Valdres & Jotunheimen – fjell og gourmet

/ Fotturferie i vakre, varierte Valdres!

 • Herlige fjellturer i Valdres og Jotunheimen
 • Gourmetmat
 • Sjarmerende Grønolen Fjellgard får deg til å føle deg hjemme når du er borte
 • Knutshø, Besseggens lillebror
 • Ekte stølslunsj

I hjertet av Norge – tett oppunder Jotunheimen der Peer Gynt svermet for sin Solveig, der det føles som å komme hjem selv om du er borte. Der, på Grønolen Fjellgard skal gourmetmåltider nytes og fjelluft inhaleres. Mugnetind, Synshødn, Bitihødn og Knutshø skal bestiges, vakker Valdresnatur skal beundres og stølslivet skal prøves. 

Vakre, varierte Valdres i hjertet av Sør-Norge er et eldorado for den som er glad i vakker natur og friluftsliv. Lengst nord i dalen ligger fjellsportsbygda Beitostølen, som også regnes som inngangsporten til Jotunheimen med sine mektige 2000-meters topper. Noen få kilometer vest for Beitostølen, i Beitobygda, ligger Grønolen Fjellgard, omgitt av majestetiske fjell og vidder på terskelen til Jotunheimen. På 800 meter over havet kan du puste i frisk fjelluft og nyte en gjestfrihet utenom det vanlige. Velkommen til Valdres!

Vanskelighetsgrad: 3-4

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 10 500,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 02.07.2017 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 7 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.07.2017
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 10 500,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Stavanger - Beitostølen - Grønolen fjellgard Beito

Avreise fra Stavanger med SAS til Oslo. Her venter vår buss som skal bringe oss til Beitostølen og til Grønholen Fjellgard. Ved ankomst sjekker vi inn og gjør oss litt kjent.

Før middag samles vi til en felles samling om ukas fotturer. (-/-/M)

Dag 2

Bitihorn 1608 moh

Vi spiser en skikkelig «heimelaga» frokost, smører oss lunsjpakke og er klare for vår første topptur. Vi kjører via Beitostølen opp til Båtskaret cirka syv kilometer nord for Beitostølen. Om du er en av de mange som har vært med på sommerens vakreste eventyr i Valdres, Det norske fjellmaraton første lørdag i juni, så kjenner du igjen Båtskaret som startsted for miniton-løypa, og har du løpt maraton vet du at det er fra Båtskaret det begynner…endelig…å gå nedoverbakke til mål. Vi sikter oss inn mot Bitihorntoppen fra sør. Det er en litt bratt oppstigning, men tempoet tilpasses og vi har god tid. Vel oppe på Bitihødn, som man sier på Valdresdialekt, åpenbarer det seg en storlslått utsikt mot Bygdin, Jotunheimen og hele Valdres i sør. Det skal derfor ikke være noe å si på utsikten når medbrakt lunsjpakke inntas der på toppen av Valdres. Det finnes knapt en valdresing som ikke har vært på toppen av Bitihorn, og nå er du også med i det gode selskap Nedstigningen går på nordsiden mot Bygdin og til Stavtjernet. Enten tar vi en kaffekopp på Bygdin eller vi kjører ned igjen til Beitostølen for en liten stopp der for de som ønsker å shoppe, gå på pub eller bare sitte ute i sola…ja, for fint vær har vi jo bestilt

Vel tilbake på Grønolen slapper vi av med utsikten over Øyangen og gleder oss til kveldens middag – nok et gourmetmåltid venter. (F/L/M)

Dag 3

Synshorn - 1510 moh - Synshorn Via ferrata

Etter en god frokost og smøring av lunsjpakke, er vi klare til ny topptur. Vi kjører opp til Bygdin og tar sikte på Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet med Grønolstølen på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn (gårsdagens topp)  og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter. Ettermiddagen er fri til shopping på Beitostølen- eller en fjelltur på egen hånd for de som føler seg ekstra spreke. (F/L/M)

Vanskelighetsgrad: Middels
Høydemeter: 400 meter
Varighet: ca. 4 timer

Synshorn Via ferrata:
Om du vil utfordre deg selv litt og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, så anbefaler vi at du tar turen opp til Synshødn via jernveien i fjellsiden. Er du i normalt god form, så klarer du dette. Har du veldig høydeskrekk, er det nok ikke noe for deg, men for de som har «normal» høydeskrekk er dette et minne du vil sitte igjen med lenge. Via ferrataen ble åpnet i 2015 og har vært en suksess fra første stund. Lurer du på hvordan dette går for seg, så kan du ta en kikk på videoen som ble laget av Oppland Arbeiderblad i forbindelse med åpningen. De to ordførerne i Vang og Øystre Slidre begir seg i veg på jernvegen sammen med Tor Erik fra Grønolen Fjellgard som guide. Til og med ordføreren i Vang, som ikke trives så altfor godt i høyden, kom seg opp – og begge ordførerne var enige om at opplevelsen var av ypperste klasse. Se videoen og bedøm selv om du har lyst til å prøve deg på turen. Velger du Via ferrata-vegen koster dette ekstra (750 kr). Du betaler direkte til Grønolen dersom du ønsker å være med.

Vanskelighetsgrad Via ferrata:
Middels / for den som er i normalt god form og har normalt god motorikk (ikke for den med sterk høydeskrekk)
Varighet: ca. 4 timer

Dag 4

Mugnetind 1739 moh

Etter frokost er vi klare for enda en topptur. Vi kjører inn til Mugnestølen hvor vi begynner en forsiktig stigning oppover langs elva Mugna – idyllisk og med passe stigning. Ved Mugnebøtt-tjednet tar vi en liten rast før vi går løs på den noe mer krevende stigningen mot toppen – litt småklyving er det også, for å gjøre turen spennende. Når vi kommer opp på den relativt flate toppen åpner det seg et panorama som kan ta pusten fra noen og enhver – verdt hver eneste svettedråpe som ligger igjen nede i bakkene. Vi ser innover i Jotunheimen mot Trofinnstind og Svartdalen, vestover mot Falketind, Uranostind og Hurrungane – og ut over hele Valdres så langt øyet kan se. På veien ned tar vi en annen rute slik at vi får en runde ut av turen. Kaldt fotbad i Mugna er obligatorisk når vi kommer ned til bussen. Vel tilbake på Grønolen fjellgard nyter vi forhåpentligvis ettermiddagens solstråler som speiler seg i det lille tjernet som ligger på tunet. Vi gjør oss istand til et herremåltid, og det blir neppe mangel på samtaleemner under middagen. (F/L/M)

Vanskelighetsgrad: moderat – krevende (det er mange topper å ta av i området, så dersom stemningen i gruppen tilsier en litt lettere tur så velger vi en annen topp)
Høydemeter: 700 meter
Varighet: 4-6 timer

Dag 5

Knutshø (syndre 1 690 moh, nørdre 1 684 moh)

I dag er valget ditt. Du kan enten ta det med ro på området rundt Grønolen eller ta en kortere tur som reiseleder og vertskapet anbefaler. Men for deg som virkelig har lyst på en ekstra utfordring og en tilleggstur , blir det «Besseggens tøffe lillebror» vi skal bestige.

Knutshø er en fjellrygg som ligger mellom Gjende og Leirungen og kalles nettopp for Besseggens tøffe lillebror. Det sies også at det var nettopp Knutshø Henrik Ibsen hadde i tankene da han skrev bukkerittet i Peer Gynt! Vi kjører over Valdresflya og starter å gå ved Vargbakkan. Det blir et lite stykke å gå før vi kommer fram til selve ryggen. Oppstigningen er litt bratt og utsatt, men utsikten ned til begge Leirungsvatnene er vel verdt strevet. ”Stupet” opp til hovedtoppen, 1517 meter over havet, kan virke fryktinngytende på avstand, men løser seg fint opp. Etter manges mening er dette en finere og mer variert tur enn Besseggen. Det er fantastisk utsikt underveis og flere steder å stoppe for en liten rast.

OBS! Turen er væravhengig og passer for de som er godt fjellvante. (F/L/M)

Varighet: cirka 5 timer
Høydemeter: 500 meter
Vanskelighetsgrad: middels krevende

Dag 6

Grønolen fjellgard Beito - hjemreise

Etter en lang og god frokost er det tid for utsjekk fra rommene. Vår buss bringer oss tilbake til Gardermoen og Oslo Lufthavn for hjemreise hjem til Stavanger.

Vanskelighetsgrad 3 – 4

Reisebetingelser

Fotturen anbefales for vandrere med erfaring fra turer i bratt terreng. Det er viktig at en har gode knær og vant til å ferdes i fjellet. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og eventuelt andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

Inkludert i prisen

 • Fly Stavanger – Oslo
 • Transfer flyplassen/Beitostølen tur-retur
 • 5 netter i dobbeltrom Grønolen Fjellgard
 • Fullpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 6
 • 5 middager, 3 lunsjer (smurt nistepakke), 1 stølslunsj, 5 frokoster
 • Alle turer som beskrevet inkl. transport og lokal guide (valg av topper kan endres)
 • Reiseleder Escape Travel

Tillegg i prisen

 • Enkeltrom kr. 1180
 • Drikke til maten
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Måltider utover det som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Via Ferrata-ruten med guide (kr 750 – betales direkte til Grønolen)
 • Tips

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

En kan også møte direkte på Grønolen Fjellgard eller være med bussen fra Oslo Lufthavn, Gardermoen.

Grønolen Fjellgard drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og det er sannsynligvis han du møter i resepsjonen. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden,  fjellturer, og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Eplet faller ikke så langt fra stammen, så barna hans bidrar også som lokalkjente fjellguider for Grønolens gjester. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse fem dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser.

Knapt noe skjerper appetitten mer enn fysiske utskeielser i frisk fjelluft – og slenger du på en dose panoramautsikt og gourmetmåltider, så er det ingen hemmelighet at gjestene ofte blir sittende lenge til bords. Gode opplevelser skal nytes – lenge.

Det vil bli holdt et infomøte om turene i forkant eller i forbindelse med middagen.