USA med fokus på norske røtter

/ Midtvesten, Arches National Park og Salt Lake City i Utah

Vi starter turen i Midtvesten der så mange nordmenn slo seg ned. Vi skal oppleve det norske Amerika, høre om utvandrernes liv og møte representanter for dagens norsk-amerikanere. Vi skal besøke museer og et par arkiver for å få litt innblikk i slektsforskning. Og vi skal oppleve flotte severdigheter som USA har å by på. Vi besøker storbyene Chicago, Madison, Duluth, Minneapolis og St. Paul, Cheyenne, Denver og Salt Lake City. Vi kjører over prærien og krysser både Mississippi- og Colorado-elva, og vi kjører opp i fjellkjeden Rocky Mountains. Vi skal se kjente monumenter, ha store naturopplevelser, få innblikk i indianernes historie, og oppleve hvordan Amish-folket lever på gamlemåten i dagens moderne samfunn.

Dette er en tur i samarbeid med organisasjonen «Slekt og Data» www.slektogdata.no som driver med slektsforskning. Turen er åpen for alle som har lyst til å bli med, og man trenger ikke å være medlem av Slekt og Data. Men samarbeidet gjør at turen inneholder spennende møter og treff med norsk-amerikanere underveis på en annen måte enn det man opplever på vanlige turistreiser til USA.

Her er det mye å se fram til – velkommen med på tur!

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Inger-Torill Kirkeby
Reiseleder
Jonny Lyngstad

Avreiser

  • Avreisedato 27.09.2017
  • Avreisested Oslo
  • Tilgjengelighet Utsolgt
  • Dager 16 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Onsdag 27. september: Oslo - Chicago

Vi flyr med KLM fra Oslo kl 09:30 og lander i Chicago kl 14:10. Etter innsjekking på hotellet, går vi en tur ut for å oppleve denne flotte storbyen. Willis Tower ligger i gåavstand fra hotellet og blir første stopp. Med sine 442 m er Willis Tower en av verdens høyeste bygninger. I 103. etasje kan de uten høydeskrekk våge seg ut på en glasshylle og bokstavelig talt legge byen under seg.

Dag 2

Torsdag 28. september: Chicago

Vi våkner tidlig og starter dagen med en utflukt til Norway, ca halvannen times kjøring sørvest for Chicago. Vi ser Norwegian Settlers Memorial som blant annet er en hyllest til Cleng Peerson og hans følge som slo seg ned i Fox River-dalen fra 1834 og utover. Her finner vi også Norsk Museum i en luthersk kirke fra 1848, og vi treffer norskamerikanere i det lille samfunnshuset i Norway.

Etter turen blir det sightseeing i Chicago. Vi får vi se mye spennende arkitektur og fantastiske utendørs skulpturer, blant annet Cloud Gate («Bønna»). Kanskje gjør dere som president Obama og familien gjorde for noen år siden da de tok julekortbilde her.

Dag 3

Fredag 29. september: Chicago - Stoughton - Madison

Dette blir også en dag med mange spennende opplevelser.  Den norske arven merkes godt i den lille byen Stoughton i Wisconsin. I mai 2015 åpnet kultursenteret «Livsreise», et moderne senter der vi lærer om reisen de norske utvandrerne tok for å få en bedre framtid for seg og sine i den nye verden. Navnet «Livsreise» viser også til den «reisen» dagens norskamerikanere gjør for å ta vare på sin norske arv, og understreker hva norsk historie og norske tradisjoner fremdeles betyr for dem.

Vi fortsetter med tur rundt i Koshkonong Prairie som på 1840-tallet var det største og viktigste norske settlementet i Wisconsin. Dagens program avsluttes med besøk i Norwegian American Genealogical Center & Naeseth Library i Madison.

Dag 4

Lørdag 30. september: Madison - Eau Claire - Minneapolis

Etter en travel gårsdag, blir det roligere i dag. Vi tar en liten runde rundt i Madison, delstatshovedstad i Wisconsin, før vi reiser videre mot Eau Claire. Her får vi et innblikk i hvordan Amish-folket lever. De driver jordbruk på gamlemåten uten moderne hjelpemidler og uten kunstgjødsel. Vi kjører til Minneapolis der vi også skal bo to netter. Hotellet ligger like ved Mall of America, et av verdens største shopping-sentre, og noen vil kanskje benytte anledningen til å handle litt.

Dag 5

Søndag 1. oktober: Minneapolis & St. Paul

Vi deltar på gudstjeneste og kirkekaffe/-lunsj i Mindekirken. Her får vi mulighet til å komme i kontakt med norsk-amerikanere i et område der de norske tradisjonene fortsatt holdes høyt i hevd. Om ettermiddagen blir det sightseeing i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul.

Dag 6

Mandag 2. oktober: Minneapolis - Duluth

For alle som har seilt eller har familie som har seilt på «de store lakene», er Duluth et kjent navn. Vi besøker blant annet Lake Superior Railroad Museum, og tenker på alle nordmenn som arbeidet på jernbanen i USA, og vi stopper ved Leif Erikson Park. Duluth er også fødebyen til Bob Dylan, og vi gjør et stopp ved huset der han bodde de første seks årene av livet sitt.

Dag 7

Tirsdag 3. oktober: Duluth - Decorah

Turen går videre til Decorah Iowa der vi besøker Vesterheim Museum. Museet huser den viktigste norsk-amerikanske samlingen i USA. Her holdes den norske arven i hevd både gjennom selve museumsutstillingene og gjennom foredrag og kurs i norsk språk og håndverk. Vi skal bo på ærverdige Hotel Winneshiek, en opplevelse i seg selv.

Dag 8

Onsdag 4. oktober: Decorah - Spring Grove - Sioux Falls

Ny dag med norsk-amerikanske opplevelser. Vi reiser til Spring Grove i det sørøstre hjørnet av Minnesota. Spring Grove kan skryte av den eldste norske faste bosettingen i Minnesota, her slo de første nordmenn seg ned i 1852. Norske flagg ønsker oss velkommen til et sentrum med 17.-maihus, rosemalte blomsterkasser og en gravlund med mange norske navn. Peter Rosendahl fra Minnesota skapte de kjente tegneseriefigurene «han Ola og han Per». Midt i byen finner vi nå bronsestatuer av Ola og Per, de to fornøyelige figurene lever fremdeles godt i norsk-amerikanske historier. Vi skal innom Giants of the Earth Heritage Center som blant annet hjelper mange med å finne sine røtter ved hjelp av gentesting. Og vi skal på gårdsbesøk før vi setter kursen over prærien til Sioux Falls i Sør-Dakota.

Dag 9

Torsdag 5. oktober: Sioux Falls - Rapid City

Vi gjør et kort stopp i Center for Western Studies ved Augustana College før vi titter på Ole Rølvaags skrivestue som står inne på college-området. Augustana College ble etablert av skandinaviske lutherske kirkeledere i 1860, og har i dag ca 1800 studenter fra hele verden. Så fortsetter vi vestover over prærien, og stopper ved Corn Palace i Mitchell. «Mais-slottet» ble reist første gang i 1892 for å vise hvor fruktbart dette området var, og dermed tiltrekke seg flere nybyggere.

Vi avslutter dagen i Rapid City som ligger ved inngangen til The Black Hills, indianernes hellige fjell.

Dag 10

Fredag 6. oktober: Rapid City - Cheyenne

En dag med nye opplevelser. Vi starter med Chapel in the Hills, «et lite stykke Norge» langt hjemmefra. Så besøker vi Mount Rushmore, et av USA’s mest besøkte nasjonalmonumenter. Mount Rushmore viser hodene til presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln, alle hugget ut i fjellsiden. Et enormt monument, – bare hodet til George Washington er som et 6-etasjes hus! Vi kjører forbi Crazy Horse Memorial til minne om indianerhøvdingen Crazy Horse. Dette monumentet skal, når det en gang står ferdig, bli enda større enn Mount Rushmore. Så kjører vi videre gjennom Wind Cave National Park hvor vi håper å se bison og præriehunder, før vi er framme i Cheyenne i Wyoming.

Dag 11

Lørdag 7. oktober: Cheyenne - Denver - Vail - Fruita

Vi stopper i både Cheyenne og Denver, hovedstedene i Wyoming og Colorado. Vi kjører videre vestover på I-70 og gjør et stopp ved Buffalo Bills (William Codys) gravsted. Vi fortsetter opp i Rocky Mountains og stopper i det kjente vintersportsstedet Vail før vi når dagens mål, Fruita i Colorado.

Dag 12

Søndag 8. oktober: Fruita - Arches - Salt Lake City

I dag kjører vi inn i delstaten Utah, og dagen byr på fantastiske naturopplevelser! Arches National Park har over to tusen sandsteinsbuer og de mest utrolige fjellformasjoner. Dette er naturens egen skulpturpark. Ingen som har vært her, glemmer de vakre rødfargede buene og det helt spesielle landskapet. Herfra går turen videre mot nordvest til Salt Lake City.

Dag 13

Mandag 9. oktober: Salt Lake City

Dette er dagen som slektsforskerne har ventet på! Vi bruker hele dagen i Family History Library. Alle førstegangsbesøkende får hjelp til å komme i gang.

Dag 14

Tirsdag 10. oktober: Salt Lake City

Det blir mulighet for å fortsette arbeidet i Family History Library, men vi bruker også deler av dagen til å bli litt kjent i Salt Lake City. Det er orgelkonsert i Tabernaklet, og vi får omvisning på Temple Square med mer.

Dag 15

Onsdag 11. oktober: Hjemreise

Så er dagen kommet for hjemreise. Fra hotellet går bussen til flyplassen hvor vi letter med KLM kl 16:45 og flyr direkte til Amsterdam.

Dag 16

Torsdag 12. oktober: Ankomst Gardermoen

Vi ankommer Amsterdam kl 10:10 og flyr videre kl 11:50 og lander på Gardermoen kl 13:35 etter store opplevelser og mange gode minner fra opplevelsesrike dager i USA.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

  • Flyreisen med KLM Oslo – Chicago og Salt Lake City – Oslo
  • Opphold i dobbeltrom på turistklasse hoteller
  • Frokost alle dager
  • Rundreisen med besøk, inngangsbilletter og guiding ifølge programmet
  • Norsk reiseledelse på hele turen

PRISEN INKLUDERER IKKE

  •  Tips til sjåfør og lokale guider USD 80,- pr. person

BOSTEDER:
Chicago: La Quinta Inn and Suites
Madison: La Quinta Madison 
Minneapolis: Country Inn & Suites Bloomington
Duluth: Radisson Hotel Duluth- Harborview 
Decorah: Winneshiek Hotel 
Sioux Falls: Holiday Inn City Centre
Rapid City: Hotel Alex Johnson
Cheyenne: Holiday Inn Express 
Fruita: Comfort Inn Fruita 
Salt Lake City: Crystal Inn Hotel & Suites

Vi tar forbehold om eventuelt bytte av hoteller. Oppdaterte opplysninger om noen gis før avreise.

Prisene er gitt på gjeldende tariffer og valutakurser (oktober 2016) og med forbehold om min 40 betalende deltagere. Vi tar forbehold om programendringer og at det melder seg nok deltakere til å gjennomføre turen. Praktiske opplysninger og informasjon sendes alle påmeldte i god tid før avreise.  Våre avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du på her

For spørsmål eller mer info, kontakt: Reiseleder Inger-Torill Kirkeby
e-post: itkirkeby@itkirkeby.com
Telefon: +47 944 38 319 (Norge)
Telefon: +1 305 586 1575 (USA)

Generalsekretær Anne Schiøtz,
e-post: generalsekretar@slektogdata.no
Telefon: 911 85 604

Praktisk informasjon

Innreise til USA
Alle må har innreisetillatelse til USA på plass før avreise. Gå inn på internett på https://esta.cbp.dhs.gov/
og følg fremgangsmåten der.(offisiell myndighet side). Ha pass og kredittkort for hånden.
Kostnad er USD 14,-.
Skulle dere trenge hjelp så ta kontakt med oss i Escape Travel. 

Pass og øvrige dokumenter
Alle som reiser til USA må være innehaver av gyldig elektronisk lesbart pass som er gyldig minimum 6 mnd etter hjemkomst. 

Valuta
Myntenheten i USA er dollar og fås kjøpt i bankautomat på flyplassen. Det er lurt å veksle litt dollar før avreise. Bruk av kredittkort er vanlig både til shopping og i minibankautomater, og mest vanlig er Visa og Mastercard. Bruk gjerne safe på hotellene for oppbevaring av penger og verdisaker, enten i resepsjonen eller på rommene. Det er også fornuftig å ha verdisaker plassert tett på kroppen. 

Tips
Reiseleder samler inn 80 USD fra hver deltager og fordeler tips til bussjåfør og lokale guider og hjelpere underveis. Utover dette må den enkelte vurdere hvor mye tips man vil gi. Det er vanlig å gi 10-20% tips på bedre restauranter og til drosjesjåfører, bartendere etc. Husk at moms (tax) kommer i tillegg til oppgitt pris i butikker, restauranter, etc. og varierer fra stat til stat (normalt 5-8%). På hotellene forventes det tips på rommet på 1 USD pr. deltager pr. døgn. Og noen ganger forventes det tips ved frokosten. Nærmere informasjon om tipskulturen i USA gis underveis.

Tidsforskjell
Tidsforskjellen vil være 6-9 timer etter norsk tid avhengig av hvor gruppen befinner seg.

Strøm
Det er 110/120 volt mens vi i Norge har 220 volt. For at norsk elektrisk utstyr skal kunne brukes, må apparatet (hårføner, barbermaskin etc.) kunne «switche» fra 220 v til 110 v. I tillegg må det benyttes adapter som er tilpasset amerikanske stikkontakter. To-punkt (flat) stikkontakt er mest brukt, mens tre-punkt er også vanlig. 

Telefon og internett
Mobilnettet er godt utbygd. Hotellene har normalt god Wifi-dekning. 

Forsikring
Avbestillingsforsikring og reiseforsikring ordnes gjerne best gjennom din egen forsikringsforbindelse.

Bagasje
Møt i god tid før avgang på flyplassen, gjerne 2 timer før på Gardermoen og minimum halvannen time på andre flyplasser. Gjennomgående håndtering
av bagasje fra Norge til Chicago. Det tillates 1 kolli á 23 kg pr. person som innsjekket bagasje, og 1 stk håndbagasje (12 kg) pluss en liten veske eller pc.

Inger-Torill Kirkeby

Reiseleder

Inger-Torill Kirkeby er en erfaren reiseleder. Hun har bodd i Miami siden 2001 og har reist mye i USA. Hun interesserer seg for mennesker, politikk og samfunnsliv, og har studert kunsthistorie og historie. Inger-Torill har stort engasjement for stedene vi besøker og menneskene vi møter. Hun tar oss med på store opplevelser i natur og kultur, og inn i historien og skjebnen til norske utvandrere.

Jonny Lyngstad

Reiseleder

Jonny Lyngstad har mer enn 40 års erfaring med slektsforskning på øverste nivå. Han har skrevet sju bygdebøker, holdt slektshistoriske foredrag, bygdevandringer, skrevet artikler og undervist i emnet på høgskolenivå. Sammen med Johnny ser vi bakover i det norske innvandrermiljøet, og har du slektninger eller aner i USA er han en ressurs som kan hjelpe med å spore opp navn og data på arkivene vi er innom.