Det norske Amerika – tur til Midtvesten i USA

/ Bli med til Midtvesten med Minnesota, Nord- og Sør-Dakota

I 1825 gikk 52 rogalendinger med Cleng Persson i spissen om bord i en seilskute med kurs for New York. Et barn ble født underveis og da disse 53 nordmenn steg i land i «Den nye verden» innledet de en innvandringsbølge fra Norge til Nord-Amerika som fram til 1920 utgjorde 900 000 emigranter. Bak beslutningen om å reise lå fattigdom, overbefolkning og arbeidsledighet, – samt eventyrlyst og utsikter til billig jordbruksland og bedre levevilkår i Amerika. Noen var også religiøse flyktninger.

De sentrale statene i Midtvesten fikk de fleste nordmenn, deriblant Minnesota og Sør- og Nord-Dakota. På denne turen tar vi utgangspunkt i det norske Amerika og har særlig fokus på jordbruk og farmere som har norske røtter.

Bli med til spennende områder i «Det norske Amerika»! Det blir omvisning i Minneapolis og besøk hos norsk-amerikanske farmere på prærien. Vi opplever Western Musical i Medora, og besøker Black Hills-området med presidentskulpturene i Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial og mye mer. Rundreisen gjennomføres med komfortabel turbuss med mange interessante stopp underveis! Som forberedelse til reisen oppfordrer vi til å lese Edvard Hoems nylig utkomne bøker om norsk utvandring til Amerika.

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Øystein Ramberg
Reiseleder
Olav Magne Tonstad

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.09.2017
 • Avreisested Stavanger
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 11 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Lørdag 2. september

Stavanger - Minneapolis

Vi flyr fra Sola med KLM kl 10:10 til Amsterdam og videre kl 13:00 med ankomst Minneapolis kl 15:15. Her står bussen klar til å kjøre oss til bydelen Bloomington hvor vi skal bo på La Quinta Inn & Suites. Kjøreturen til hotellet tar bare noen minutter, og etter innsjekking blir det tilbud om middag for de som ønsker noe å spise før sengetid.

Søndag 3. september

Minneapolis og St. Paul

Mange nordmenn slo seg ned i staten Minnesota og byen Minneapolis er en av de mest «norske» i USA.  Byen ligger på begge sider av elva Mississippi hvor det ble anlagt store kornmøller som betjente bøndene i Minnesota og Nord-Dakota. St. Paul er delstatshovedstad i Minnesota og ligger bare 10 km fra Minneapolis. I formiddag skal vi bli kjent med begge byene som går under navnet «twin cities», tvillingbyene. Det blir det en rundtur hvor vi får se flere interessante steder, herunder St. Antony Falls, St. Paul-katedralen og Capitol- bygningen. Vi spiser lunsj underveis, og om ettermiddagen blir det anledning til å besøke Mall of America som med sine mellom 500 og 600 butikker og restauranter er et av verdens største shoppingsentre. Overnatting på La Quinta Inn & Suites. Reiselederne finner et hyggelig spisested om kvelden, en ordning som for øvrig gjelder for hele turen.

Mandag 4. september

Minneapolis - Willmar

I dag setter kursen mot vest og kjører gjennom områder i Minnesota hvor det var store konflikter med indianerne i 1862. Oldeforeldre til dagens norskættede farmere var med i disse konfliktene. Første stopp blir i den vesle byen Willmar hvor vi skal besøke Haug Maskinutsalg hvor landbruksmaskiner står til salgs på rekke og rad. Herfra kjører vi videre til Benson hvor det er kvegmarked og vi får anledning til å se buskapen og oppleve amerikansk kvegauksjon. Så er det tid for lunsj før vi kjører til det lille «norske» tettstedet Sunburg for å besøke familien Gjerde som er 4. generasjons «norske» farmere. På gården deres får vi innblikk i kjøtt- og melkeproduksjon. De produserer også mais, soya og alfa-alfa. Her går vi i sporene fra utvandrertiden og kjenner pusten fra de første nybyggerne på 1860-tallet. Den gamle norske kirken er restaurert og et lite bygdemuseum forteller utvandrerhistorien. I kveldingen sjekker vi inn på Country Inn & Suites i Willmar og reiseleder legger til rette for felles middag.

Tirsdag 5. september

Willmar - Fargo

Etter frokost setter vi kursen nordover til byen Alexandria hvor vi skal besøke Runesteinsmuseet. En runestein som er funnet i området kan tyde på at vikingene besøkte området lenge før andre europeere. Museet har også bevart gamle skandinaviske hus og redskaper og byens stolthet er kjempestatuen av vikingen «Big Ole». Vi legger til rette for lunsj i Alexandria før ferden går videre til Fargo hvor vi ankommer på ettermiddagen. Fargo ligger i grenseområdet mellom statene Minnesota og Nord-Dakota. Her skal vi besøke CASE IH traktorfabrikk hvor de har produksjonskapasitet på en ny traktor i timen. I kveld skal vi overnatte på Best Western Plus Kelly Inn & Suites og som vanlig blir det tilbud om å spise middag samlet for alle som har lyst på et nytt måltid før sengetid.

Onsdag 6. september

Fargo - Bismarck - Medora

Etter frokost i Fargo setter vi kursen mot vest over præriens fasinerende landskap. Her strekker maisåkrene seg så langt øyet kan se og mer til. I Jamestown besøker vi en typisk western-by og det nasjonale bøffel-museet. I Bismarck, som for øvrig er hovedstaden i Nord-Dakota, stopper vi for lunsj før vi skal besøke leiren til Mandan-indianerne som ligger like ved Fort Abraham Lincoln. Det var her general Custer gjorde sine forberedelser til det berømte slaget mot indianerne ved Little Big Horn. Vi fortsetter deretter turen til den lille byen Medora som ligger i det spesielle «Badlands-området» helt vest i Nord Dakota. Her sjekker vi inn på Badlands Motel og om kvelden skal vi til Buffalo Gap Ranch hos Olie Goldberg med svingende country-musikk og middag inkludert.

Torsdag 7. september

Medora

I dag skal vi besøke en såkalt «feed lot» hvor ca 15 000 storfe fores opp til slaktevekt. Her får vi et skikkelig inntrykk av at «everything is big in USA»! Om ettermiddagen blir det fritid i Medora, med ulike muligheter som reiseleder informerer om underveis. Om kvelden skal vi overvære den tradisjonsrike «Medora Western Musical» som regnes som den beste western-musikalen i hele USA. Her har de hentet inn skuespillere og sangere fra hele landet, og denne kvelden blir definitivt et av mange høydepunkter på turen!

Fredag 8. september

Medora - Rapid City i Black Hills

I dag går turen mot sør over prærien inn i staten Sør-Dakota. Selve navnet «dakota» kommer fra en indianerstamme som var en del den større gruppen av Sioux-indianere. På veien stopper vi hos familien Tangen hvor vi får innblikk i hestestell og det blir tilbud om en liten tur på hesteryggen for den som har lyst. Vi vil forsøke å være i byen Deadwood innen kl. 16:00 for å se revolverduellen som spilles på åpen gate til minne om «old days in the wild west»! I kveldingen ankommer vi Rapid City og sjekker inn på Hotel Days Inn. I Rapid City er en av hovedattraksjonene statuer av USA’s 42 presidenter som er oppstilt i 1:1 størrelse på byens gatehjørner, og det er en festlig opplevelse å gå rundt å se hvor mange en kan få tatt bilde av.

Lørdag 9. september

Mount Rushmore og Crazy Horse

Aller først skal vi i dag stifte bekjentskap med ville dyr i USA i en flott anlagt åpen dyrehage hvor vi kjører gjennom med bussen og ser dyrene i sine naturlige omgivelser. Her er bl.a. bjørn, ulv, hjortedyr, bøffel og puma. Så står to av USA’s mest berømte severdigheter for tur. I Mount Rushmore er ansiktene til de fire presidentene George Washington, Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt og Thomas Jefferson hogd ut høyt oppe i fjellsiden. Et imponerende kunstverk hvor hodene er på størrelse med 6-etasjers hus. Herfra kjører vi videre til Crazy Horse Memorial, det enda større minnesmerket over den berømte Lakota-høvdingen Crazy Horse. Her finnes en god restaurant hvor vi spiser lunsj. Stedet huser også The Indian Museum of North America med en flott utstilling og en butikk hvor man kan få kjøpt indianske håndverksprodukter. Overnatting på Hotel Days Inn i Rapid City.

Søndag 10. september

Rapid City - Sioux Falls

I dag starter vi med et besøk til den norske stavkirken «Chapel in the Hills» og det lille museet med tømmerstua til «Lena og Ole». Videre går turen over prærien mot øst og byen Sioux Falls hvor vi skal overnatte. Vi må se tiden litt an, men planlegger første stopp i den vesle byen Murdo for å besøke bilmuseet Pioneer Auto. Så er det tid for lunsj ved Missourielven, før vi gjør vi et stopp i byen Mitchell for å se det berømte «Mais-slottet» som er dekorert med maiskolber. Palasset ble opprinnelig bygd i 1892 for å vise hvor fruktbart det var i denne delen av Sør-Dakota og tiltrekke seg nye settlere. I Sioux Falls skal vi bo på Hotel Ramada og reiseleder finner et velegnet spisested til kveldens middag.

Mandag 11. september

Sioux Falls - Minneapolis - hjemreise

Etter frokost går turen nordover og tilbake til Minneapolis hvor vi skal gå om bord i flyet som skal ta oss tilbake over Atlanteren. Kl 14:50 letter vi med kurs for Amsterdam hvor vi lander tidlig neste dag.

Tirsdag 12. september

Ankomst Norge

Etter mellomlanding i Amsterdam er vi tilbake på Sola kl 09:40. og kan se tilbake på mange gode opplevelser i det norske Amerika.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreisen med KLM/Delta Stavanger – Minneapolis tur/retur
 • Flyskatt og oljetillegg KLM kr 3 029,- (kan endres)
 • Hotellovernattinger i dobbeltrom
 • Frokost alle dager
 • Rundreise med turistbuss
 • Guidet sightseeing i Minneapolis
 • Besøk og inngangsbilletter ifølge programmet
 • Middag og musikkforestilling hos Goldberg 6. september
 • Western-musikal i Medora 7. september
 • Norsk reiseledelse på hele turen pluss lokale guide

Prisen inkluderer ikke

 • Tips til guider, sjåfør og hoteller
 • Drikke til inkludert middag
 • Det legges til rette for alle måltider underveis, men det blir vesentlig billigere å kjøpe disse lokalt enn å forhåndsbestille.

Hotelliste:
Minneapolis La Quinta Inn & Suites
www.laquintabloomingtonwest.com
Willmar Country Inn & Suites By Carlson
www.countryinns.com
Fargo Best Western Plus Kelly Inn & Suites
www.bestwesternfargo.com
Medora Badlands Motel
www.medora.com/stay/hotel/badlands-motel
Rapid City Hotel Days Inn
www.daysinn.ca
Sioux Falls Hotel Ramada
www.wyndhamhotels.com

Vi tar forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.

Vi har begrenset antall plasser på turen. Turen fylles opp fortløpende. På grunn av strenge regler fra flyselskapene, må vi ha inn påmeldinger så tidlig som mulig. Ved sene påmeldinger kan vi ikke garantere plass på turen. Prisene er gitt på gjeldende tariffer og valutakurser (oktober 2016) og med forbehold om min 26 betalende deltagere. Vi tar forbehold om programendringer og at det melder seg nok deltakere til å gjennomføre turen. Praktiske opplysninger og informasjon sendes alle påmeldte i god tid før avreise.

For spørsmål eller mer info, kontakt:
Reiseleder Olav Magne Tonstad
e-post: olav.magne.tonstad@gmail.com
Telefon: +47 941 69 222

Praktisk informasjon

ESTA innreise til USA
Alle må fylle ut et ESTA innreiseskjema og betale et administrasjonsgebyr på USD 14,-. ESTA er gyldig i 2 år etter godkjent søknad. Gå inn på internett på https://esta.cbp.dhs.gov/ og følg fremgangsmåten der. Skulle dere trenge hjelp så ta kontakt med oss i Escape Travel.

Pass og øvrige dokumenter
Det er passplikt for innreise til USA for norske statsborgere. Alle som reiser til USA må være innehaver av gyldig elektronisk lesbart pass som er gyldig minimum 6 mnd etter hjemkomst. 

Vaksine/medisiner
Det kreves ingen vaksine for reisen. Vi anbefaler imidlertid å ha med et mageregulerende middel, Imodium, som fås kjøpt på apotek. Medisiner som du bruker fast, og som er på resept, må du ta med nok av for hele turen. Disse medisinene bør oppbevares i håndbagasjen under flyreisen. 

Valuta
Myntenheten i USA er dollar og fås kjøpt i bankautomat på flyplassen. Det er lurt å veksle litt dollar før avreise. Bruk av kredittkort er vanlig både til shopping og i minibankautomater, og mest vanlig er Visa og Mastercard. Bruk gjerne safe på hotellene for oppbevaring av penger og verdisaker, enten i resepsjonen eller på rommene. Det er også fornuftig å ha verdisaker plassert tett på kroppen. 

Tips
Reiseleder samler inn 70 USD fra hver deltager og fordeler tips til bussjåfør og lokale guider og hjelpere underveis. Utover dette må den enkelte vurdere hvor mye tips man vil gi. Det er vanlig å gi 10-20% tips på bedre restauranter og til drosjesjåfører, bartendere etc. Husk at moms (tax) kommer i tillegg til oppgitt pris i butikker, restauranter, etc. og varierer fra stat til stat (normalt 5-8%). På hotellene forventes det tips på rommet på 1 USD pr. deltager pr. døgn. Og noen ganger forventes det tips ved frokosten. Nærmere informasjon om tipskulturen i USA gis underveis.

Tidsforskjell
Tidsforskjellen vil være 6-7 timer etter norsk tid avhengig av hvor gruppen befinner seg.

Strøm
Det er 110/120 volt mens vi i Norge har 220 volt. For at norsk elektrisk utstyr skal kunne brukes, må apparatet (hårføner, barbermaskin etc.) kunne «switche» fra 220 v til 110 v. I tillegg må det benyttes adapter som er tilpasset amerikanske stikkontakter. To-punkt (flat) stikkontakt er mest brukt, mens tre-punkt er også vanlig. 

Telefon og internett
Mobilnettet er godt utbygd. Hotellene har normalt god Wifi-dekning. 

Reiseforsikring
Alle deltakerne må ha reise- og avbestillingsforsikring. 

Bagasje
Det anbefales sterkt at alle turdeltakerne møter i god tid før avgang på flyplassen, minst 2 timer før på Gardermoen og minimum halvannen time på andre flyplasser. Alle turdeltakerne sjekker inn sin bagasje på utreisested i Norge, og får merket bagasjen direkte til Minneapolis. Det tillates 1 kolli á 23 kg pr. person som innsjekket bagasje, og 1 stk håndbagasje (12 kg) pluss en liten veske eller pc.