. Det sies at dersom man ser på hver gjenstand i ett minutt, trenger man 11 år for å ha sett alt.

Dag 11

St. Petersburg

I dag kan du bli med på en valgfri utflukt til Pushkin og Katarinapalasset. Palasset er en barokkens juvel, kun fasaden er hele 300 m lang. Der berømte ravrommet er ekstra severdig, glitrende som det er av rav, bladgull og med mange speil. Rav blir nesten som gull i fargen, og det glitrer og spiller sprelsk i lyset. Selve inventaret i rommet ble robbet av nazistene under 2. verdenskrig, men det er nå rekonstruert og fremstår slik det må ha vært – praktfullt! Utflukten inkluderer også en spasertur i parken til Peter den stores lystslott – Peterhof. Den praktfulle parken med alle springvannene er inspirert av Ludvig 14.s slott i Versailles.

Blir du ikke med på Pushkin-utflukten er dagen til fri disposisjon og du kan utforske St. Petersburg på egen hånd. Kanskje en shoppingtur på Nevskij Prospekt frister? Om kvelden kan du bli med på kanalcruise (valgfri utflukt).

Dag 12

St. Petersburg – Norge

Etter frokost sjekker vi ut fra skipet. På vei til flyplassen gjør vi et stopp ved den imponerende Seiersplassen. Den 48 meter høye obelisken er til ære for de heroiske soldatene som forsvarte byen under andre verdenskrig, men ble reist først i 1975, under Sovjettiden. Fly fra St. Petersburg til Norge. Mellomlanding i Moskva og flybytte underveis.

Reisebetingelser

MS Sergei Yesenin

Rederi: Mosturflot
Byggeår: 1984
Lengde: 90 meter
Antall dekk: 3
Passasjerer: 108

Lugarene er fordelt på tre dekk og er alle utvendige med vindu. Lugarene på soldekk har balkong og er helt nye i 2018. Alle lugarene har aircondition, flatskjerm TV med internasjonale kanaler og mini-safe. Badene er flislagt og har dusj med hårføner. Gratis wi-fi er tilgjengelig i fellesområdene. Fellesområdene består av restaurant, en observasjonslounge/bibliotek, soldekk samt bar.

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo-Moskva/St. Petersburg–Oslo (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Elleve netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Kaffe og te til alle måltidene
 • Ni utflukter iht. program
 • Trådløs audioguide på alle utfluktene
 • Informasjonsmøte og foredrag om bord
 • Orkester og underholdning om bord
 • Norsktalende reiseleder (som i noen tilfeller møter gruppen på flyplassen i Moskva)

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til besetningen
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Russland
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfrie utflukter (se under)

Inkluderte utflukter:

Dag 2 Moskva Byrundtur med besøk i Kreml
Dag 3 Moskva Byrundtur med Den Røde Plass
Dag 4 Uglitsj Byvandring
Dag 5 Jaroslavl Byrundtur
Dag 6 Goritsy Landsbyvandring
Dag 7 Kishi Besøk friluftsmuseet
Dag 8 Mandrogi Besøk i landsbyen og grillunsj
Dag 9 St. Petersburg Byrundtur
Dag 10 St. Petersburg Byrundtur med Eremitasjen
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg

Valgfrie utflukter:

Dag 2 Moskva Moskva by night, *Rustningskammeret
Dag 3 Moskva Moskva Metro
Dag 10 St. Petersburg Folklore eller ballettforestilling
Dag 11 St. Petersburg *Pushkin, Kanalcruise

Rustningskammeret (kr 650,-) og Pushkin/Katarinapalasset (kr 1050,-) må bestilles minst 55 dager før avreise. De andre valgfrie utfluktene nevnt i programmet kjøpes om bord.

PASS OG VISUM
Det kreves visum for reise til Russland. Vi samarbeider med Visumservice som tar seg av søknadsprosessen. For mer informasjon, gå inn på nettside: www. visumservice.no/escape. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Escape Travel er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 50 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.