USA Midtvesten

/ Rundtur med både metropol og prærie på menyen

Drømmen om Amerika har vært et begrep helt siden de første norske utvandrerne begynte å sende brev hjem for å fortelle om landet med de mange muligheter. Fremdeles reiser nordmenn «over there» for studier og jobb, og enda flere har USA som feriemål. Amerika er et enormt kontinent med utrolige variasjoner på alle områder, og det er mye å velge mellom.

Edvard Hoems romaner Slåttekar i himmelen og Bror din på prærien, og Sverre Mørkhagens imponerende 3-bindsverk om den norske utvandringen til Amerika, har skapt fornyet interesse for utvandrerhistorien.

Vi inviterer til en tur til Midtvesten der så mange nordmenn slo seg ned. Vi skal oppleve Det norske Amerika, høre om utvandrernes liv og møte representanter for dagens norsk-amerikanere. Vi besøker storbyene Chicago, Minneapolis og St. Paul, vi kjører over prærien og krysser både Mississippi og Missouri, vi skal se kjente monumenter, vi får innblikk i indianernes historie og hvordan Amish-folket lever på «gamlemåten» i et moderne samfunn.

Her er det mye å glede seg til – Velkommen med på tur!

 

Last ned reiseprogram
 • Norske Reiseledere
 • Sigurd Nakkim og Øystein Sjølie

Avreiser

 • Avreisedato 29.06.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 11 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Chicago

Vi reiser fra Gardermoen med Icelandair kl 14:45 og ankommer Chicago kl 18:15. Her møter vi guiden vår, Inger-Torill Kirkeby, opprinnelig fra Båstad i Østfold, nå bosatt i Florida.
Lenke til hotell i Chicago  La Quinta Inn & Suites

Chicago across the lake
Dag 2

Chicago

Storbyen Chicago ligger vakkert til ved Michigan-sjøen. Vi får god tid til sightseeing både til fots og i buss. Vi opplever spennende arkitektur og fantastiske utendørs skulpturer, blant annet Cloud Gate («Bønna») som er et svært populært fotomotiv. Kanskje gjør dere som president Obama og familien gjorde for noen år siden; de tok årets julekortbilde her. Vi rusler langs Chicago River og ut på Navy Pier, og besøker selvfølgelig Willis Tower som med sine 442 m er en av verdens høyeste bygninger. I 103. etasje kan de uten høydeskrekk våge seg ut på en glasshylle og bokstavelig talt legge byen under seg. Om kvelden håper vi på et møte med norsk-amerikanere.

Low angle view of skyscrapers in a city, Chicago, Illinois, USA
Dag 3

Chicago - Madison - Cashton - La Crosse

Vi krysser grensen til Wisconsin og gjør et kort stopp i delstatshovedstaden Madison før vi fortsetter vestover til Cashton. Her finner vi det største Amish-samfunnet i Wisconsin. Vi besøker et par gårder og får innblikk i hvordan Amish-folket lever og hvordan de fortsatt i 2017 driver landbruk på «gamlemåten» uten noen form for moderne hjelpemidler. Dagens mål er La Crosse ved bredden av Mississippi-elva. De som har lyst kan delta på et hyggelig middagscruise (ikke inkludert) med hjuldamper på Mississippi.

Lenke til hotell i La Crosse  AmericInn Riverfront

Dag 4

La Crosse – Decorah – Sioux Falls

Vi reiser videre til Iowa der Vesterheim Museum i byen Decorah er første stopp. Museet huser den viktigste norsk-amerikanske samlingen i USA. Her holdes den norske arven i hevd både gjennom selve museumsutstillingene og gjennom foredrag og kurs i norsk språk og håndverk. Vi skal overnatte i Sioux Falls, en hyggelig liten by i Sør-Dakota ikke langt fra grensen til Minnesota.

Lenke til hotell i Sioux Falls Holiday Inn

Dag 5

Sioux Falls – Keystone

Før vi forlater Sioux Falls, stopper vi ved Center for Western Studies på Augustana College. Augustana College ble etablert av skandinaviske lutherske kirkeledere i 1860, og har i dag ca 1800 studenter fra hele verden. Her finner vi skrivestuen der Ole Rølvaag skrev flere av sine bøker, blant annet deler av sine utvandrerromaner; I de dage, Riket grundlægges, Peder Seier og Den signede dag. Vi fortsetter rett vest over prærien, og stopper ved Corn Palace i Mitchell. «Mais-slottet» ble reist første gang i 1892 for å vise hvor fruktbart dette området var, og dermed tiltrekke seg flere nybyggere. Vi gjør et stopp i Rapid City som ligger ved inngangen til The Black Hills, indianernes hellige fjell. Herfra går turen til Keystone hvor vi skal overnatte.

Lenke til hotell i Keystone Rushmore Express


Badlands National Park in southwestern South Dakota
Dag 6

Keystone

En dag fylt med nye opplevelser. Amerikanerne feirer 4th of July, uavhengighetsdagen, i dag. Vi sjekker om det foregår spesielle markeringer i området. Vi besøker Mount Rushmore, et av USA’s mest besøkte nasjonalmonumenter. Mount Rushmore består av hodene til presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln, alle hugget ut i fjellsiden. Et enormt monument; hodenes høyde er som et 6-etasjes hus! Vi kjører videre til Crazy Horse Memorial til minne om indianerhøvdingen Crazy Horse. Dette monumentet skal når det en gang står ferdig, bli enda større enn Mount Rushmore.

Dag 7

Keystone – Medora

Før vi kjører nordover og inn i Nord-Dakota, besøker vi Chapel in the Hills, et lite stykke Norge. Kapellet er en eksakt kopi av Borgund stavkirke bygd til minne om Anton A Dahl som opprinnelig kom fra Skiptvet i Østfold. Den lille western-byen Medora har bare ca 110 fastboende, men hit kommer tusenvis av turister hver sommer blant annet for å oppleve fantastiske Medora Musical. Vi blir med og får områdets western-historie fortalt i ord og toner i et utendørs amfiteater.

Lenke til hotell i Medora  Badland Motel


Dag 8

Medora – Fargo

Vi starter på veien østover igjen. Mandan-indianerne bodde i små landsbyer langs Missouri-elva. Inne i det som i dag er Fort Lincoln National Park, har man rekonstruert deler av en mandan-leir og vi får se hvordan indianerne levde her fra ca 1575 til 1781. Indianerne over hele Amerika var svært avhengig av bison som ga både mat og materialer til klær og telt. Det passer fint å stoppe i Jamestown der vi besøker National Buffalo Museum. Kanskje får vi også se bison-okser gresse i området bak museet.

Lenke til hotell i Fargo Expressway Suites


Dag 9

Fargo – Sunburg – Minneapolis

For mange blir denne dagen kanskje turens høydepunkt. Første stopp er Runesteinsmuseet i Alexandria. Hovedattraksjonen er Kensington-steinen datert 1362. Geologer og språkforskere diskuterer fremdeles om steinen som ble oppdaget i 1898, er ekte. Det betyr i så fall at det var nordmenn her allerede på 1300-tallet! Museet har også en fin utendørssamling som viser hvordan nybyggerne bodde på 1800-tallet. Vi kjører videre til Sunburg, et lite tettsted i nærheten av Norway Lake. Her blir det gårdsbesøk hos familien Gjerde, etterkommere av norske innvandrere. Vi spiser lunsj sammen med norskamerikanere i området, besøker den gamle kirken som er gjenreist på dugnad og opplever hvordan dette lille samfunnet har jobbet for å ta vare på kulturarven sin. Et imponerende stykke arbeid!

Lenke til hotell i Minneapolis Crowne Plaza


Minneapolis and St Paul highway sign
Dag 10

Minneapolis & St. Paul

Vi får en hel dag i tvillingbyene Minneapolis & St. Paul. St. Paul er delstatshovedstad i Minnesota, og vi stopper blant annet ved kongressbygningen. Her finner vi statuen av Knute Nelson, borgerkrigsveteran, guvernør og senere senator fra Minnesota. Gutten kom fra svært fattige kår i Norge som 6-åring og endte som ledende politiker i sitt nye hjemland. Vi får også se St. Anthony Falls, fossen som la grunnlaget for Minneapolis, St. Paul’s Cathedral, og skulpturparken ved Walker Art Center. Her ser vi blant annet Oldenburg og van Brugges berømte «Spoonbridge and Cherry», som er blitt et av byens kjennemerker. Ikke langt fra hotellet ligger det enorme Mall of America, verdens mest besøkte kjøpesenter. Her er det gode muligheter for shopping før hjemreise.

Dag 11

Minneapolis – Oslo

Vi deltar på gudstjeneste i Mindekirken som har vært et åndelig hjem for nordmenn og norskættede i Minneapolis siden åpningen i 1930. Gudstjenestene holdes fremdeles på norsk og kirken er på den måten med og bevarer norsk språk og norske tradisjoner. Etter gudstjeneste og kirkekaffe/-lunsj, besøker vi det forholdsvis nye Norway House som ligger like ved siden av Mindekirken.

Og så er det snart tid for hjemreisen. Vi må være på flyplassen ca kl 17:00 for avreise med Icelandair som letter kl 19:30.

Dag 12

Returdag

Etter en tidlig mellomlanding på Keflavik på Island, er vi tilbake på Gardermoen kl 12:20, og kan se tilbake på mange store opplevelser i «Det norske Amerika»!

Reisebetingelser

PRIS
Pr. person i dobbeltrom 25 680,-
Enkeltrom 34 630,-

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise med Icelandair
 • Innkvartering med frokost
 • Lunsj i Sunburg
 • Bussrundreise som beskrevet over
 • Inngangsbilletter til museer og lignende.
 • Norske reiseledere

Reiseautorisasjon til USA
Du må søke innreisetillatelse i godt tid før avreise. Det gjør du på det offisielle nettstedet ved å åpne denne lenken  https://esta.cbp.dhs.gov/esta Ha pass og kredittkort for hånden. Pris oktober 16 er USD 14,-

Reiseledere kan kontaktes direkte for eventuelle spørsmål
Sigurd Nakkim  tlf. 480 02 952
Øystein Sjølie tlf. 454 88 338