Svaneti, Georgia

/ Det ukjente eventyrlandet

Vill, vakker og innhyllet i en god porsjon mystikk. Svaneti ligger i en fjellrik og blomstrende del av Georgia og Kaukasus. Fjellene ruver godt i landskapet – hele fire av de ti høyeste fjellene i Kaukasus ligger i Svaneti. Her er landsbyer som hentet rett ut fra eventyrenes magiske verden, med en ytterst gjestfri lokalbefolkning som med rette er stolte av landsdelens tradisjoner og sin velsmakende, lokale mat. Små, vakre kirker skjuler historiske kulturskatter i form av ikoner og fresker som er over 1000 år gamle.  Naturskjønne omgivelser er bare fornavnet. Du finner endeløse blomsterenger med botanisk og fargerikt mangfold, isbreer, store skoger og glitrende elver – det å vandre i slike omgivelser er balsam for både kropp, sjel og sinn. 

Svaneti
Svaneti ligger i den nordvestlige delen av Georgia, på den sørlige siden av Den store kaukasiske fjellkjeden. Geografisk og historisk regnes landsdelen til å være delt inn i to – Øvre Svaneti og Nedre Svaneti. Det meste av landsdelen som ligger under 1800 meter er dekket av skog. Skoggrensen ligger ofte på over 2500 meter, men fra 1800 – 3000 meter dekkes fjellsidene av vakre blomsterenger og grønne beiteområder.  Osjba er Svaneti mest sagnomsuste fjell og kan ses fra store deler av landsdelen. Det høyeste fjellet i Georgia, Sjkhara, ligger i Øvre Svaneti og strekker seg over hele 5100 moh.

Innbyggerne kalles svanere og anses for å være en etnisk undergruppe av georgierne. Av religion tilhører de georgisk-ortodokse kristne. Svanerne har til og med eget språk, men det brukes mest muntlig. De er veldig stolte av sin herkomst og holder hardt på egne tradisjoner og livsstil.

Sommeren som går fra juni til oktober, er best for vandring. Vintrene kan være tøffe og snørike, men sjelden veldig kalde. Luftstrømmer fra Svartehavet sørger for gode temperaturer året rundt, selv om livet i de isolerte fjellområdene kan være værhardt og tøft.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Mette Helen Østerhus

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 09.06.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 10 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Istanbul

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn med ankomst Istanbul ved midnatt. Vi kjører til vårt hotell for overnatting.

Svaneti
Dag 2

Ankomst Batumi

Tidlig avreise fra Istanbul med ankomst i Georgia og Batumi flyplass om morgenen, lokal tid. Vi får transfer til hotellet, turen tar cirka fem timer. Velkomstmåltid på hotellet. Vi tar en ettermiddagsvandring til en vakker blomstereng.

Start: 1605 m, høyeste punkt 1660, lengde 5 km

Hotellet:
Grand Hotel Ushba er et lite høyfjellshotell med en storslått beliggenhet ved foten av det 4710-meter høye Osjba-fjellet, et av Europas høyeste. Hotellet hevder selv at det muligens har den beste hotellbeliggenheten i hele verden – det er store ord, men slett ikke umulig. Hotellet ble åpnet i 2010 og eies av den svanske familien Argvlian. Moren i familien er en glimrende kokk, mens sønnene både er fjellførere og altmuligmenn. Hotellet har en enkel, men elegant standard. 5 av de 13 rommene har eget bad, resten deler bad. Alle rom er røykfrie og har en vakker fjellutsikt. Hotellet er radio- og TV-fritt, men trådløst internett fins. Restauranten ligger i 1. etasje og er kjent for sitt gode svanske kjøkken og sine ypperlige georgiske viner. Det sjarmerende lille biblioteket og utsiktsbalkongen gir ytterligere muligheter til å slappe av og nyte landskapet, eventuelt med en god bok.

Etter ankomst er det kanskje godt å strekke litt på beina. En liten ettemiddagsvandring til en vakker blomstereng kan være akkurat det du trenger.  Om kvelden blir det velkomstmåltid på hotellet. (M)

Svaneti
Dag 3

Goldalen til fots eller på hesteryggen

Frokost på hotellet før første dagen på tur straks er i gang. Kursen settes mot Goldalen enten på hesteryggen eller til fots, avhengig av gruppens forutsetninger og ønsker. Vandringen begynner ved hotellet og går forbi bygda Mazer opp mot restene av det som en gang var fjellbygda Gol og fjellkirken som ligger der. Løypa fortsetter oppover og svinger gradvis nordover mot den imponerende sørlige Osjbatoppen som stadig kommer nærmere. Løypa går videre inn i en dal der Golbreen kommer ned fra Osjba. Rett før den siste gjeterhytta tar løypa en liten sving mot sørøst for så å stige kraftig helt til vi får øye på på Golpasset ovenfor på 2950 meter. Eventuelt går vi til Golbreen istedenfor Golpasset. Underveis passer det godt med pikniklunsj før vi returnere samme vei som vi kom. Om kvelden blir det felles middag på hotellet. (F, piknik, M)

Start: 1605 m, høyeste punkt: Golsetra 2350 m, Golpasset 2956 m, lengde: 14 eller 26 km

Svaneti
Dag 4

Fjellgårdene i Labskald eller fottur til Osjbabreen

I dag har du valget mellom to turer:

Alternativ 1
Fjellgårdene i Labskald
Fjellgårdene i Labskald ligger høyt og utilgjengelig. I dag er det mulig å kjøre opp til disse seks unike fjellgårdene og få et innblikk i livet der bygda Labskald klamrer seg fast til de bratte bakkene nedenfor Laila-toppen på 4009 meter. På vinterstid er bygda ganske isolert, men det er mulig å komme til på ski eller på hest og slede. Bygda har også en liten kirke som huser utrolige ikoner og kors fra tusen år tilbake, gjenstander bygdefolket ikke har ønsket å overgi til noe museum. Gjestfriheten er stor, og på en av fjellgårdene blir det mulig å innta et ekte svansk fjellgårdmåltid.

Start: ca. 1200 m, høyeste punkt: ca. 1750 m, lengde: ca. 12 km

Alternativ 2
Fottur til fossene, grensevakta og Osjbabreen
Grand Hotel Ushba er faktisk det siste bebodde huset før den georgisk-russiske grensen. Dagens fottur går innover mot grensen til de vakre fossene og Osjbabreen. Siden vi beveger oss langs grensen, er det viktig å ta med passet på dagens tur. Passet må av og til fremvises til de trivelige georgiske grensevaktene som holder til i telt og en liten tømmerhytte inne i skogen. Grensestasjonen er forresten kun bevoktet i sommerhalvåret. Det hender at en støter på grensevaktene godt utenfor selve grensestasjonen, der de er ute og speider etter de sjeldne fjellbukkene i kikkertene sine. Etter grensestasjonen fortsetter den merkede turstien oppover mot flere vakre og kraftige fosser for til slutt å ende opp ved enden av den store Osjbabreen som fyller det øverste dalføret nedenfor Osjbatoppen. Her er det en feiende flott utsikt og naturlig å innta den medbrakte matpakka. Retur til hotellet samme vei.

Start: 1605 m, høyeste punkt: 2380 m, lengde: ca. 20 km

Om ettermiddagen inviteres det til svansk hattemakerkurs på lokalt vis. Den svanske befolkningen er kjent for sine karakteristiske filtluer, som er gode å ha på både i kaldt og varmt vær. Vi får en innføring i hvordan hattene lages, kan være med på litt av prosessen, og kanskje du til og med faller for fristelsen til å kjøpe en?

Middag på hotellet. (F, L eller matpakke, M)

Svanti
Dag 5 og 6

Todagers tur til Mestia og tårnbyen Osjgol (Ushguli) på UNESCOs verdensarvliste

Museet i hovedstaden Mestia er absolutt ikke det største museet i verden, men det har kulturskatter som kan få et hvilket som helst museum i verden til å ønske seg disse uvurdelige gjenstandene. I tider da det hersket uro i Georgia, var det vanlig å frakte de største kulturskattene opp til Svaneti, som omkranset av Europas høyeste fjell, gikk for å være det tryggeste stedet i landet, en slags fredens oase. Mange av disse kunstskattene ble værende i små kirker og andre steder i de svanske fjellbygdene, og det er dette faktum sammen med den kulturelle høyalder som Svaneti opplevde i middelaldrene, som forklarer den unike samlingen av gamle evangeliebøker fra det 9. – 13. århundre samt de enestående ikonene og korsene. De eldste ikonene er mer enn 1100 år gamle.

Etter Mestia fortsetter vi østover og tar en lunsjpause ved en kirke malt av den kjente hoffkunstnerern Teodor for over 900 år siden. Utvendig bærer kirken preg av tradisjoner som hersket i Svaneti også i før-kristen tid.

Osjgol anses for å være Europas høyest beliggende fjellbygd. Fire mindre bygder utgjør Osjgol og ligger på rundt 2200 meter over havet. Osjgol er så unik at den har blitt inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Å komme til Osjgol er nærmest som å reise tilbake i tid. Når du vandrer rundt i fjellbygda, kan du virkelig føle deg hensatt til middelalderen. Bygda er også blant de bygdene i Øvre-Svaneti som har bevart flest av de kjennetegnende tårnhusene fra middelalderen. En antar at det fins rundt 205 tårnhus bevart i Europa, 5 ligger i Toscana og rundt 200 i Øvre-Svaneti. Tårnhusene kan ses på som middelalderens svar på skyskrapere. Fortsatt leter vitenskapsfolk etter nøkkelen til hvordan man klarte å bygge slike høyhus på den tiden og hva slags bindemiddel man brukte for at tårnhusene skulle klare århundrer med snø- og jordras.

Tårnhusene ble bygd ved siden av familiens eller slektas toetasjes bolighus og fungerte som et forsvarstårn både mot fiender og naturkrefter, samtidig var det et statussymbol.

Etter ankomsten rusler vi rundt i de historiske gatene og lar oss gjerne lede tilbake til middelalderen. Fra åsen der dronning Tamars vintertårn skal ha ligget på 1200-tallet, er det en vidunderlig utsikt over hele Osjgolbygda. Dronning Tamar, som ofte omtales som Kong Tamar, selv om hun var kvinne, var den største herskeren og øverstkommanderende for de væpnede styrkene på det tidspunktet da Georgia historisk sett var på sitt største territorielt. Mektige naturinntrykk får sige inn før vi spiser en god, lokal middag.

Neste morgen vil vi kunne se toppen av Georgias høyeste fjell Sjkhara på 5193 meter, vel og merke om været er godt. Vi går en flat tur innover mot breen som ligger nedenfor dette høye fjellet, alternativt kan de som ønsker mer stigning ta en tur enda høyere til fjells. En rikholdig lunsj venter oss før vi setter kursen tilbake til hotellet.

Start: 2080 m, høyeste punkt: 2380 m, lengde: ca. 18 km

På veien tilbake fra Osjgol blir det mulig å ta et lite kaffestopp i bygda Kaal der Svanetis minste skole ligger – 4 -7 lærere og 2 – 4 skoleelever i en skole som favner fra 1. – 12. klasse. I georgisk sammenheng er skolen kun den nest minste, et annet sted i Georgia skal det visstnok finnes en skole med kun 2 elever. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 7

Tur til Bak

Frokost på hotellet. Bak er en 3286 meter høy fjelltopp rett bak hotellet. Turen går først opp til Baksetra på litt over 2000 meter før løypa flater litt ut der den snirkler seg oppover og bortover mot Bakpasset på litt over 2400 meter. Blomsterprakten er imponerende. Fra passet og opp går vi stort sett sikk-sakk på gress der vi følger fjellryggen. Lunsj i form av medbrakt nistepakke på toppen. Om tiden tillater det kan tilbakeveien legges om det svanske Himmelberget på 2578 meter og Solberget, på svansk Mezør, som i førkristen tid var et svært viktig hov. I dag ligger det en kirke og en liten sjø på denne toppen rett over skogsgrensen.

Konsert og middag på hotellet (F, matpakke, M)

Start: 1605 m, høyeste punkt: 3286 m, lengde: ca. 24 km

Dag 8

Bondegården "der ingen skulle tru at nokon kunne bu"

Frokost på hotellet. Kitsjkhøldæsj er ei lita svansk bygd der det nå kun bor to personer vinterstid, Maria og mannen Valer. Alle andre har etterhvert flyttet fra bygda, men Maria og Valer nekter å gi opp. Begge i midten av 60-årene er hyperaktive, i positiv forstand. På 1600 meters høyde har de kanskje Georgias høyeste drueproduksjon, de har mange eple- og pæretrær, som de delvis bruker til årlig å produsere flere tusen liter svansk brennevin, «arækh». Ekteparet har femten kyr. Av melka lager de den nydelige svanske jogurten «martsven», en mozzarellaliknende ost samt en salt ost med lang holdbarhetstid, «solgon» som de selger på markedet i en storby ved Svartehavet, sammen med poteter og honning. De har griser, de har hest, de har okser, høner og haner. Det er nesten ikke den ting som ikke fins på denne plassen der nesten ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Om vinteren spenner Valer ofte på seg noen av sine flotte, hjemmelagde ski og tar seg en tur i fjellet. Av og til går han på jakt, eller brøyter de nærmere fem kilometerne ned til hovedveien. I vintermånedene er det langt mellom de besøkende. Da sitter oftest Maria og Valer inne og strikker votter, gensere, luer og pusler med litt innearbeid. Vi vandrer deler av veien fra hotellet til Kitsjkhøldæsj, blir tatt imot og vist rundt på gården og får et vidunderlig, hjemmelaget måltid. Det blir mulighet for en vandring i fjellet også etter lunsj. Transport tilbake til hotellet og felles middag. (F, L, M)

Start: 1450 m, høyeste punkt: 1710 m, lengde: ca. 7 km

Svanti
Dag 9

Vandring til Mesjkål

Frokost på hotellet. Mesjkål betyr oversatt fra svansk det «svarte stedet», og er det nærmeste en vanlig turgåer kommer «kongen av kaukasiske fjell», Osjba (Ushba). Vandringen begynner tidlig om morgenen ved hotellet på 1600-meters høyde, snor seg gjennom en vakker skog opp til 2200 meter for så å fortsette på høyderyggen som leder opp mot det mest særegne og sagnomsuste fjellet i hele Kaukasus. Selv om Elbrus er høyest, er det Osjba som har stjernestatusen og karismaen. Inntil 1903 ble det 4710 meter høye Osjba ansett for å være et nærmest umulig fjell å bestige. Selv etter at et klatrelag fra Østerrike, Sveits og Tyskland klarte å bestige toppen samme år, ble det av mange fortsatt ansett for å være det vanskeligste fjellet å bestige i hele verden.

Vi skal ikke klatre i fjellet, men spasere på grønne enger opp til omkring 3000 meter, der de svarte fjellmassene overtar. Herfra er det en fantastisk flott utsikt til hele den svanske fjellheimen og ned til hotellet vårt. Pikniklunsj og retur samme veien.

Vel tilbake fra tur, sjekker vi ut fra hotellet og får transport til Batumi der vi skal overnatte siste natten. Felles middag i Batumi. (F, piknik, M)

Start: 1605 m, høyeste punkt: 3200 m, lengde: ca. 28 km

Svaneti
Dag 10

Hjemreise

Frokost på hotellet før det er tid for å reise til flyplassen. Turkish Airlines har avgang om formiddagen og det blir flybytte og mellomlanding i Istanbul. Beregnet landing på Oslo Lufthavn er om ettermiddagen, lokal tid. (F)

Svaneti

Reisebetingelser

REISEFAKTA:

Flyselskap: Turkish Airlines
Valuta: Georgisk Lari
Vaksiner: Det anbefales vaksine mot polio, difteri, stivkrampe, tyfus samt hepatitt A og B.
Visum: Nordmenn trenger ikke visum
Tidsforskjell: + 2 timer foran Norge

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo – Batumi tur – retur inkludert dagens flyskatter
 • Transfer Batumi – Svaneti tur – retur
 • 1 overnatting Istanbul
 • 6 overnattinger Grand Hotel Usha, Svaneti 
 • 1 overnatting Batumi
 • 1 overnatting Osjgol, Ushguli
 • 8 frokoster, 8 middager inkludert drikke til maten øl, vin eller mineralvann
 • Lunsjer og pikninger som beskrevet i programmet
 • Lokal guide og transport ved utflukter
 • Besøk hos hattemaker
 • Konsert på hotellet med lokal musikk

Tillegg:

 • Enkeltrom kr. 890,– begrenset antall
 • Reiseforsikring
 • Vaksiner
 • Lunsjer som ikke er beskrevet

Litt beskrivelse om fotturene:
Vi går i et godt turterreng og mykt underlag. En kan gjøre turene så lange en vil i forhold til beskrivelsen og korte ned på dagsetappene om en vil. Dag 4 og 5 går turen til Mestia hvor vi bærer med oss kun de viktigste, mens det andre står på rommene i Ushba. Dag 6 kan en velge om en vil gå helt til toppen eller ta deler av turen. Alle dagene ser vi gruppen an og gjør endringer i dagens vandring om det skulle være nødvendig. Det er mulig å leie hest om dette skulle være ønskelig en dag på vandringen.

Richard Bærug

Lokal guide

Richard Bærug kommer fra Brunlanes i Larvik kommune i Norge.  (Har tidligere ledet Nordisk Ministerråds kontor i Riga og vært prorektor ved Høyskolen i Vidzeme i Latvia). Har jobbet mange år innenfor reiselivssektoren i Skandinavia og Baltikum. Har de siste 7 år delvis bodd i Georgia der han er medeier i Grand Hotel Ushba i det vakre fjellområdet Svaneti. Ble sammen med svanske Sjakå Margian, den første i historien til å stå på ski og vandre til fots rundt hele Svaneti, og har skrevet boka “Det ukjente eventyrlandet i Europa” om disse to ekspedisjonene.