Tre land i Sør-Amerika

Bli med på en innholdsrik reise til tre spennende land i hjertet av Sør-Amerika. I Peru og Bolivia får du oppleve fantastiske fortidsminner og samfunn som knapt har endret seg siden Inkatiden. Stikkord for Chile er pulserende storbyliv, vin og Stillehavet. Reisen går først til Lima, hovedstaden i Peru, før vi drar opp i høyden til inkabyene Cusco og Machu Picchu. Det blir båttur på Titicacasjøen, med besøk på flytende sivøyer, før reisen fortsetter til Bolivia. Videre med fly til Santiago, Chiles elegante metropol ved foten av Andesfjellene. Vi besøker en av landets berømte vingårder og drar til havnebyen Valparaiso ved Stillehavskysten. Store opplevelser står i kø på denne turen!

Last ned reiseprogram
 • En tur i samarbeid med Aftenposten
 • A-kort rabatt kr 3000
Reiseleder
Odd A. Stenvåg

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 10.03.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 16 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Lørdag 10. mars: Oslo - Lima

Morgenavgang fra Oslo lufthavn kl 06:30. Reisen går via Amsterdam der vi bytter fly. Ankomst Lima kl 19:15 lokal tid (minus 6 timer). Etter pass og tollkontroll møter vi den lokale engelsktalende guiden, som tar oss med buss til vårt sentralt beliggende hotell i den hyggelige bydelen Miraflores.

Dag 2

Søndag 11. mars: Lima

Etter frokost skal vi på sightseeing i byen som conquistadoren Francisco Pizarro grunnla i 1535. Vi starter i bydelen Miraflores hvor vårt hotell ligger. Herfra går turen gjennom San Isidro til gamle Lima sentrum hvor landets fremste katedral, regjeringskvartalet, kongressen og rådhuset ligger. Vi prøver å danne oss et inntrykk av denne byen som var sete for den spanske visekongen fram til frigjøringen i 1821 og som i dag er en verdensby med ca 8 millioner innbyggere. Etter besøket i sentrum tar vi turen til Museo Larco, som nå regnes som byens beste museum. Det gir en god oversikt over landets stolte historie. Etter lunsj på vakre Larcomar, blir det tid til å se seg om på egenhånd eller gå på shopping i et stort utvalg av butikker i nærheten av hotellet. Reiseleder stiller opp for de som vil gå samlet. Om kvelden blir det informasjonsmøte om turen. (F, L)

Limas hovedplaza
Dag 3

Mandag 12. mars: Lima - Urubamba

I dag går turen til flyplassen hvor vi går om bord i et fly til inkafolkets hovedstad Cusco. Vel framme i Cusco blir det lunsj på en lokal restaurant, før vi setter kursen mot inkaenes hellige og vakre dal, Urubamba. Den ligger ca 30 km nordøst for Cusco og er utrolig fruktbar. Dette var inkaenes «kornkammer» hvor de dyrket sin dyrebare mais. Kvelden tilbringes på vårt hyggelige hotell som ligger pent til i den storslagne dalen. Urubamba ligger relativt lavt i terrenget, på ca 2900 m og er et bra sted for å akklimatiseres. Dalen er grønn, frodig og omgitt av fjell som strekker seg opp mot 5700 meters høyde. (F, L)

Dag 4

Tirsdag 13. mars: Urubamba - Machu Picchu

I dag skal vi utforske Urubamba-dalen som var selve hjerteslaget i Inkariket. I den fruktbare dalen på 2900 moh. dyrket inkaene sine aller beste jordbruksprodukter. Og her renner elven Vilcanota på sin ferd mot Amazonas og Atlanterhavet, tusenvis av kilometer mot øst. Først går turen til Pisaq, en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret. På grunn av godt klima og bakende sol mellom bratte dalsider, var matproduksjonen i Urubamba-dalen av vital betydning for hele Inkariket. Ennå i dag eksporteres det mais bl.a. til USA og Japan. Urubamba-maisen regnes for verdens beste! På torget i Pisaq handler vi lokalt kunsthåndverk og nyter den indianske atmosfæren i landsbyen. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på ekte inkastier. Etter lunsj på «Tunupa Valle» går turen til Ollantaytambo, et enormt kompleks fra Inkatiden. Det er bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn og er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot Inkariket. Et besøk hos en lokal familie gir oss et utmerket inntrykk av dagliglivet slik indianerne har levd det gjennom mange hundre år! Herfra tar vi tog langs elven Vilcanota som renner i et spektakulært og frodig dalføre mot vest. Vel framme på Machu Picchu stasjon, sjekker vi inn på vårt hotell i landsbyen Aguas Calientes og får servert middag der om kvelden. (F, L, M)

Dag 5

Onsdag 14. mars: Urubamba - Machu Picchu - Cusco

Etter en tidlig frokost går turen med minibusser opp til de imponerende og spektakulære ruinene 400 meter over dalbunnen. Machu Picchu ligger på 2400 m og er et fantastisk vitnesbyrd om en av de største sivilisasjonene i Sør-Amerika før Columbus. Som et eventyrslott troner Machu Picchu mellom dype daler og høye fjell, der regnskogen møter fjellkjeden! De spanske conquistadorene fant aldri Machu Picchu. Derfor ligger byen som et urørt monument fra inkatiden. Vi får en følelse av å være satt flere hundre år tilbake i tiden. Machu Picchu er en natur- og kulturopplevelse i særklasse.  Inntrykket av ruinene forsterkes av det fantastiske landskapet de ligger i. Machu Picchu ble oppdaget av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham i 1911 etter å ha vært gjemt og dekket av vegetasjon i nesten 500 år. I løpet av hundre år bygget inkaene Machu Picchu med stjerneobservatorium, soltempler og vannsystemer av stein. Det blir lunsj på en lokal restaurant i Aguas Calientes, før vi reiser til Cusco med tog og buss, og sjekker inn på hotellet der. (F, L)

Dag 6

Torsdag 15. mars: Cusco

I formiddag skal vi bli kjent med Cusco og områdene rundt. Vi besøker blant annet Sachsayhuamán, et av de viktigste seremonielle stedet i inkaenes imperium. Dette er en imponerende konstruksjon hvor man har tatt i bruk steinblokker på opptil 30 tonn! Hjertet i inkaenes rike er i dag en av kontinentets vakreste byer. Cusco er preget av spansk kolonistil, men arven fra inkaene er aldri langt unna. I grunnmurer og festningsruiner kan du fortsatt beundre inkaenes utrolige steinhuggerkunst, og omegnen er preget av deres terrasserte jordbruk og stor fruktbarhet. Ettermiddag fri til egne opplevelser. Om kvelden inviterer reiseleder de som har lyst til å bli med på en lokal restaurant med peruansk sang og musikk. (F)

Plaza de armas, Cusco
Dag 7

Fredag 16. mars: Cusco - Titicacasjøen

Vi forlater Cusco med buss tidlig om morgenen for å kjøre over høyslettene i Andesfjellene, som lokalt blir kalt Altiplano. Utsikten underveis er meget spektakulær og vi stanser på de historiske stedene Andahuaylillas og Raqchi for sightseeing. Lunsj inkludert underveis. Vi ankommer Puno i kveldingen og sjekker inn på vårt hotell ved Titicacasjøens bredder. (F, L)

Dag 8

Lørdag 17. mars: Titicacasjøen

Puno ligger ved bredden av Titicacasjøen som er Sør-Amerikas største og verdens høyeste navigérbare innsjø. Sjøen ligger på 3815 m og har et flateinnhold like stort som Rogaland fylke. Sjøen strekker seg langt inn i Bolivia og både Peru og Bolivia har marinefartøyer på sjøen. Fra Titicacasjøen hentet Thor Heyerdahl i 1970 fire unge aymaraindianere til å bygge RA II. Etter frokost besøker vi de flytende sivøyene hvor Urosindianerne lever sitt tradisjonelle liv. Herfra setter vi kursen mot øya Taquile som ligger et par timers båttur borte. Her lever inkaindianerne sitt isolerte liv upåvirket av det meste som har skjedd i landet siden spanjolene invaderte inkakulturen for 500 år siden. Samfunnet på Taquile er unikt. De gir oss innblikk i sine daglige sysler. Blant annet strikker mannfolkene på Taquile de flotteste luer og vanter i avanserte mønstre og kvinnene vever bånd og belter i de vakreste fargespill. Taquile har en fantastisk natur, – og en unik beliggenhet! Lunsjen er inkludert på en lokal familierestaurant, og sen ettermiddag er vi tilbake i Puno. (F, L)

Dag 9

Søndag 18. mars: Titicacasjøen - La Paz

Vi sjekker ut fra hotellet i Puno og drar videre mot La Paz, Bolivias administrative hovedstad. Veien går parallelt med Cordillera Real, et av de mest spektakulære fjellområdene i Andes. Vi passerer grensen like sør for Titicacasjøen. Videre skal vi besøke Tiwanaco som er inkakulturens vugge og det viktigste historiske monumentet i Bolivia. Herfra går turen til La Paz som ligger fra 3300 til 4000 moh. Det finnes i dag nesten ikke et eneste område som ikke er bebygd i de bratte fjellsidene. Bolivia er et av Sør-Amerikas minst utviklede land, der flertallet av menneskene er urbefolkning. La Paz ligger akkurat der høysletten «Altiplano» slutter og kaster seg ut i et dalføre ned til gamlebyen. Det går motorvei ned dalsiden, men de som vil går av bussen og tar gondolbanen med en fantastisk utsikt ned til sentrum. Vårt hotell ligger nede i dalen i den eldste delen av La Paz. (F)

Dag 10

Mandag 19. mars: La Paz

I dag skal vi på byrundtur i La Paz. Hver gate og hvert hjørne i denne byen skjuler historiske skatter, myter og tradisjoner fra spansk og føreuropeisk tid. Vi besøker byens sentrum fra kolonitiden og «heksemarkedet» hvor det selges remedier tilhørende urgamle indianske ritualer. Deretter går turen til «Moon Valley» hvor vind og vann har skapt erosjon som gir et utenomjordisk inntrykk. Ettermiddagen er til fri disposisjon, og om kvelden legger reiseleder til rette for dem som vil spise samlet på en av byens bedre restauranter. (F)

Dag 11

Tirsdag 20. mars: La Paz - Santiago

I formiddag skal vi fly fra La Paz til Santiago i Chile. Ankomst om ettermiddagen og transport til byens sentrum hvor vi sjekker inn på vårt hotell. De som ønsker det kan bli med reiseleder og utforske nabolaget og få et inntrykk av det pulserende livet i Chiles hovedstad. Vi anbefaler at kvelden avsluttes med middag på hotellet som er kjent for sin gode restaurant. (F)

Dag 12

Onsdag 21. mars: Santiago

Chile er et langstrakt land med 4300 km kystlinje og ligger som en smal stripe mellom Stillehavet og Andesfjellene. Santiago de Chile er en elegant metropol ved foten av Andes. Med sine staselige bygninger, parker og plasser har byen en urban og livlig atmosfære med et rikt kulturtilbud. Her finnes det vakre minner fra kolonitiden og moderne arkitektur side om side. I dag skal vi gjøre oss kjent med Santiago. Vi starter med å kjøre forbi de flotte offisielle bygningene og videre gjennom de travle gatene i sentrum. Hovedgaten, den brede Avenida O’Higgins, går tvers gjennom byen. Plaza de Armas er omgitt av praktbygninger som domkirken og justispalasset. Vi avslutter rundturen med å bestige Cerro San Cristóbal (Columbushøyden) hvor Jomfru Maria troner på 880 moh. med god utsikt over byen nedenfor. Om ettermiddagen er det tid til å utforske byen sammen med reiseleder eller på egenhånd. Reiseleder er uansett behjelpelig med forslag til hva man kan se og gjøre. (F)

Dag 13

Torsdag 22. mars: Stillehavskysten med Valparaiso og Viña del Mar

I dag skal vi på dagstur til Stillehavskysten. Valparaiso er Chiles største havneby og vernet av UNESCO. På veien mot kysten kjører vi gjennom dalføret Casablanca. Her stopper vi på en vingård og får en smaksprøve av produksjonen. Så går turen til sjarmerende Viña del Mar, også kalt Hagebyen for sine mange vakre parkanlegg. Dette er Chiles mest populære badested. På restauranten «Tierra de Fuego» spiser vi en utmerket lunsj, før vi drar videre til nabobyen Valparaiso. Her blir det byrundtur og besøk i huset til Chiles nasjonalpoet Pablo Neruda. Byen hører til blant verdens mest kuperte, og har mange «klatrende» trikker à la Fløibanen. Det er en fascinerende mengde av trapper, bratte gater og fargerike hus som klamrer seg til de bratte åskantene. Herfra blir det retur til Santiago og i kveldingen er vi tilbake på vårt hotell. (F, L)

Dag 14

Fredag 23. mars: Maipo-dalen med vingårdsbesøk

Flere av Chiles berømte vingårder ligger i Maipo-dalen like sør for Santiago, hvor det er særlig godt klima for produksjon av vindruer. Vi skal besøke Viña Santa Rita som ligger i Alto Jahuel, 40 km mot sør. Vingården er blant Chiles eldste og den mest populære vinen herfra heter «Vino 120». Den skriver seg til 120 helter fra frigjøringskrigen mot Spania som under kommando av general O’Higgins tidlig på 1800-tallet var forlagt på Santa Rita. Vi får omvisning og smaksprøver og avslutter besøket med en velsmakende lunsj på vingårdens egen restaurant «Doña Paula». Om ettermiddagen er vi tilbake på hotellet, og det det fortsatt tid til å se seg om i Santiago. Reiseleder er behjelpelig med gode råd, og legger som vanlig til rette for felles bespisning om kvelden. (F, L)

Dag 15

Hjemreise via Paris

Flyet tilbake til Europa letter kl 14:15. Vi må være på flyplassen i god tid før avgang. Det betyr i praksis at vi får tid til en god frokost før vi må være i bussen ca kl 10:30.

Dag 16

Søndag 25. mars: Ankomst Norge

På utreisen fløy vi med KLM. På returen har vi Air France. Det blir derfor ankomst Paris på returen. Vi ankommer Paris om formiddagen, hvor det blir flybytte før vi fortsetter til Norge og lander på Gardermoen kl 16:05.

Forbehold om evt. endringer i flytider. Oppdaterte opplysninger sendes i god tid før avreise.

Reisebetingelser

DETTE ER INKLUDERT I PRISEN

 • Fly Oslo-Lima med KLM og Santiago-Oslo med Air France
 • Fly Lima-Cusco og La Paz-Santiago med LATAM
 • Alle flyskatter
 • 14 netter på gode mellom- og førsteklasse hoteller med frokost
 • 8 lunsjer og 1 middag
 • Utflukter og inngangsbilletter som beskrevet
 • All transport ifølge programmet
 • Engelsktalende guider på utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Måltider som ikke er nevnt i programmet
 • Tips til lokale guider
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Hotelliste:
José Antonio, Lima
Casona Yucay, Urubamba
El Mapi, Machu Picchu
José Antonio, Cusco
José Antonio, Puno
Presidente, La Paz
Galerias, Santiago

Ved bestilling
Husk å opplyse fødselsdato (6 sifre) og passnummer med utløpsdato til oss. Vi må ha dette for togturen og inngangsbilletten til Machu Picchu. Har du ikke passnummeret tilgjengelig ved bestilling kan dette sendes i ettertid.

Flyplass i Norge
Turen går fra Oslo Lufthavn Gardermoen. KLM flyr også fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Vi kan søke om utreise fra en av disse. Men siden returen er med Air France via Paris, vil hjemreisen i så fall innebære en ekstra mellomlanding i Amsterdam. Ta kontakt med oss om du vil sjekke en slik løsning.

Visum
Norske statsborgere behøver ikke visum til noen av landene reisen omfatter. NB: Husk pass som skal være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Helse og vaksine
Ta kontakt med ditt lokale helsekontor eller vaksinasjonskontor i god tid for spørsmål vedrørende vaksine! Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt US-dollar eller Euro i kontanter. Pass på å få fine sedler i banken. Sedler med små rifter eller andre skader blir avvist i Sør-Amerika. Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Husk å oppheve evt. regionsperre på bankkortet ditt før avreise. Vær forsiktig med å veksle på gaten, det er relativt stor fare for å få falske sedler.

Shopping
Typiske suvenirer er håndstrikkede gensere og vevde tepper i lama- og alpakkaull, gull- og sølvarbeider, keramikk, hånddekorert lær og ellers typiske suvenirartikler.

Høyden
I Cusco (3600 m) og Puno (3800 m) vil du merke den tynne luften. Hos noen kan det gi forbigående hodepine, kvalme og en følelse av ikke å få nok oksygen. «Høydesyken» kan motvirkes med reseptfrie medikamenter som fås kjøpt i Peru eller med druesukker (fra norsk apotek). Ved behov tilbyr vi dessuten oksygen fra flaske. Høydesyke kan forebygges og behandles med legemiddelet Diamox. Dette må du i så fall få av legen (på resept) før du reiser. Men den beste høydemedisin er å ta det med ro, drikke mye væske, gå sakte og unngå stress. Dersom du har hjerte-, pusteproblemer eller høyt blodtrykk bør du kontakte lege før du bestemmer deg for turen. Erfaringsmessig er det ikke noe problem med høyt blodtrykk i høyden. Vi har lagt til rette for høydeakklimatisering underveis.

Klima og klær
Klimaet veksler med høyden, avstanden til havet og breddegrad. De fleste dagene vil du kunne bruke lett bomullstøy, men ta også med genser, regn- og vindtett jakke og lue. De fleste blir overrasket over temperaturen om kvelden og natten i Andesfjellene. Folk er vant til å ha det kaldt inne, og hotellrommene kan oppleves kalde. Derfor anbefaler vi godt og varmt undertøy og nattøy. Vanlig fritidstøy til middag på hotellene er greit. Husk gode tursko (gjerne joggesko). Mer info kommer med avreisedokument.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon de fleste dager.

Tipsing
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. Reiseleder hjelper til ved å samle inn og fordele tips på vegne av gruppen. Slik slipper man å selv bære med seg masse små kontanter og gjette på hvor mye som er passelig sum tips til ulike aktører.